След смърт на неосигурена работничка трудовата инспекция ще провери птицеферма

След смърт на неосигурена работничка трудовата инспекция ще провери птицеферма

© Георги КожухаровСлед трудова злополука, завършила със смърт, Главна инспекция по труда проверява птицеферма в монтанското село Вирове за масово полагане на труд от работници без подписан писмен трудов договор.


На 14 август 2014 г. жена на 43 г. е поразена от токов удар, докато почиства с водоструйка помещенията на птицефермата. Обектът е собственост на "Гала Чикън Фарм" ЕООД. Сигналът за инцидента е подаден в Инспекцията по труда около 13.45 ч. от дежурен полицай.


По информация на "Труд" обектът е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, принуден да подаде оставка през 2012 г. заради търговия с влияние.   
При проверката е установено, че с пострадалата жена, както и със съпруга й, който също е работил на обекта, няма сключени писмени трудови договори. На място са присъствали ои други хора, за които се предполага, че преди инцидента също са работили в птицефермата без договори.


Предстои чрез събиране на свидетелски показания и други доказателства да се установи броят на полагалите нерегламентиран труд. Санкцията за работа без договор е между 1500 и 15 хил. лв. за всеки от случаите. 


Водоструйката, довела до инцидента, е иззета от органите на полицията, след като от неин експерт е установено, че защитният проводник в щепсела на машината не е бил присъединен към защитната клема. Това дава основание да се предполага, че поради повреда на изолацията и липса на защита срещу индиректен допир (прекъснат защитен проводник) на водоструйката, корпусът е попаднал под напрежение, което е предизвикало токовия удар.


Фирмата "Гала Чикън Фарм" ЕООД е проверявана през ноември 2013 г. При проверката тогава е установено, че в оценката на риска, разработена за предприятието, не е включен рискът за работещите от експозиция с биологични агенти и работодателят не е планирал подходящи мерки за елиминиране или ограничаване на риска от заразяване със салмонела ентеритидис. Работодателят не е осигурил и периодично медицинско наблюдение на работещите. За констатираните нарушения са приложени принудителни административни мерки.  

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Гневно

  " ... масово полагане на труд от работници без подписан писмен трудов договор."

  при ГЕРБ-ерскияТ робовладелеЦ Димитър Аврамов !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Гневно

  За Митко циганина законите не важат.

 3. 3 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "По информация на "Труд" обектът е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, принуден да подаде оставка през 2012 г. заради търговия с влияние."

  ГЕРБ, както винаги е крачка напред пред закона!

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Първо, проверките се правят СЛЕД като стане беля, и второ, тука е важно всичко да е наред по документи, дефакто може да е пълен мармалад.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Когато почне с такива случаи да се занимава направо Прокуратурата, а не ИТ тогава някой хора ще се стреснат. Реално, ИТ трябва да се занимава с превенцията. За злополука с лице без трудов договор трябва да се закове глоба 20 хил. лв, не от-до. При смърт на човек без договор или затвор или глоба от 100 хил. нагоре. Тогава ще има ефект, глобата в ЕС за работещ без А1 е 25 хил. евро без злополука. При злополука числата са шестцифрени.

 6. 6 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ах, да беше само той - с мед да го нахраниш!

  Това е МАСОВА практика в провинцията!

  Работи се или без договор, или на 4 часа, на минимална заплата.
  А в реалност се полага труд често и по 12 часа на ден, няма събота, неделя, делник, празник...., в ужасни и опасни условия....

  А инспекцията по труда спи и чака да бъде сигнализирана....

  Подкупни инспектори си затварят очите и оставят новоизлюпени робовладелци да експлоатират труда на хората...

  Ако някой ви каже, че е забогатял с много труд - питайте го - с чий точно труд е забогатял...?

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 7. 7 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#5] от "stoiank":

  Прав си! Но трябва да се вземи в предвид и ,че в бедните райони на България хората са готови на работа при всякакви условия в името на преживяването си.

 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#1] от "detchopora":
  До коментар [#3] от "lager":
  Сложете си очилата и прочетете изгонен от ГЕРБ през 2012 година.Изглежда писането е по важно от четенето при троловете

 9. 9 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#5] от "stoiank":

  Абсолютно си прав, сега е " Куче влачи диря няма ". Къде работят по 8+ часа, водят ги на 4, къде изобщо не ги водят никъде и само да чуят за проверка от ИТ се крият като мишоци, изобщо всеки си прави каквото си иска, а гладния човек е готов на какви ли не компромиси със себе си в името на едното препитание. В случая изобщо не коментирам партийната окраска на въпросния собственик, той е един от многото работодатели-башибозуци.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Гневно

  Искахте капитализъм - имате капитализъм!

 11. 11 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "shileto":

  Е, да, но през 2012 и бил там, нали! Хубаво си ги е сортирал Цветанов, да не мислиш, че повечето са много по-различни, не, същите зависими от компромати и престъпления хора са! Лесно се контролира някого, когато е сгазил лука! Цветанова му работа!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4492 Гневно

  [quote#5:"stoiank"]Когато почне с такива случаи да се занимава направо Прокуратурата[/quote]

  В България прокуратура няма! И не е имало истинска такава! Прокуратурата се използва за разчистване на сметки в политиката и икономиката! Нито Татарчев, нито онзи лудия - Филчев, нито брадясалия - Борис Велчев, нито Цацаров са истински прокурори!

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Обикновено такива проверки завършват в близката кръчма с обилна софра и работниците кучета ги яли, пък може и по някой кашон с пилета да долети в багажника на проверяващите

 14. 14 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#8] от "shileto":
  СлоЖи си ги ти !

  "По информация на "Труд" обектът е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, принуден да подаде оставка през 2012 г. заради търговия с влияние."

  той е "бивш депутат от ГЕРБ",
  но дали е изхвЪрлен / изклЮЧен от ГЕРБ (като партиен Член) ?!
  аз лиЧно не вярвам !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 15. 15 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  [quote#10:"patsis"]Искахте капитализъм - имате капитализъм![/quote]
  Това не е капитализъм, комунята не можаха до го скопосат, та както винаги излезе нещо уродливо.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#14] от "detchopora":
  Писаното в Труд е истина за всеки пор

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 598 Неутрално

  В България няма трудово законодателство, то е само на хартия. Всяко говедо, което се пише работодател, може да наема хора без трудов договор, без осигуровки и без спазване на каквито и да било правила за безопасност на труда. Човешкият живот тук вече не струва и пукната пара. А синдикатите съществуват само про форма, те са първи слуги на властимащите и съдбата на работника им е последна грижа.

 18. 18 Профил на lamerman
  lamerman
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Ама кога някой от безмислената 'агенция' яде шницелите напреки, проблеми нЕмаше. Всичко е бомбок в тая кочина..

 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#9] от "bee":
  Затова коментирам, конкретни числа, за да няма "субективен" фактор. Липсата на трудов договор е и нелоялна конкуренция. Другият голям проблем е неплащането на заплати, за него също трябва да се въведат твърди санкции на човек. Примерно 200-300 лв., за всеки човек, ако забавянето е повече от два месеца. Като не се справяш, затваряш и идва друг.
  Но специално, за да няма "влияние" върху инспекторите, при злополука трябва безумни санкции. Така за собствено спокойствие собственикът ще държи всички да са с трудов договор.

 20. 20 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Дреме ми на птицата от коя партия е. Или на чий вожд е заврян зет. Искам просто наказания за тези, които не спазват законите. Ама превантивно, не като загине човек.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 21. 21 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#19] от "stoiank":

  Така е, батака в трудовите взаимоотношения е голям и правила и действащи адекватни санкции при неспазването им трябва да има безспорно, но човешкия фактор тук също е препъникамък за съжаление. Каквито и правила да има, колкото и сурови санкции да са предвидени какво правим, когато се употреби някой друг рушвет подплатен с почерпка на инспекторите, за да си затворят очите за явните нарушения?!? Колко са онези инспектори добросъвестни и отговорни към работата си? Колко са от другите? А да се е разшумяло за някой подведен под отговорност за това, че е взимал рушвети? Аз не съм чула за такъв случай. И изобщо ако в тази система попадне някой честен, дали е възможно да вирее в нея и да си свърши качествено работата? Подозирам че отговорите на тези въпроси няма да са много лицеприятни. Ето защо правилата и санкциите се обезсмислят и ставаме свидетели на това хората да работят месеци без да получават заплати, без да се подписват трудови договори, без осигуровки, ако има договори пък са имитация нямаща нищо общо с действителността. Така че като цяло, когато контролата е удушена в корупция гаврата с хората е брутална.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 22. 22 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Инспекцията по труда се прави на умряла лисица и явно действа само по сигнали и при инциденти.Винаги е за предпочитане да си стоиш в офиса при климатика и да се занимаваш с бумащина,вместо да си размърдаш задника и да свършиш реална работа!

  rock n' roll is king!
 23. 23 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Разстроено
 24. 24 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Хора, заземявайте си уредите.

  По принцип всички уреди, при които има риск от токов удар, т.е. на са с т. нар двойно изолиран корпус, имат заземителна клема на щепсела.

  Друг е въпросът, че контактите в по-старите сгради имат само по два кабела - фаза и нула, и заземителната клема на щепсела не стига до никъде.

 25. 25 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Не само в птицефермата, а в хиляди фирми и жилища ел. инсталацията е същата и крие риск от токов удар при авария на уред.

 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Гербавите са без грижа за хората!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  В България неусигурени да искаш.

 28. 28 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#24:"subsonic"]Хора, заземявайте си уредите. [/quote]

  Хора, гласувайте само за "заземени" депутати...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#25] от "subsonic":
  Стари инсталации в които няма земно а само зануляване При новите се пуска и земно което позволява да се поставя дефектно токова защита

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK