Назначени сме за министри, защото сме специалисти, каза Екатерина Захариева

Назначени сме за министри, защото сме специалисти, каза Екатерина Захариева

© ДневникНие сме кабинет, назначен от президента заради качествата на всеки един от нас и най-вече заради това, че сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така, сякаш никога не сме си тръгвали", каза по "Нова телевизия" вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева.


Изявлението й беше в отговор на въпроса чий е служебният кабинет и свързването му с ГЕРБ и "Протестна мрежа". Коментирайки връщането на Ваньо Танов начело на митниците, тя уточни, че няма нещо притеснително във връщането на предишни кадри. "Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде", обобщи Захариева.


Вицепремиерът не изключи режим на тока още тази зима, ако ситуацията в енергетиката не се промени, тъй като няма как да се поддържа мрежата. "В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, в един момент тези пари ще дойдат от нашия джоб", допълни Захариева. Според нея служебният кабинет ще направи всичко възможно режим на тока да няма.
Захариева не се ангажира с прогноза за цената на тока, като допълни, че това е отговорност на регулатора (ДКЕВР) "и е време най-после той да си свърши професионало работата". Вицепремиерът смята, че е нужна промяна на ръководството на комисията, като удобните хора се заменят с професионалисти. Тя обаче поясни, че това няма как да стане сега, защото хората на ръководни постове в ДКЕВР са с мандати.


По повод даденото в последния момент разрешително за строеж на част от газопровода "Южен поток" Захариева каза, че срещу него вече има 12 жалби. Преписката за отмяна на решението се окомплектова и ще се прати в съда. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие за пореден път каза, че като длъжностно лице не може да го отмени, дори и да иска, защото законът не го позволява.


Според нея ЕК няма проблем с издаването на строителни разрешения за "Южен поток", а иска да не се сключва договор по сегашните правила и да не се започва строителство, докато не се уточни дали избраният строител е избран по правилата за обществени поръчки в ЕК. Министър Захариева не очаква България да бъде санкционирана за това, че е издала строително разрешение.


Екатерина Захариева каза още, че вече се готви апликационната форма за солидарна помощ след бедствията във Варна и Добрич, за които се искат 240 млн. евро. Готви се и тази за Мизия.


"В петък ще се реши колко пари да се отпуснат за Мизия от фонда за бедствията. Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства – от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия", поясни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  Много точна и ясна позиция с изнасяне на ФАКТИ!

  Точно това очаквам от служебното правителство!

  Браво!

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  От политиканстване сме се смахнали окончателно. Обясняваме се кой защо бил назначен и чие било правителството - а някъде най-долу вляво с дребен шрифт пише "Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства – от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия". Дневник, това трябва да е ОТДЕЛНА новина! Защото е много важна и може реално да помогне на някой, докато се давичкаме из форумите за пълни глупости.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Айде на специалистите.

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  "Екатерина Захариева каза още, че вече се готви апликационната форма за солидарна помощ след бедствията във Варна и Добрич, за които се искат 240 млн. евро. Готви се и тази за Мизия."

  Тоест ще свършат това което НЕ направиха "експертите на БСП, ДПС и Атака. (за Варна и Добрич)

 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нека оценките ги дават други - ние.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Захариева, имате 2 месеца да работите (поне засега). Не влизайте в обяснителен режим, нямате време за такива почивки. Това е играта на комунистите. Гледайте си работата - по делата Ви ще Ви познаем!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 573 Неутрално

  За мен това правителство наистина е съставено от специалисти.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mark Twain": Точно!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И специалистът по набиране на ЕГНта ли е назначен, щото е специалист? Или щото слуша Вожда? Айде, стига патетика и пясък в очите на матряла! Нали сте борци за нов Морал, поне бъдете честни към хората като ги прекарвате.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  [quote#6:"Mark Twain"]Не влизайте в обяснителен режим, нямате време за такива почивки. [/quote]Не съм съгласен свас.

  Точно обратното, служебното правителство трябва непрекъснато и подробно да информира всички българи какво е открили като проблеми, какво правят и защо го правят. Най-доброто управление е това което прави всичките си действия ОТКРИТО и МОТИВИРАНО.

 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "BlueWater":

  Едното на другото не пречи. Да говорят по същество, а не кой какъв специалист е, или не е. Това е решение на Президента и точка.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "BlueWater": Описаното от теб не е "обяснителен режим", а нормална част от работата им. Обяснителен режим е да тръгнеш да обясняваш дали си първи братовчед на някой си и кой на кого първи се е обадил по телефона, за да те назначат на поста.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 686 Весело

  Да изчакаме малко за да видим какви ще ги свършите. Тогава можем да преценим дали сте специалисти и по какво точно. Щото за определени министри това твърдение е меко казано несериозно.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#11] от "Mark Twain":
  До коментар [#12] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Добре, съгласих се.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Хубаво експерти, но пробвайте се да вдигнете цената на тока с 10-20% както са заканите и може да се обзаложим колко ще изкара, което и да е правителство управляващо през зимата. Вече тези номера с режим на тока!!!/при този излишък в момента/ малко трудно минават. Аз Ви гарантирам, че ако ще Бойко 250 депутати да има, няма да изкара зимата при такива цени. Между другото, както Орешарски си подаде оставка заради скандалите Пеевски*Цветанов, така и Бойко падна заради сметките за ток. И тогава комунистите бяха в миманса. Така че, просто мислете.

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  че вече се готви апликационната форма за солидарна помощ след бедствията във Варна и Добрич
  --------------------
  Гаспада червенотиквеничковчета, дето плюехте по Кристалина, че не помогнала за наводненията.... Защо служебния кабинет трябва да готви искането, на Олигархски не му ли стигна времето ( от 20.06 до 05.08) да го подготви....
  Ааа, забравих, по-спешно беше да се приеме закона за МВР, да се сменят фирмите в Патока, да се уволнят шефове на болници, да се даде строително разрешение пак за Патока.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Веднага се забелязва огромната разлика между действията и дори начина на говорене на министрите от служебния кабинет и тези от предишния, така че не се връзвайте на опорните точки от сорта на всички са еднакви, когато е очевидно че не са и има огромно значение за кого ще се гласува!!!!

  "По повод даденото в последния момент разрешително за строеж на част от газопровода "Южен поток", Захариева каза, че срещу него вече има 12 жалби. Преписката за отмяна на решението се окомплектова и ще се прати в съда." - За тези действия поздравления и успех!!!
  Но, според мен ще бъде отговорно от страна на служебното правителство да изработи доклад на базата на осъвременен анализ за очакваните ползи и рисковете свързани с ЮП, за да бъдат информирани хората какво се случва, а не някакви продажници да ни повтарят няколко добре научени фрази (неподкрепени с факти при това) всеки път когато се спомене ЮП...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 18. 18 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#15] от "stoiank":

  Ами няма да вдигнат цените на тока.
  Няма да има и ток.
  Много просто.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5088 Неутрално

  Я стига сте спорили!
  Правителството е юдео-масонско, соросоидно и фашистко! Назначено е от илюминатите и се издържа от ФЕД, Израел и Китай. А отделните министри са представители на извънземна раса от мутанти, които искат да ни изсмучат планетарната социалистическа енергия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Назначени сме за министри, защото сме специалисти, каза Екатерина Захариева..))))
  .............
  Някои - да , други - не , трети , като ВАС - се изживяват вече като "незаменими" и нови номеклатурни кадри :)
  Като имам предвид и ПРЕЦЕНЯВАЩИЯ - се съмнявам , но , засега - работете и не се САМОхвалете ...
  Нищо особено не сте - сухи бюрократи , с неясни идеи и виждания - с малки изключения в екипа ...))

  BIG AL
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Уважаема ,
  ако си мислите , че Плевнелиев с събрал ЕЛИТ - съветнички, лъжете се ..)
  Не сте върхът на сладоледа :)
  Но , засега , не ми се занимава с вас ///)

  BIG AL
 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#20] от "BIG AL":
  Нищо особено не сте
  -----------------------------
  Така е... по принцип... само дето в сравнение с твоите хора са просто гении....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Но за 'номера " да продължите Южния -дори с разрешения от ЕС - няма да ви мълчим ..Няма да му мине номера на БОКО >>>...:)
  Стара дума за много пари - ПОЧТИ на гърба на бъдещите бюджети , български :))

  BIG AL
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Има самочувствие г-жа Захариева! Това е добре! Специалисти са събрани в правителството - кой по-голям, кой по-малък!
  Само се чудя, Закона за водите писан под ръководството на г-жа Захариева по времето на "тройната коалиция", когато беше директор на дирекция "Правна" в МОСВ, защо не проработи...?
  Или реформата във ВиК сектора, която ръководеше като зам.министър в МРРБ, защо не стигна до никъде...?
  Или накратко, ние как да разберем, че са специалисти - по делата или по думите?

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  ,,,,можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така сякаш никога не сме си тръгвали",....
  ................
  Номерът не е САМО да местиш папките ...)
  Като имам предвид и доста от министрите на Боко - не ми звучи ..оптимистично ...))
  Ама никак даже ...:)
  Вече старият начин - се изтърка, изхаби се ...
  Няма да бъде , като в близкото минало ...))

  BIG AL
 26. 26 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 460 Неутрално

  без реформи и спиране на хранилките по места в цялата страна си седите в лагера на мафията.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Весело

  Скромността краси човека,тука не се е получило.

 28. 28 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 764 Неутрално

  "Защото сме социалисти" = "Защото сме специалисти"

 29. 29 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  ..... можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така, сякаш никога не сме си тръгвали"
  ==================================
  Добре, че имате само два месеца, та нема да успеете да направите големи поразии. А че ще има такива, не се съмнявам!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#18:"qwertqwert"]Няма да има и ток.
  Много просто.[/quote]
  Тогава защо това бързане за Уестингхаус, нали системата е супер зле. Просто се приготвя настроението на овцете, за да може с много рев и тръшкане апетитните хапки от БЕХ да бъдат продадени на занижени цени. Или ползвани за апортни вноски, но на смешни цени. Както и да е, да се оправят.

 32. 32 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 402 Весело

  "Назначени сме за министри, защото сме специалисти..."

  Много мяза на "Назначени сме за министри, защото сме социалисти..."

 33. 33 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  това с режима на тока е толкова смешно, че само дете би могло да се върже...
  Правителството, което го допусне ще се "самообеси".

 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1321 Неутрално  "Назначени сме за министри, защото сме специалисти..."

  -Ами!

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Неутрално

  Хайде след свършената работа да ви оценим подобаващо .

 36. 36 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  служебното правителство има ЕДНА единствена задача, да потготви изборите... Всичко друго е грозен ПР и надвишаване на правомощията, което трябваше да предизвика възмущение у "новите демократи" ако призивите им за прозрачност бяха искрени!

 37. 37 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Пази Боже от такива специалисти...

 38. 38 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално
 39. 39 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 346 Неутрално

  веднага след като тази заговори за режим на тока стана ясно, че не е никакъв експерт а единствено жена, разлайваща кучетата...

 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Спрете непрекъснатото висене по медиите на висши държавни чиновници. Работните им места не са по телевизиите. За съвсем друго получават заплатите си.

 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  това е най странното служебно правителство в кратката ни история след 1989, вече има повече назначени сътрудници и заместник министри и не знам си какви от предишното редовно правителство, говори за законопроекти, за заеми за дългосрочни проекти, все неща които нито са му работа, нито са му в правомощията, все едно гледам евтин тъп филм

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#24:"tww09306483"]по делата или по думите[/quote]
  по думите разбира се, кой ти разбира от дела

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 43. 43 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Любопитно

  по кво си спциалистка ти ма , Ганке?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Те още не са почнали, а се доказаха, като специалисти. Та, тази на снимката какъв специалист беше?

 45. 45 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Умря циганката която дето ги хвалеше та сега сами се хвалят.
  До коментар [#43] от "lonely_ninja":

  Другарю Нинджа на снимката е специалистката Екатеричка с трапчинки на бузките а не кака Гичка.

 46. 46 Профил на Emil Horozov
  Emil Horozov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Като видях какви са назначенията в МОН си направих извод и за цялото правителство. Може би не съм прав, но и не вярвам някой да разбира от всички ресори. А повечето хора не разбират от нито един, та не знам как си правят изводите. Добре, че моите деца и внуци не са В България. За да не съм голословен ще припомня, че зам.-мин. В. Младенов е "спечелил" проект в същото министерство с манипулирани рецензии. Цели 6 рецензента са го рецензирали, но са останали само ... 2. И то от хора, които нямат право да рецензират - не са одобрени, нямат научни степени и звания и нямат нищо общо със научната област на проекта. Представете си, че утре вместо учителката на вашето дете, реши да го изпита кварталният пощальон. Това се е случило с този проект. А проектът е подаден от крепостта на Андрей Райчев - Дж. Баучер 23.
  Познайте това БСП ли е или ГЕРБ!

  Е. Хорозов, бивш управител на ФНИ.

 47. 47 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#43] от "lonely_ninja":
  Умря циганката дето ги хвалеше та сега сами се хвалят.
  Това е специалистката Екатеричка с трапчинки на бузките а не кака Гичка.

 48. 48 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 458 Любопитно

  ....точно това е проблема, че никога не сте си тръгвали....
  ПС: и като имате качества и никога не сте си тръгвали , каква сте я свършили....не питам за кревата, а за бюрата....и по точно, коя експертна дупка на кавала сте....секретарската?...

 49. 49 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В.Кастрева - Началник РИО на МОН до вчера, с какво точно е "изветстна" като добър специалист, за да се твърди, че сега като зам.министър за срдното образование ще се справи?
  Кръгла нула е и на двата поста. Има календарни задачаи, с които ще се справи, за "мислене" и "реформи" не я чакайте.

  Със сигурност всички сигнали и докладни срещу нея ще бъдат спрени от самата нея.

 50. 50 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Г-н Плевенлиев, Кастрева е човек с ужасно цинично поведение на поста Началник РИО на МОН, тази се подиграва с родители и пере биографии на директори. Как изобщо Ви е хрумнало, че трябва да я предлагате? Ужасно е!
  Поне да нямаше такива самохвалства.
  Трайте си 2 месеца. Вземете заплатите и дим да ви няма.

 51. 51 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":
  А теб ,кой те издържа ?

 52. 52 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "qwertqwert":
  Прав си ! Няма ток няма , сметки ! Който иска да не плаща да замине в братска Куба или Корея и живее с купони!

 53. 53 Профил на own
  own
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Назначени сме за министри, защото сме специалисти, каза Екатерина Захариева

  Мното добре знаем как се правят такива назначения по нашите ширини. Нищо чудно президента да е нямал много избор за някои от кандидатурите... Та вие не сте нито специалисти, нито министри... последните 25 години властта в България има една единственна цел - да служи за параван на онези, които разграбват и експлоатират.

  Ако вършехте полезна работа, то ДПС никога нямаше да влезне в парламента и щеше да бъде обявена за противоконституционна, досиетата на ДС щяха да бъдат разсекретени още през 1989 и доносници нямаше да стигнат до общественно значими постове (като президент на страната, депутат и т.н); доносници и хора със съмнително минало нямаше да работят и управляват фирми обслужващи общественни поръчки.

  Но вие сте паразити, които гледате да затърмъчите колкото се може повече през мандатеца, който имате... затова и активността по изборите е една вяла. Никой не вярва вече на политици и институции - то на полиция и съд не може вече да се вярва какво остава за правителство

  Безстопанственността и лакомията ви е безгранична - при цена на тока по-висока от тази в Швейцария и при по-голямо население можете ли да обясните как така НЕК работи с 50 милиона лева загуба на месец, че се говори и за режим на тока?!

  Ако бяхте некъдърни щяхме просто да ви сменим... вие и колегите ви от последните 25 години сте за бесене.

 54. 54 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Да,точно така.Но си мисля,че специалността ви е в някаква друга област свързана с лобизъм,изкривяване на данни,популизъм!

  magazinitisia
 55. 55 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Ние сме кабинет, назначен от президента заради качествата на всеки един от нас и най-вече заради това, че сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така, сякаш никога не сме си тръгвали",
  Да цитирам по този повод д-р Тони Филипов от миналата седмица :
  "Забелязали ли сте, че хората, които имат най-много причини да са скромни, не са?"
  Неговият коментар е повод Б.Б., ама важи и за тоя случай

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK