Заболяването син език се разпространи в няколко области, умъртвяват се животни (видео)

Заболяването син език се разпространи в няколко области, умъртвяват се животни (видео)

© Надежда Чипева, КапиталЗапочна безболезненото умъртвяване на болни от син език животни в Ямболско. Разпространението болестта в областта продължава въпреки взетите мерки.


Два екипа ветеринарни лекари и полицаи умъртвяват животни в елховските села Пчела, Малък манастир, Мелница и Гранитово, съобщи доктор Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. "До момента стопаните проявяват разбиране и няма напрежение. Целта е само една - по най-бързия начин ние, убивайки болните животни,  да прекъснем връзката с източника на инфекция - болното животно и колукоида, който го разпространява чрез ухапване на здраво животно, а чрез извършване на дезинсекцията ще разредим броят на колукоидите, векторът ще намалее", заяви Колев пред БНР.   


Труповете на животните ще бъдат откарани до екарисажа във Варна. Утре екипите отново ще ефтаназират овце в елховските села, а в четвъртък и петък - в села от община Болярово. 
По неофициални данни в момента заболели от син език са над 100 животни в 18 населени места в областта. Болестта се разпространява бързо, защото времето е благоприятно за приносителите на заболяването - комарите. От син език боледуват преживните, но само при овцете то протича с видими признаци - задух и куцота. Заболяването не е опасно за хората и не се предава от контакт между животните. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%. 


Вече официално е потвърден случай на болестта син език и в Ловешка област. Заразено е  животно в  село Микре. Директорът на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч доктор Ивайло Йотов съобщи, че се създава организация за пръскане в дворовете и в животновъдните обекти в 20-километрова зона от село Микре. 


По нареждане на областния управител Милко Недялков са взети необходимите мерки за ограничаване на разпространението на болестта. Превантивни мерки се предприемат и в Угърчин и околните села Каленик, Орлене, Катунец и Гулец. От Агенцията по безопасност на храните ще търсят съдействие от "Гражданска защита" за осигуряване на допълнителна техника, както и от кметовете на населените места. Издадена е заповед животните да се прибират от паша до 19 часа и да не се пускат преди 8 часа сутринта. 


В цялата Ловешка област са забранени пазарите на преживни животни. Ветеринарен лекар всекидневно проверява стадото, където засега е регистриран единственият случай на болестта.


В края на юли десетина животни умряха от син език в Бургаска област, където са засегнати общините Царево, Малко Търново и Средец. Засилени проверки по овцете заради заболяването започват и в Русенско, съобщи зам.-областният управител на областта Милена Хинкова. По информация от началника на отдел "Здравеопазване при животните" д-р Атанас Атанасов в Областната дирекция по безопасност на храните има случай в сборно стадо във Ветово, където две овце са показали клинична картина, сходна със заболяването, и веднага са били взети двойни проби.


От института в София все още няма отговор, но според специалистите най-вероятно става дума за заразна ектима, а не за син език, уточнява БГНЕС. На заседание на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните проф. Владимир Хвърчилков заедно с д-р Атанас Атанасов разясниха ситуацията в региона, като подчертаха, че засега тя е спокойна.


Заради случаите в Габровско и Шуменско седем общини от Русенска област попадат в т.нар. предпазна зона от 100 км и допълнителната към нея наблюдавана зона от 50 км. Първоначално в предпазната зона са били включени общините Две могили и Бяла, селата Волово, Брестовица и Обретеник от община Борово, селата Табачка и Червен от община Иваново, селата Пиперково, Долна Студена и Белцов от община Ценово. Впоследствие са добавени общините Русе и Сливо поле.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK