Премиерът Близнашки назначи първите заместник-министри

Кабинетът на Георги Близнашки обяви първите заместник-министри

© Георги Кожухаров

Кабинетът на Георги Близнашки обяви първите заместник-министриМинистър-председателят Георги Близнашки издаде заповеди за назначаването на първите заместник-министри.


Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова попълват екипа на Министерството на регионалното развитие. Ангел Петров беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство с премиер Марин Райков. Той е строителен инженер от ВИАС, завършил е и икономиката на строителството във ВИНС – Варна. Йорданка Чобанова в момента е съветник на президента Росен Плевнелиев и лектор в Техническия университет в София. Тя е бакалавър по финанси от Икономическия университет във Варна, магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща и е защитила дисертационен труд за придобиване на докторска степен от Европейския университет във Флоренция. Радослав Русев е мениджър с богат опит във ВиК-сектора – работил е в "Софийска вода" АД и "ВиК-Добрич". В момента е старши съветник "Води и околна среда" в New Europe Corporate Advisory.


Заместник-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов е дипломиран архитект от УАСГ. От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт.
Магистър-фармацевт Лидия Нейчева е управител на болничната аптека на МБАЛ "Токуда Болница София" АД. В служебното правителство с премиер Марин Райков беше заместник-министър на здравеопазването с ресор "Лекарства и медицински изделия" и "Обществени поръчки.


Почти цялата трудова биография на новия заместник-министър на финансите Теменужка Петкова е свързана с Агенцията за държавна финансова инспекция, където е работила като държавен вътрешен одитор, началник отдел, директор на дирекция, а от август 2010 г. до юни 2013 г. – и като директор на АДФИ. Магистър е по "Финанси и контрол" от УНСС.


В екипа на министъра на вътрешните работи влизат Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев. Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи в предишното служебно правителство. Той е магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт (ЛИИ) и по международни отношения от Колумбийския университет, САЩ, доктор по социология от ЛИИ. Андрей Янкулов е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и до момента е прокурор в Софийска районна прокуратура. Бившият директор на ОДМВР – Смолян Кирил Хаджихристев сега е експерт към дирекция "Сигурност" на "Банка ДСК". Той е завършил ВНВУ "В. Левски" във Велико Търново.


Доц. Десислава Йосифова и Павел Анастасов ще бъдат заместник-министри на отбраната. Доц. Йосифова е завършила УНСС. В момента е ръководител на катедра "Счетоводство и контрол" във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ "Тодор Каблешков". До назначаването си за заместник-министър Павел Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в Администрацията на Президента на Република България. В периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция "Политика за сигурност и отбрана" в Министерството на отбраната. Бакалавър по политология от СУ "Св. Климент Охридски" и магистър по Централно- и Източноевропейски изследвания от Лондонския университетски колеж.


Катя Тодорова става заместник-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, в момента Катя Тодорова е посланик със специално поръчение в дирекция "Права на човека" – МВнР.


За заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов. Той е дипломиран инженер по автоматизация на производството от ХТМУ – София, където е защитил и докторантура, международен магистър по бизнес администрация от Бизнес училището към Университета на Южна Каролина, САЩ, и Стопанския университет във Виена. По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".


Заместник-министри на земеделието и храните стават бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет доц. Георги Костов, както и Марина Бракалова. Бракалова е завършила международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Има над 13-годишен опит на общинско и на национално ниво като мениджър, консултант, обучител, оценител и фасилитатор по проекти и програми на Фондация за общностно развитие ФОРА, Американския Червен кръст, UNDP, USAID, в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.


Като заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика влиза заместник-министърът на образованието, младежта и науката в периода 2010-2013 г. Петя Евтимова. Тя е юрист по образование и почти цялата ѝ трудова кариера преминава на различни експертни и ръководни длъжности в МОН. Последно, до края на м. юни т. г., е била сътрудник на член на Европейския парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  "Като заместник-министър в Министерството на транспорта и социалната политика влиза..."
  ---------------------
  интересно какво се случва в "министерството на спорта и финансите", например?

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  "Като заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика влиза"
  ------------------------
  сега вече - може!

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Успех!

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 480 Неутрално
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  И така.....в редене минаха 6 дни....

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Трябва да си много отчаян (или по-лошо - суетен), за да искаш да си зам.министър за 2-3 месеца.

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Желая успех на новите зам.министри и да работят екипно!

  Tony
 8. 8 Профил на yado_san
  yado_san
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Заместник министрите винаги са по-важния елемент, те ще трябва да работят, а не титулярите. В този смисъл изборът не изглежда зле.

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Изключително удачен избор

 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Доцент Костов е най- вероятната цел на Зелените . Дано покрай другите не го забележат , че иначе го чака съдбата на Медарова . Доста грехове е понатрупал . Нищо че е под крилото на ЦИК-
  Математика .

 11. 11 Профил на idiotoria
  idiotoria
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хм, всичко добре, но какво търси като зам. министър далавераджията с тръби Радослав Русев? Това май ще е поредния фал на кабинета Близнашки.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Когато нямаш коалиционен партнъор, който да ти натрапва своите претенденти, изборът е добър. Безпринципните коалиции водят до поставянето на случайни и неподготвени хора на отговорни длъжности. Пример: правителството на Орешарски.

 13. 13 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Дъщерята на Величко Адамов влиза в Министерството на правосъдието като зам. министър. Кога да очакваме Красьо Черничкия?

  http://glasove.com/politika/40595-dyshterqta-na-velichko-adamov-vliza-v-ministerstvoto-na-pravosydieto-koga-da-ochakvame-krasyo-chernichkiq

 14. 14 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 340 Неутрално

  правосъдното министерство отново не е обявено очевидно там няма нови назначения...

 15. 15 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  много добър избор на зам министри , във всеки случай е в пъти по добър от правителството на Орешарски ,сега е време да подкарат партиините лентяи по областните управи

 16. 16 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вече е крайно време да се изпълни обещаната от президента пълна картина на действията на предишното првителство. Цифри, факти, проценти, действия, бездействия и т.н. Майй се прави на ударен Близнашки, а една от задачите му е да осветли всичко. Да не вземе след някой ден да каже, че премиерът Орешарски е бил самото съвършенство?

 17. 17 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "Само Левски":

  Добре ще е да не разваляш въздуха с линкове към един сайт, който от втория ден на служебния кабинет започна да ги обсипва с помия съвсем не случайно и безкористно, току -що им изразих мнението си под тази статия. Гласове, афера и Би нюз просто не са журналистика, а сборища на най-големите кратуни на републиката.

 18. 18 Профил на chichin
  chichin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май дупе му липсва на това правителство - маят се, опитват се да угодят на всички и накрая ще потъне в конформизъм. Язък! Едва ли ще имаме подобен шанс скоро.

  Чичото
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар 11.

  Далавераджията с тръби - Радослав Русев, както го нарекохте малко по-горе, беше изпратен по спешност във ВиК-Добрич, за да замете схемата на Лиляна Павлова! Първокачествени стоманени тръби, бяха нарязани на скраб и продадени за 11 (единадесет) стотинки на килограм!
  По мнение на много работещи във въпросното ВиК, Радослав Русев добре е поживял за сметка на дружеството, което е поемало всичките му разходи - от квартира и кабелна телевизия, до вила край морето за през лятото...! Друг сериозен принос на Радослав Русев за ВиК-Добрич е сключването и плащането на огромен брой консултантски договори, по които нищо не е извършено, както и възлагането на събиране на дългове на адвокатска кантора, в която случайно работела... жена му!
  След освобождаването му от ВиК-Добрич, Радослав Русев е станал много популярен с писането на отворени писма и... участието си в протести!
  За никого не е тайна, че в момента тече следствие и Радослав Русев редовно пътува до Добрич, за да дава показания!
  Безспорно, поредната издънка на ГЕРБ и Плевнелиев!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  хубаво, че го отбелязахте като премиер. трудно ми бе да го приема насериозно

  Горбачов
 21. 21 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":
  "Трябва да си много отчаян (или по-лошо - суетен), за да искаш да си зам.министър за 2-3 месеца. "

  Трябва да си червенодепесарски трол да напишеш такова нещо!

 22. 22 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дяволът членува в БСП":

  кои меидии "са" журналистика? и защо тези кото ви вадят кирливите ризо ги наричате "неистински"?
  ето същата статия от агенция бгнес: http://news.bgnes.com/view/1180222
  и тя ли е неудобна ?

 23. 23 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дяволът членува в БСП":
  Трябва да се четат само медиите, които хвалят Плевнелиев и служебното правителство, така ли? После се сърдите като ви кажат, че сте с болшевишки манталитет.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK