Кошмарът на военните от старата школа - кой е новият министър на отбраната Велизар Шаламанов

Кошмарът на военните от старата школа - кой е новият министър на отбраната Велизар Шаламанов

© Юлия ЛазароваЧуят ли името на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, военните от старата школа, израснали в кариерата в годините на Варшавския договор, със сигурност се сещат за куп ругатни, като същевременно са благодарни, че той така и не става военен министър в кабинета на Иван Костов. За тях това е човекът, подготвял ликвидацията на въоръжените ни сили, но далеч по-близо до истината е твърдението, че е една от фигурите, със


сериозен принос за приемането на България в НАТО през 2007


В края на 1997 година майорът от запаса, завършил с отличие и златен медал военното училище в Долна Митрополия (магистър по радиоелектроника) и военната академия (магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване), става заместник-министър на отбраната. Ресорът на Велизар Шаламанов е военната политика, планиране и интеграция.
Реформаторът в МО


Той е един от авторите на т.нар. "План 2004" за преструктуриране на въоръжените сили на България - на практика първият опит за реформиране на армията, така че тя да заприлича на формированията на страните от НАТО. Според плана числеността на армията се намалява от 90 на 45 хил., увеличава се и ролята на цивилното ръководство на Министерството на отбраната.


Сред най-радикалните идеи, приписвани от медиите на Велизар Шаламанов, докато е един от заместниците на военния министър, е военното министерство да осъществява пряко ръководство на трите вида въоръжени сили. По американски модел Генералният щаб от своя страна пък трябва да се превърне в структура с планиращи и съветнически функции, към която да се прикачат военни части в случай на учения, военно-политически кризи и война.


Естествено като едно от остриетата на армейската реформа Шаламанов си спечелва много противници сред висшите военни, но благодарение на реформите, за които докторът по кибернетика и доцент по автоматизирани системи за управление има принос, България става част от НАТО през 2007 година.


Велизар Шаламанов успява да запази поста си и при двамата военни министри в кабинета "Костов". При смяната на Георги Ананиев е считан за една от силните кандидатури за нов министър, но фактът, че не е бил изявен функционер на СДС и не е запознат с апаратните игри в държавната администрация, стават причина поста да заеме Бойко Ноев. Тогава дори е сочен като една от силните кандидатури за ръководител на армията.


Докато заема поста зам.-министър, Шаламанов си спечелва славата на един от малкото цивилни експерти по сигурността, които познават "кухнята" на армейските дела.


Съветник в БАН, с кариера в структури на НАТО


След края на кабинета "Костов" бившият зам.-министър на отбраната Велизар Шаламанов става съучредител и председател на УС на сдружение "Джордж С. Маршал - България", регистрирано през юли 2001 г. От същата година до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя по национална сигурност и отбрана. Във визитката на Шаламанов можем да прочетем също, че е бил директор на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната, ръководител на секция "Изследване и развитие на информационните системи" в Института за паралелна обработка на информацията и т.н.


Шаламанов гради кариера и в НАТО, като от 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление, а след това става отговорник по сътрудничеството с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на пакта.


В периода 2002 - 2012 Велизар Шаламанов е член на Международния консултативен съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили (DCAF), а от 2013 г. е член на Изпълнителния комитет и на борда на директорите на Международната асоциация на професионалистите по комуникационно-информационни системи и разузнаване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK