Класическата гимназия ще посрещне 15 септември в сградата до Женския пазар

Класическата гимназия ще посрещне 15 септември в сградата до Женския пазар

© Надежда Чипева, КапиталНовата учебна година за Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София най-вероятно ще започне там, където до момента се помещаваше - в сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар, каза новият служебен министър на културата Мартин Иванов на първата си пресконференция днес. Екипът на министерството работи по разрешаване на казуса с всички въвлечени страни и призова да не се спекулира със загубата на европейски средства. Крайният срок за разрешение на случая е април 2015 г.


Гимназията беше настанена до Женския пазар временно, до ремонтиране на старата й сграда на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие", но повечето ученици, родители и директорката харесаха централната сграда и поискаха да останат там. Други родители пък не са съгласни. Същевременно има риск и 2.2 млн. лева европейски средства, дадени за ремонта на помещенията в "Модерно предградие", да бъдат загубени, ако тя не се употреби по предназначението, с което те са взети.


Утре Мартин Иванов и заместникът му Боян Банов, натоварен със случая, имат среща с директорката на НГДЕК. Служебният министър подчерта, че милионите още не са загубени, защото крайният срок за влизане на учениците на ул. "Баба" е април 2015 г., и отказа да отсъди в полза на едната или другата страна, както и да сочи виновни за положението. Документацията се преглежда и предстоят разговори със всички, каза новият екип на министерството и обеща предложение за решение на проблема в най-кратки срокове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK