Кристалина Георгиева: За Мизия трябва да се подготви комплексна програма за възстановяване

Кристалина Георгиева във варненския квартал Аспарухово след наводнението там

© Спас Спасов

Кристалина Георгиева във варненския квартал Аспарухово след наводнението тамМизия може да получи пари от Фонда за солидарност на Европейския съюз, ако щетите са над 41 милиона евро, припомни еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БНР. Тя пристигна в сряда в бедстващия град и обяви, че има четири неща, които ЕС може да направи, за да помогне на България.


В този регион най-разумното е да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго бедствие, заяви Георгиева в Мизия. Тя добави, че Еврокомисията ще се отзове положително за такава комплексна програма в община с висока безработица като Мизия и в най-бедния регион на ЕС.


По думите ѝ страната трябва повече да използва програмата за национални експерти, участващи в работата на Европейската комисия. По-рано днес от Министерството на регионалното развитие съобщиха, че България ще покани мисия на ЕС да извърши партньорска проверка и да оцени системите за превенция и реакция при бедствия и аварии.
"Има четири неща, които може да направи Европейската комисия, Европейският съюз, за да съдейства на България. Първо - ясно е, че бедствията ще бъдат по-чести, по-свирепи и че страната ни, както всички други, трябва да се готви повече за тях. Трябва да има повече програми за превенция, за защита на хората и тяхното имущество", подчерта тя.


Еврокомисарят за реакцията при кризи коментира, че комисията може да прати в България екип от експерти от страните членки и от нейния екип, който да даде оценка на това какви са рисковете, до каква степен страната е готова за тях, какви институционални промени може да са необходими. Две страни вече са го искали – Великобритания и Финландия. Доколкото разбирам, Министерският съвет смята България да бъде третата страна.


Тя припомни, че съществува Фондът за солидарност, който е създаден да помага на много силно пострадали региони и страни в ЕС. Той е с обем до 500 милиона евро и една страна може да кандидатства, ако щетите от бедствието надвишават 0.6% от брутния продукт, а от скоро могат и да кандидатстват и региони, при които щетите да надхвърлят 1.5% от регионалния доход. За северозападния район това са 41 млн. евро.


"За пострадалите във Варна и Добрич – за този регион, беше 61 млн. евро. Вече е готова апликация за Варна и Добрич. Ние съдействаме така, че тя да може най-пълно да отразява изискванията на комисията. Там е ясно, че ще има някаква помощ от Фонда за солидарност. Сега ще разберем какви са щетите в Мизия и ако те надхвърлят 41 милиона, пострадалите могат да разчитат на помощ от този инструмент", обясни Герогиева.


Третата възможност за помощ е споразумението за партньорство с България, по което страната ще получи много сериозен ресурс от ЕС. "Сега е моментът да се даде шанс на района на Мизия, където много хора са пострадали, да се подготви комплексна програма, която не само да възстанови засегнатата инфраструктура, но да помогне да се предпазят хората там от рисковете от евентуални бъдещи бедствия", коментира еврокомисарят.


След наводнението в Мизия

© Reuters

След наводнението в Мизия


" И четвъртото нещо, за което си говорихме, е как можем ние да продължим да подкрепяме участието на България в Механизма за гражданска защита. България много активно помага на другите, попаднали под удара на бедствие", каза тя и призова страната да се постарае от това бедствие да се създаде възможност за стимул за развитието на региона. "След бедствие може да има възстановителен бум, но само ако разумно се подготвят за това проекти", каза още Кристалина Георгиева.


Отводняването в Мизия продължава


Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни. Отводнена е инфраструктурата, но в 40 на сто от наводнените къщи и дворове все още има вода. Изпомпването ѝ е опасно, защото високите подпочвени води носят риск постройките да рухнат, съобщи БНР.


По първоначални данни от експертния оглед половината от засегнатите къщи са опасни и трябва да бъдат ремонтирани. Има стотици постройки, които са рухнали и трябва да бъдат разчистени. 190 души доброволци помагат в събирането на тинята и съсипаното имущество в Мизия.


Ръководителят на кризисния щаб в града, старши комисар Васил Василев каза пред еврокомисар Георгиева, която дойде в града с вътрешния министър Йордан Бакалов, че само за три дни двете мощни помпи са изпомпили един милион и сто хиляди кубика вода, което е колкото един средно голям язовир.


В града пристигнаха и три фургона за настаняване на хората без домове. Все още не е решено къде ще бъде фургонното селище. Днес правителството прие решение, с което се отпускат 40 000 лева за наследниците на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в Мизия. Еднократната финансова помощ в размер на 10 000 лева за всеки от починалите ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.


"Освен това министерство на социалната политика  по всички субсидирани програми за заетост е осигурило около 750 души работници с готовност при необходимост да дадем още бройки", заяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Кристалина Георгиева - говори много, не казва нищо. В нейния случай, изглежда че и не върши много...

 2. 2 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поразията в Мизия е "неординарна", Драги форумци...
  Който още не сеща,
  да трака срещу "нашта леля" в ЕК ...
  Мизия ще бъде обезопасена и презастроена ...

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Кристалина Георгиева: За Мизия трябва да се подготви комплексна програма за възстановяване
  ___________
  За Мизия трябва да бъдат наказани виновните !
  Иначе ще продължим да живеем в страната където безхаберието , гьонсуратлъка и невежествено на чинониците не се наказват !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#1:"karen_walker"]Кристалина Георгиева - говори много, не казва нищо. [/quote]
  В Световната Банка на това учат своите икономически мажоретки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кристалина Георгиева е мъжко момиче и директно даде съвет- не решавайте нещата на парче,а в перспектива,т.е решете проблема не само за Мизия,а за този регион,заедно с проблемите,които породиха бедствието и така ще бъдат усвоени тези 41 млн.евро.Какво по-ясно от това!
  Браво на Кристалина!

  Tony
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  ами искате си я . пфу . и пак шефа на пес ще ви е виновен . трябва да си доста семпъл , за да лансираш прислуга от сб за ръководен пост в ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1044 Весело

  Вярвам, че в служебното правителство има кой да чуе какво казва Кристалина Георгиева и да го направи. Трябва да се възползваме от експертната помощ която ни се предлага от ЕС за реорганизиране на цялостната борба и предварителни действия по все по-нарастващите като брой и сила природни бедствия.

 10. 10 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Весело

  ....трябва да има повече програми за превенции, защита на хората и тяхното имущество....това и доган го предвиди, даже си връща в депутатската листа и емел етем - бившия шеф по бедствия и аварии ....и това точно за програмите....знаят къде звънят парите, но не и съдбите...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Обърнахте ли внимание на първата снимка?! На нея КриСАЛИНА Георгиева е в опасна близост с един активист на RОМА (вижте му шапчицата! ).

  The best way out is always through Robert Frost
 13. 13 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ще я земаме за председател на кооперацията в Дългоделци.

 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "karen_walker":

  Е щом българия стигнаха да я оценяват ....
  Ало хората са казали каквото трябва за нея, а ние тука да си гледаме наща работа да свършим.

 15. 15 Профил на kaliman456
  kaliman456
  Рейтинг: 225 Неутрално
 16. 16 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много е важно и госпожа Георгиева какво ще направи. Аз не знам дали все още е свършила нещо полезно, дали е оказала някаква помощ при проблемите на Варна, Добрич и Габрово, но може и да бъркам

 17. 17 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "Realistka":

  ROMA е футболен отбор, цветът на шапката е точно цветът на отбора, предполагам, че е рекламна шапка на отбора. Не всичко е политика.

 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "aralambi":
  [quote#17:"aralambi"] Не всичко е политика. [/quote]
  Прав си! Но това най-малко се отнася до КриСТАЛИНА. Доказателство е, че тя се подвизава на орбита, далеч по различна от форумната такава.

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на dane
  dane
  Рейтинг: 405 Неутрално

  От природозащитниците : Серж, нахрани си свраките и ги прибирай, че прегракнаха.( Да не придиряме колко оцапаха форумния площад). Пази им силите за Жабокрек.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "Realistka":
  До коментар [#17] от "aralambi":

  Това е бившият футболист на Спартак Варна и националния отбор Иван Петров.

 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Права е. Фондът има ресурс и ние би следвало да се възползваме. Но... Много ме притеснява, как ще се справим с отговорността за бедствието, защото, както стана ясно, има човешки фактор, който сериозно е подсилил природния. И във Варна, и във Добрич имаше. И в предишните ситуации имаше. Като се почне от цар Калоян, до Мизия, все имаше сериозна намеса на човешки фактор! Цар Калоян и Мизия, от части - Добрич - много сходни ситуации! Това говори за преминаване на инцидентна ситуация в системна. Мерки за предотвратяване, за недопускане - никакви. Права е, че след такова бедствие може и е желателен бум! Много работа, много пари, огромни нужди, малко време... Но... и много "хищници"! Та... Кой и как ще ръководи разходването на помощите? Ето, във Варна има скандали по темата! Имаше и в Бисер, и в Добрич... Винаги има! У нас е така! Да напомня мисълта на президента, но перефразирана. "...обсебени от държавните пари!" Под "държавни" разбирайте всички публични средства! Допълнението ми е, че не само олигарсите са обсебени от тези ресурси, а всеки един, стига да има шанс да ги види и да се доближи до тях! Нека напомня за портфейла " Социално подпомагане"! Кой го изчерпва най-вече? Дали образовани и богати хора? Не! Значи, обсебването е обхванало всички нива на обществото ни! Това е проблем, основополагащ! Стратегически! Трябва да се реши преди всички останали! Но... Не се прави нищо по въпроса и явно, няма да намери решение нито днес, нито в обозримо бъдеще. Дори няма да се ограничи, или да се постави под "особен надзор"!

  goblenka
 23. 23 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Само със снимки след потопа и плямпане по медиите не става, Кристалина!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 24. 24 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво очаквате да каже един преподавател по марксизъм-ленинизъм!?

 25. 25 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Трябвало щетите да са над 41 милиона Евро, за да отпуснат помощ от ЕС. Че то целият град не струва толкова бе!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 26. 26 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#24:"Скандинавец"]Какво очаквате да каже един преподавател по марксизъм-ленинизъм!? [/quote]
  Тезиси и лозунги.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  " най-разумното е да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки "

  -Това можеше да го изрече всеки от пострадалите,без в замяна да се натиска за доверието ни за висок европейски пост.
  А тя за пореден път не го оправда.
  С нито едно свое действие не е заслужила симпатиите на българите.

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2418 Весело

  Абсофъкинлютли! Комплексна програма, интегриран подход, агресивна експертиза, алокация на ресурси, индикативно оценяване и транспониране на социалния мониторинг - колко малко му трябва на човек!

 29. 29 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#25:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Трябвало щетите да са над 41 милиона Евро, за да отпуснат помощ от ЕС. Че то целият град не струва толкова бе![/quote]

  Ествествено - всичко така е замислено, че НА ХАРТИЯ да имаме МИЛИАРДИ от "щедрия" ЕС, а РЕАЛНО да нямаме нищо. България бе сполетяна от много бедствия през последните години - наводнения, земетресение, и т.н. Прехваленият ЕС и лелка Кристалинка дохдойа, видяха, говориха, даваха инструкции - и толкоз, една стотинка не дадоха!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Много плакати, много снимки, много съвети, а хората си тънат във вода. Все още.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK