Близнашки: Целта ни е повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението (пълен текст на изявлението)

Близнашки: Целта ни е повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението (пълен текст на изявлението)

© ДневникПриоритетите и задачите пред служебното правителство са да внесе стабилност в основните обществени системи и ресори на управлението, да подобри образа на България в рамките на Европейския съюз и сред нашите партньори от НАТО и да продължи работата по ключови реформи. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки при представянето на правителството му днес в президентската администрация.


Служебният кабинет не обсъжда конституционни промени, не предлага и не приема закони, не залага бюджет, посочи той. По думите му няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко и най-вече добра администрация, която остава отзивчива както към нуждите на обществото като цяло, така и на отделните граждани.


Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигането на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, отбеляза Близнашки. В условията на политическа криза тъкмо конституцията трябва да бъде отправната точка за възстановяване на обществения морал и за изграждане отново на доверието на гражданите към държавните институции, подчерта той.
Ето и пълния текст на изявлението на служебния министър-председател Георги Близнашки:


Произведените на 25 май т. г. европейски избори в България потвърдиха несъответствието между съотношението на силите в 42-ото Народно събрание и обществените настроения. Резултатът от тези избори дойде да потвърди и задълбочи дефицита на легитимност в действията на управляващата коалиция, а по-късно това обстоятелство породи непримирими вътрешни конфликти и доведе до нейното разпадане. Политическите партии постигнаха споразумение относно произвеждането на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, като по този начин правителството беше бламирано и фактически остана без необходимата му парламентарна подкрепа. Неговата оставка стана неизбежна и тя се превърна в свършен факт на 23 юли.


Така парламентарната криза прерасна в правителствена криза. Политическите сили, представени в парламента, една след друга се отказаха да предприемат опити за съставяне на нови правителство. Както знаете, от снощи бяха премахнати загражденията около националните политически институции – това беше едно от нашите намерения за първи стъпки на новото правителство, но очевидно е, че управляващите се вслушаха в нашата заявка и така се слага едно ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация.


Изпълнявайки своите конституционни функции, президентът на републиката днес назначава служебно правителство, начело на което ми гласува доверие да застана. Във време на остро политическо противопоставяне целта на служебното правителство ще бъде постигането на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението. Това изисква повече от всякога ние да се придържаме неотклонно към конституцията и законите на страната. Именно Конституцията на Република България е основата, върху която се гради нашата държава. В условията на политическа криза тъкмо конституцията трябва да бъде отправната точка за възстановяване на обществения морал и за изграждане отново на доверието на гражданите към държавните институции.


По стечение на обстоятелствата самият аз съм посветил целия си професионален живот на отстояването на ценностите и принципите на конституционализма и демокрацията. Като министър-председател на служебното правителство основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията, като при изпълнението на възложените на служебното правителство функции и правомощия всички ние неотклонно ще се придържаме към принципа на законността като основен конституционен принцип.


Служебното правителство не обсъжда конституционни промени, не предлага и не приема закони, не залага бюджет. В съответствие с принципите на парламентарната демокрация то е ограничено както в своя времеви мандат, така и в своите властнически правомощия. Няма съмнение, че това правителство трябва да осигури преди всичко и най-вече добра администрация, която остава отзивчива както към нуждите на обществото като цяло, така и на отделните граждани.


Ето защо президентът на републиката напълно правомерно и аргументирано обоснова приоритетите и задачите на служебното правителство по няколко основни направления, а именно. Първо, да внесе стабилност в основните обществени системи и ресори на управлението. Второ, да подобри образа на Република България в рамките на Европейския съюз и сред нашите партньори от НАТО. И трето, да продължи работата по ключови реформи.


Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа за актуализация на бюджета от страна на представените в парламента политически сили, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от природните дни и месеци, и ще направим всичко възможно да им помогнем. Нека всички проявим национална солидарност към тези хора и се помолим природата да бъде по-милостива.


Организирането и произвеждането на свободни и честни избори може и трябва да стане открито и прозрачно с активното участие на гражданското общество. Служебното правителство ще работи тъкмо за свободни и честни избори, като ще се противопостави с решителност и твърдост на всякакви опити за опорочаване на народния вот. Ще направи необходимото да се даде възможност на всички български граждани у нас и в чужбина, да направят своя избор и да изявят своята воля, но нека не се забравя, че отговорността и тежестта на този избор е граждански дълг на всеки един от нас.


В продължение на 405 дни българските граждани демонстрираха своята твърда воля и последователна решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Така или иначе факт е, че българските граждани отстояха суверенното си право да бъдат източник на властта в държавата и неин морален съдник. Сега е необходимо да направят следващата стъпка, като участват активно в предизборната кампания и направят свободно своя избор на 5 октомври в хода на общите парламентарни избори.


Властта се връща при своя суверен. Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба. Вярвам, че предстоящите предсрочни парламентарни избори ще предизвикат широка обществена мобилизация и висока гражданска активност. Единствено и само по този начин ще имаме легитимен резултат от изборите, който ще се приема от всички и няма да се оспорва от никого, защото всички си даваме сметка, че страната ни се нуждае от силно и отговорно правителство, което се опира на ясно и несъмнено изразено мнозинство в Народното събрание, за да продължи с твърди стъпки напред по пътя на очакваните от нашето общество реформи.


Господин Президент,


Позволявам си да Ви уверя от името на всички министри в служебното правителство -  ще направим всичко по силите ни, за да изпълним своя граждански дълг и да оправдаем Вашето доверие в името на България и нейните висши интереси.


Благодаря ви за вниманието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Близнашки въобще си няма хабер от понятие от управление на държава. Като чета какви министри, дето не разбират нищо от ресорите, които ще "управляват" започвам да си мисля, че мафията отново взе връх и ще се развихри подобаващо.

 2. 2 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Весело

  Г-н Президент, толкова ли е зле банката кадри на ГЕРБ, че посегнахте на един правоверен комунист?

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Някой умен човек съветва Плевнелиев. Може би са партньорските служби . Като сложи Близнашки начело запуши устата на кумунятата (Е... поне им намали децибелите), а като сложи Бакалов за министър на ВР, затвори устата и на десебарите. Сега нито едните, нито другите ще могат да квичат, че МВР ще прикрива купуването на гласове в полза на ГЕРБ и опорочаването на изборите. По-точно кумунятата и ДПС няма да могат да купуват гласове и там ги стяга чепика. Умни съветници съветват Плевнелиев, браво

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3645 Весело

  Бе ние сме мъдър и горд народ, ама не можем да се самоуправляваме...

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":


  До коментар [#2] от "Jeremy Irons":

  Две мурзилки вече почнаха да овоняват форума, давайте по-силни другари, кой ви е крив сега, пак Бойко ли .

  Оплачете се на Йордан Бакалов

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Целта е ясна,постигнете я.

 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  "Властта се връща при своя суверен. Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба."

  Моряк се спасил от корабокрушение и попаднал на остров с канибали.

  - Какво избираш? Да те сготвим със зеле, да те направим на чеверме или на кюфтета?

  - ?!

  - Даваме ти право сам да решиш съдбата си. Решението е в твоите ръце. Решавай!

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Общи приказки, но то юрист друго не може да се очаква.
  Близнашки може да е всичко друго, но не и
  деен.
  Следователно това правителство ще има за задача да мете под килима карантията от разпоренят бюджет на държавата, както и да разсейва аромата на 8 млд лв орешарски кредит, че да не стигне някой по следите им до тях.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#5] от "Пълен разпад на държавата при управлението на БСП!":

  Не е честно нали?
  Комунист за служебен премиер на президента на ГЕРБ.
  А такива идеалисти като теб никой не ги забелязва!

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Звучи като истинско правителство на България, а не на Русия каквото беше предишното.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#3:"Пълен разпад на държавата при управлението на БСП!"]По-точно кумунятата и ДПС няма да могат да купуват гласове и там ги стяга чепика. [/quote]
  Дали сам си вярваш на заклинанията ?
  Бюрека купуваше ... срещу подпис за бЪрЗ кредит !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  Общата фразеология е изпитана ком. тактика.
  Нема ли в цялата държава барем един читав човек за служебен премиер?!

  klimentm
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  Служебният премиер му е задачата да удържи фронта за два месеца, след което глас народен - глас божи ще си каже мъдрата дума, избирайки партии, които от своя страна ще поставят нов премиер, който от своя стране ще постави ново правителство.
  Много по-важно е те да са читави.... и най-важното: да не се налага на президента да поставя ново трето служебно правителство, че направо в Гинес ще влезе.

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  С една подписка за референдум не се справи,а сега...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK