Лукарски ще конкурира Радан Кънев за председателския пост в Реформаторския блок

Божидар Лукарски и Радан Кънев

© Юлия Лазарова

Божидар Лукарски и Радан КъневЛидерът на СДС Божидар Лукарски ще се състезава с водача на ДСБ Радан Кънев за председателския пост в Реформаторския блок. Пред "Дневник" Лукарски потвърди, че кандидатурата му е била одобрена от тясното партийно ръководство и ще бъде гласувана от Националния съвет на СДС следващата седмица.


Самият Кънев официално не се е кандидатирал за поста, но е сочен за най-вероятния председател. Той също трябва да обсъди кандидатурата си с ръководството на ДСБ.


В четвъртък лидерите на петте партии в блока – СДС, ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), "Свобода и достойнство" и БЗНС, се разбраха да бъде въведен председателският пост, който в момента не съществува, и оперативното ръководство на коалицията временно да бъде поето от Председателския съвет – петимата лидери и член на Гражданския съвет.
Изборът на председател трябва да бъде направен на конгрес през първата половина на септември. Засега заявки за кандидати са направили неофициално ДСБ и СДС. Според членове на Гражданския съвет преди седмица в ДБГ е обсъждана номинацията на организационния секретар на блока Найден Зеленогорски, но името му не е било предлагано на останалите партии. Лидерът на формацията Меглена Кунева не смята да се кандидатира. Според източници в партийните ръководства не е изключено в хода на разговорите за функциите на бъдещия председател да бъде повдигнат въпросът може ли той да съвместява и позицията на партиен лидер.


Въпреки че за нуждата от председател и по-организирано тясно ръководство се говори от евроизборите насам, първите стъпки към въвеждането на новата длъжност бяха направени след оставката на Радан Кънев като говорител в началото на миналата седмица. Работна група с членове на партиите и на Гражданския съвет подготвят промени в учредителното споразумение на коалицията, прието през декември миналата година. В него се описват функциите на ръководството.


Друга работна група подготвя план за обединението на партиите в "единен политически субект" - едно от условията, залегнало в учредителния документ на блока. Там е посочено, че БЗНС ще остане самостоятелна заради дългата си история. Все още не е ясно как точно ще се обединят петте формации, тъй като нито една не е готова да се саморазпусне. В края на миналата седмица председателят на софийската структура на СДС Ивайло Панев обяви, че се оттегля от поста, тъй като не приема идеята за обединението на партиите. Радан Кънев уверява, че преди изборите въпросът за разпускане на формациите въобще не стои.


Предстоят разговори с партии извън блока за разширяването му. Сред потенциалните партньори са "Зелените", които напуснаха коалицията преди подписването на учредителното споразумение миналата година с аргумента, че ръководството няма мандат да води преговори за коалиции. "Зелените" са членове на "Европейските Зелени", а не на дясната Европейска народна партия, и не поискаха да се явят съвместно с Реформаторите на евроизборите. Много от симпатизантите им не одобряват блока.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK