Активисти на "Грийнпийс" протестираха пред ТЕЦ "Варна"

Активисти на "Грийнпийс" протестираха пред ТЕЦ "Варна"

© ГрийнпийсАктивисти на организацията "Грийнпийс" организираха протестна акция срещу използването на въглищата като енергоносител. По времена посещението на кораба на организацията "Рейнбоу уориър" (Rainbow Warrior) у нас те прекосиха Варненското езеро с каяци, за да привлекат вниманието към замърсяването на водата, причинено от въглищната индустрия. Пред ТЕЦ Варна екоактивистите разпънаха банери с надписи "България без въглища" и "Бъдеще без въглища" .


"Бъдеще без въглища е възможно. Въглищата принадлежат на миналото. Тяхното горене замърсява въздуха ни с фини прахови частици и окиси, каза преди началото на акцията вчера Теодора Стоянова, координатор на кампанията за чиста енергия на "Грийнпийс"- България. Въглищата замърсяват водите ни с тежки метали и химични съединения. Всичко това неминуемо се отразява на здравето ни и на средата, в която живеем. Вече има възобновяеми енергийни източници, които са реално решение тук и сега. Целта ни е те да станат достъпни за прилагане от хората, достъпни на ниво домакинство и община", обясни Стоянова.


Активисти на "Грийнпийс" протестираха пред ТЕЦ "Варна"

© Грийнпийс
Ветроходът на "Грийнпийс" "Рейнбоу уориър" акостира на Морска гара, Варна, където ще остане до края на седмицата. Корабът е тук за планов ремонт , като междувременно подкрепя и кампанията за използване на възобновяеми енергийни източници у нас. Корабът е обиколил вече 9 европейски страни, като във всяка една от тях екипажът му организира акции, които илюстрират тъмната страна на замърсяващите изкопаеми горива – петрол, въглища и шистов газ.


"Енергийната политика на държавата ни заключва в средновековието, каза още Теодора Стоянова. Страната ни има огромен потенциал за използване на ВЕИ, но той все още не е достъпен за гражданите. Бюрократичните пречки, процедури и забавяния пред домакинствата, които искат да бъдат енергийно независими все още са безкрайно много".


Активисти на "Грийнпийс" протестираха пред ТЕЦ "Варна"

© Грийнпийс


Именно стимулиране развитието на микро ВЕИ мощности (до 30 кВ) ще позволи да се работи в посока децентрализиране на енергийна система, смятат от "Гриийнпийс". Това ще доведе до редица положителни ефекти, както върху икономиката и енергийната система, така и за здравето на хората и околната среда. С увеличаване броя на малките децентрализирани енергийни обекти, които ползват ВЕИ, ще се подобри енергийната сигурност и независимост на страната, твърдят от централата на организацията в България.


Във Варна ветроходът "Рейнбоу уориър" промотира използването на възобновяема енергия на ниво домакинство и община. Днес на борда му ще се провежда кръгла маса на тема "Зелена енергия за моя дом, бизнес и община".
По време на събитието ще бъдат представени и двата доклада на "Грийнпийс" - "Задушаващата хватка на въглищата" и "Вода за живот или вода за въглища". Те са изготвени от колектив на организацията и бяха публикувани на български език през ноември м.г. и юли т.г. (Двата доклада можете да изтеглите и в pdf формат от прикачените хайлове)


Корабът "Рейнбоу уориър" ще бъде отворен за посещения на граждани на 22, 23 и 24 август от 10-19 ч.


На варненската Морска гара до него ще се състои Слънчев фестивал. Посетителите на кораба ще могат да се запознаят отблизо с приложенията на соларната и вятърна енергия във всекидневието ни.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  безделници

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  Миньорите дали мислят същото?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "България без въглища" и "Бъдеще без въглища"

  Да отидат пред някой рудник с тези плакати. Пълни клакьори.
  И аз искам да няма войни по света.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1099 Весело

  Поне да бяха довели украинките от Фемен

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 6 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 311 Весело

  Поканете и Ковачки на кръглата маса.

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 6. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Тия у ред ли са, тоя ТЕЦ много отдавна е студен резерв, и работи някакви смешни часове в годината, като последно обмисляха да го извеждат от експлоатация, понеже няма кой да купува тока.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 8 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  "Като сме безделнци, на не сме без празници!"

 8. 9 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  Не може да спре използването на въглища преди соларната технология да е станала конкурентна по цена. Производството на слънчеви панели да не би да не замърсява природата? Ветрогенераторите да не би да не пречат на птиците? Не са ли шумни? А в безветрени дни? Освен това, в облачни дни и през нощта слънце не грее, няма ефикасна технология за съхраняване на ел. енергия произведена когато е греяло слънцето или дъхал вятър, за да се използва по-късно.

 9. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Що не идат да "гребат" по Марица ... та до "Марица-Изток" и там да обяснят на миньорите за въглищата...
  Само да гледат да ги случат докато обядват с лъжиците, а не докато копаят с лопатите..

  Много сме "куул" иначка - червени лодчици, елечета, шарения.. Само за снимки!

  ПП: И до АЕЦ Козлодуй има вода за гребане с каяци..

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Платени и малоумни. Въглищата замърсявали водата с химични съединения. Мноо страшно. Водата дали не е химично съединение? А ръната от кво ли се състои?
  Та се чудя кое преобладава. Тъпотията или продажничеството.
  А между другото ТЕЦ Варна отдавна не работи. Резерв е. Ама купон насред морето е по куул. Не е като да се моташ из Тракия. А е и по безопасно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 12 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Тези са отявлено платени соросоиди. Плащат им да протестират срещу икономиката на България.

 12. 13 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#7] от "today ":

  ТЕЦ Варна работи с вносни висококалорични въглища, който замърсяват значително по-малко от лигнита в Марица - изток. Този протест би трябвало да бъде в Марица - изток.Но изхода за България е разработването на шистовите находища на природен газ в страната, които ще донесат истинска енергийна независимост и значително по-малки емисии на вредни газове в атмосферата, ако се използват от ТЕЦ-овете вместо въглища.Природния газ е по-чист източник на енергия от въглищата.Благодарение на шистовия газ САЩ в момента са намалили изхвърлянето на вредни газове в атмосферата в сравнение с 2008 год. с над 20%, докато Европа и Германия са ги увеличи с 20%, тъй като разчитат все още на ТЕЦ-ове на въглища.

 13. 14 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#9] от "vankata1":

  +++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 15 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ами някои като кажат, че НПО-тата са негодници, и наскачат други и опищяват света.
  Ако питаме природозащитниците трябва да не ползваме въглища, нефт, газ, дърва, АЕЦ...
  А ток? Откъде? ВЕИ за момента може само да допълва, но не и да бъде базов източник на енергия. Останалото са екоталибани, които обаче не се отказват от благинки като автомобилите, ДжиЕсЕми-те, компютрите...

 15. 16 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1031 Весело

  До коментар [#10] от "The Core":

  Защо да ходят до Марица? Там плаж няма, море също.

 16. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#13] от "Само Левски":

  Най-малкото можеха да направят съвместен терминал с гърците за втечнен газ, ЕС ни бяха дали пари за реверсивната връзка, но нашите тука предпочитат да подписват заробващи договори и да зависим само от скъпите доставки от Газпром.
  М/у другото, точно за този ТЕЦ имаше планове да става газов, но няма кой да купува ток. Ако оставим настрана комунистическите лъжи за търсене на ток и милиардни печалби, и погледнем данните, веднага ще забележим, че потреблението на ток не е мръднало от 10 години.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Весело

  [quote#2:"Нефертити"]Миньорите дали мислят същото?[/quote]
  Кои миньори?
  ТЕЦ Варна е на руски въглища

 18. 19 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "Само Левски":

  Ама как так шистов газ ? Чуваш ли се какво говориш ? Ами руския газ ? Ами Южен поток ? А и знаеш ли какво става - ще отрови водата , ще си съсипем плодородната земя , сакън , сакън недей така. Ний си искаме руски газ , той е най хубавия нищо че е скъп , нека братушките да печелят пък ний сме свикнали ще си плащаме .

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 19. 20 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всичко хубаво, но защо не протестират в Гълъбово?

 20. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1080 Весело

  "Именно стимулиране развитието на микро ВЕИ мощности (до 30 кВ) ще позволи да се работи в посока децентрализиране на енергийна система, смятат от "Гриийнпийс". .... С увеличаване броя на малките децентрализирани енергийни обекти, които ползват ВЕИ, ще се подобри енергийната сигурност и независимост на страната"

  Това е истината за бъдещето на производството и потреблението на електроенергия. Постепенно ще отпаднат всички ТЕЦ и АЕЦ. Ще останат само ПаВЕЦ и ВЕИ за покриване нуждите на големите консуматори. Фирми като "Гугол" и " Лего" вече са закупили големи ВЕИ мощности и покриват на 100% използваната от тях електроенергия.

 21. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Че той ТЕЦ Варна не работи бе...Кво протестират тия там?Да беха си мръднали задниците поне до Раднево или Гълъбово да бяха отишли...

 22. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  ШЕВРОНските лобисти искат във варненско да въведем
  /подземна газификация на въглища/
  Ха честито на печелившите !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 24 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Да свикват , зимата ще замерише на мазут и въглища из цяла Европа .

 24. 25 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Откога в България има Грийнпийс (това може да се преведе и като зелен грах :Р). Очевидно някой дава пари за изкуствени напъни за природозащитни акции като описаната в статията (която не е ясно доколко е истинска новина или платена такава). Като прочетох заглавието и видях снимката ми стана смешно.

 25. 26 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити":
  въглищата за ТЕЦ Варна са вносни

  иначе екоакивистите да завършат по едно инженерство и после да правят предписания кое да се развива и кое не...

 26. 27 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#22] от "eurogi":
  МИ2 е за затваряне / или пълно реновиране /

 27. 28 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ТЕЦ Бобов дол?
  Ковачки? За неговите безобразия няма ли някакъв ''зелен протест''

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK