Медарова се оттегля от поста министър на изборите (допълнена)

Красимира Медарова по времето, когато е председател на ЦИК

© Юлия Лазарова

Красимира Медарова по времето, когато е председател на ЦИКСъдия Красимира Медарова се оттегля от поста служебен министър по организацията на изборите два дни след като президентът Росен Плевнелиев издаде указа за назначението й.


От петък срещу избора на държавния глава да се спре точно върху Медарова, която е бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) през периода 2011- 2013 година, възразиха от "Протестна мрежа" и Реформаторският блок. Днес призив към Плевнелиев да оттегли назначението си отправиха и от Института за дясна политика.


По информация на "Дневник" служебният премиер Георги Близнашки е лансирал за същия пост и дори отправил предложение на бившия конституционен съдия Емилия Друмева. Пред "Дневник" тя отказа коментар.
В момента Друмева оглавява обществения съвет към ЦИК, който беше създаден с новия Избирателен кодекс. Друмева участва активно в подготовката му и беше обсъждана от БСП за евентуален шеф на комисията. Тя ръководеше и гражданския борд към първото служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев.


Пред "Дневник" служебният премиер Георги Близнашки отрече информацията и обяви, името й не е сред обсъжданите опции. По думите му позиция по въпроса дали да има служебен министър и кой евентуално ще е той, може да има по-късно през деня.


Медарова мотивира оттеглянето си в писмо до медиите, в което уточнява, че президентът Росен Плевнелиев й епредложил да се включи в служебното правителство в петък и че тя е приела


"въпреки резервите, които имах".


"Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато президентът на твоята държава те номинира за каквато и да било дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни, ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори", пише Медарова.


Това е бил и нейният мотив да се обърне към Плевнелиев с молба назначението й да бъде спряно. "Още в понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия. Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи", пише още Медарова.


По повод отправените към нея критики, че не е свършила добре работата си като председател на ЦИК, тя заявява: "Гордея се, че именно тогава беше поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации. Вярвам, че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK