Образувано е досъдебно производство за наводнението в Мизия

Образувано е досъдебно производство за наводнението в Мизия

© БТАОбразувано е досъдебно производство във връзка с наводнението в Мизия. То е за причиняване на смърт по недпредпазливост, предаде БНТ.


Вчера човек загина, а друг се издирва в гр. Мизия, след като река Скът излезе от коритото си и заля ниските части на града. Над 800 души бяха евакуирани. Днес ситуацията в града се нормализира. През последната нощ водата в Мизия е спаднала с около половин метър.


Вече е започнала и проверка на язовирите. Те ще се проверяват и от разследващи.  След оттеглянето на водата от залетите места и след проверката прокуратурата ще прецени дали има действие или бездействие на длъжностни лица, за да образува още досъдебни производства.
Близо 500 засегнати от наводненията семейства в града ще получат еднократна помощ от 325 лева, сочат данните на Министерството на труда и социалната политика. В Крушовица те са 150, в Бяла Слатина - 200 семейства. Социални работници продължават да попълват списъка с нуждаещи се. 


Социалният министър в оставка Хасан Адемов обяви пред журналисти, че трима от социалните работници в Мизия участват в създадения кризисен щаб и на място в детската градина, където са настанени нуждаещите се хора, попълват молбите за получаване на еднократните социални помощи. На по-късен етап при тях ще дойдат и социални работници от Оряхово и Козлодуй, за да подпомогнат процеса по раздаване на помощите. 

В Мизия вече са назначени 75 души допълнително по програми на Социалното министерство. Според кмета на града Венелин Крушовенски те ще започнат да работят в почистващи дейности, след като водата се оттегли. 


В Оряхово са назначени 120 души. Ако има нужда, кметовете могат да поискат и още безработни, които да включат в почистващи дейности на по-късни етапи. 


Хасан Адемов отчете, че за шестмесечието на тази година приходите от осигуровки в Националния осигурителен институт са с 131 милиона лева повече спрямо юни миналата година. Има преразход обаче в дейността на социалното министерство. Изразходвани са 52 на сто от предвидените за годината средства и това се дължи до голяма степен и на обезщетенията, които се плащат на засегнати хора от наводненията. 


От АЕЦ "Козлодуй" съобщиха, че са оказали помощ на бедстващите жители на Мизия. Още в събота вечерта е изпратена техника за борба с водната стихия, а в неделя - пакети с храна, три камиона с вода, ботуши, както и радиостанции за връзка между аварийните екипи.


Атомната централа е доставила за нуждите на кризисния щаб два мобилни дизелгенератора, осветителна техника и високопроходим пожарен автомобил.


Над 30 полицаи от РПУ – АЕЦ "Козлодуй" са били изпратени в неделя, както и над 15 пожарникари от ведомствената противопожарна служба на АЕЦ. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK