Кой е новият премиер проф. Георги Близнашки

Георги Близнашки

© Надежда Чипева, Капитал

Георги БлизнашкиОпасен комунист, но добър българин", казва навремето покойният бивш председател на Народното събрание Стефан Савов за Георги Близнашки. Професорът по конституционно право и бивш депутат от БСП в 36-ото и 40-ото Народно събрание Георги Близнашки днес беше назначен за служебен премиер с указ на президента Росен Плевнелиев. При обявяването държавният глава го представи като "виден конституционалист".


Роденият в ботевградското село Скравена преди 57 години Близнашки е вторият професор премиер на страната след покойния вече Любен Беров.


Политическата му биография дотук е свързана основно с БСП - до избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" и последвалите многолюдни антиправителствени протести. Тогава Близнашки се включи в тях и стана
един от говорителите на недоволната академична общност


Той беше един от преподавателите, подкрепили окупацията на "Ранобудните студенти", а впоследствие оглави и инициативен комитет за предизвикване на референдум по изборните въпроси, предложени по-рано от държавния глава - мажоритарен избор на част от депутатите и задължително и електронно гласуване.


Оттогава започва и общуването между двамата. Събирането на подписи от инициативен комитет се наложи, за да може с волята на над 500 хиляди избиратели Народното събрание да бъде задължено да насрочи допитването. Над 500 хиляди подписа осигури ГЕРБ за няколко дни, но в крайна сметка проверката на ГРАО установи, че част от тях са невалидни и така не беше преминат прагът, който да направи референдума задължителен, и парламентът отхвърли двете инициативи за допитването.


Действията на Близнашки станаха повод на 7 март тази година БСП да му прекрати членството "за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения".


Всъщност Близнашки, който ръководи най-голямата организация на БСП - тази в София, в началото на 90-те години, се беше дистанцирал от партията много по-рано. "Тя изневери на ценностите и идеалите и аз нямам какво да правя там", коментира той пред "Дневник". За това дали е ляв по убеждения Близнашки казва:


"Аз съм си там, където бях - моята партия, която мина надясно, ме изключи"


Той е един от ревностните критици на т.нар. плосък данък. Единственият депутат от левицата, който гласува "против" въвеждането му от 2008 г. по времето на Тройната коалиция. До края на членството си в БСП на всички партийни форуми е отстоявал прогресивното подоходно облагане като социално справедлива мярка.


"Затова съм непримирим противник на плоските данъци от всякакъв вид. Защото: където има плоски данъци, социална държава няма и не може да има. БСП не може едностранно да обслужва интересите на олигархията, защото винаги ще има много желаещи да го направят по-добре от нея. Ние ще успеем като партия единствено и само ако се върнем към нашата изначална социалистическа кауза – борбата за социална справедливост", казва Близнашки на 16 юли 2011 г. пред Националния съвет на БСП, когато аргументира номинацията си за кандидат-президент на социалистите.


"Сигурен съм, че


ще получа подкрепа от различни кръгове из целия политически спектър


защото, както някои казваха навремето: Георги Близнашки е "опасен комунист, но добър българин". Враговете ми могат да не са съгласни с моите доводи и аргументи, но отдавна съм респектирал и най-злонамерени измежду тях", не крие самочувствието си той.


"Избраникът на нацията не може да бъде друг освен президент на всички българи: закрилник на слабите, покровител на малцинствата, гарант за разделението на властите и защитник на висшите национални интереси. Това ще рече накратко: представител на държавата както вътре в страната, така и в международните отношения. С една дума казано: той може и трябва да бъде пазителят на конституционния политически и правов ред", описва Близнашки качествата си.


А за мнението на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, че трябва да се търси надпартийна кандидатура на БСП за президент, Близнашки коментира, че биографията му показвала как в критични ситуации, когато се решават съдбоносни въпроси, е в състояние да "надживява партийните си пристрастия и да действа от името на висшите национални интереси".


През 2011 г. Близнашки


така и не спечелва вътрешнопартийната битка срещу Ивайло Калфин за кандидат-президент на БСП


Мнозина социалисти, които са работили с него в предизборни кампании и не само, си спомнят за нарцистичните черти в характера му. При въведената за първи път на евроизборите през 2007 г. възможност за посочване на предпочитан кандидат Близнашки не се свенял да агитира в своя полза пред другарите си в листата, като подчертавал преимуществата си над техните. На евровота тогава Близнашки, подреден на 7-мо място в листата, стана четвърти по брой получени преференции - 10 473, но те така и не му стигнаха да пренареди листата и да замине за Брюксел.


В 40-ия парламент Близнашки е избран за депутат от Смолян - втори в листата след д-р Тодор Кумчев. Той избира родопския град, за да се венчае за съпругата си Поля Кацамунска в присъствието на тогавашния варненски митрополит Кирил. Кумуват им тогавашният кмет, а сега депутат от БСП Дора Янкова и бившият омбудсман Гиньо Ганев. По-късно им се ражда дъщеря Вела, кръстена на майката на професора.


Близнашки беше единственият депутат, който не спази партийната дисциплина и не подкрепи увеличението на бариерата за влизане в парламента за коалиции на 8%, което впоследствие беше отменено от Конституционния съд.


Близнашки завършва право през 1982 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски". След защита на дисертация на тема "Постоянните комисии на Народното събрание" през 1988 г. получава научната степен кандидат на науките (днес доктор). Специализирал е във Великобритания и Русия. 


Като преподавател започва в Юридически факултет на Софийския университет - асистент (1983), доцент (2003), професор (2009) по конституционно право. Води лекции и в Благоевград, Варна и Нов български университет. Негов студент е и настоящият лидер на БСП Михаил Миков.


Автор е на книгите "Парламентарното управление в България" (1995), "Принципи на парламентарното управление" (1997), "Формата на държавата. Съвременни конституционни измерения" (1999), "Конституционализъм и демокрация" (2009), много научни студии и статии.


За любим свой български държавник Близнашки смята Петко Каравелов (1843 - 1903), два пъти министър-председател на страната. За него той е написал и книга "Петко Каравелов и Българската конституция", издадена през 2011 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Дали ще успее да направи референдум за изборния закон (стискам палци)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Опасен комунист, но добър българин"... Савов имаше много точен изказ, лека му пръст. Предстои да видим кое от двете е по-силно, предполагам.

  Доброто е заразно
 3. 4 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дава вид на пичага, но си е комунист по убеждения, прогресивни данъци, бла, бла.

  А служебното правителство най-добре да реже, то дори и да не иска ще му се наложи.

  Като начало може да започне с абсурдно раздутия щат на МВР.

 4. 5 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Няма как да си едновременно и комунист и родолюбец. Това просто са две взаимно-изключващи се ценностни системи. Който твърди обратното, или не знае нищо за комунизма и патриотизма, или умишлено и целенасочено словоблудства и спекулира.

 5. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 535 Гневно

  Комуняга! Аман вече....

 6. 7 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 640 Весело

  Доста силен ход на президента - с Близнашки начело никой не може да говори глупости за соросоиди, американски лобита, кръга капитал, илюминати и прочие червени опорни точки комунистите газ пикаят в момента.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 7. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#4:".!."]прогресивни данъци, бла, бла.[/quote] Няма правомощия за това, тъй че отпада. Ще трябва да работят с каквото има... а то не е много.

  Доброто е заразно
 8. 9 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Комунист ли е, не ми го хвалете.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 9. 10 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Явно е бил избран заради подкрепата му за референдума, дали именно един бивш член на Партията ще успее да забие последния пирон в ковчега ѝ като помогне за реализирането му, както знаем комунистите са доста отмъстителни.

 10. 11 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Като студент, който съм говорил доста с Близнашки и съм участвал в протестите ( и в окупацията ) съм със смесени чувства за избирането на Близнашки за премиер. Времето ще покаже, но имам надежда, че може и да излезе нещо добро. Дано да си начеше егото само със заемания пост, не със внезапно забогатяване.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 11. 12 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Гневно

  До коментар [#1] от "danvan":

  Какво ще те стопли референдум ако има??? Ще се изхарчат парите на данаколпатците, и дори да мине този референдум проблемите на хората в България няма да се решат! Проблемът не е в избирателният кодекс,а в партиите които са се вкопчили във властта и крадат като за последно!

 12. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Еййй, верно ли комунист?! Каква изненада! Изненада, ама друг път...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 13. 14 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какво излишно вълнение )))

 14. 15 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Бивш комунист-лошо. Но активен в протестите срещу хунтата, която най-после се измете от властта - добре. Не е идеален, но сравнен с онова нещо Орешарски, е като Дядо Коледа.

 15. 16 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 479 Весело

  С няколко подскачания на протестите, проф. Близнашки си осигури в биографията - служебен премиер и бъдещ конституционен съдия! Не е малко за член на БКП и БСП в едно демократично общество.

 16. 17 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добър профил. Какъвто президента, такъв и служебният му премиер...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 18 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В нормалните страни комунист не става премиер дори за ден,на 10 ноември празнувайте 70 светлий комунизъм в БГ!

 18. 19 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Странно, ще видим. "Видьов ден" винаги идва. Е то и много са "слепи".

  chavo64
 19. 20 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Иванов на правосъдието,Шаламанов на отбраната,Бакалов в МВР това са хора професионалисти ,които разбират от работата си.
  И Христосков .
  Другите - ?????
  Да не говорим ,че 2 бивши от ДФ Земеделие -котило и бърлога на корупция и откровени кражби са министри та даже и на финансите.Митов -?
  Щонов - за пореден път най-голямото министерство се предлага като детска играчка на жълтоклюни току що излюпени голишарчета.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 20. 21 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Ясно ми е, че няма правомощия в тази посока, но показва начин на мислене.

 21. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  За сведения на пишещите, аз познавам Близнашки лично (спестете си подигравките, мурзилки, аз НАИСТИНА познавам много хора - не съм длъжен да ви давам сметка откъде и как) и имам от него впечатления от първа ръка. Като политически убеждения той наистина е силно вляво, но като човешки качества е порядъчен, извънредно начетен и с чувство за хумор.

  Ако всички български "комунисти" бяха като Близнашки, България щеше - като цяло - да е едно доста по-хигиенично място.

  С което далеч не искам да кажа, че го искам за нещо повече от служебен премиер - страната ни има нужда от дясно управление.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 23 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Боже, Боже! Десния ни президент назначава стар комунист, па макар и непослушен за министър-председател! На кой свят живееме!

 23. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално


  [quote#22:"Norman Granz"]Като политически убеждения той наистина е силно вляво, но като човешки качества е порядъчен, извънредно начетен и с чувство за хумор. [/quote] Как беше.. "не десни, а свестни". Дано преценката ти за него да е правилна, би било добре за България!

  Доброто е заразно
 24. 25 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пак ли комунист еееее

 25. 26 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":
  Грънчи, деня и нощя се бориш срещу комунистите и комунизма, сега в един момент .....нямаш проблеми с тях.
  Последно, раздвоение на личността или двоен аршин?Или просто нямаш проблем с комунетата, а всичко друго е поза.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 26. 27 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#20] от "navy":

  Какво му е на Щонов?! 5 години като инвестиционен банкер и 5 години в Макинзи... в сравнение с последните 4-5 човека заемали този пост е несравнимо по-компетентен.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 27. 28 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Гневно

  Нека направят референдум за изборните правила и да се съберат нужните гласове за успешен референдум! Да видим тогава ще се оправили България тогава???? Аз казвам,че няма да се оправи и доро по лошо ще стане! Но тогава да видим с какво ще се коментират някои всезнайковци тука в форумите! Така,че всичко е прах в очите на хората. Гласоподавателите тогава ще бъдат още по отвратени от сега от политическата класа ако може да се нарече класа!

 28. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#23:"wds23355772"]Боже, Боже! Десния ни президент назначава стар комунист, па макар и непослушен за министър-председател! На кой свят живееме![/quote]

  Идеите нямат значение. Важно е да е продажен.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 29. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  [quote#24:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Дано преценката ти за него да е правилна, би било добре за България! [/quote]

  Виж, той разполага само с 2 месеца. Достатъчно време, за да проверя дали преценката ми е правилна, и недостатъчно, за да направи кой знае какви бели, ако се окаже, че греша. Уин-уин ситюейшън.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  [quote#26:"Cherry"]Или просто нямаш проблем с комунетата[/quote]

  Напротив, с такива като теб имам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 32 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Весело

  Негов студент е и настоящият лидер на БСП Михаил Миков.

  СЪстудент, няма нужда да правите фалшиви сензации.

  Близнашки като асистент по СКП беше отявлен коцкар и досадно плямпало, но пък посредствен преподавател. Не пропускаше да се хвали, че бил писал Конституцията, ама не го оценили другарите (да се чете - не ме наградиха с висок пост).
  Е, сега ще си начеше комплексите за 3-4 месеца.

  #killwhitey
 32. 33 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  И всите антикомунисти, борещи се деня и нощя с комунизма у тоя форум, навъртащи тонаж постове в нелеката си виртуална борба, всите антикомунисти лъснаха на мегдана.
  Близнашки е комунист, бивш член на БСП_БКП. Плевнелиев, разочароващо.Много.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 33. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz": Да, така е, съгласна. Все пак по-силната ми надежда е, че за добри дела и разумни действия 2 месеца не са твърде кратък срок. За поразии не ми се мисли изобщо в момента - нагледахме се.

  Доброто е заразно
 34. 35 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ей на това му се вика да ти снесе протестът. Представяте ли си, ако ГЕРБ и ДПС си бяха изгласували едни над 5 милиарда актуализация и външен дълг как това безумие щеше да се подпише от едно от "лицата на протеста" - отървахме се на косъм.

 35. 36 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мизерия с една дума, човек който е червен с няколко думи

 36. 37 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "FvH":
  [quote#27:"FvH"]Какво му е на Щонов?!.........[/quote]

  Дано му няма нищо!И дано си прав !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 37. 38 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За България е нормално един комсомолец да назначи "батко" си от комунистическата партия за министър председател.
  Остава да си изберем на 5 октомври и пребоядисаните и полиране с "евроатлантически" лак комунисти и комсомолци, натрупало парички я с рекет, я с кражба, ....

 38. 39 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#31:"Norman Granz"]Напротив, с такива като теб имам[/quote]
  Грънчо, Грънчоооо, лъсна ти принадлежността комунистическа.Не за първи път те виждам да се прехласваш по комунета. Да бе внимавал, да не бе се издавал така лековато, ма то същността ти не трае.Не знам дали осъзнаваш как олекна....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 39. 40 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Любопитно

  След като разбрах за Близнашки,интересът ми към сл.кабинет спадна.Добър човек,ама комуняга.Изключен,но комуняга...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 40. 41 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Щом
  "БСП да му прекрати членството "за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения"."

  значи става!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 41. 42 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 846 Весело

  Пожелавам на проф.Близнашки мъдро, справедливо, енергично и прозрачно управление. И най-вече да бъде премиер-патриот.

 42. 43 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Просто Плевнелиев е търсил коненсусна личност за мин. председател. Такава, че никой да не може да го обвини, че си влияе от определени кръгове. И аз съм напълно съгласен, че Близнашки, ако и да е комунист, като човек е свестен. Много рядко срещано явление, но 1/10 000 се случва. Освен това, той няма да има почти никакво влияние върху икономическата сфера, но пък може да предвижи референдума. Останалите министри са доста по-"десни".

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 43. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  [quote#43:"FvH"]Останалите министри са доста по-"десни".[/quote]

  Велизар Шаламанов например - добро попадение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 45 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Успех на новия министър -председател,пък било то и без правомощия.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 45. 46 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Баси, служебните правителства изглеждат далеч по читави от редовната плява. Не може ли да се направи експериментално управление с 4 годишен мандат на служебно правителство, като 240 депутата се излъчат на преференциален вот но не подадени от политическите ни крадливи партии!/

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 46. 47 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#43] от "FvH":

  Лесно е да намериш консесусна фигура за БСП и ГЕРБ, кадрите им все от БКП идват.

  Ами за тези които не сме от БКП, кога ще има консесус?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 47. 48 Профил на daario
  daario
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":
  Разбирам, че може и да е с добри човешки качества, но просто подсъзнателно не мога да изразявам симпатия към левия политически спектър в Източна Европа и най-вече в България. Предполагам сме едни от малкото хора в България, които искат повече индивидуална свобода и по-малко държава. А тя в момента се бърка навсякъде в живота на гражданите.

 48. 49 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#47:"Dorian Gray"]Лесно е да намериш консесусна фигура за БСП и ГЕРБ, кадрите им все от БКП идват.

  Ами за тези които не сме от БКП, кога ще има консесус?[/quote]
  ++++++++++

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 49. 50 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 692 Неутрално

  [quote#22:"Norman Granz"]За сведения на пишещите, аз познавам Близнашки лично[/quote]

  Много хора го познаваме лично. Повечето като студенти, където сме си взели изпитите с шестици, споменавайки абат Сиес. Ако го познаваш извън университета и извън протестите, ще познаеш един малко по-различен Близнашки. И както днеска писа Жоро по повод Близнашки: "Другарю Близнашки, скромността не е порок."

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 50. 51 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ну что мне делать?":Негое ученик,а разликата е само 3 години.Та им четох биографиите.Близнашки е бил асистент '83 г. Значи е възможно...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 51. 52 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 874 Любопитно

  комунист ренегат ,известен с внасянето искане за референдум съдържащо хиляди фалшиви подписа .няма начин да не усигори провеждането на едни честни избори ?

 52. 53 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#46] от "tom_sawyer":

  Ами може би трябва да се върви към президентска република - избира се един президент и той носи цялата отговорност за състава на правителството. И после няма да има - ма тоя сега наш човек ли е или е ваш, ма тоя кой го предложи, ма ние не носим отговорност за тоя... и няма да има недоразумения в стил Марианка за спортен министър. Ако се издънят човекът, който ги е избрал, носи ЦЯЛАТА отговорност и така...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 53. 54 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  А може ли да си останем със служебен кабинет и избори въобще да няма в следващите 5 години?

  Жената е покана за щастие
 54. 55 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Комониздиде ,сорозоидиде са на взеки колометар !
  http://www.youtube.com/watch?v=ihiDTNXPO2g

 55. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  [quote#48:"daario"]Предполагам сме едни от малкото хора в България, които искат повече индивидуална свобода и по-малко държава.[/quote]

  Абсолютно - аз чудесно се оправям и без държавата, на която само плащам данъци. Преди няколко дни някой беше пуснал тук 5 много мъдри мисли за лявото, едната от които беше: За да даде на някого, държавата трябва да вземе от друг. Е, аз НЕ ЖЕЛАЯ държавата да взима от мен, за да дава на някакви непрокопсаници, които през живота си за 2 лева работа не са свършили.

  В този смисъл Близнашки не става за премиер (не говоря за служебен), защото първото нещо, което ще направи, е да ми вдигне данъците, а аз не искам това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 57 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 846 Весело

  Аз мисля, че премиерът требе да се избира пряко от народа.
  Като в Израел.

 57. 58 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  КОЙ Е ЛИЗАШКИ ЛИ? РЕНЕГАТ.АКО НЕ БЕШЕ В Б.С.П. НИКОЙ НЯМАШЕ И ДА ЗНАЕ ЗА ТОЯ ПИШМАН "ПРОФЕСОР"....ЖАЛЪК ЧОВЕК,СМОТАН.

 58. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Този състав, не е нещо ново ..
  Защитава се изцяло философията на перестройчиците - с някои изключения ..Не може да бъда и друга философията му ..Самият плевнелиев е перестройчик..)
  А философията на довчерашните комунисти - перестойчици е -замазване, потапане в мъгла , игнориране на РАЗЛИЧИЯТА между комунистите - перестройчици и демократите в България ....
  Да няма виновни за ТОЗИ преход, да няма посочване с пръст на идеологията им , идеите и хората им , слугите на масква и ..45 -те години слугинаж на ИМЕННО тези хора - на руския болшвеизъм ..
  Не зная само , защо 2-3 ма нормални , са се съгласили да бъдат министри - може би си въобразяват , че отвътре ще видяи някои неща , и разж-берат и поправят други..
  Кои знае ..))
  Дори и министър , при ТАЗИ неразградена СИСТЕМА - наседствено-комунистическа - нищо не можеш да промениш...
  Просто ще ти подсмихват зад гърба ти..

  BIG AL
 59. 60 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#54] от "bgpainter":

  Може, ама ако Боко е премиер. Иначе не мога да му търпа мрънкането по цял ден, че не е на заслуженият от него пожизнен пост на Министър-председател.

  Добре е така, нали?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 60. 61 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  И разобличените комунета-антикомунета цъкат яростно минуси.
  Цъкайте другари, дано и съвестта ви цъка.Лъснахте като фалшиви бижута.
  Смятам, че Плевнелиев имаше избор и можеше да предложи по - добри варианти за премиер, като Асен Василев, онова младо и способно момче,което беше министър на икономиката в миналото служебно правителство,Светослав Гаврийски, Христина Вучева....Има, има способни и консесусни хора.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 61. 62 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Имам някои резерви, но засега се доверявам на кадровия усет на президента. Досега не е грешил. Успех!

  'Let light surround you' Dream Theater
 62. 63 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "FvH":

  С кого по-точно е бил търсен този консенсус, то в ляво остана ли някой изобщо след експресното (не експертно) правителство на Орешарски?

 63. 64 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тоя май е свестен.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 64. 65 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Новият премиер е бил съветник на бай Тошо. И не знам ако той е най-добрия експерт, който имаме, на къде отива тая държава?

 65. 66 Профил на False Flag
  False Flag
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#47:"Dorian Gray"]Ами за тези които не сме от БКП, кога ще има консесус? [/quote]

  Да вярвам ли на разкаял се комунист? Не мисля....

  There is no greater tyranny, than that which is perpetrated under the shield of law and in the name of justice.
 66. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3990 Весело

  Честито, печеливши народе!

  пп
  Отдалеко че да е леко...
  И Украйна се запасява с газ за зимата.

  До коментар [#7] от "FvH":

  Доста силен ход на президента - с Близнашки начело никой не може да говори глупости за соросоиди, американски лобита, кръга капитал, илюминати и прочие червени опорни точки комунистите газ пикаят в момента.

 67. 68 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Почтеният професор близнашки , повече от 20 години !!??, след 1989 година , се БОРИ СРЕЩУ демократичните сили в България , срещу промените , шеф на БКП- софия и т.н..
  На човек, който 25 години НЕ са стигнали , за да разбере същността на комунизма или 'развития социализъм", нямам доверие и не мога да уважавам ..най- малкото ..)
  Къде беше този - 25 години ??? Перестройчик - опитвал се да "реформира" БКП ..)))
  От село Склаве беше и един борец- Сашо Томов - който не блестеше с умствени качества :)))
  Хахаха....

  BIG AL
 68. 69 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нещастна България , щом перестройчиците ПАК ще я управляват и ще бъдат 'елита " и ...
  Това всъщност е и философията на застарелите комсомолци и младите , преди време ,комуно активисти през 1989 год./

  BIG AL
 69. 70 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 874 Неутрално

  нищо ново и обнадеждаващо ,просто предвестник на коалиция бостан

 70. 71 Профил на False Flag
  False Flag
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#56:"Norman Granz"]В този смисъл Близнашки не става за премиер (не говоря за служебен), защото първото нещо, което ще направи, е да ми вдигне данъците, а аз не искам това. [/quote]


  Хаха, не бой се, не ти пращат толкова за дращенето ти тук, няма да минеш границата на минималното облагане.

  Така, че спокойно, подкрепяй си комуниста с две ръце

  There is no greater tyranny, than that which is perpetrated under the shield of law and in the name of justice.
 71. 72 Профил на False Flag
  False Flag
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#71:"False Flag"]пращат [/quote]

  *плащат

  There is no greater tyranny, than that which is perpetrated under the shield of law and in the name of justice.
 72. 73 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#66] от "False Flag":

  Кой е тоя разкаял се комунист?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 73. 74 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  Пак развъртяха червените кревати, а персонала пак от червения гардероб

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 74. 75 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Дано раздвижи блатото, в което живеем

 75. 76 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много съм скептичен но ще го съдим по делата.

 76. 77 Профил на False Flag
  False Flag
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#73:"Dorian Gray"]кой е тоя разкаял се комунист?[/quote]

  новият премиер - проф. Георги Близнашки

  ...или викаш, няма такова животно като разкаял се комунист?

  There is no greater tyranny, than that which is perpetrated under the shield of law and in the name of justice.
 77. 78 Профил на valpet
  valpet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да пожелаем успех и на проф. Близнашки, и на целия служебен кабинет! Това ще бъде успех за всички ни. И да спрем най-после това саморазрушение като народ: противопоставяне на всички нива, получаване (но и предлагане на подкупи), всепоглъщащ ни нихилизъм.... Време е да се вземем в ръце, да повярваме в нещо/някого, да тръгнем напред... Думите ми звучат донякъде като лозунги или предизборна агитация, но много ми се иска да приемем проф. Близнашки с доверие и още повече - той да го оправдае.

 78. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Принципното положение , поне според мен е следното :
  Щом си се готвил , служил , стремил, искал , правил кариера - в тоталитарната държава - начело с БКП-бидейки РАЗУМЕН вече и НЕ малолетен, можещ да мислиш вече - на определени години -...Искал си и си БИЛ слуга на болшевиките и руските агенти в България , комунист- по нашему ...).........................
  Не можеш след това да бъдеш другото- или поне не се стреми към ВЛАСТ - само защото ситуацията се е променила :))
  На хора , готови на ВСЯКА власт - и при различен строй - /по маркс : / - да СЛУЖИШ -
  ти си човек , който НЕ заслужаваш доверие и уважение ...
  Ти си просто безидеен ,селски натегач, жалко човече ..))
  За мен и близнашки е такъв ..
  Та той 23 години се БОРИ - за неговата си "партия ...)))
  БКП - нова !!??
  Хора , които са готови при ВСЯКА власт - КАРИЕРАТА им , тяхната да е на първо място - и само ТОВА да ги вълнува - са ...измет ...:) СТАВА дума за ПОЛИТИЧЕСКА кариера ...)

  BIG AL
 79. 80 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#22:"Norman Granz"]С което далеч не искам да кажа, че го искам за нещо повече от служебен премиер - страната ни има нужда от дясно управление.[/quote]

  Облягам се на личните ти впечатления.
  По-скоро ми е интересно (без да искам да сея съмнения относно лиността на Близнашки) ако родното село е Скравена то излиза, че професорът си има на идея за "достиженията" на народната власт в трудовия лагер. Вярно, че тогава е бил дете (2-5 годинки), но едва ли за местните хора зверствата от близкия лагер за въдворяване са останали тайна, както за останалото соц.простолюдие. Та въпросът ми е - как може да си ревностен комунист след като от първо лице познаваш такава свинщина? Свинщина, пред която Дебелян Пеевски е просто цирков клоун.

  the more we learn, the more we die...
 80. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Отгоре на всичко и ЛЪЖЕ :))
  Близнашки, ти НЕ си писал Конституцията..))

  BIG AL
 81. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3990 Весело

  Къде бил професора... почивал си е в опозиция.

  БСП никога не оставя БКП в беда.

  Една от първите грижи на атакисткото управление на БСП и ДПС беше да върне на БКП офисите й в Хазартната Палата на ЦК
  в Корекомския хотел "Рила".

  пп
  Вероятно, нелоялно бандитска конкуренция се е била
  намърдала вътре поради недоглеждане.

  До коментар [#68] от "BIG AL":

  "Почтеният професор близнашки , повече от 20 години !!??, след 1989 година , се БОРИ СРЕЩУ демократичните сили в България , срещу промените , шеф на БКП- софия и т.н..
  На човек, който 25 години НЕ са стигнали , за да разбере същността на комунизма или 'развития социализъм", нямам доверие и не мога да уважавам ..най- малкото ..)

  Къде беше този - 25 години ??? Перестройчик - опитвал се да "реформира" БКП ..)))
  От село Склаве беше и един борец- Сашо Томов - който не блестеше с умствени качества ))
  Хахаха....

 82. 83 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Георги Близнашки е бил СЪВЕТНИК НА ТОДОР ЖИВКОВ И ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ преди 10 ноември 1989 г.

  накрая на мен ми викат камуниска...аре молим ,още нищо не съм откраднала и никой не съм прекарала на паламатова...

 83. 84 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  С което за пореден път се доказа, че ГРОБ е Г-отбора на БСП.

 84. 85 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 842 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Близнашки е вторият професор премиер на страната след покойния вече Любен Беров [/quote]
  Или четвъртия,ако все пак признаем Александър Цанков и Богдан Филов. Дано не е прокоба!

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 85. 86 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Нещо,на което не се радвам и надявам.

 86. 87 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Аргументът срещу проф. Близнашки не е партийната му принадлежност. Аргументът срещу Близнашки е ренегатството от партията, на която беше член дълги години (и срещу която се обърна по начина, по който срещу нея се обърнаха Р. Петков и Първанов - защото беше пресечена възможноста им за кариерно развитие чрез партията), както и кариеризмът, който формира до голяма степен личността му. Този човек няма управленски опит и това е достатъчно основание да бъде неподходящ избор. Политически той е презиран с основание от бившите си съпартийци и недолюбван от т.нар. "десни хора" в България.

  Решението на Плевнелиев може да бъде подкрепено само по същата логика, по която верните фенове подкрепят слабо играещия си футболен отбор.

  Пилците се броят на избори.
 87. 88 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След като прочетох последните 4 коментара от върли комунисти, съм все по-убедена, че Близнаков е добър избор Бръкнал им е в ...

  'Let light surround you' Dream Theater
 88. 89 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#83:"Дива Селянка"]накрая на мен ми викат камуниска[/quote]
  Видя се кои са комунетата, най - кресливите борци срещу комунизма.... те и преди 10 ноември бяха най - кресливи.
  Ей го Грънчо,крясъци до Бога срещу комунизма, ма аз съм била комунистка, пък той пише тиради за:
  [quote#83:"Дива Селянка"]Георги Близнашки е бил СЪВЕТНИК НА ТОДОР ЖИВКОВ И ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ преди 10 ноември 1989 г. [/quote]

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 91 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 628 Весело

  [quote#2:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]"Опасен комунист, но добър българин"... Савов имаше много точен изказ, лека му пръст. Предстои да видим кое от двете е по-силно, предполагам.[/quote]

  Моето верую е, че добрият комунист е мъртвият комунист. Дано не се окажа твърде прав за служебния кабинет.

 91. 92 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 842 Весело

  [quote#83:"Дива Селянка"]накрая на мен ми викат камуниска[/quote]
  Не срещам днес култовата фраза за бившия негър и бившия комунист.Изглежда промяната е тръгнала от Щатите,където бившите негри са афроамериканци.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 92. 93 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#88:"ariel28"]Близнаков е добър избор[/quote]
  Близнашки е, първо.Научи му името.
  Я да ми обясниш и ти, дето деня и нощя се бориш срещу комунизма как мислиш, че съветник на Тодор Живков се вписва в анти-комунистическата ти реторика?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 93. 94 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Вижте ,
  "'тайната "идея на перестройчиците ,. която ТЕ ни пробутват вече 20 години е :
  Няма други , по- способни от НАС - довчерашните комунисти , комсомолци .и сие .))!!!
  Просто трябва да свикнем с ТАЗИ "мисъл "..))
  Това е идеята и мечтата им ..По този начин искат да ни "докажат" , че елитът на БКП -
  и сега ,и ДНЕС - е най- доброто за страната ни :)
  Нямало други - извън Сименово или БКП , извън ДС или съветските възпитаници, извън номеклатурата или потомствените деца на шумкарите и т.н...))
  ТОВА ни внушават и налагат ..))

  BIG AL
 94. 95 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пич та дрънка (някои път глупости).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  И в морето ми е до колене .....................
 95. 96 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#93] от "Cherry: Герберски Анти-комунисти=Комунисти":

  Аз ще ти отговоря. Няма нищо общо с комунизма. Това е начин на мислене, който по своята същност е изразението на доктрината, че най-доброто нещо за България е БСП да не управлява. От там следва, че и всяка личност, която, макар и преди това член на тази партия, впоследствие се е обърнала срещу нея (а именно такова е поведението на Близнашки през последните години - изключително и само срещу БСП), е приемана с прегръдки от "прогресивните десни сили" в България.

  С две думи - личните качества са без значение, а най-важен критерий е политическата реторика на субекта към момента - дали е за или против БСП.

  Ето защо казах в началото, че няма нищо общо с комунизма. Ако това беше първият критерий, ГЕРБ, например, щеше да бъде обявена от същите лица за комунистическа партия.

  Пилците се броят на избори.
 96. 97 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно  [quote#91:"trulr"]Моето верую е, че добрият комунист е мъртвият комунист. [/quote] "Добър комунист" никъде не присъства в думите ми. Има "добър българин". И за българите ли важи това с добрия и мъртвия?

  Доброто е заразно
 97. 98 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Казват бил комунист, бил интелигентен, бил честен...

  Ако е честен и е комунист, значи не е интелигентен.

  Ако е интелигентен и е комунист, значи не е бил честен, когато е ставал член на партията.

  Ако е честен и интелигентен, не може да бъде комунист.
  Всичко друго е прах в очите!

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Българинът е потресаващ наивник-готов е да повярва,че е възможно да има свестен комунист.Ей го и тоя-цял живот се ползва от привилегиите и кариерата под крилото на БКП и изведнъж през 2014 се присламчва към ГЕРБ пак за кариера и предава ''своите'',ако и да са лъжци,крадци и убийци.Явно за президента от този ренегат по-голям демократ няма,ама и той нали си е комсомолско секретарче..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK