Модернизаторът на архивите - кой е новият министър на културата Мартин Иванов

Мартин Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Мартин ИвановБившият председател на Държавна агенция "Архиви" (2011 - 2013)  Мартин Иванов е новият министър на културата във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев.


Благодарение на усилията му архивите на ръководството на БКП от тоталитарния период станаха достъпни в интернет и това беше високо оценено от професионалистите. Въпреки това той беше уволнен от поста си от кабинета "Орешарски" през есента на миналата година. Последва петиция от учени в негова подкрепа. 


При освобождаването му от вече отиващото си правителство коментира в интервю пред "Дневник": Не съм обвързан политически, затова не се смятам за партийно назначение и нямам никакво намерение да се обвързвам с когото и да било. Винаги съм имал
активна гражданска позиция, но не членувам в партия


А за работата си там казва: "За мен беше изключително важно агенция "Архиви" да стане разпознаваема и уважавана институция, която протяга ръка, а не се крие зад тежки врати и работни часове. Всичките ни действия бяха насочени към отваряне за широк кръг българи. Опитвахме да постигнем това чрез различни инициативи, като се започне от дигитализирането и качването на съдържанието онлайн, през програмата "Приятели на архива".


Негова е идеята да се направи и Музей на Държавна сигурност.


От октомври президентът го назначи за свой секретар по култура, образование и национална идентичност.


Мартин Иванов е


магистър по история


в Софийския университет "Св. Климент Охридски", магистър по право от Югозападния университет "Неофит Рилски" и доктор в Института по история при Българската академия на науките (БАН). От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там. Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси.


В официалната му визитка е отбелязано още:


- Автор е на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България от 70-те години на ХIХ в. до наши дни. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK