Инвеститорите критикуват селективното правораздаване в България, казва германският посланик

Матиас Хьопфнер ще продължи кариерата си като посланик в Дъблин, а в България ще бъде заменен Детлеф Лингеман.

© Юлия Лазарова

Матиас Хьопфнер ще продължи кариерата си като посланик в Дъблин, а в България ще бъде заменен Детлеф Лингеман.Създава се впечатлението за отчасти селективното прилагане на правните норми по високите етажи. Тук добре обвързани помежду си кръгове продължават умело да се изплъзват от правораздаването или в други случаи да повлияват прилагането на закона, казва в интервю за БТА, цитирано от mediapool посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, чиито мандат изтече. Той допълва, че тази практика търпи критики от чуждестранните инвеститори, заради риска да бъдат ощетени.


Дипломатът посочва, че България трябва да се пребори със силно изразената доминация на икономически интереси на отделни личности. Той пояснява, че това създава държава в държавата, което не е добре за възстановяване на много слабото доверие, което гражданите имат в държавните институции.


За Матиас Хьопфнер проблем е и фактът, че собственици на медии ги използват за налагане на своите лични икономически интереси. Като решение посланикът посочва повече прозрачност на отношенията на собственост, контрол върху конкуренцията и по-добро утвърждаване и налагане на етични стандарти в медиите.
Обобщавайки впечатленията си от България дипломатът казва, че "има светлина и сянка". Хьопфнер критикува твърде бавния напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи, но пък е обнадежден от порасналото самочувствие на гражданското общество.


"Когато пристигнах тук преди пет години, имах впечатлението, че българското гражданско общество повече или по-малко бе слабо и незабележимо. Това се промени чувствително. Според мен е забележително, че, въпреки целия конфронтационен застой в последно време, спрямо това еманципиращо се гражданско общество бе демонстриран определен респект от всички страни", посочва посланикът.


Според него президентът Росен Плевнелиев участва активно в разрушаването на досегашни теми-табу и застава винаги зад българското гражданско общество. Хьофнер смята, че подалото оставка правителство е подходило относително разумно с гражданските протести и се е въздържало от използването на репресивни действия срещу участващите в тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK