БСП призова Близнашки да не влиза в ролята на политически еничар

Янаки Стоилов

© Георги Кожухаров

Янаки СтоиловБСП призова служебния премиер Георги Близнашки да не влиза в ролята на политически еничар и назначенията, които прави, наистина да бъдат професионално обосновани и по възможност промените да има само там, където те са необходими. Реакцията на БСП, в чиито редици до март беше Георги Близнашки, за служебното правителство дойде на деветия ден от назначаването му.


Последните кадрови назначения показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт, преди да са проведени предсрочните парламентарни избори, заяви на пресконференция днес зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Според него се прави опит както на централно, така и на областно ниво да бъдат поставяни хора, пряко свързани.


Стоилов посочи, че по конституция служебното правителство е предвидено, за да може в относително неутрален състав да гарантира равностойни условия за политическите партии преди провеждане на предсрочни избори. Той направи паралел с действията на президента за състава на предишното служебно правителство и назначенията в администрацията, като припомни, че през 2013 г. не са били направени почти никакви промени на завареното от управлението на ГЕРБ.
Сега, година и половина по-късно, виждаме много активни действия за промени както в централната администрация, така и в областните управи и това дава основания да смятаме, че президентът и служебният премиер до голяма степен обслужват политическите цели на ГЕРБ, каза още Стоилов. По думите му това трябва да мобилизира българските граждани да използват своето право на участие в изборите.


Стоилов отбеляза, че е добре да се проучат въпросите за опасността от прокарването на различни лобистки интереси и призова медиите да потърсят информация за назначаваните лица - дали не съществува конфликт на интереси с предишни техни дейности. Ако те са декларирали такъв конфликт, разполагат с време, за да го преустановят. Но ние бихме искали действията на служебното правителство да не се използват нито за преки политически цели в полза на една от партиите – ГЕРБ, нито за прокарване на интереси на различни икономически групи, заяви Стоилов.


"Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът "Кой?", заяви бившият зам.-председател на парламента и шеф на общопартийната контролна комисия на БСП Мая Манолова. "Кой стои зад назначенията на заместник-министри - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на областни управители - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на шефове на агенции – кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на многобройни членове на политически кабинети на министри - кадри на ГЕРБ?" 


По думите й очевидно, че това не е нито премиерът Близнашки, нито президентът Росен Плевнелиев, а шефът на тези кадри е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тук обясненията, че няма нищо общо и това е едва ли не техен личен избор, звучат смехотворно, защото всички знаем, а и нееднократно Борисов се е хвалил с дисциплината, която цари в ГЕРБ, посочи тя. Манолова коментира, че няма как да се допусне, че заместник- кмет в Бургас от ГЕРБ може да стане зам.-министър без разрешението на ГЕРБ, както и че заместник-кмет на Пловдив от ГЕРБ и бивши зам. областни управители на Монтана и на Плевен могат да стана областни управители без разрешението на ГЕРБ.


Това правителство е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори. Това е простата и единствената причина за всичко, което се случва покрай правителството на Георги Близнашки, и няма как някой да твърди, че това е политически неутрално правителство, каквото би следвало да бъде едно служебно такова, заяви още Манолова. Тя коментира, че то е политически оцветено, реваншистко и е назначено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.


По думите й правителство е планът Б на Борисов за след изборите. "Ако ГЕРБ не успее да състави собствено правителство, ще продължи да управлява чрез служебното правителство. Няма друго обяснение на тези многобройни назначения по високите етажи на властта – по няколко зам.-министри във всяко министерство, по 10-ина членове на политически кабинети", каза още тя. Според нея хоризонтът, който Борисов е очертал на служебното правителство, не са обичайните 2-3 месеца, а период за след изборите, ако ГЕРБ не успее.


Манолова бе категорична, че е безобразен и начинът, по който лидерът на ГЕРБ рекетира българските граждани. "Чухме от него да чертае апокалиптични картини за глад, за режим на тока, ако ГЕРБ не спечели убедително предстоящите избори.  Това е всяване на страх и рекет у хората и буквална вербална принуда да гласуват за ПП ГЕРБ", поясни тя. Манолова изрази мнение, че така те ще пренавият пружината и тя ще се скъса на 5 октомври. "Целият този ентусиазъм и непочтеност да се влезе във властта без избори, която демонстрират ГЕРБ чрез Близнашки, може да отврати допълнително българските граждани за предстоящия вот и ефектът да бъде обратен", заключи Мая Манолова. 


Стоилов посочи и задачите, върху които служебното правителство трябва да съсредоточи своите действия - организиране на честни и свободни избори, предприемане на първи действия за отстраняване на щетите от наводненията и възстановяване на засегнатите райони, продължаване на стабилизационните мерки в енергетиката, които да предотвратят поскъпване на тока. Като друга важна задача Стоилов определи и рационалното използване на допълнително осигурените средства за подобряване на здравеопазването; възстановяване на плащанията по европейски програми, завършване на подготовката за новия програмен период.


Според Стоилов са нужни анализ и решение на въпроса с наложените търговски ограничения за износ на земеделски стоки от страна на Русия. Не бива да се подценява разрастването на тези действия за промишлените предприятия, а дори за следващата година и в областта на туризма. Така че е необходимо правителството да прецени всички тези възможни развития, да потърси компенсаторни мерки от страна на ЕК и доколкото е възможно, да ограничи разширяването на такива мерки, които могат да имат сериозно отражение върху българската икономика, заключи Янаки Стоилов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK