Започва изплащането на помощи на пострадалите от наводненията във Врачанско

Заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, вицепремиерът се срещна с около 50-те човека от най-засегнатите къщи.

© МТСП

Заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, вицепремиерът се срещна с около 50-те човека от най-засегнатите къщи.Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията във Врачанско, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който е в района на общините Мизия и Бяла Слатина.


Заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, вицепремиерът се срещна с около 50-те човека от най-засегнатите къщи, настанени в детската градина в Мизия. 


"Първите 522 пострадали от наводненията лица и семейства от Мизия, Крушовица, Бяла Слатина и Борован ще получат помощта в размер до 325 лева утре, 8 август", съобщи вицепремиерът. Той поясни, че останалите одобрени ще получат финансовата подкрепа във вторник, 12 август 2014 г.
Очаква се около 1150 нуждаещи се лица и семейства от наводнените селища в област Враца да имат нужда от този вид подкрепа, до момента са приети над 700 молби. 


Сумите се изплащат по заявения от лицата начин - по банков път, в пощенски клон и само при крайно извънредни обстоятелства на ръка.


Във връзка с начина на получаване на парите и по повод на опитите за телефонни измами от страна на лица, представящи се за социални работници, министерството уточнява, че молби за еднократни помощи се приемат в разкритите приемни на Агенцията за социално подпомагане (АСП). В никакъв случай служители на АСП не се обаждат на гражданите по телефона във връзка с изплащането на помощите.


От днес се приемат молби за еднократна помощ и от граждани, чиято постоянна адресна регистрация не е на територията на община Мизия, но живеят там и са понесли щети от бедствието.


"Започва изграждането на фургонно селище за хората без подслон в пострадалите от наводненията райони", обяви вицепремиерът Христосков. Той допълни, че се създава организация и се прави всичко всичко възможно училищата в района да бъдат ремонтирани и готови за началото на учебната година. Утре в града ще пристигне и министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. 


"На следващото заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за отпускане на допълнителна финансова помощ за семействата на загиналите в наводненията", каза вицепремиерът.


Близо 3000 души са в готовност да помагат в наводнените райони. Към настоящия момент общо 754 души, включени в програми за субсидирана заетост, са ангажирани в най-неотложните дейности в засегнатите селища. В Мизия и Крушовица те са 84, в Бяла Слатина и Борован - 345, във Враца -127 и Криводол - 189. 


Осигурява се и допълнителен резерв от 2 163 безработни за оказване на помощ при преодоляване на бедствената ситуация. Това са хора, получаващи месечни социални помощи със задължение да полагат общественополезен труд 14 дни в месеца. Тяхното разпределение по общини е следното: 148 души в Мизия, 944 - в Бяла Слатина, 201 - в Борован, 499 – във Враца, 371 – в Криводол. 


Агенцията по заетостта има готовност при необходимост да наеме още безработни по програми за субсидирана заетост, за да отводнят и почистят засегнатите райони.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 402 Неутрално

  След наводнението в Мизия прокуратурата в Оряхово се самосезира и разпореди на органите на МВР да извършат предварителна проверка, която да установи дали има достатъчно данни, че наводнението е било причинено по непредпазливост. Разследващите имаха срок до днес (6.08.2014) следобяд да изяснят обстоятелствата, свързани с причините за настъпилото наводнение, като например промените в речното корито на р.Скът и състоянието на язовирите на територията на община Мизия. Прокуратурата вече започна досъдебно производство, свързано с наводнението в Мизия. То обаче е за причиняване на смърт по непредпазливост.
  Защо не се съобщават очакваните днес резултати от предварителната проверка на прокуратурата на Оряхово дали има достатъчно данни, че наводнението е било причинено по непредпазливост?!
  Защо ли?! Дали защото ако причината за потопа са язовирите, тогава държавата ще трябва да обезвъзмезди на 100% пострадалите?! И тогава няма ли да бъдем всички потърпевши - целия народ и бюджетните институции?! И ако това е така не е ли по-удобно на медиите да обсъждат надълго и пространно смъртта на един ягуар, спасяването на едно куче в потопената Мизия и какви мерки са предприети за обезводняването на наводнените райони...!!??
  Няма ли поне един от жителите на гр.Мизия да обиколи и да заснеме всичките тези язовири!?
  Дали има поне един смел журналист в тази България да намери начин да събере информация за истинските причини за потопа на гр.Мизия?! А дано, ама надали!

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Освен еднокрaтнaтa помощ е необходимо дa се посочи и глaвния виновник зa бедствието(дaли е вярно, че сa прелели язовири).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK