Днес ще се актуализира само бюджетът за НЗОК, прогнозира Йордан Цонев

Йордан Цонев

© Георги Кожухаров

Йордан ЦоневЩе се актуализира само бюджетът на Здравната каса, не и държавният бюджет. Това каза пред "Нова телевизия" във връзка с предстоящото днес гласуване на второ четене на актуализацията на бюджета и на бюджета на Здравната каса депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му от от ГЕРБ в Народното събрание днес ще влязат само толкова депутати, колкото трябва, за да се актуализира бюджетът на НЗОК. 


"ГЕРБ се държат разнопосочно. При президента бяха склонни да подкрепят бюджета, но при положение, че БСП не го подкрепя", каза Цонев.


Председателят на бюджетната комисия в парламента добави, че подкрепя ГЕРБ в искането да бъде разрешено на служебното правителство тегленето на външен дълг. "Видя се миналата година, че след като вдигнахме тавана на дълга, правителството изразходи парите за необходими неща, дори не стигна до тавана. Никое правителство няма да тръгне да прави нещата, от които се страхуват в БСП", каза Цонев по повод нежеланието на левицата да се разреши тегленето на външен дълг от служебното правителство.
По думите на Цонев една от промените в бюджета, която трябва да се направи, е да се вдигне таванът на дефицита. "Да се вдигне нивото на дефицита от 1.8 на 2.7 с 0.9 процента от БВП, което представлява около 700 милиона, като 500 от тях са по-малко приходи, които се предвиждат", каза той. Според Цонев финансов риск за България от актуализацията няма, а е точно обратното. 


Днес преди обед се събира парламентарната бюджетна комисия, която трябва да приеме на второ четене ревизията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, както и на държавния бюджет. За 14 ч. е насрочено извънредното заседание на Народното събрание, което също трябва да обсъди актуализацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK