Инспектори ще проверяват строителни предприятия за безопасност на условията на труд

Инспектори ще проверяват строителни предприятия за безопасност на условията на труд

© Красимир ЮскеселиевОт 11 август Главна инспекция по труда (ГИТ) започва извънредна информационна и инспекционна кампания, информираха от Министерството на труда и социалната политика. До 30 септември ще бъдат проверени над 400 строителни предприятия в цялата страна.


Основна цел на кампанията е превенция на злополуките, които водят до смърт и инвалидност, а причината са зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор "Строителство". Предпоставки за тях са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета. 


Работодателите и длъжностните лица ще бъдат информирани и обучени как да се осигурят безопасни и здравословни условия на труд на работниците си.
На извънреден контрол ще подлежат обекти, на чиято територия са станали трудови злополуки, довели до инвалидност или смърт. Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите по труда за отстраняване на нередностите.


Проектът е финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а материалите по него са достъпни на сайта на Главна инспекция по труда.


През първите шест месеца на 2014 година са регистрирани 102 трудови злополуки в сектор "Строителство", от които девет са с летален изход, сочат данните на Националния осигурителен институт. За сравнение през същия период на 2013 година са допуснати 105 трудови злополуки в сектора, но от тях смърт са причинили 4 и една е довела до инвалидност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK