Търсят се доброволци за Мизия, събират се храни (допълнена)

Търсят се доброволци за Мизия, събират се храни (допълнена)

© БТАИ днес продължава отводняването на засегнатите квартали в Мизия. Ниските части на града все още са наводнени. Ръководителят на Кризисния щаб старши комисар Васил Василев съобщи пред БНР, че там се отводнява с мощни помпи с голям дебит и нивото пада, но все още е около 70 сантиметра. Същевременно с по-малки помпи се събира водата в къщи и дворове. Там, където е отводнено, се обеззаразява, допълни комисар Василев. Той посочи, че едва след пълното отводняване на бедстващия град ще бъде възможна оценка на щетите.


Продължава извозването на удавените животни от достъпните места. Магазините за хранителни стоки се почистват и инспектори от Агенцията по безопасност на храните оценяват кои стоки са годни за консумация.


Ясен Сливенски от Българския червен кръст (БЧК) призова всички, които могат, да станат доброволци за разчистване на щетите и отводняване на града. "Много са активни във Фейсбук, но на терен днес има четирима доброволци. Да си спомним какво направиха доброволците във Варна и Добрич. Има разкрит офис на доброволците. В момента се откри възможност да се работи по къщите. Ситуацията е такава, че наистина трябва човешка помощ", заяви той пред БНР. 
В Мизия има нужда от дезинфектанти. Дарените консерви са на привършване и засега храна има само във военнополевата кухня. Водата все още е негодна както за пиене, така и за миене. 


Столичната организация на БЧК и търговска верига супермаркети "Пикадили" започнаха съвместна дарителска кампания "Дари за бедстващите от Мизия" във всичките 37 магазина на компанията в столицата. Дарените продукти ще се оставят в обозначени "кошници зад щанда" до касите на магазините.


Към благотворителната инициатива се присъедини и "TNT- България" - фирма за експресни и международни транспортни и куриерски услуги, която на 14 август ще транспортира безплатно до Мизия събраните продукти. Продължава и кампанията в подкрепа на пострадалите след наводнението. Дарения се събират на специална банкова сметка и чрез есемес на кратък номер 1466. 


Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез онлайн дарения на сайта на БЧК, както и чрез обаждане на  телефонен номер 090051255. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK