Десет на сто от асансьорите в страната били неизправни

Десет на сто от асансьорите в страната били неизправни

© Георги КожухаровОколо 10 на сто от асансьорите в страната са неизправни, съобщи в сутрешния блок на БНТ Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Според него, за да има по-добър контрол, са необходими законови промени. Освен това често обитателите на някои блокове настоявали да използват асансьор, за който знаят, че не е в изправност, посочва той.


Коментарът е по повод вчерашния инцидент, при който в неизправен асансьор в София една жена загина, а друга е в тежко състояние.
По думите му шайба с по-малък диаметър и разплитане на въжето са конкретната причина за пропадането на асансьора.


Ако един асансьор се поддържа редовно и правилно, той може да работи дълги години.


Често обаче за малки суми се правят големи компромиси, посочи Цанков.


Той обясни, че служители на агенцията се занимават с поддръжката на съоръженията в обществени сгради, а в частни това се прави от лицензирани частни фирми.


С поддръжката на асансьора, който пропадна вчера, се занимава "Витоша Лифт". Нейният представител Янко Костов каза в сутрешния блок на "Нова телевизия", че ремонтът на съоръжението е извършен от фирма, с която жителите на блока са сключили договор за това.


На въпрос защо е прието да се поддържа асансьор с 2 въжета, при положение че трябва да бъдат четири, Костов посочи, че това е така, защото и предишният асансьор бил с две въжета.


Скъсалото се въже е било поставено преди една година, но въпреки това вече се е износило.


От 100 процента държавен контрол се стигна до друга крайност, при която 2000 фирми имат лиценз за надзор на съоръженията, обясни Цанков пред "Нова телевизия". Той посочи, че в страните от ЕС практиката не е такава и едва 2-3 фирми във всяка страна се занимават с тази дейност. "Цялото ни законодателство е насочено към осигуряване на заетост в тези 2000 фирми, а не на безопасност", обясни той.


Николай Маринков, председател на асансьорната асоциация, коментира пред "Нова телевизия", че един път на десет дни трябва да се прави преглед на такова старо съоръжение, а не веднъж месечно. Според него прегледите се извършват като тези на автомобилите - фиктивно.


Той също смята, че има нужда от законови промени, за да се въведе ред в този контрол.


Илия Златанов от асансьорната асоциация посочи, че инспекторатът на Министерството на икономиката в последните десет години е покровителствал "една мафия" в Агенцията по метрология, която много държала да остане това статукво. Той посочи, че не са се приложили европейските директиви, а се правели посткомунистически наредби. Близо 10 хил. асансьора има с две въжета в България, допълни той.


Според него надзорната и ремонтиращата фирма са работели в комбина и са излъгали жителите на блока, като са им взели парите, но е извършен некачествен ремонт.


В прокуратурата да не се правят на игумени, защото са сезирани много пъти за тези проблеми, обяви Златанов.


Системният проблем според шефа на Агенцията за метрологичен надзор е в прекалено големия брой фирми, което води до влошено качество на услугите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK