За кожата на един ягуар

За кожата на един ягуар

© Анелия НиколоваДве нощи не съм спал... Толкова съжалявам, толкова ми е мъчно", казва през сълзи ловецът Денко Цанков във вторник, попитан настоятелно от телевизионен репортер как се чувства, след като е застрелял ягуара Алонсо в ловешкия зоопарк в неделя. Остава впечатление, че мъжът е жертва на поредица от човешки грешки, заради които е бил поставен пред един-единствен вариант - да стреля. За убийството на този рядък вид животно обаче има уместни съмнения дали е направено всичко възможно да бъде спасен, например с упойваща стреличка или различна организация на цялата акция по залавянето.


Невниманието, грешните преценки и разкайването пред медиите не могат да са оправдание. Случаят обаче може и да приключи само до публичното порицание, защото няма ясни правила нито какво трябва да се прави в подобни ситуации, нито какви са наказанията за тях.


Според природозащитници ловецът може да получи ефективно до 5 години за убийство на застрашен вид, какъвто е ягуарът, но само ако се установи, че не е направено всичко възможно за спасяването на животното.
Странно, но факт


Възмущението и критиките по случая, препълнили социалните мрежи от четвъртък, бяха подкрепени и от снимка, на която се твърди, че Цанков позира заедно със застреляния ягуар като с ловен трофей. И подозренията на природозащитници, че спасителната акция всъщност е била сафари, изглеждат все по-достоверни. Четири дни по-късно реакция за кадъра от замесените няма, но няма и отричане, че той не е истински.


В процеса на изясняване на случилото се във фаталната неделя "Дневник" установи, че зоопаркът в Ловеч работи без лиценз вече година, но това не е проблем да извършва дейност. Градината се водела в процес на получаване на лиценз, докато изпълнява предписания. 
 

Грешка след грешка


От разказите на основните участници се разбира, че има поредица от човешки грешки, довели до убийството на ягуара. Всичко започва със служителя, забравил да затвори вратата на клетката на Алонсо, докато я почиства. Гледачът е с три години опит, без нарушения до момента, и се обмисля дали да бъде наказан, каза през седмицата директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов.


След това кметът Минчо Казанджиев дава началото на акцията - уведомява директора на Регионално управление на горите - Ловеч, Павли Богдански, каквито били "традициите до момента", и на призива се отзовават ловци от дружинките в "Абланица, Горно Павликени, Сливек, Радювене, Умаревци и още една". Общо около 50 души.


Основната опасност е била ягуарът да напусне границите на зоопарка, защото на няколко места в оградата имало пролуки, а на стотина метра се намира вилната зона на Ловеч, която в слънчевия неделен ден е пълна с хора.


Но няма обяснение защо изобщо е допуснато да има дупки в оградата. Защо ловците не са завардили точно тези дупки, за да не може животното изобщо да излезе оттам? Защо не е потърсена помощ от друг зоопарк, например софийския, или на природозащитни организации, които имат опит в подобни ситуации? Все въпроси, на които отговорът на кмета "какво ще направят природозащните организации" не звучи сериозно.


Пред "Дневник" директорът на столичния зоопарк д-р Иван Иванов потвърди, че колегите му от Ловеч не са потърсили помощ. Според него всяка градина трябва да има готови планове за действия при бягство на което и да е животно. Неведнъж и в столицата е имало подобни проблеми, макар че в последните няколко години няма такъв случай.


От разказите на основните участници в акцията в Ловеч се разбира, че на място е имало термокамера, трима ловци с пушки с упойващи стрелички, които са придружавали едва трима ловци с бойни патрони. Но Денко Цанков се е оказал сам, когато вижда животното, което по думите му се е опитвало да премине през пролука в оградата. Без време за размисъл го застрелва.


Според думите на ловците и директора на зоопарка упойващите стрелички можели да се използват само при добра видимост към неподвижно животно. Също така упойката действала от 3 до 5 минути след поставянето й. Но дали ягуарът Алонсо наистина се е опитвал да премине оградата, скрит зад храст, което да е наложило бърза стрелба, какъвто е разказът на единствения свидетел - ловецът Денко Цанков?


Входът на столичния зоопарк.

© Надежда Чипева, Капитал

Входът на столичния зоопарк.


Самонаказание (ли)


Отговор на това ще търсят две проверки - на кмета на града и на Министерството на околната среда и водите, което издава лицензи на зоопарковете, основно свързани с условията на живот в тях. В отговор до "Дневник" от ековедомството посочиха, че от 20 зоопарка два не работят, пет са лицензирани - в Добрич, Пазарджик, Плевен, Кнежа и Димитровград, а останалите са в процес на повторно лицензиране или подготовка на документи, което обаче не им пречи да работят.  Зоопаркът в Ловеч е в процес на подновяване на документите.


"Лицензирането се извършва на 5 години, като към него при необходимост се описват условия, които зоопарка следва да изпълни", пише още в писмото. От министерството посочват, че последният лиценз на зоологическата градина в Ловеч е издаден на 15 юни 2008 г. със срок до 15 юни 2013 г. Сега част от предписаните условия са изпълнени. Паркът е първият в страната, която е изградил ветеринарна клиника.


Също така от министерството съдействали на общините по шест нови проекта за изграждане и реконструкция на зоопаркове. "Съвместно с гражданските организация се търсят възможности за настаняване на нови места на животни, отглеждани в крайно тежки условия. За последните пет години със съдействието на международни организации за защита на животните са преместени в подходящи условия четири големи котки (три лъва и един тигър), девет кафяви мечки и едно шимпанзе", пише още в писмените отговори до "Дневник".


От екоминистерството посочват, че все пак контролът върху работата на зоопарковете е на местната власт, защото общините ги притежават и стопанисват.


Вероятността обаче да няма никакви последствия и промени след случая в Ловеч е голяма. От отговора на министерството по-скоро остава впечатлението, че е по-добре общините сами да решават проблемите на зоопарковете си. Но как самият кмет на Ловеч, участвал активно в акцията за издирването на ягуара, сам ще установи собствените си грешки и ще се самонакаже?


В крайна сметка тепърва ще се установява дали действията в акцията са били достатъчно адекватни и дано това се случи бързо и качествено, а не отшуми с изчезването на публичния интерес към нея.


Алонсо ще бъде препариран и ще стане част от Природонаучния музей в село Черни Осъм. А едва ли е странно, че часове след застрелването на ягуара във "Фейсбук" се появи и инициатива "Аз подкрепям затварянето на зоопарковете в България", споделена вече от 1100 човека.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ние за наводнения и пожари не сме готови, вие за стрелички за екзотични животни се кахърите!?!

  #killwhitey
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1076 Весело

  Ако го убие е проблем, ако не го убие още по-голям проблем

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Провинциална аматьорщина и дебилно безхаберие...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най логичният въпрос е - след като е избягал от клетката, все пак е останал на територията на зоопарка нали? Дори и да е имало пролуки, могло е да бъдат държани под контрол, а предполагам, че все пак зоопарка е оградено място. Нека някой който го е посещавал да каже.
  Снимката на убиеца дето позира с ”трофея” е многозначителна. Заслужава си да бъде разлепена из целия град!

 5. 5 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ех, ако стреляха по бездомните кучета с това настървение с което стрелят по горкия леопард...

 6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Грешка след грешка

  От разказите на основните участници се разбира, че има поредица от човешки грешки, довели до убийството на ягуара....


  ХАХАХАХАХАХА, а да държиш ягуар в клетка 5 на 4 не е грешка ... 90% от животните в зоопарковете не трябва да са там, но никой не протерстира с/у това... защото все още това не е обявено за неморално, когато стане така и спонсорите преведат парите ще си имаме парад с/у насилственото задържане на животни и всички на хранилката ще врещят по цял ден

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 7. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#3:"Γαλλα"]Провинциална аматьорщина и дебилно безхаберие... [/quote]

  Съгласен съм с теб, но трябва да уточним, че подобни инциденти стават навсъкъде по света и в най добрите зоопаркове, които са далеч от определението провинциални и се управляват професионално, а не дебилно безхаберно.

 8. 8 Профил на ice_man
  ice_man
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ще ви кажа защо се стигна до тук.

  Защото навсякъде работят ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ И НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!

  От местната и държавната власт до така наречените "ловджии", от които повечето са комплексари и пияници!

  Вече се разбра, че животното два пъти се е връщало само в клетката си, но въпреки това са го застреляли!

  Много жалко за животинката!

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Гневно

  Просто малоумие. Това са едни хора, които са си организирали провинциално сафари с ентусиазма на ловна гонка, само че без бира и скара.
  Това е погледът на локалния патриот, който си няма идея, че глобално равновесието по света се поддържа от всяка една единица в еко-системата. За него това е просто забавление.

  Наясно съм, че в крайна сметка е по-добре да е мъртъв ягуар, отколкото човек. Но за да се стигне до там, някой е блял. И то много. И сега едва ли е уместно изобщо да стои въпроса дали да накажат някой.

 10. 10 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Снимката говори повече от сто думи.
  Всички, които допуснаха това да се случи, нека да ги застигне съдбата на ягуара.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1745 Любопитно

  Снимката с убитото животно казва много.... повдигане главата му с една ръка - превъзходство, пушката е подпряна на коляното без да я държи - превъзходство, защо е с пушка на снимката - гордост, защо е без сигнално облекло - нарушение на правилата за безопасност, защо има сеирджии в заден план.... Дори и начинаещи психолози ще ви дадат интересни насоки за размисъл...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#9] от "arcanum":

  що е по-добре мъртъв ягуар вместо мъртъв човек? Като трепят ягуари и други в естествената им среда, за кеф и прочее, е окей, а обратното е видиш ли, по-лошо? Дай ни нас човеците само да трепем, де що ни падне, вкл. и други човеци. Най-отвратителният вид на тази планета сме, въпреки интелигентността ни (или може би поради нея).

 13. 13 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Честно казано, в България всички са професори, които знаят кое е най-правилното, при това то винаги е точно обратното на това, което се е случило или някой е направил.
  Тръгнали няколко групи ловци, но само в три от тях имало пушки със стрелички. Според природозащитниците, явно човек с обикновена пушка е трябвало да арестува ягуара или поне да блъфира, че ще стреля, като в същото време се обади по телефона на останалите. Хайде сега!
  А ако, не дай Боже, Алонсо бе нападнал някой? Тогава сигурно друга група "професори" щяха да вдигнат вой защо не било обявено извънредно положение, защо не са извикани спец части, а някакви си авджии и служители на парка със някакви си стрелички.
  Като са объркали всичко още в началото (разбирай план за действие, охрана, оповестяване, и т.н.), единственото, което са можели да направят е да защитят населението на всяка цена.

 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  За аматьорщината, мизерията и в крайна сметка - безсмислието на провинциалните зоопаркове няма какво да се говори /даже софийския на фона на чужди аналози изглежда така/.
  Дали са действали адекватно в Ловеч не зная.
  Но ако този хищник беше наранил или убил някого, не ми се мисли какви "мисли" щяха да се мъдрят по форумите !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1076 Весело

  [quote#12:"asbroad"]Като трепят ягуари и други в естествената им среда, за кеф и прочее, е окей, а обратното е видиш ли, по-лошо?[/quote]

  Кой уби бамби??!?!?!?! Ще се разплача....

  ако я беше изял някой ягуар вичко щеше да е наред, защото той е хищник, не като човека

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1076 Весело

  [quote#13:"Fulham"]А ако, не дай Боже, Алонсо бе нападнал някой? Тогава сигурно друга група "професори" щяха да[/quote]

  Точно така, освен това темата е най-малкият проблем в БГ, за да и се обръща толкова внимание.

  Виновен е пазачът на клетката - да го уволнят... ловците (хора, които за мен имат проблем с главата) са си свършили работата. Снимката е посташка, но да държиш ягуар в ловешкия зоопарк е много по-голяма простотия...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 17. 17 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Гневно

  Много са ми смешни твърденията как са го били застреляли, защото животното се насочвало към вилната зона и щяло да ги изяде.
  Говорим за животно, родено в плен от майка която също е отглеждана в плен - този страшен ягуар няма никакви ловни инстинкти, просто защото няма нито къде, нито кой да го научи. За това говорят и НЯКОЛКОТО опита да се върне обратно в клетката си - единственото сигурно място, което познава. Представете си ужаса на това животно, което се опитва да се прибере на сигурно, докато шайка дегенерати си правят селско сафари за една снимка във фейсбук.
  Това, на което сме свидетели е нагло селско поведение - аз много съжалявам, обаче вижте ми снимката как съм застрелял полуопитомен ягуар който се опитва да се върне в клетката си, а съдейки по размерите му не е повече от 30 кг - ерго - и недохранен.
  Срам, срам за всички отговорни!!!!

 18. 18 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1076 Весело

  [quote#17:"nacionalka"]този страшен ягуар няма никакви ловни инстинкти, просто защото няма нито къде, нито кой да го научи[/quote]

  Инстинктите се учат

  ХА-ХА-ХА-ХА-ХА

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 19. 19 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jeremy Irons":

  След това кметът Минчо Казанджиев дава началото на акцията..

  Този некадърник (че е от БСП не е случайност) носи отговорността. Стрелецът просто е изпълнявал нареждания.

 20. 20 Профил на mario hristov
  mario hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами много ясно че ще стреля , много лесно да го оплакваш ягуара , докато стоиш пред клавиатурата , обаче друго щяхте да говорите ако се бяхте изправили очи в очи с него.  П.С до дневник - моля ви разкарайте го тоя банер за абонирането. Не не искам да се абонирам , ама май такава опция няма.

  Никакво задължително гласуване.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Айде сега, започнаха се безкрайните журналистически лакардии и свободни съчинения на тема: какво е можело да се направи и какво не е можело!
  Виновните са ясни: гледача и директора! Предполагам, че са нарушени една камара наредби и разпоредби, които и без друго на практика вероятно са трудно изпълними и по тяхната сила в България едва ли не, не би трябвало да има зоопаркове... Но това е една друга тема!
  Много е глупаво след всеки инцидент да се обяснява до прималяване, какво е трябвало да се направи! Ако не бяха го застреляли и имаше друг инцидент с хора...? Тогава какво? Рев до небесата, защо не е застрелян веднага! Сега в случая рев, защо не бил упоен...! Угодия няма!
  А това, че пишман авджията се е снимал, си е чиста проба селяния и криворазбран ловджийски мерак да се похвали пред целия свят!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 516 Гневно

  До коментар [#17] от "nacionalka":

  Говорите пълни глупости. Първо няма такова понятие "полупитомно" диво животно. За справка в последните 2000 г. не сме опитомили нито едно ново животно, пък камо ли див хищник (не знам дали изобщо има такъв случай). Второ човека е бил сам и ягуарът се е опитвал да излезе от зоопарка. Трябвало е бързо да вземе решение. Тук не става дума за грешките допуснати от управата, а че не трябва да се линчува човек, който си е свършил работата. Трето ягуарът като е толкова опитомен и плашлив извън клетката какво ще кажете да го пуснат заедно с децата ви във вашият двор да си поиграете малко с него? Аман от разбирачи.

 23. 23 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#17] от "nacionalka":

  Много повърхностно се изказвате по въпроса, но за сметка на това - категорично.
  Няма известни случаи на опитомени ягуари. Това, че е свикнал с хората е още по-опасно, защото няма страх от Човека. Много по-вероятно е точно такова животно да атакува без причина, отколкото див ягуар, поставен в същата ситуация, чиято основна цел ще бъде да избяга.
  Относно липсата на ловни инстинкти, защото той и майка му са родени в клетка - по тази логика кучетата въобще, ама въобще не трябва да бъдат считани за опасни и подивелите такива ще разчитат на подаяния от хората поколения наред, докато дивото започне отново да ги зове.
  Защо не са използвали завръщането му в клетката, ако има такова, за да се избегне случилото се, е наистина разумен въпрос. Има и други въпроси, но те касаят организацията в Зоопарка.

 24. 24 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#22:"Sinergy"]Говорите пълни глупости. Първо няма такова понятие "полупитомно" диво животно. За справка в последните 2000 г. не сме опитомили нито едно ново животно, пък камо ли див хищник (не знам дали изобщо има такъв случай). Второ човека е бил сам и ягуарът се е опитвал да излезе от зоопарка. Трябвало е бързо да вземе решение. Тук не става дума за грешките допуснати от управата, а че не трябва да се линчува човек, който си е свършил работата. Трето ягуарът като е толкова опитомен и плашлив извън клетката какво ще кажете да го пуснат заедно с децата ви във вашият двор да си поиграете малко с него? Аман от разбирачи.[/quote]
  А Вие, понеже не говорите пълни глупости, да попитам - гледали ли сте някога животно? Виждали ли сте как даже питомната майка котка учи бебетата си да ровят в химическата тоалетна, как им носи полуживи мишлета именно за да се научат да ловуват? Защото аз съм - и знам и разликата която се вижда с просто око при котки родени и отгледани на улицата и такива отгледани от хора.
  Аз говоря от личен опит с животни, които познавам. Интересно Вие, който не говорите глупости - откъде тази изчерпателна историческа информация откога не са опитомявани нови животни - също така, ако позволите да попитам - кои са "старите"?
  И благодаря за предложението предполагаемият ягуар да седи с предполагаемите ми деца - явно и затова сте по-осведомен от мен - но иначе на мен ми е лепнато клеймото "разбирач". Аман, да!
  Да речем че няма нищо лошо "човекът" да си е свършил "работата", но понеже Вие не говорите глупости - какво Ви е мнението за снимката тип "сафари" с трупа на животното? Мислите ли, че това му е била "работата", с оглед смущаващите ФАКТИ, че вместо природозащитници светкавично са били привикани ловни хайки, че животното се е връщало в клетката си (несъмнено в опит да разгледа УПИ на Ловеч, че да изяде повече хора), че не е допуснат нито един АВТОРИТЕТ в сферата на биоразнообразието преди да бъде убито животното и да се направи позорната снимка?

 25. 25 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "sbk":

  Брей, хайде първо да погледнете собственото си изказване, пък тогава да съдим кое е повърхностно, може ли?
  Всичките ви изводи са тип - щом е кръгло, значи е оранжево - ама няма документиран питомен ягуар, ама то щото не го е страх от хората ще вземе да напада, ама по тая логика кучетата...
  Ами по тая логика нека да изтрепем всички животни? Дивите защото са диви, а питомните - щото нямат страх от хората? Що за първобитно отношение?

 26. 26 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "БамБам":

  И може би грозната и срамна снимка също е по нареждания?
  Той така със сълзи на очи и огромен срам позира така опрял пушка и вдигнал главата на окървавеното животно....
  Както вече се изказаха - духът на Пенчо Кубадински витае....

 27. 27 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "#оставка":

  очевидно не и Вие - при вас явно едните инстинкти определят битието ви.

 28. 28 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#24] от "nacionalka":

  Вие сериозно ли ги мислите тези неща?!?
  Имам доста опит с "питомни" животни, голяма част от които не използват котешка тоалетна, приемана от Вас за връх в еволюцията на домашната котка.
  И същите тези животни, включително и малките котенца, повярвайте ми, разчитат предимно на инстинктите си, за да оцеляват. Дори това да означава, че няма да се изпишкат в коритцето с бентонит, че ще се отбраняват при опасност, че ще нападнат всяка плячка, която е по силите им, ако са гладни.
  И как си представяте да се викат природозащитници в случай на непосредствена и сериозна заплаха за населението? И защо, според Вас, трябва да се чака и авторитетен такъв ПРЕДИ някой да си направи снимка?
  Колкото до тази простотия с фотото, всички сме на мнение, че е най-малкото неуместно. Моля не използвайте това като довод срещу накомислещите.
  Радвайте се, че не се е стигнало до сериозен инцидент с дете (както добре сте забелязали размерите на ягуара, той едва ли би нападнал възрастен човек), защото тогава едва ли щяхте да имате възможност да изкажете възмущението си на природозащитник!
  Желая Ви успех.

 29. 29 Профил на Моне
  Моне
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jeremy Irons":

  Оградата на парка не е бетонна три метрова, а телена и вярно има пролуки. Явно от загубените ловни и диви инстинкти животното не я е преминало. Между другото в самата градина има достатъчно място къде да се скрие, но живота му в клетка го е провалило. Това ако беше истински диво животно да е духнало в гората а пък после му търси следите.

 30. 30 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Каквито и хипотези да развиваме, факта е налице - някакъв ловец убил ягуара. Типично по нашенски - няма животно, няма проблем. Питам се ,обаче, този т.н.пазач на колко ли бири е бил за да допусне да излезе от клетката животното, и този т.н. ловец дали е бил тавряз когато е взел "спонтанно" решение да застреля нещастното животно?! Едва ли ще намеря отговор на тези реторични въпроси ,но едно е сигурно - всичко ще се замете, като всичко заметено досега в държавата.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  [quote#23:"sbk"]отколкото див ягуар, поставен в същата ситуация, чиято основна цел ще бъде да избяга. [/quote]
  и кое те кара да мислиш, че един ягуар роден в зоопарк е имал за цел да избяга?

  [quote#22:"Sinergy"]ягуарът като е толкова опитомен и плашлив извън клетката какво ще кажете да го пуснат заедно с децата ви във вашият двор[/quote]
  Има страшно много зоопаркове, в които можеш да си направиш снимка с грамадни хищници, тигри и лъвове срещу 1 долар. Вярно, тигърът е вързан с верига, и все пак, огромната му глава е на 10 см от детето. Така че не ми защитавай дивия авджия, убил хубавото животно само и само за да се снима с него.

 32. 32 Профил на asya29
  asya29
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В България няма зоологически градини. В България има концлагери за доживотно измъчване на животни.

  София без паметник с шмайзери!
 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#9:"arcanum"]Наясно съм, че в крайна сметка е по-добре да е мъртъв ягуар, отколкото човек.[/quote]

  Човеците са милиарди, а ягуарите са кът.

 34. 34 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Твърдо поддържам принципа: "Ако не можеш да го направиш както трябва, не го прави изобщо". В случая това се отнася и до зоопарковете в България, включително и до софийския, който изостава на светлинни години от стандартите в тази сфера, направо ти е мъчно, като идеш там.

 35. 35 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fulham":

  отново и отново лепим етикети - това, че вероятно познавам поведението на една домашна котка ме изкарва природозащитник. Това, че при неизяснени обстоятелства едно животно се оказва извън клетката си се изкарва "непосредствена заплаха за населението". Това, че си позволявам да изкажа мнение, различно от това че е било наложително животното да бъде умъртвено, поради естеството на отглеждането си ме изкарва че аз громя инакомислещите.
  Хубаво е да се замислите колко от изказаното от последователите на Пенчо Кубадински приемате за чиста монета и най-важното - кой печели (снимка с "трофей" от смъртта на животното? Защото съм на мнение, че ние - нормалните хора, същите дето сме били в непосредствена опасност - само губим от това селско сафари.

 36. 36 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#25] от "nacionalka":

  Понеже имате опит с питомна котка, не значи, че разбирате поведението на големите котки! Въобще не съм искал да се избият животни, но да се отнасяме към един избягал от клетката ягуар като с кварталната котка от копторите е смехотворно. Действало се е прибързано, защото е имало паника, най-вероятно. Снимката е тъпа, това не го коментираме.

 37. 37 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  Любопитството.

 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#22:"Sinergy"]оворите пълни глупости. Първо няма такова понятие "полупитомно" диво животно.[/quote]

  Виж това:

  http://www.lionalert.org/alert/project-detail/african-lion-rehabilitation--release-into-the-wild-program

 39. 39 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тази история с ягуара е много срамна за всички участвали хора.

 40. 40 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#36] от "sbk":
  А Вашият опит, на база на който така уверено громите моята теза (макар и криворазбрана) е...?
  Отнемането на живот е оправдано в случай на прехрана (с убитото животно) или при самозащита, но само ако всички други опции са изчерпани.
  Ние се славим като най-интелигентните същества на тая планета, но сме единствените, които убиват за удоволствие.
  В случая съществува подозрение именно че един живот е отнет за да може един пълен дегенерат да се снима с трупа, прикрито зад маската на "ма то е за доброто на човечеството".
  Аз отказвам да ме правят на глупак заради егото на един скучаещ селянин при наличието на фактите, че не само не са се опитали да опазят добичето за чийто живот отговарят, но и целенасочено са се постарали да избегнат спасяването му - светкавично е извикана ловна хайка, но нито един компетентен в отглеждането на диви животни и опазването им, рецитират оправданията в строен хор: "ма то един лист да трепне и се отклонява стреличката", "ма няма такава упойка", "ма ние нямахме упойка", дори и сълзите бяха театрално изиграни.
  А тъжният факт е, че един ягуар е заличен от генофонда на земята, а майка му от съседната клетка сигурно чака и на нея да й дойде реда "да я избягат".

 41. 41 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#40] от "nacionalka":

  Ако може да обясните как трябваше да се действа в случай на необходимост и кога възниква такъв момент!

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар (#0):

  Всички участници са виновни поради липса на квалификация,но най-виновен е убиеца. Да не дава Господ,но нека допуснем за минута,че не ягуара,а психично болен,с нож в ръка представлява опасност за обществото. Щеше ли авджията да го застреля,а след това да позира до трупа ? На копелето много му се е искало да стане център на внимание - не всеки ден можеш да си устройш сафари в града, но след това разбира,че може да получи ефективна присъда и изведнъж чувствата започват да му навлажняват очите. А защо позира до мъртвото хайванче ? На снимката не виждаи разкаяние и сълзи !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ягуара Алонсо, Робинята Изаура...
  Хайде стига!
  Ягуара май не е от българската животинска популация, а и дали е в Червената книга.
  Спокойно, мутрите ще се внесат други екземпляри.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 44. 44 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За перата на 30 щъркели, опитващи емиграция убити от високо напрежение, нема нищо...
  Ама, Алонсо, кръв и сълзи...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 45. 45 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#44] от "drakar65":

  Абе то и трагедията в Мизия беше по същото време.....

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Цели 50 души, по двама да бяха сложили на пролука да я пазят пак щяха да останат 20-30 да го търсят. Кое животно ще тръгне към пролуката като вижда хората при нея? Пък и въоръжени са били.

  Наистина са тръгнали на сафари, представям си как са си мислили "Това ми е случаят на животът, ягуар да убия!". А за снимката нямам думи, само доказва това което написах.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 513 Гневно

  Първо по чии рози в този малък зоопарк има такова скъпо и екзотично животно?!Второ спомняте ли си,че кметът е и осиновител?!Трето, що за служители са в този зоопарк,безхаберно товарят врати..
  И накрая,горкото животно то даже не е хукнало на някъде,а си останало охахавено от толкоз години пленичество в зоопарка и онези идиоти го отстреляли.Бе...за мен кмета още от самото начало го е предвиждал и кой знае как му се е привиждала просната кожата пред камината,ама сценарият му се обърка,не е очаквал "горкият" такива реакции,ама какво да ги правим,те кметьовете си се изживяват,като местни феодали,а още не са осъзнали,как информацията се разпространява за броени минути,и не може да бъде изцяло обработена във вид "удобен за логаритмуване."

  haokarapora
 49. 49 Профил на zo_za
  zo_za
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Все си мисля... ягуара, ако беше толкова опасен, щеше да нападне гледача...

 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Крайно време е да затворят всички зоопаркове и да забранят лова!

 51. 51 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Защо се забравя един елементарен въпрос?
  Каква организация има зоопарка ако опасните животни излязат на свобода?В следствие на земетресение, пожар, наводнение, освобождаване на животните от зелени идиоти и какво ли не.
  Както във всеки магазин или предприятие има пожарогасители, сигнализация, телефон за връзка.
  Не трябва ли това да влиза в елементарните изисквания за упражняване на дейност.
  Всъщност именно това безхаберие уби красивото, но много опасто коте.

  Попътен вятър в главите!
 52. 52 Профил на daario
  daario
  Рейтинг: 229 Неутрално
 53. 53 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 547 Гневно

  Достоен заместник на другаря Пенчо Кубадински.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 54. 54 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#24] от "nacionalka":

  [quote#24:"nacionalka"]А Вие, понеже не говорите пълни глупости, да попитам - гледали ли сте някога животно?[/quote]

  Да, едно куче и две котки.

  [quote#24:"nacionalka"]Виждали ли сте как даже питомната майка котка учи бебетата си да ровят в химическата тоалетна, как им носи полуживи мишлета именно за да се научат да ловуват? Защото аз съм - и знам и разликата която се вижда с просто око при котки родени и отгледани на улицата и такива отгледани от хора.[/quote]

  Не знам какво сте виждали, но няма абсолютно никакво значение между "питомна" и улична котка поне в отношението им към малките. Човек която и улична да хване и прибере вкъщи е достатъчно просто да я пусне в тоалетната и тя вече си ходи там. Разбира се има изключения, които обаче са под 10%.

  [quote#24:"nacionalka"]Интересно Вие, който не говорите глупости - откъде тази изчерпателна историческа информация откога не са опитомявани нови животни - също така, ако позволите да попитам - кои са "старите"? [/quote]

  Историята не е написана от мен вместо да се заяждате и да правите голи предположения, може да отделите 10-тина минути и да проверите. За старите са повечето, които познавате. Също има доста голяма разлика между опитомяване и одомашняване - може и това да проверите.

  [quote#24:"nacionalka"]И благодаря за предложението предполагаемият ягуар да седи с предполагаемите ми деца - явно и затова сте по-осведомен от мен - но иначе на мен ми е лепнато клеймото "разбирач". Аман, да![/quote]

  Аз деца още нямам, но дори и да имам не бих си позволил да ги пусна в двор, в който свободно се разхожда ягуар. Вие бихте ли пуснали своите бъдещи? Вместо да коментирате въпроса и темата, почвате да се обяснявате дали имате деца. Е хайде някой ден като/ако имате вземете ги затворете с ягуар и да видим.

  [quote#24:"nacionalka"] какво Ви е мнението за снимката тип "сафари" с трупа на животното?[/quote]

  Не виждам човека да е щастлив и да се хили насреща. Снимката е показана без да знаем какъв е бил контекста и ситуацията. В конкретната снимка просто виждам погледа на човек, който е примирен, че е свършил нещо. Не виждам удоволствие от убийството и да позира за трофей.

  [quote#24:"nacionalka"]Мислите ли, че това му е била "работата", с оглед смущаващите ФАКТИ, че вместо природозащитници светкавично са били привикани ловни хайки, че животното се е връщало в клетката си[/quote]

  Какви факти? Факт е, че се е опитвал да напусне границите на зоопарка. Факт е, че човека е бил сам и НЕ му е била дадена пушка с упойващи стрелички. Факт е, че е трябвало да вземе решение много бързо. Това, че ягуарът се е връщал на няколко пъти в клетката е проблем на ръководството на зоопарка, което най-вероятно е извършило престъпно бездействие, но не и на човека, който го е разстрелял.

  До коментар [#31] от "historama":

  Добре, но има ли служебно лице до животното когато хората се приближават и правят снимки или няма?

 55. 55 Профил на chris.bachurov
  chris.bachurov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може и само слухове да са, но в Ловеч се говори, че ловната дружинка е платила за сафарито. А в тази зоологическа градина от години мистериозно изчезват животни - уж се разболяват и изведнъж - опа - цялата популация на кенгурата или някой и друг бизон ги няма. Възможно да ги ядат, продават на колекционери или да ги отстрелват, но е факт, че там има някакъв сериозен проблем, който се премълчава.

 56. 56 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Цялата грозна история с това животинче вони на безхаберие и безотговорност. Подписала съм и двете петиции - за разследването на смъртта на ягуара и за затварянето на зоопарковете. Не искам да има пародии на животни заприщени в клетки, нито ми се чете за селски бабаитлък позиращ до трофеи.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 57. 57 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е, разследваха го - няма виновни, няма наказани.
  Спонсорирахме им сафарито на едни дегенерати, да ни е честито!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK