Институт за дясна политика: Следващото правителство не трябва да е експертно, а политическо

Според Института за дясна политика второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев формира е по-успешно от първото. Анализаторите смятат, че то дава сигнал. че разбира коя е основната му функция - да организира н и проведе спокойни и декократични избори

© Георги Кожухаров

Според Института за дясна политика второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев формира е по-успешно от първото. Анализаторите смятат, че то дава сигнал. че разбира коя е основната му функция - да организира н и проведе спокойни и декократични избориСледващото правителство не трябва да е експертно, а съставено от политически фигури. Кабинетът на Пламен Орешарски доказа, че експертността няма никакво значение, когато не се води от политическа воля.


Това е един от изводите в първия анализ на Института за дясна политика, представен днес в БТА. Организацията смята да прави месечни обзори на ситуацията в страната и да ги представя редовно. Институтът беше учреден в края на юли, когато си постави за цел да потърси съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок за необходимите реформи на бъдещо дясно управление.


Организацията обединява хора с академична насоченост, които симпатизират или са ангажирани в основните политически сили, свързани с десницата в България, обяви преди време политологът Петър Николов от "Движение България на гражданите" (ДБГ), който участва в института. Днес той, Тома Биков и Джими Найденов представиха основните изводи от анализ, като той включва три точки: оставката на правителството, служебния кабинет и обзор на състоянието на политическите партии.
"Мястото на експертите е във втория ешелон.
Зад паравана на експертнте правителства се крият доста сложни и тъмни интереси. Затова, ако наричаме политиката зло, по-малкото зло е политическото правителство", заяви Тома Биков.


Според Петър Николов второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев формира, е по-успешно от първото. Анализаторите смятат, че то дава сигнал, че разбира коя е основната му функция - да организира и проведе спокойни и демократични избори.


"Новият кабинет трябва да се придържа плътно към мандата, получен от президента Плевнелиев, и да не се опитва да надгражда", смята Николов. Според анализа трите досегашни служебни кабинета си поставяха нереалистични и нетипични задачи. Правителството на Ренета Инджова искаше да пребори организираната престъпност, на Стефан Софиянски да извади България от икономическата криза, на Марин Райков - да изгради електронно правителство.


Според Николов един от основните проблеми е назначаването на Красимира Медарова за министър за организацията на изборите. "Без да влизаме в личностна атака, тя има безспорни качества, но подобна фигура трябва да бъде консенсусна. Призоваваме Плевнелиев


да оттегли Медарова като министър.
Така институтът се присъединява към позицията на "Протестна мрежа", че съдията от Апелативния съд в София, която председателстваше Централната избирателна комисия през периода 2011 - 2013 година, не е подходяща да отговаря за организацията на предстоящия на пети октомври вот.
Очаква се утре на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет Медарова да бъде освободена от съдебната система. Досега нито тя, президентът или служебният премиер Георги Близнашки са коментирали критиките към назначението й. 
По думите на Николов няма нищо по-лошо от това да не се признае грешка и да се поправи, докато е време.


Реформаторите и ГЕРБ да си говорят публично
Според Института за дясна политика Реформаторският блок и ГЕРБ трябва да започнат да се срещат публично. "Станахме свидетели за признанието за многобройни срещи, на които така и не стана ясно  какво се говори. Политиката се прави пред очите на всички. Ако разговорите, за които си говорят, бяха публични и ГЕРБ, и РБ щяха да са по-силни", смята още Николов.


По повод сътресенията в блока от началото на седмица след оставката на Радан Кънев като говорител на формацията от Института за дясна политика заявиха: "Нещата, които се случват в момента, помагат на Реформаторския блок  за изборите, но правят ситуацията след изборите трудна. От умението да излязат максимално силни от тази ситуация ще се предопредели бъдещето на блока. Оставането на блока извън управлението би му струвало единството", смята Петър Николов.


Тома Биков коментира и появата на новата коалиция "Десните", обявила се за опонент на случващото се в Реформаторския блок: "Това очевидно е коалиция на принудата. Не мисля, че имат сериозни шансове за влизане в парламента. Но тяхното участие по някакъв начин ще отбие гласове от Реформаторския блок."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK