Обявяването на новия служебен кабинет (хронология и видео)

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки. Плевнелиев стана първият български държавен глава, съставил две служебни правителства

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки. Плевнелиев стана първият български държавен глава, съставил две служебни правителстваПрезидентът Росен Плевнелиев обяви днес структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, което поема управлението на страната след оставката на кабинета "Орешарски" и трябва да проведе предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.


Начело на новия Министерски съвет е професорът по конституционно право Георги Близнашки. Той ще има четирима вицепремиери - Екатерина Захариева, Йордан Христосков, Христо Иванов и Илияна Цанова. В списъка на обявените днес министри имаше няколко изненади, сред сред които Иван Щонов (начело на икономическото ведомство), и Мартин Иванов (министър на културата).  


"Дневник" проследи в реално време последните размествания в списъка с министрите, изявлението на президента, както и официалното оповестяване на кабинета. По-надолу можете да проследите в хронологичен ред как се развиха събитията. 

12.15ч. Пълна информация за членовете на новия Министерски съвет можете да прочетете в статията "Кой кой е в служебното правителство". Репортерите и редакторите на "Дневник" припомнят интересни факти от биографиите на новите министри. Цялата информация около сформирането и първите дни на кабинета "Близнашки" пък можете да проследите в специалната тема "Служебното правителство" .
11.35ч. Церемонията по обявяването на новия служебен кабинет приключва. Утре се очаква да бъде издаден указа, с който президентът ще разпусне Народното събрание, ще назначи служебното правителство и ще определи предсрочните парламентарни избори за 5 октомври. 


Най-често употребяваните думи в речта на новия премиер. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често употребяваните думи в речта на новия премиер. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи


11.33ч. Премиерът завършва словото си с обръщение към президента, когото уверява, че новият кабинет ще работи в името на висшите интереси на обществото. 


След изявлението президентът и премиерът се ръкуват с новите министри. 11.31ч. Близнашки декларира, че кабинетът му ще направи необходимото да се даде възможност на всички българи да изразят мнението си на изборите, но и напомня, че гласуването е граждански дълг. Той напомня за протестите, като посочва,  че чрез тях обществото се е противопоставило на арогантността на мафията. Следващата крачка е изборът, припомня той и изразява надежда хората да отидат да гласуват. "Властта се връща при суверена", допълва той. 


11.29ч. Основен мой дълг ще е стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията, заявява Георги Близнашки. Допълва, че неговият Министерски съвет иска да започне ключови реформи. 


Премиерът призовава към общонационална солидарност с пострадалите от наводненията в последните дни. 


Новото служебно правителство беше представено в Гербовата зала на президентството

© Юлия Лазарова

Новото служебно правителство беше представено в Гербовата зала на президентството


11.26ч. Думата взима новият премиер Георги Близнашки. "Изборите потвърдиха несъответствието на силите в Народното събрание и обществените настроения. Това засили коефициента на недоверие в институциите. Оставката на кабинета стана неизбежна, а парламентарната криза прерасна в политическа", започва словото си той. 


Целта на кабинета ще е постигането на повече стабилност, диалог и прозрачност на управлението, декларира Близнашки. 11.16ч. Едно широко скроено правителство


Президентът обявява имената на министрите, подчертавайки, че поставеният начело Георги Близнашки е "широко скроен, човек на върховенството на закона, истински европеец" . В кабинета влизат 11 мъже и 6 жени. Ето и пълният списък на имената: 

Проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател


Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране


Проф. Йордан  Христосков, служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика


Христо Иванов, служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието


Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз


Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката


Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването


Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи


Румен Порожанов, служебен министър на финансите


Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията


Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката


Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната


Даниел Митов, служебен министър на външните работи


Мартин Иванов, служебен министър на културата


Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта


Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните


Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите

Президентът представя с няколко думи всеки министър, като акцентира на образованието и кариерата им. 


11.15ч. Държавният глава обявява, че отново изборен борд ще гарантира честното провеждане на предсрочния вот. До вчера неофициална информация сочеше, че президентът се е спрял на варианта да назначи министър без портфейл, който да отговаря за вота.  Като сигурен кандидат беше сочен политологът Димитър Димитров. Очевидно в последния момент е настъпила промяна. 


11.13ч. Росен Плевнелиев обяви, че правителството ще подпише Споразумението за партньорство с Еврокомисията. Обеща реформи в енергетиката, електронното управление. "Ситуацията в енергетиката е критична, необходима е правилната диагноза и нов подход. За големите проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да допринесе за  икономиката, но при европейски правила", казва той. 


Президентът обещава кабинетът да подготви и проект за закон за електронно управление в България. 


11. 12ч. Българският кандидат за еврокомисар е Кристалина Георгиева, заявява Росен Плевнелиев. Името й ще бъде посочено официално на първото заседание на служебното правителство. Президентът увери, че кабинетът и той ще използват целия си авторитет и контакти, за да подпомогнат кандидатурата на настоящия еврокомисар за нов мандат. 


11.10ч. Актуализация на бюджета ще има. Служебното правителство ще я изготви и внесе в първите дни на новия парламент, каза държавният глава.


Най-често употребяваните думи в речта на президента. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често употребяваните думи в речта на президента. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи


11.09ч. Парламентът отказа да се държи държавнически

В словото си Плевнелиев атакува Народното събрание заради отказа да гласува актуализация на държавния бюджет и да позволи на служебното правителство да тегли заеми. Президентът лансира тези две искания миналата седмица с аргумента, че изнасяните от управляващите данни за приходите, резерва и дефицита не са реални и че промяната ще даде възможност на кабинета да работи нормално. Вчера обаче депутатите отказаха да гласуват актуализация на държавния бюджет и на последното си заседание промениха само бюджета на здравноосигурителната каса. 


"За съжаление 42-ото НС остана глухо за ревизиране на бюджета, което щеше да подпомогне плащанията по еврофондовете и другите проблеми, включително тези с една банка. Отговорността ще се носи не от служебното правителство , а от тези, които заради пропагандата пропуснаха опорните точки на народа", каза президентът. И допълни:  


"Бюджет 2014 беше сбъркан от самото начало. Планираните вповече приходи няма да бъдат събрани. Актуализацията щеше да осигури глътка въздух на служебния кабинет в трудна среда. Това не се случи. Съзнателният отказ на парламента означава по-малко сигурност в държавата". 


Президентът атакува Народното събрание и заради отказа да позволи на кабинета да сключва договори за международни заеми. Подчерта, че това вече е правено за кабинета на Стефан Софиянски. "Това, което 37-ото Народно събрание държавнически направи, 42-ото отказа", каза президентът.


11.07ч. За мен е чест да номинирам проф. Близнашки за премиер, обявява президентът. След това огласява вицепремиерите - Екатерина Захариева, Илияна Цанова и Христо Иванов. Посочва, че всеки от тях е доказан професионалист. Подчертава, че правосъдният министър ще е вицепремиер като знак за върховенството на закона. 


Президентът Росен Плевнелиев и новият служебен премиер Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Президентът Росен Плевнелиев и новият служебен премиер Георги Близнашки


11.05ч. Истината ще излезе наяве


Плевнелиев уверява, че служебното правителство ще работи напълно прозрачно и по ясна програма. Обещава пълен и точен анализ за състоянието на бюджета към 31 юли, както и данни за обществените поръчки, за реалния дефицит, за състоянието на строителния бранш и др. Уверява, че ще продължи финансирането на проектите по европрограмите, както и активна работа за размразяване на двете спрени програми - за околната среда и за регионалното развитие.


11.04ч. За мен истинският герой от миналата година е българското гражданско общество. То показа, че е надраснало политическата класа и е истинският гарант за европейското развитие на страната. Ще продължа да го подкрепям по всякакъв начин, казва държавният глава.


11.02ч. Плевнелиев обявява, че утре ще издаде указа за разпускане на парламента и назначаване на служебен кабинет. Нека не забравяме, че освен необходимост, правителството е възможност за реализиране на приоритети от важен характер. Като такива посочва подписване на споразумението за партньорство с Еврокомисията, първи стъпки за присъединяване към европейския банков съюз и програмата "България 2020".  


11.01ч. Церемонията започва. До президента е Георги Близнашки, бъдещият премиер. 


10.57ч. Промяна на името на министъра на културата

В последния момент има промяна в името на министъра на културата - новия министър е Мартин Иванов. Той беше шеф на Държавна агенция "Архиви", а след освобождаването му от кабинета "Орешарски", стана секретар на държавния глава по култура, образование и национална идентичност.


10.40ч. Президентът разговаря с бъдещите министри. Веднага след срещата трябва да започне официалното обявяване на структурата, състава и приоритетите на кабинета. 


Илияна Цанова - новият стар служебен министър по еврофондовете, на път към президентствотоПредставяне на служебното правителство в президентството Вицепремиер и министър по европейските въпроси -

© Юлия Лазарова

Илияна Цанова - новият стар служебен министър по еврофондовете, на път към президентствотоПредставяне на служебното правителство в президентството Вицепремиер и министър по европейските въпроси -


10.11ч. Най-вероятният състав на кабинета

По неофициална информация днес няма да бъде оповестено името на министъра без портфейл, който ще поеме ангажимент за честното провеждане на предсрочните парламентарни избори. Президентът ще обяви само създаването на поста. До вчера като най-вероятен кандидат за мястото беше сочен политологът Димитър Димитров. Ето и списъкът на министрите, който Росен Плевнелиев най-вероятно ще обяви в 11ч.:


Премиер - Георги Близнашки


Вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране - Екатерина Захариева


Вицепремиер и министър по европейските въпроси - Илияна Цанова


Вицепремиер и министър по социалните въпроси - Йордан Христосков


Вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието - Христо Иванов


Министър на вътрешните работи - Йордан Бакалов


Министър на външните работи - Даниел Митов


Министър на отбраната - Велизар Шаламанов


Министър на финансите - Румен Порожанов


Министър на икономиката и енергетиката - Васил Щонов


Министър на земеделието - Васил Грудев


Министър на околната среда и водите - Светлана Жекова


Министър на транспорта - Николина Ангелкова - Николова


Министър на здравеопазването - Мирослав Ненков


Министър на образованието - Румяна Коларова


Министър на културата - Владимир Левчев


Министър на спорта - Евгения Раданова


10.00ч. Новият вицепремиер и социален министър Йордан Христосков също пристига. Последван е Илияна Цанова, Мирослав Ненков, Даниел Митов и Румен Порожанов.


Йордан Бакалов на влизане в президентството

© Юлия Лазарова

Йордан Бакалов на влизане в президентството


09.53ч. - Йордан Бакалов, бъдещ министър на вътрешните работи, пристигна в сградата на президентството във видимо добро настроение,. Той беше първият член на служебния кабинет, забелязан от репортерите да влиза на "Дондуков" 2.


09.49чНовият кабинет има ограничени правомощия, тъй като не може да взима решения, за които е нужен акт на парламента. Това включва промени в бюджета и данъците, теглене на заеми, сключване на международни договори и др. 


Служебното правителство ще работи до избирането на редовен кабинет от следващото Народно събрание. Това означава най-малко два месеца и половина - докато бъдат проведени изборите, след което да се конституира парламентът и да бъде съставено правителство. Ако обаче има трудности при излъчването на редовен Министерски съвет, мандатът може да продължи и доста по-дълго. До такава ситуация не се е стигало в най-новата политическа история на България. 


09.36ч. Кортежът на президента Росен Плевнелиев пристигна пред сградата на администрацията му на "Дондуков" 2. Очаква се преди официалното обявяване на новите министри държавният глава да има кратка среща с тях. 


09.25ч. Това е вторият служебен кабинет, назначен от Плевнелиев. Предишният - начело с дипломата Марин Райков, управлява от 13 март до 29 май 2013г. Сред най-важните негови решения ограничението държавните предприятия да не държат в една банка повече от 25% от финансовия си ресурс, а сред най-шумните скандали - аферата "Костинброд", която гръмна в деня за размисъл преди изборите. Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK