Обявяването на новия служебен кабинет (хронология и видео)

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки. Плевнелиев стана първият български държавен глава, съставил две служебни правителства

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки. Плевнелиев стана първият български държавен глава, съставил две служебни правителстваПрезидентът Росен Плевнелиев обяви днес структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, което поема управлението на страната след оставката на кабинета "Орешарски" и трябва да проведе предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.


Начело на новия Министерски съвет е професорът по конституционно право Георги Близнашки. Той ще има четирима вицепремиери - Екатерина Захариева, Йордан Христосков, Христо Иванов и Илияна Цанова. В списъка на обявените днес министри имаше няколко изненади, сред сред които Иван Щонов (начело на икономическото ведомство), и Мартин Иванов (министър на културата).  


"Дневник" проследи в реално време последните размествания в списъка с министрите, изявлението на президента, както и официалното оповестяване на кабинета. По-надолу можете да проследите в хронологичен ред как се развиха събитията. 

12.15ч. Пълна информация за членовете на новия Министерски съвет можете да прочетете в статията "Кой кой е в служебното правителство". Репортерите и редакторите на "Дневник" припомнят интересни факти от биографиите на новите министри. Цялата информация около сформирането и първите дни на кабинета "Близнашки" пък можете да проследите в специалната тема "Служебното правителство" .
11.35ч. Церемонията по обявяването на новия служебен кабинет приключва. Утре се очаква да бъде издаден указа, с който президентът ще разпусне Народното събрание, ще назначи служебното правителство и ще определи предсрочните парламентарни избори за 5 октомври. 


Най-често употребяваните думи в речта на новия премиер. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често употребяваните думи в речта на новия премиер. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи


11.33ч. Премиерът завършва словото си с обръщение към президента, когото уверява, че новият кабинет ще работи в името на висшите интереси на обществото. 


След изявлението президентът и премиерът се ръкуват с новите министри. 11.31ч. Близнашки декларира, че кабинетът му ще направи необходимото да се даде възможност на всички българи да изразят мнението си на изборите, но и напомня, че гласуването е граждански дълг. Той напомня за протестите, като посочва,  че чрез тях обществото се е противопоставило на арогантността на мафията. Следващата крачка е изборът, припомня той и изразява надежда хората да отидат да гласуват. "Властта се връща при суверена", допълва той. 


11.29ч. Основен мой дълг ще е стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията, заявява Георги Близнашки. Допълва, че неговият Министерски съвет иска да започне ключови реформи. 


Премиерът призовава към общонационална солидарност с пострадалите от наводненията в последните дни. 


Новото служебно правителство беше представено в Гербовата зала на президентството

© Юлия Лазарова

Новото служебно правителство беше представено в Гербовата зала на президентството


11.26ч. Думата взима новият премиер Георги Близнашки. "Изборите потвърдиха несъответствието на силите в Народното събрание и обществените настроения. Това засили коефициента на недоверие в институциите. Оставката на кабинета стана неизбежна, а парламентарната криза прерасна в политическа", започва словото си той. 


Целта на кабинета ще е постигането на повече стабилност, диалог и прозрачност на управлението, декларира Близнашки. 11.16ч. Едно широко скроено правителство


Президентът обявява имената на министрите, подчертавайки, че поставеният начело Георги Близнашки е "широко скроен, човек на върховенството на закона, истински европеец" . В кабинета влизат 11 мъже и 6 жени. Ето и пълният списък на имената: 

Проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател


Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране


Проф. Йордан  Христосков, служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика


Христо Иванов, служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието


Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз


Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката


Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването


Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи


Румен Порожанов, служебен министър на финансите


Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията


Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката


Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната


Даниел Митов, служебен министър на външните работи


Мартин Иванов, служебен министър на културата


Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта


Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните


Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите

Президентът представя с няколко думи всеки министър, като акцентира на образованието и кариерата им. 


11.15ч. Държавният глава обявява, че отново изборен борд ще гарантира честното провеждане на предсрочния вот. До вчера неофициална информация сочеше, че президентът се е спрял на варианта да назначи министър без портфейл, който да отговаря за вота.  Като сигурен кандидат беше сочен политологът Димитър Димитров. Очевидно в последния момент е настъпила промяна. 


11.13ч. Росен Плевнелиев обяви, че правителството ще подпише Споразумението за партньорство с Еврокомисията. Обеща реформи в енергетиката, електронното управление. "Ситуацията в енергетиката е критична, необходима е правилната диагноза и нов подход. За големите проекти трябва да се търси консенсус. Ние сме за всяка тръба, която може да допринесе за  икономиката, но при европейски правила", казва той. 


Президентът обещава кабинетът да подготви и проект за закон за електронно управление в България. 


11. 12ч. Българският кандидат за еврокомисар е Кристалина Георгиева, заявява Росен Плевнелиев. Името й ще бъде посочено официално на първото заседание на служебното правителство. Президентът увери, че кабинетът и той ще използват целия си авторитет и контакти, за да подпомогнат кандидатурата на настоящия еврокомисар за нов мандат. 


11.10ч. Актуализация на бюджета ще има. Служебното правителство ще я изготви и внесе в първите дни на новия парламент, каза държавният глава.


Най-често употребяваните думи в речта на президента. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често употребяваните думи в речта на президента. Илюстрацията е получена чрез програма за създаване на т-нар. облаци от думи


11.09ч. Парламентът отказа да се държи държавнически

В словото си Плевнелиев атакува Народното събрание заради отказа да гласува актуализация на държавния бюджет и да позволи на служебното правителство да тегли заеми. Президентът лансира тези две искания миналата седмица с аргумента, че изнасяните от управляващите данни за приходите, резерва и дефицита не са реални и че промяната ще даде възможност на кабинета да работи нормално. Вчера обаче депутатите отказаха да гласуват актуализация на държавния бюджет и на последното си заседание промениха само бюджета на здравноосигурителната каса. 


"За съжаление 42-ото НС остана глухо за ревизиране на бюджета, което щеше да подпомогне плащанията по еврофондовете и другите проблеми, включително тези с една банка. Отговорността ще се носи не от служебното правителство , а от тези, които заради пропагандата пропуснаха опорните точки на народа", каза президентът. И допълни:  


"Бюджет 2014 беше сбъркан от самото начало. Планираните вповече приходи няма да бъдат събрани. Актуализацията щеше да осигури глътка въздух на служебния кабинет в трудна среда. Това не се случи. Съзнателният отказ на парламента означава по-малко сигурност в държавата". 


Президентът атакува Народното събрание и заради отказа да позволи на кабинета да сключва договори за международни заеми. Подчерта, че това вече е правено за кабинета на Стефан Софиянски. "Това, което 37-ото Народно събрание държавнически направи, 42-ото отказа", каза президентът.


11.07ч. За мен е чест да номинирам проф. Близнашки за премиер, обявява президентът. След това огласява вицепремиерите - Екатерина Захариева, Илияна Цанова и Христо Иванов. Посочва, че всеки от тях е доказан професионалист. Подчертава, че правосъдният министър ще е вицепремиер като знак за върховенството на закона. 


Президентът Росен Плевнелиев и новият служебен премиер Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Президентът Росен Плевнелиев и новият служебен премиер Георги Близнашки


11.05ч. Истината ще излезе наяве


Плевнелиев уверява, че служебното правителство ще работи напълно прозрачно и по ясна програма. Обещава пълен и точен анализ за състоянието на бюджета към 31 юли, както и данни за обществените поръчки, за реалния дефицит, за състоянието на строителния бранш и др. Уверява, че ще продължи финансирането на проектите по европрограмите, както и активна работа за размразяване на двете спрени програми - за околната среда и за регионалното развитие.


11.04ч. За мен истинският герой от миналата година е българското гражданско общество. То показа, че е надраснало политическата класа и е истинският гарант за европейското развитие на страната. Ще продължа да го подкрепям по всякакъв начин, казва държавният глава.


11.02ч. Плевнелиев обявява, че утре ще издаде указа за разпускане на парламента и назначаване на служебен кабинет. Нека не забравяме, че освен необходимост, правителството е възможност за реализиране на приоритети от важен характер. Като такива посочва подписване на споразумението за партньорство с Еврокомисията, първи стъпки за присъединяване към европейския банков съюз и програмата "България 2020".  


11.01ч. Церемонията започва. До президента е Георги Близнашки, бъдещият премиер. 


10.57ч. Промяна на името на министъра на културата

В последния момент има промяна в името на министъра на културата - новия министър е Мартин Иванов. Той беше шеф на Държавна агенция "Архиви", а след освобождаването му от кабинета "Орешарски", стана секретар на държавния глава по култура, образование и национална идентичност.


10.40ч. Президентът разговаря с бъдещите министри. Веднага след срещата трябва да започне официалното обявяване на структурата, състава и приоритетите на кабинета. 


Илияна Цанова - новият стар служебен министър по еврофондовете, на път към президентствотоПредставяне на служебното правителство в президентството Вицепремиер и министър по европейските въпроси -

© Юлия Лазарова

Илияна Цанова - новият стар служебен министър по еврофондовете, на път към президентствотоПредставяне на служебното правителство в президентството Вицепремиер и министър по европейските въпроси -


10.11ч. Най-вероятният състав на кабинета

По неофициална информация днес няма да бъде оповестено името на министъра без портфейл, който ще поеме ангажимент за честното провеждане на предсрочните парламентарни избори. Президентът ще обяви само създаването на поста. До вчера като най-вероятен кандидат за мястото беше сочен политологът Димитър Димитров. Ето и списъкът на министрите, който Росен Плевнелиев най-вероятно ще обяви в 11ч.:


Премиер - Георги Близнашки


Вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране - Екатерина Захариева


Вицепремиер и министър по европейските въпроси - Илияна Цанова


Вицепремиер и министър по социалните въпроси - Йордан Христосков


Вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието - Христо Иванов


Министър на вътрешните работи - Йордан Бакалов


Министър на външните работи - Даниел Митов


Министър на отбраната - Велизар Шаламанов


Министър на финансите - Румен Порожанов


Министър на икономиката и енергетиката - Васил Щонов


Министър на земеделието - Васил Грудев


Министър на околната среда и водите - Светлана Жекова


Министър на транспорта - Николина Ангелкова - Николова


Министър на здравеопазването - Мирослав Ненков


Министър на образованието - Румяна Коларова


Министър на културата - Владимир Левчев


Министър на спорта - Евгения Раданова


10.00ч. Новият вицепремиер и социален министър Йордан Христосков също пристига. Последван е Илияна Цанова, Мирослав Ненков, Даниел Митов и Румен Порожанов.


Йордан Бакалов на влизане в президентството

© Юлия Лазарова

Йордан Бакалов на влизане в президентството


09.53ч. - Йордан Бакалов, бъдещ министър на вътрешните работи, пристигна в сградата на президентството във видимо добро настроение,. Той беше първият член на служебния кабинет, забелязан от репортерите да влиза на "Дондуков" 2.


09.49чНовият кабинет има ограничени правомощия, тъй като не може да взима решения, за които е нужен акт на парламента. Това включва промени в бюджета и данъците, теглене на заеми, сключване на международни договори и др. 


Служебното правителство ще работи до избирането на редовен кабинет от следващото Народно събрание. Това означава най-малко два месеца и половина - докато бъдат проведени изборите, след което да се конституира парламентът и да бъде съставено правителство. Ако обаче има трудности при излъчването на редовен Министерски съвет, мандатът може да продължи и доста по-дълго. До такава ситуация не се е стигало в най-новата политическа история на България. 


09.36ч. Кортежът на президента Росен Плевнелиев пристигна пред сградата на администрацията му на "Дондуков" 2. Очаква се преди официалното обявяване на новите министри държавният глава да има кратка среща с тях. 


09.25ч. Това е вторият служебен кабинет, назначен от Плевнелиев. Предишният - начело с дипломата Марин Райков, управлява от 13 март до 29 май 2013г. Сред най-важните негови решения ограничението държавните предприятия да не държат в една банка повече от 25% от финансовия си ресурс, а сред най-шумните скандали - аферата "Костинброд", която гръмна в деня за размисъл преди изборите. Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1169 Неутрално
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2789 Весело

  Ми нищо чудно служебното правителство да управлява дълго.
  Те партийците и без това са се хванали за гушите...

 3. 3 Профил на z_marinov
  z_marinov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Къде и как става така - един "бизнесмен" с нежно поведение и недокрай смислен изказ отново да попадне в ситуация да определя съдбините на цяла една държава?

 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Дневник, защо добавят новите събития отгоре на текста, а не отдолу. Ако не започна отначало е много неудобно за четене. А моето удобство би трябвало да е важно за Вас, нали? Смятам, че то не пречи на другите Ви читатели.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#3] от "z_marinov":

  Споко, Маринов, мъжкарят-пожарникар, който смята, че Аржентина е натовска държава, се натиска да управлява след 3 месеца. Любовта си към силните мъже ще можеш да изразиш на изборите на 5-и октомври, след което да им се подлагаш цял един мандат.

 6. 6 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ми то това правителство е на БКП.

 7. 7 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 229 Неутрално

  АКО пробута пак Захариева, Трябва ДА СЕ ПРОТЕСТИРА! ИМПИЙЧМЪНТ!

 8. 8 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 672 Неутрално
 9. 9 Профил на z_marinov
  z_marinov
  Рейтинг: 443 Гневно

  До коментар [#5] от "peaspiring":

  Не съм казал, че съм любител на ББ - та РП и ББ са двете страни на една и съща монета. Те не са ориентирани да милеят за родното и за народа, а сам за себе си и за кръговете около тях

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Надявам се президента да си е взел поука от предишното служебно,което не успя в основната си задаччестни избори.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  "Министър на културата - Владимир Левчев"

  Нека плюенето от тролетариата започне сега

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ех, много е паднала летвата за министри вече. Особено за министъра на финансите. Нищо, в следващия редовен кабинет летвата ще е направо до земята. Тъжна история.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Почва да не ми пука.. керванът си върви.. ама какъвто народът, такива и управляващите.

  Не вярвам, че има и един единствен политик, който иска да свърши някаква работа за страната и хората.

  Да ставаме по бързо Европейски Съединени щати и туй то..

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Пожелавам им успех.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 229 Гневно

  Вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране - Екатерина Захариева

  Защо на една некадърна правистка се дава толкова много власт? Няма ли една медия , която да извади зависимостите и конфликтите на интереси на тази "КАЛИНКА"? Докога ще ни се навират некадърни гьонсурати в лицата? Народе спиш ли? СЪБУДЕТЕ СЕ!!!! НА ПРОТЕСТИ!!!

 17. 17 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  И съм убеден че, ще вършат работа съвестно отколкото редовните правителства. Баси и държавата в която се превърнахме - предпочитаме да управлява служебно отколкото редовно правителство.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 18. 18 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дори не си заслужава да се плюе срещу подобен индивид, отломка нищожна на винаги храбо отроче от комунистическа фамилиля пълна с блюдолизци.До коментар [#12] от "Сибирская Народная Республика":

 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Винаги служебните кабинети са по-адекватни и не толкова дразнещи

 20. 20 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "ръпончо":
  Не са кръчмарски певци и танцувачки...

 21. 21 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 640 Любопитно

  До коментар [#9] от "z_marinov":

  А кои са тези, който милеят за народа и родното?

 22. 22 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Силно се надявам, че тези хора ще свършат работата на комунистите. Ще им е необходима силна подкрепа, защото ако след оставката на Борисов имаше пари, то сега такива няма. Комунистите всичко ограбиха. Няма да коментирам и останалите сектори, които са под висок риск заради това управление... Дано са готови да поемат цялата помия, която ще им се излее...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 23. 23 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "hinin37":

  Наистина не са!

  Но са хора с конфликт на интереси и със икономиèски зависимости!

 24. 24 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  За първи път служебен премиер ще е комунист

 25. 25 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Кабинета е със занижени възможности,но поне начало може да постави.И да направи истински анализ на финансовото състояние на страната.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 26. 26 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "fortunes":
  Следващия кабинет ще бъде съставен по твоите изисквания към миниктрите! Спокойно чакай до тогава...

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  И какво стана с по-горе цитираната "афера" Костинброд? Доказа ли се нещо или беше кьорфишек да вдигне процентите на БСП?
  Този път трябва да се отрежат всички пътечки за бесепарски провокации в деня преди изборите.

 28. 28 Профил на nightowl
  nightowl
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gopeто":

  Най-отгоре над коментарите вдясно има два бутона, с които ТИ избираш как да се подреждат коментарите.

 29. 29 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За Близнашки - супер! Далеч съм от левите му политически убеждения, но съм сигурен, че е един достоен, морален човек.

 30. 30 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#13] от "fortunes":Всички по-известни икономисти са отказали.Гаврийски,Ангарски...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 31. 31 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#30] от "д-р Петроff":

  Ами, не се учудвам, че са отказали...

 32. 32 Профил на vanilia
  vanilia
  Рейтинг: 229 Неутрално

  супер достоен и смислен кабинет, не може ли и редовните да са такива, *баси !

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 764 Разстроено

  Владимир Левчев-министър на културата?!!! Тъкмо бях склонен да преглътна Близнашки като премиер,и те ти булке Спасов ден!Казвах Ви аз че комунистите ще разкарат БСП от властта,ама Вие не вярвате.

 34. 34 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#26] от "hinin37":

  В смисъл аз съм генерал бащицата ли?

 35. 35 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "hinin37":
  [quote#20:"hinin37"]Не са кръчмарски певци и танцувачки... [/quote]
  Хубаво е, че знаеш имената на кръчмарските певци и танцувачки.

 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Време е да бъдат разделени законодателната и изпълнителната власт и парламентът да си гледа само законите. Едно правителство, назначавано от президента, ще може да работи много по-свободно от партийна корупция и задкулисни съображения. Ще се изчисти политическият живот от партизанщината и импотентността.

 37. 37 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 669 Неутрално

  това е някакъв Б отбор.
  според мен далеч по-сериозни хора са отказали

 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Сега остава само да се спре политпартизанщината за 4-5г, демек да се забрани политическата антибългарска и крадлива дейност на партиите, и тогава България наистина има шанс да излезе от дълбокия подземен сондаж, в който я вкараха същите тези партии.
  В историята ни такива моменти са били повратни за просперитета и развитието на държавата ни(1934-1939).
  Все пак това са само въжделения, за които едва ли някой има воля и желание да наложи, така че ще си седим там където ни е местото.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 39 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "stoiloff":

  Екатерина Захариева , писачката на чалга звездите...хе-хе-хе

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Комсомолският оптимизъм ще напусне този човечец едва след смъртта му.Добре познатото дрън-дрън на прехода и отново ненаучени ударения на половината думи,само не чух дали изтърси пак ''консултивен''

 42. 42 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  А, др. Иванов, къде го несравнимия Орешарски? Щеше да управлява до 2017?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 43. 43 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Добра старанни избори има. Трябва да прочета повече за всеки от тях.... но на Плевнята не се доверявам сляпо.

 44. 44 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Весело

  Аз искам да знам кога президентът на БПСТАНа, пардон, републиката ще обяви приоритетите на кабинета си и най-важния супер национален приоритет - санирането на всяка сграда и барака на територията на БОСТАНа, пардон, републиката! Комисионните правят силата!

 45. 45 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#33] от "vjacho":

  Ми той демонстрира антикомунизъм и анти руБлофилия. Тамън ще видим, дали е поза или истина! Добър тест.

  chavo64
 46. 46 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#39:"Дива Селянка"]Екатерина Захариева , писачката на чалга звездите...хе-хе-хе[/quote]

  Бъркаш я с Надежда Захариева

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 47. 47 Профил на z_marinov
  z_marinov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Пак подкарахме песента за Строители, проекти, банки и бизнес. Този човек не разбра ли, че Президентът не е БИЗНЕСМЕН-строител, а обединител на нацията. Думите Европа, Бюджет, Бнака и строител са в основата на това т.нар. слово на плевнята.

 48. 48 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Разстроено

  Близнашки??????
  Изумително.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 49. 49 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да доста слаб състав, особено за ключово министерство в момента като финансите..да ме прощава Порожанов, но той изобщо не отговаря на критериите за почтенност.....

 50. 50 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 229 Неутрално
 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Требе да сравнявате служебното с предходното истинско правителство, избрано от българския народ: Пацо, гумен Речев, Ментата, Йовчев, Мариянка (на полянка), Местан, 100нев, Мая Манолова....и ако кадрите поставени от президента са по-читави, тогава требе едно "тенкю" да му кажете.

 52. 52 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Новия Пеевски се нарича Захариева!!

  ОСТАВКА!

 53. 53 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#22:"nikivan"] защото ако след оставката на Борисов имаше пари[/quote]
  ??????
  Борисов остави издънена хазна и опоскан резерв.Тегли заем да се разплаща със зърнопроизводителите,защото нямаше пари.Явно живеете в друга действителност.
  Колкото до комунистите, Близнашки какъв е?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 54. 54 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В сравнение с карикатурите на предишната шайка тук вече има нормални хора и нищо чудно това сужебно правителство да е по-добро от следващото на Борисов, както Райков беше с класи над Орешарски.

 55. 55 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Президента говори като премиер. Гнусна картинка.

  Даже вече е сигурен, че следващото НС ще актуализира бюджета.

  Откъде тази увереност, не знам.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 56. 56 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Горе-долу добре изглежда.

  Само да не сложат Евдокия Манева за министър на екологията, няма нужда от подлоги на Цеко. Всъщност който и да е министър трябва да отмени решението на от последните седмици за подаряването на едни хектари на Цеко и да направи първи стъпки към разваляне на концесията.

 57. 57 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Служебния кабинет може ли да инициира (или одобри предложен от президента) референдуми? Има ли такива правомощия? Любопитен ход може да се получи

  http://twitter.com/zasmiah
 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  "10.11ч.Министър на културата - Владимир Левчев

  10.57ч. Промяна на името на министъра на културата - името на новия министър е Мартин Иванов. Той беше шеф на Държавна агенция "Архиви", а след освобождаването му от кабинета "Орешарски", стана съветник на държавния глава"

  оле-мале, има ли смисъл да се чете нататък

 59. 59 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#6:"Дива Селянка"]ми то това правителство е на БКП. [/quote]
  че на кого да е, то нали в парламента беше само БКП и никой друг

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 60. 60 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Добре сега какво е виновен президентът, че орисията му е да назначава вече второ служебно правителство?
  Дано поне това му е последно, да не трябва и трето да поставя.

 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар 7 и 16.

  През Екатерина Захариева минава "частпрома" на президента ни... Няма как да не е на първа линия! Безспорно е много амбициозна! Не бих казал, че е некадърна юристка - по-скоро стандартно посредствена! Нейно дело е поредния Закон за водите, който така и не проработи... Факта, че е била директор на дирекция "Правна" в МОСВ, по време на т.нар. "тройна коалиция" е повече от смущаващ...! Който е работил с нея в МОСВ, знае за какво става въпрос...!

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#22:"nikivan"]ащото ако след оставката на Борисов имаше пари, то сега такива няма. [/quote]
  имаше взет заем, за който после се тегли заем да се върне , та какви пари да е имало след Борисов викаш може ли с цифри

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 63. 63 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Като го слушам,как ги обявява,имам чувството,че не съм живял в тази държава?Обаче ще е весело,особено в Министерството на здравеопазването .Да ни е честито,поредния експеримент на нашия гръб.Резил!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 64. 64 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Йордан Христосков, един професионалист има поне.

 65. 65 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#59] от "stg":

  ГРОБ и тях ли ги бройте към БКП?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 66. 66 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#45:"chavo64"]Ми той демонстрира антикомунизъм и анти руБлофилия. Тамън ще видим, дали е поза или истина! Добър тест.[/quote]
  Демонстрират,демонстрират.Както и друг път съм казвал,доста комунисти са поели към властта на крилете на антикомунизма.В БСП Станишев им затвори вратата,пък и те не искат отляво,ще им се отдясно да се доберат до наследството на бащите си.

 67. 67 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много скептицизъм съзирам в повечето коментатори,които не са заслужени:
  1.Служебното правителство е със стеснен хоризонт според Конституцията,сварва страната в почти катастрофично състояние и буквално и преносно
  2.За мен повечето от служебните министри и мин.председателят Близнашки са изявени професионалисти и могат в рамките на този кратък мандат да отхвърлят много работа в името на България!
  Поздравявам ги от сърце и им желая успех!

  Tony
 68. 68 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Аман от комуняги вече!

 69. 69 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Успех, всички имаме нужда от позитивен, градивен и принципен подход през следващите месеци ... след природните и политически бедствия, които ни сполетяха в последно време!

 70. 70 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Слава Богу, че Президентът е с всичкия си! Подбрал е добър екип от професионалисти. От мен поздравления и успех на правителството!

 71. 71 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 764 Весело

  Мартин Иванов-това е по-добре.Въпреки че тъкмо бях намерил начин да преглътна Владимир Левчев-като затворя очи и си представя че ГЕРБ прави правителство през октомври,а за министър на културата номинира Христо Мутафчиев.

 72. 72 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  "Доволни ли сте от състава на новото служебно правителство?"

  Важно е как правителството ще се справи в тези трудни условия с купуването на гласове и подаването на анонимни сигнали в медиите.

 73. 73 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тоя дето им съчинява анкетите да вземат да го уволнят. Вижте тия два отговора.

  "Да, защото е само служебно"
  "Не, защото така или иначе то ще е за малко", т.е. защото е само служебно.

  Сиреч, два противоположни отговора трябва да се мотивират с един и същ аргумент. Къде живеем братчее...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 74. 74 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  Баница с късмети. За всеки по нещо.
  Четрима вицета, за да не се карат, начело с БСП.
  17 + 1 министри на правителство с "ограничени правомощия"!!! Ще падне управляване на вече затъналата в блатото държава.

 75. 75 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не искам да съм негативен и дано съм лош пророк, но това служебно правителство с нищо не се различава от предното на Марин Райков. Интересно ще е покрай организирането на изборите. Отново ще има търговия на гласове, отново ще се занимаваме с бюлетини, отново ще дебнем кой, как с какво е гласувал, а няма да можем да се фокусираме към истински важните неща. Конкретна програма за излизане от патовата ситуация, в която сме. Не ми се слушат вече обещания за хиляди работни места, за увеличаване на пенсиите, за реформи в съдебната система, мисля че се наслушахме за векове напред. Трябва ни план и то съвсем обоснован точка по точка. А някой е мръднал от него, а сме го изритали от политическата сцена. Но ние българите като че ли не сме изградили способността да действаме като общност, а точно там е силата на демокрацията като функция от успешното развитие на едно общество. Ей Богу, дано поумнеем по-бързо, иначе ще се погубим сами!

  Fortuna favet fortibus.
 76. 76 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#50] от "stoiloff":

  На3начение по гешефтарска линия с пре3идентчето.
  Той по-добре да беше на3начил първата си братовчедка дето блъска като 3алухана гастербатерка по гръцко ,горката..поне от работа ра3бира в капиталистическа среда...

 77. 77 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Искам да пожелая успех на новото правителство. Дано започнат неизбежните реформи, от които България има спешна нужда.

 78. 78 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#59] от "stg":

  Георги Близнашки е бил СЪВЕТНИК НА ТОДОР ЖИВКОВ И ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ преди 10 ноември 1989 г.

 79. 79 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  На снимката.
  Изключително грозен жест на Плевнелиев. Да си поставя ръката на рамото като да казва: Мой човек, уредих те. Не подхожда на сериозни възрастни хора, а най-малкото на политици с претенции.
  Няма ли кой да ги учи тези политици на държание?

 80. 80 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дива Селянка":

  Нещо лошо ли виждаш в чалгата и вярната и аудитория?

 81. 81 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Лъха-не само,
  облива ме безнадеждност!

 82. 82 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#77] от "гарата":
  Дано организира честни избори, всичко останало е утопия. Ако не направи някоя съществена глупост ще е перфектно. Какви реформи, какви пет лева.

 83. 83 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 869 Неутрално

  С целия този цирк за пореден път се доказа, че ГРОБ е Г-отбора на БСП.

 84. 84 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#65:"bzm"]ГРОБ и тях ли ги бройте към БКП? [/quote]
  естествено

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 85. 85 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Предвид състоянието в което се намира страната, широките усмивки по време на церемонията дойдоха малко в повече. Въпрос на политическа култура и адекватен ПР. В словото си Президента очерта програма за изпълнение за почти пълен 4 годишен мандат. Все пак основната задача на служебния кабинет съгласно Конституцията е подготовката на изборите в съответствие с действащото законодателство. Успех в спазването на върховенството на закона, превърнато в мръсна дума от всички, упражнявали се да управляват държавата досега!

 86. 86 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 935 Любопитно

  До коментар [#20] от "hinin37":
  Времето и действията им ще покажат дали не са

  Тиква под наем.
 87. 87 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#17] от "tom_sawyer":

  Ами то при тези крадливи и продажни политици!+++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 88. 88 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Румен Порожанов
  Председател на НС
  http://www.bbr.bg
  Румен Порожанов е роден на 17 август 1964. През 1990 г. завършва висше образование в УНСС, специалност „Икономика и управление на селското стопанство". Притежава допълнителна квалификация „Икономика и управление на отбранителния процес", придобита също в УНСС.
  През 1992 г. започва работа в Министерството на финансите като „главен специалист". През периода 1995 - 1996 г. е бил съветник в Министерски съвет. От 1996 г. продължава своето професионално развитие в Министерството на финансите като началник на отдел. През 2001 г. става директор на дирекция „Финанси на реалния сектор”. От август 2009 г. заема позицията началник на кабинета на министъра в Министерство на финансите. От октомври 2009 г. е член на НС и в последствие председател на НС на ББР. През март 2011 г. застава начело на ДФ „Земеделие” – РА.

  ум море, глава шамандура
 89. 89 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Васил Щонов вече е директор стратегии и маркетинг на телекомуникационния оператор blizoo и ще отговаря за маркетинговата политика, както и за основните стратегически проекти на компанията. Щонов е работил като младши партньор в консултантската компания "Маккинзи". Бил е консултант на различни телеком оператори в Източна Европа като "Виваком", "Ромтелеком", "Уинд Хелас", "Связинвест" и "Киевстар".
  Завършил е "Телекомуникации и финанси" в Университета на Пенсилвания във Филаделфия и MBA в Масачузетския технологичен институт.

  ум море, глава шамандура
 90. 90 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  комунетата са впрегнали всички тролове днес извънредно да плюят по служебния кабинет

  twitter.com/voxybg
 91. 91 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Илияна Цанова е родена на 19.01.1976 в София.
  Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет “Джордж Вашингтон”, САЩ, като стипендиант на USAID. От 2001 г. до 2003 г. Илияна Цанова работи в одиторския отдел на „Делойт-България”. От 2003 г. до 2013 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие

  ум море, глава шамандура
 92. 92 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е и?До коментар [#91] от "DonKey Hot":

 93. 93 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Любопитно

  докога ще ни управляват някакви юристи и икономисти, питам?!

 94. 94 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#78:"Дива Селянка"]Георги Близнашки е бил СЪВЕТНИК НА ТОДОР ЖИВКОВ И ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ преди 10 ноември 1989 г[/quote]
  е кво , за мен перфектно се вписва в профила на гербаджийски кандидат

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Шеф на Близу икономически министър.Категорично съм против да бъдат удостоявани с високи постове хора които създават условия за изнудване на клиенти.Ето защо...Когато чуя думата Близу веднага ме хваща разстройство.Тази фирма си позволява да изнудва и изцежда клиентите си дори когато услугите и са повредени и недостъпни.Недай боже да се повреди интернет или няма сигнал тел. приемник.Въвели са си нещо като тлф.112 което приема оплаквания от цялата страна.Може прим да си в Пазарджик но нямаш достъп до телефона на техниците в Пазарджик.Трябва да избереш единният номер070043700 и тогава започват мъките ти докато се свържеш с техен сътрудник записан глас започва да ти обяснява монотонно надълго и нашироко работи които въобще не те интересуват след дълги минути чакане и слушане на музика ЖСМ-т ти свързват със "сътрудник".През цялото време на безконечното чакане ти напомнят колко важен за тях си ти и трябва да стоиш на линия .Сметката за разговора ти расте с 7-8 платени минутиСвържат ли те започва едно дълго разпитване от къде си що си,какъв ти е проблема,рестартирал ли си и тн и това при положение че номерът ти е изписан при тях.Винаги след такъв разговор сметката ми в мобилният оператор нараства средно с 10 лева.Винаги когато интернета не работи плащам за това че съм ги уведомил повече пари за разговора от стойноста на месечната таксаТова ако не е ИЗНУДВАНЕ здраве.И представете си един от отговорните за тази гавра сега министър.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 98. 98 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#96] от "омбре":
  омбре, нали не мислиш , че тоз младеж е измислил ситемата. Копи и пейст, ако искаш по модерно -имплеменитирал я е.Така че дали е близу, далече, ментел или ибетака все тая щом имаме работа с кур-поративен бизнес.

  Тиква под наем.
 99. 99 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Само не мога да схвана защо цъкате минуси /плюсове върху краткия анонс на биографията на служебните министри
  Имах идея да пусна за всички, но явно ще си губя времето

  ум море, глава шамандура
 100. 100 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#93] от "melchett":
  Споко бре, читателя на том 1 на Винету се завръща на бял /фал/кон всеки момент.Разбира се очаква народната подкрепа на тикви като ...

  Тиква под наем.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK