Две седмици преди визита от Брюксел, ВСС демонстрира реформа

Председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров е отправил поканата

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров е отправил поканатаВсе по-ясно става, че Висшият съдебен съвет e готов на всичко, само да не промени правилата за гласуване за председател на Върховния касационен съд с въвеждане на вот с бюлетина, въпреки предупрежденията на специалисти, че когато кандидатите са повече от един, гласуването трябва да се извършва едновременно, а това е възможно само с интегрална хартиена бюлетина. Така се прави в целия свят, който претендира да е правов.


Поради значимостта на темата публикуваме статията "Хроника на обречените: Две седмици преди визитата на представители на ЕК ВСС кани неправителствени организации на пробно гласуване" от сайта "Съдебни репортажи". Акцентите и заглавието са на "Дневник".


Висшият съдебен съвет (ВСС) е поканил на 20 август неправителствени организации да изпробват системата за гласуване. В писмото до НПО-та председателят на Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" Ясен Тодоров уточнява, че проверката се извършва "с оглед осигуряване на пълната му прозрачност и отпадане на всякакви съмнения относно начина на гласуване".
"В заседателната зала на Висшия съдебен съвет ще организираме провеждането на пробно гласуване, в което всички вие можете да вземете пряко участие и проверка на надеждността на системата, посредством която се провеждат изборите за административни ръководители в съдебната система", пише в поканата.
Едва ли е случайно, че тестването на системата е насрочено  две седмици преди пристигането на представители на Европейската комисия


които следят изкъсо процедурата по избор на следващ председател на Върховния. Тя бе определена в последния мониторингов доклад като тест за ВСС дали кадровият орган може да гарантира реално състезание, което се основава на качествата на кандидатите, а не на задкулисни уговорки.


ВСС отказа да промени правилата за избор на председател на ВКС и да въведе гласуване с бюлетина


Вместо това остави старата система – електронно гласуване, което не гарантира равнопоставеността на кандидатите, тъй като се извършва по поредността на постъпване на номинациите. Така, още след гласуването за първия кандидат, кадровиците са наясно с резултата. Нагледен пример за това бе изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор, когато следващите две кандидатури - на Галина Тонева и Борислав Сарафов - дори не бяха подложени на гласуване.


В отговор на поканата седем организации – Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Съюз на съдиите в България, Съюз на юристите в България, Център за изследване на демокрацията и Център на НПО – Разград, изпратиха писмо до ВСС, в което се казва, че ако съветът вземе решение, с което начинът на гласуване да бъде променен, "необходимостта от подобна проверка-демонстрация ще отпадне по естествен път".


"Още веднъж бихме искали да подчертаем, че за нас единственият начин на гласуване, който в пълна степен да гарантира тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите е чрез хартиени бюлетини", категорични са от НПО-тата.


Въпреки това, посочват организациите, неправителственият сектор трябва да направи всичко възможно, за да доведе до по-обективен и успешен край най-важната кадрова процедура в съдебната власт. Затова


отправят до ВСС няколко въпроса, чиито отговори очакват преди пробното гласуване, насрочено за 20 август


От седемте НПО-та искат да знаят:


- Дали са извършвани до този момент проверки на системата за машинно гласуване, от кого и какъв е бил резултатът от тях;


- Притежава ли фирмата "ЕОС електроникс", изработила системата за машинно гласуване, сертификат за изработване и въвеждане в експлоатация на подобни системи;


- Кой осигурява текуща поддръжка на системата, предвид възникналите проблеми с гласуването през последните месеци, какви са възможностите на системата да генерира и съхранява (временен) архив, който да пази информация за начина на гласуване на всеки член на ВСС;


- Иизвършва ли се и по какъв начин оценка на сигурността на системата и правена ли е такава на изхода при въвеждане на системата в експлоатация и впоследствие и от кого.


- Какви са възможностите при настоящата система за машинно гласуване да се използват интегрални бюлетини.


Организациите искат още от ВСС да им предостави и копие от сертификата на фирмата, изработила системата, както и пълния набор технически спецификации на системата за машинно гласуване.


"Намираме за важно да отбележим, че допълнителна проверка на системата за машинно гласуване трябва да бъде извършена и непосредствено след провеждане на гласуването (в случай, че ВСС запази тази система на гласуване). Само по този начин ще бъдат елиминирани всякакви съмнения за манипулации и подмяна на вота", сочат организациите и настояват съветът да преосмисли решенията си в тази посока и да заеме позиция, която да "съответства на вменената му по закон дейност – да осигурява независимостта на съдебната власт и високо обществено доверие в правосъдието".


Те припомнят и


предишното писмо от края на юли, подписано от 11 НПО-та, в които също се поставят въпроси относно електронното гласуване, но отговор не е получен


В него се настояваше за независима оценка на характеристиките на система, която трябва да отговори на следните въпроси – осигурена ли е системата срещу манипулации, които биха поставили под съмнение изхода от гласуването, гарантира ли последователното гласуване равнопоставеност на кандидатите, гарантирана ли е тайната на вота (предвидена в чл. 131 КРБ), в това число от нерегламентирана последваща проверка кой как е гласувал и от визуално проследяване от присъстващи в залата в момента на гласуване, осигурен ли е алгоритъмът на гласуване със системата срещу злонамерени или неволни действия, които да поставят под съмнение крайния резултат от гласуването, позволява ли ползването на електронната система последваща проверка на правилното отчитане на вота с оглед евентуален съдебен контрол?


От ВСС обаче са преценили, че всички тези въпроси могат да бъдат изчистени с пробно гласуване.


В какво се състои пробното гласуване освен в натискане на копчетата на пултовете, не е ясно


Припомняме, че разследване на "Медиапул" от края на 2012 г. – преди избора на главен прокурор, доказа, че тайната на вота при гласуването с електронната система не е защитена. Според отговорите на служителка на фирмата, изработила системата, тя позволява данните за това кой как е гласувал да се пазят. Впоследствие ВСС и фирмата отказаха да предоставят техническите спецификации на системата и да разсеят съмненията, че вотът може да бъде манипулиран. Допълнителни опасения се появиха и когато при избора на шеф на Районния съд в Асеновград се наложи съветът три пъти да прегласува, тъй като и трите пъти се оказа, че гласувалите "за" са повече от присъстващите в залата.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Релевантни въпроси на НПО-тата, но плашещо за 21 век твърдение "... за нас единственият начин на гласуване, който в пълна степен да гарантира тайната на вота и равнопоставеността на кандидатите е чрез хартиени бюлетини"
  С това мислене електонно правителство или електронно гласуване за избори ще видим през крив макарон.

  Led Zeppelin Forever !!!
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Докато не се измете мафията в съда и прокуратурата, България няма бъдеще!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Жалка картинка !!!
  Колко ли трябва да си вярват във ВСС, че могат да спрат историята ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 435 Весело

  Демонстрирали реформа

  В стил: Ето вижте реформираме - няма смисъл да се разхождате!

 5. 5 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Отпадъците се събират на най различни места, Рашата е когато главното сметища се явява ВСС.

  chavo64
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Разстроено

  Преоблякъл се Илия. Огледал се. Пак в тия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Когато се направи тотална чистка в съда тогава и държавата ще тръгне напред. А сега всеки си краде на воля и просто се отчита с % на съдиите :(

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Елате ни вижте ква яка мафиотска не разкриваемо-променяема сИстема сИ Имаме

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  "Допълнителни опасения се появиха и когато при избора на шеф на Районния съд в Асеновград се наложи съветът три пъти да прегласува, тъй като и трите пъти се оказа, че гласувалите "за" са повече от присъстващите в залата."

  Какви опасения бе... очевидно могат да следат и дори манипулират електронното гласуване!!! Затова е това ритане срещу интегралната хартиена бюлетина...

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Върха на съдебната елха, се обитава от опасно ограничени хора...
  Оценката ми не е по лексикона, на което и да е Правно жури...

 11. 11 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 458 Весело

  ''Две седмици преди визита от Брюксел, ВСС демонстрира реформа''
  Бих заменила само думата ''демонстрира'' с ''имитира''.
  25 години не стигат да се започне реформа, сега за 2 седмици ''наваксват''.

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  На ВСС никой не им вяева, нито тука, нито в Брюксел.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  "В какво се състои пробното гласуване освен в натискане на копчетата на пултовете, не е ясно"

  Омерзителни са от ВСС

 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 860 Неутрално

  нов бардак с стари госпожици няма как да стане,от тия толкоз

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аз съм да си остане така, защото на този човек от снимката му вярвам!
  Всичко в него-честни очи, изражение, осанка, говори, че е в дъното на душата си, честен човек!
  Моля ви да го подкрепим!

  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2361788.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK