"Ало, Ваньо" отиде в историята, без прокуратурата да провери дали Борисов е оказвал натиск

Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко БорисовЩе проведем разследване на съдържанието на разговора. Ще проверяваме и действията на участниците, например дали е препятствана митническа проверка".


Това е цитат от заместник-главния прокурор пред в "Сега" преди година. Повод е разследването за разговорите, известни с "Ало, Ваньо",между бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов, бившият финансов министър Симеон Дянков. То беше възобновено преди година, а преди няколко дни стана известно, че е прекратено, защото...експертизите показали, че разговорите са манипулирани.


След като в медиите се появиха публикации за прекратяването на разследването, от държавното обвинение изпратиха постановлението, с което работата по случая спира, но не става ясно кой е наблюдаващият прокурор, защото името му е заличено.
От постановлението се разбира, че делото е водено срещу неизвестен извършител и е търсено само как са изнесени четирите записани разговора между Борисов, финансовия му министър Симеон Дянков, шефа на митниците Ваньо Танов и заместника му Антони Странджев. Тях прокуратурата приема за манипулирани, а дали Борисов е оказвал натиск въобще не е било предмет на работата на разследващите.


"Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михаил Михов - бел. ред.), че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите, изтекли в началото на 2011 г. в три записа на разговори между Танов, тогавашния премиер Бойко Борисов и други хора, заемащи високи постове, сред които тогавашният финансов министър Симеон Дянков.


Тогава прокуратурата започна разследване за разгласяване на държавна тайна, което бе спряно, а автентичността на записите така и не се потвърди. Тогава обаче държавното обвинение изобщо не изследва съдържанието на разговорите. В началото на 2013 г. прокуратурата направи проверка и заключи, че разследването за разгласяване на държавна тайна правилно е било спряно, но възобновяването му целеше да изследва именно съдържанието на тези разговори между Борисов и Танов.


Ваньо Танов представи новата система за следене на акцизни стоки. Снимката е от 2011 година.

© Георги Кожухаров

Ваньо Танов представи новата система за следене на акцизни стоки. Снимката е от 2011 година.


От постановлението става ясно, че възобновеното разследване е било по текст от Наказателния кодекс именно за разгласяване на държавна тайна. Като отново от държавното обвинение стигат до извода, че информацията в разговорите не е държавна тайна.


Разследването се е занимавало и с възможно престъпление по чл.145А от НК – за използване на информация от СРС извън нейното предназначение. Изводът на прокурора е че няма престъпление, защото прилагането на СРС се счита за преустановено от момента на тяхното прекратяване. "От този момент след постигане на предвиденото и използването му предназначение отпада и основанието му за защита по Закон за защита на класифицираната информация", става ясно още от постановлението.


Не може "да бъде изведен обоснован извод за тяхната  меродавност, достоверност и безусловност", пишат от Софийската градска прокуратура. От документа става известно, че


държавното обвинение въобще не е проверявало дали бившият премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов


е възпрепятствал проверката в пивоварната на Михаил Михов. Освен това разследването не се е занимавал и с друг аспект от разговорите на Борисов - за митничаря Николай Методиев - Вучката. "Т’ва е едно момче, къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата…", обясняваше бившият премиер на  Танов. След това той се обажда на шефа на митницата на летището Павел Манченко за преместването на Вучката. "Добре! Ще го върнем в понеделник!", е отговорът, който се докладва на Борисов и той заявява: "Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!". 


Прокуратурата приема, че е безспорно установено, че  записите са "манипулирани по амплитуда, честота и други основни параметри; възможно е част и от записите да са добавени или да са премахнати след първоначалното създаване на записите във файловете". Заключението е направено на базата на експертизи.


В разпитите си пред разследващите Танов и Борисов твърдят, че разговорите са били манипулирани, а бившият финансов министър Дянков и Странджев са потвърдили достоверността им. Служителят от ДАНС, който  е слушал СРС-тата, също е заявил, че съдържанието им отговоря на публикуваните разговори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK