23 август - общоевропейски ден за почитане паметта на жертвите на тоталитарните режими

Пред черната стена и параклиса в градината до НДК Съюзът на репресираните от комунистическия терор в Р България организира почитане на жертвите на комунизма

© Анелия Николова

Пред черната стена и параклиса в градината до НДК Съюзът на репресираните от комунистическия терор в Р България организира почитане на жертвите на комунизма23 август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Решението бе взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.


Пражката декларация от 2008 г. за първи път предлага да се отбелязва денят на жертвите


За първи път предложението  датата 23 август да се чества като "Ден на жертвите на сталинизма и нацизма" е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под наслов "Европейската съвест и комунизмът", където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.
Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти,  призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август – деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.
Три месеца по-късно -


през септември 2008 Европейският парламент прие своя декларация
с препоръка
към държавите членки на ЕС


за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.


Защо 23 август?


На 23 август 1939 г. външните министри на сталинския СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави.


Според книгата на Виктор Суворов "Ледоразбивачът" СССР по-късно в противоречие с пакта Рибентроп-Молотов разширява инвазията си на север и това е една от причините за настъпилия разтърсващ света сблъсък между националсоциализма на Хитлер и болшевизма /комунизма/ на Сталин, който доведе до милиони човешки жертви и хиляди безследно изчезнали и тероризирани както по време на Втората световна война, така и в установените комунистическия режими в Източна и Централна Европа.


Двата тоталитарни колоса в Европа на 20-ти век - прилики и отлики


Двата тоталитарни режима - нацисткият и комунистическият - се различават преди всичко по идеологическата си обосновка, не и по инструментариума си: при комунизма борбата е срещу класовия враг "за победа на прогресивната класа", при националсоциализма е срещу националния враг "за реванш на унизената нация". От спецификата на идеологията произтича и практиката на режимите - при комунизма борбата е всекидневна и братоубийствена, защото обявената за вражеска класа (класовият враг) е от същата националност. При националсоциализма (нацизма) врагът е външен - враг на нацията, и реваншът се постига преди всичко чрез война. Затова в мирно време  в комунистическите режими  жертвите на терора са повече, отколкото при националсоциализма и фашизма, казват историците.


Печалната равносметка


Само в първите седмици след 9 септември 1944 в България жертвите на терора са между 16 и 20 хиляди - тези данни изнесе президентът Желю Желев на 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. народен съд.


През 2008 г. германското списание "Билд" публикува  материал под заглавие "Палачите на ХХ век", припомни тогава Желев. Първото място в зловещата класация е на Мао Дзедун – избити от него 50 млн. китайци. Второто място е на Сталин – избити  40 млн., третото е на Хитлер – 20 млн. души, от които 6 млн. евреи. Четвърто място е на Чан Кайшъ с 10 млн. На пето място е титулуваният за вожд на световния пролетариат Ленин с 4, 5 млн. избити. Класацията завършва Пол Пот, които организира масови избивания на 2, 5 млн. души в малката 5-милионна Камбоджа, като интелигенцията е избита до крак.


Тази е печалната равносметка на тоталитарните режими на 20-ти век.Обществени организации и политици отбелязват Деня за възпоменание


За да отбележат обощевропейския Ден за възмоменание на жертвите обществените организации на пострадалите от комунистическите репресии организират национален възпоменателен сбор днес от 11 ч. пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка на НДК, който  ще завърши с поклонение на паметника, посветен на Берлинската стена в същия парк. Поканени са и президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят проф. Георги Близнашки, министърът на външните работи  Даниел Митов, президентите Желю Желев и Петър Стоянов, кметът на София  Йорданка Фандъкова, председателят на СОС  Елен Герджиков, представителят на Европейската комисия в България, посланици на държави от Европейския съюз, евродепутати, политици, общественици.


От 12 ч. председателят на Коалиция "Десните" д-р Илко Семерджиев и представители на партиите от формацията ще поднесат венец пред Мемориала на жертвите на комунизма пред НДК.


Във Варна представители на Реформаторския блок и на "Десните" ще поднесат цветя пред Паметника на жертвите на комунизма в градинката до Градската художествена галерия. 

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  23 август - общоевропейски ден за почитане паметта на жертвите на тоталитарните режими

  Слово ще произнесе видният демократ и Председател на ПЕС, др.Сергей Станишев.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Shaka Zulu
  Shaka Zulu
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Трябва да помним престъпленията на всички сатрапи на българския народ и да ги разказваме на децата си и техните деца,за да не може никога отново българи да убиват българи заради идеологии или заповеди отвън!

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Че то тоталитарните режими далеч още не са свършили. Вземете един ислям например.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2638 Разстроено

  След 9.9.1944 убиваха нацията физически, а сега - икономически.
  Постигат същият резултат!

 5. 5 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добро утро на всички.Има добро.Г-жа Петя Владимирова явно е нормален човек,това не е изненада-нормалните са повече от другите.Изненадата е че една медия,слага "под глава",залага главата си,като говори за престъпленията на болшивик-комунизма.И изобщо не преувеличавам,уж много се говори за престъпленията на ком.изроди,но някак си "частно".Поздравявам "Дневник".Г-жа Владимирова няма нужда да я поздравявам-тя е в хармония с истината и явно със себе си-това струва повече от всякакви комплименти.
  /Би могло да се поговори за отликите на фашизма от болшевик-комунизма/

 6. 6 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Спомням си плаката на Червения площад на 9-ти май -Ленин- Сталин- Путин. Какво ли ни очаква през 21-ви век?

 7. 7 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Добре е да помним - който не помни миналото си, е обречен да се сблъсква с него... А когато говорим за жертви на тоталитаризма, не трябва да забравяме и "косвените" такива, дълго след като човеконенавистните режими формално са отишли на боклука!

 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Четете Варлам Шаламов и неговите "Колимски разкази" - спомените на един клетник, имал нещастието да бъде на най-отвратителното място в лагерите на ГУЛАГ. Прочетете за зверствата и извращенията; прочетете за условията там.
  И не забравяйте!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Shaka Zulu":

  Чудесно казано.Кратко и ясно.Присъединявам се.
  Пожелавам ти приятен ден.

 10. 10 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Днес се отбелязва годишнина и от боевете при Шипка, но явно това е по-важно....

 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Поклон пред героите на нашето време. Свободата си днес дължим на тях

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Бог да прости свидните български жертви, които мръсните комуноидни изчадия с цървули и будьоновки избиха! Мир на праха им! Още гният в земята и водите на Дунав, а техните палачи танцуват истерични частушки...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Защо 23 август?

  На 23 август 1939 г. външните министри на сталинския СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави

  Няма да забравим , няма да простим

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  В този момент руският фашистко-комунизъм води мръсна война в Украйна. Затова днес паметта за жертвите е по-добре да се изрази като солидарност с украинците, които не искат да живеят в несвобода и руски тоталитаризъм.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Европа не бива да допуска нов Хитлер, който да разпали нова световна война. Забелязвам все по-голямо единство на Запада срещу московския комплексар, което е хубава новина за нормалните хора и демократичните, цивилизовани общества.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":
  Някой хубав ден интелекта и технологиите на цивилизования свят ще решат проблема с изкопаемите горива.
  Тогава много неща ще си дойдат на място.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 17. 17 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Вечна памет на Гео Милев, Никола Вапцаров, Йосиф Хербст, Александър Стамболийски, ястребинчетата, Митко Палаузов и т.н. герои и борци за свобода и социална справедливост

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Дълбок поклон на всички избити от човеконенавистните режими:Националсоциализъм,фашизъм и комунизъм.Дано света успее да се справи с надигащата глава болшевишка диктатура в Русия.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Помнете историята и никога не слагайте необразовани простаци начело на държавата!

 20. 20 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#13] от "Karelson":

  А колаборацията на Чембърлейн и Даладие с Хитлер ще простиш ли? Както и мотането на предложението на Сталин за съюз на СССР с англофренците преди Мюнхенската конференция?

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "uchuden":

  или всното или другото, не може и двете, това ли опорната точка?

  Birds of a feather flock together.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  *едното

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#20] от "agl52316780":

  Нормално. Чудели са се кое е по-малкото зло.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#17] от "agl52316780":

  Вечна им памет като жертви на болшевишката подлост и руското подпалвачество в България.

 27. 27 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#25] от "El Chuncho":

  Ама нали в България бял терор и фашизъм никога не е имало?

 28. 28 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Ето ви факти от историята:
  В последния месец преди 9.9.1942 боят на партизаните се е увеличил и достигнал 1100 души. Ятаците са били към 15,000.
  В последствие, документи за "активни борци..." са придобили над 200,000 души.

  От партизаните са дадени жертви като убити, ранени или от болести 87 души. След войната, през 1945-6 г без съд и присъда са убити над 11,000 души.

  Най-силно представени на пръв поглед са занаятчийските работници, следвани от дребните селяни, от работниците от промишлеността, от ученици, студенти, учители, служещи, интелигенти и т. н. В тази идея да се съпостави относителният дял на партизаните към тяхната социална база в страната се показват някои интересни данни - дребните селяни превъзхождат по относителен дял средните селяни.
  По собствено желание са излезли 39.32%, по нареждане на партийните органи - 17.76%, при провал в организацията и за избягване на арестуване - 6.96%, при непосредствена опасност от арестуване - 10.31%, избягали от затворите - 4.48%, избягали от казармата - 14.16%, избягали от концлагери и трудови групи - 1.74%, при повикване за казармата - 3.04%, при опит за арестуване - 2.24%, политемигранти, дошли от Съветския съюз - 0.19%, при партизански акции в някои села, спонтанно - 1.68%.

  Най-напред фактите опровергават тезата, че партизанското движение има работнически характер. Данните недвусмислено показват, че партизаните произхождат от селски семейства.

  Най-големият мит е, че на 9 септември 1944 година се извършва социалистическа революция. Нито един от партизаните, нито отделните формации, нито движението като цяло никога не са поставяли, не са очаквали, че тогава ще се извърши социалистически преврат.


  в „Сведението за издевателствата на фашистите”, съхранявано в Архив на МВР за правителството на Иван Багрянов (юни - септември 1944 г.), се съдържат съвсем други данни. Общият брой на убитите от всички партии е 426 души, от които партизани от БРП са 196, а ятаци - 117. Общият брой на убитите партизани, ятаци, съчувственици от всички партии през 1941-1944 г. е 1937.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А кога е денят за почитане жертвите на демократичните режими - самозапалилите се поради високите цени на тока, самоубилите се поради краен глад, студ и бедност, бездомниците и клошарите, оживели седмица или 3-5 години в студа навън, убитите от престъпления, и от липса на достъпно здравеопазване?

 31. 31 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Светла им памет на всички жертви .
  Продължавам да се изумявам как след 1944 г са избити близо
  ДВАДЕСЕТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ !!!
  Дори след Априлското въстание османските власти са избили по-малко !!!
  Дано никога не се повтаря ! И точно затова трябва да помним и да разказваме и на децата си .
  Поклон !

 32. 32 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 821 Неутрално

  [quote#19:"Един телефонист в окопа"]

  Помнете историята и никога не слагайте необразовани простаци начело на държавата! [/quote]
  Демек, да не повтаряме грешката от 2009 година.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 33. 33 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Вечна памет и дълбок поклон пред жертвите на човеко-убийствения и ненавистен комунистически режим в България!

 34. 34 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Тази година се навършват 75 години от подписването на позорния пакт

  Молотов-Рибентроп, разпалил Втората световна война (23 август 1939 г.).
  Ето части от секретния протокол:

  "При подписании договора о ненападении между Германией и Союзом

  Советских Социалистических Республик нижеподписавшиеся

  уполномоченные обеих сторон обсудили в строго конфиденциальном

  порядке вопрос о разграничении сфер обоюдных интересов в Восточной

  Европе. Это обсуждение привело к нижеследующему результату:

  1. В случае территориально-политическго переустройства областей,

  входящих в состав Прибалтийских государств (Финляндия, Эстония, Латвия,

  Литва), северная граница Литвы одновременно является границей сфер

  интересов Германии и СССР. При этом интересы Литвы по отношению

  Виленской области признаются обеими сторонами.
  2. В случае территориально-политическго переустройства областей,

  входящих в состав Польского Государства, граница сфер интересов

  Германии и СССР...
  Прочитане на целия коментар будет приблизительно проходить по линии

  рек Нарева, Вислы и Сана.
  Вопрос, является ли в обоюдных интересах желательным сохранение

  независимого Польского Государства и каковы будут границы этого

  государства, может быть окончательно выяснен только в течение

  дальнейшего политического развития.
  Во всяком случае, оба Правительства будут решать этот вопрос в порядке

  дружественного обоюдного согласия.
  3. Касательно юго-востока Европы с советской стороны подчеркивается

  интерес СССР к Бессарабии. С германской стороны заявляется о ее полной

  политической незаинтересованности в этих областях.
  4. Этот протокол будет сохраняться обоими сторонами в строгом секрете.

  Москва, 23 августа 1939 года "

  още:
  http://militera.lib.ru/research/nekrich/01.html

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#31] от "magnas":

  Документирани към 3500 смъртни присъди. Вие от къде имате данни за 20 000 жертви?

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Добре е да се напомнят тези неща, не защото Путин и такива като него ще се трогнат, а за дават сигнал, към по-безкритичните и заблудени хора, които одобряват по инерция или на някакво носталгично-емоционално равнище такива "политики".
  Жалко, че това не се отразява подходящо в медиите, особено с тези наистина стряскащи цифри, след които глупавия израз "все пак по-хубаво си беше" звучи още по глупаво".

 38. 38 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "agl52316780":

  АУ !!!
  Ще ти кажа две неща: Едното със сигурност знаеш,другото вероятно не знаеш.
  На 1/9/39 Хитлер нахлува в Полша,на 3/9 съюзниците обявяват война на Германия;на 17/9 Русия нахлува в същата Полша-съюзниците НЕ обявяват война на Русия.Това го знаеш,ама каква полза...
  На 12-15 Август в Москва са поканени представители на САЩ и Великобритания.Там ясно,с военни планове и отброени военни части на двете страни е предложено да се АТАКУВА Германия.През Румъния и Унгария.Чуждите представители отказват изобщо да разговарят за такива деиствия,на 23/08 се сключва кръволошкият договор.Руснаците са ИСКАЛИ ВОЙНА,НА ВСЯКАКВА ЦЕНА И НЕЗАВИСИМО С КОГО И В КАКВА ПОСОКА!Това ,може би не го знаеш.А трябва.
  Преди да се нахвърлиш "фашист"да ме наричаш,съпостави историческите факти и помисли.Мисли,момче!

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Цитат: "Само в първите седмици след 9 септември 1944 в България жертвите на терора са между 16 и 20 хиляди"
  ... в повечето случаи разистване на лични сметки по комшиски и уреждане на "бизнес" отношения, ама за починалите или добро ... или нишо.
  ... и ПРЕДИ 9 септември 1944 докато сме били дружки с Бени и Ади срещу Британия и САЩ също е имало хиляди жертви = да не ги забравяме и тях - ...
  # Да не забравяме и самозапалилите се от преди година - типична краина форма на протест срещу тоталитарни режими при тотален гнет.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#20] от "agl52316780":

  днес е ден за почитане на паметта на тези, които са дали живота си или живота им е бил отнет от диктаторските режими.

  п.п. знам, че точно ти няма каква памет да почиташ, понеже родът ти е бил с достатъчно гъвкав морал, за да няма собствено достойнство и винаги да бъде на страната на убийците и диктаторите. но поне може да замълчиш малко. вие или ще сте с комунистите, или с нацистите, или с фашистите, или с кхмерите, или с...

  РЕФОРМИ !
 41. 41 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 646 Любопитно

  На 1 септември 1939 г. официално се дава старт на световната война. В ранната утрин, към в 4 часа и 45 минути, първоначално Луфтвафе нанася удари по летищата, комуникационните възли, унищожава по-голямата част от полските военновъздушни сили и разрушава полската железопътна система.
  На 17 септември Съветският съюз също нахлува в Полша. По това време германското настъпление е навлязло дълбоко в Полша. Инвазията е пряк пример за така наречения „Блицкриг“ (Светкавична война). Полша е разгромена.

 42. 42 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Честит празник, мурзилки!
  Чували ли сте за Белене и Скравена?
  Сега условията в затворите са много по-различни...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  [quote#17:"agl52316780"]Вечна памет на Гео Милев, Никола Вапцаров, Йосиф Хербст, Александър Стамболийски, ястребинчетата, Митко Палаузов и т.н.[/quote]
  Сбъркал си датата. Но така е с тези, които не четат история...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#29:"El Chuncho"]Просто момче си,мноого просто.... [/quote]
  Не е просто...
  Типичен партиен секретар води пропаганда и манипулация.
  Няма такава наглост!
  И то на днешния ден!
  Ама типично за комунистите!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 46. 46 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Весело

  [quote#41:"Минувач"]На 1 септември 1939 г. официално се дава старт на световната война. [/quote]
  Я питай другарите,веднага ще ти кажат че ВСВ започва на 22.06.1941година.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 47. 47 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  [quote#36:"agl52316780"]Документирани към 3500 смъртни присъди. Вие от къде имате данни за 20 000 жертви?[/quote]
  Мурзилките сте много нагли в лъжите си!
  http://vbox7.com/play:ae1525be76

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#44] от "dark'star":

  Мдаа, и убийствата на полските офицери край Катин са измислица.Чували сме го.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 49. 49 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Съвместния парад на руски и немски войски в Брест, 1939 г.

  https://www.youtube.com/watch?v=Rn7RcEMq16M

 50. 50 Профил на mc40
  mc40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#43] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":
  Просто тренира за 9-ти септември.
  Нали тази година мурзилките ще празнуват 70 тодини от окупацията на България от орките.

 51. 51 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  [quote#44:"dark'star"]Документирани към 3500 смъртни присъди. [/quote]

  Добре е че се разбрахме по този въпрос - ето какво пише за Нюрнбергския процес

  Of the 12 defendants sentenced to death by hanging, two were not hanged: Martin Bormann was convicted in absentia (he had been, unknown to the Allies, killed while trying to escape from Berlin in May 1945), and Hermann Göring committed suicide the night before the execution. The remaining 10 defendants sentenced to death were hanged.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 52. 52 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Къде ли ще "празнува" председателят на ПЕС, и тукашните му "другари" ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 53. 53 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  В нацистка Германия - 12 смъртни присъди - тук 3500.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 54. 54 Профил на mc40
  mc40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#49] от "Минувач":

  https://www.youtube.com/watch?v=S6gg1z5DovI

  На мен този вариант винаги ми е харесвал.

 55. 55 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#49] от "Минувач":

  Колкото и да е непонятно и необяснимо сътрудничеството между Хитлер и Сталин може да се проследи и по време на войната.Припомнете си "Голямото стоене на Висла" и историята на Варшавското въстание.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 56. 56 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#54] от "mc40":

  Историята в истинския и вид не е приятна за другарите.
  Никак не обичат да им се припомня,че Германия възтановява въоръжените си сили с помоща на Съветска Русия.Само един пример.
  Немските танкисти са обучавани на полигони в Русия,по точно Украйна.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 57. 57 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#51] от "Karelson":

  Аз пак ще се повторя - Нюрнбергският процес е процес срещу ВИСШИ нацисти - върхушката на нацистката партия и има характер на осъждане на идеологията. Което не значи, че на други процеси не са осъждани примерно началници на лагери, командири основно на СС и т.н.

 58. 58 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#55:"El Chuncho"]Припомнете си "Голямото стоене на Висла" и историята на Варшавското въстание. [/quote]
  Много си е обяснимо.
  Сталин е искал да накаже поляците.
  Както сега се опитва да го прави лилиПутин с Украйна.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 59. 59 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#57:"agl52316780"] Нюрнбергският процес е процес срещу ВИСШИ нацисти[/quote]
  Е нема такъв израз! Другите какви са били, НИСШИ...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 60. 60 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#59] от "drakar65":

  Е няма такъв интелект - делата им са гледани в други съдилища, това се опитвам да кажа. Не значи, че са подминати

 61. 61 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  [quote#58:"drakar65"]Много си е обяснимо.[/quote]
  Така е

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 62. 62 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Народ дето няма оамет - няма бъдеще!

 63. 63 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Нека си припомним с мъка и гняв,че в зловещите месеци на т.н.Народен Съд,е унищожен елита на българската нация!
  И никога повече да не допускаме такива срамни събития да се случват!

  Tony
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  До коментар [#48] от "El Chuncho": "Мдаа, и убийствата на полските офицери край Катин са измислица.Чували сме го."
  Катинската гора е далече и за нея отговарят други ... Сутринта в кафенето си спомнихме за избитите от фашисти българи в едно българско градче - още има хора които помнят поименно и убитите ... и убийците, кой какво е казал, кой къде е стоял ... Всяка истина си има две страни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  [quote#64:"dark'star"]Сутринта в кафенето си спомнихме за избитите от фашисти българи в едно българско градче [/quote]
  Ето че и Вие сте почели жертвите на тоталитарните режими.Още 70 години и ще се сетите и за другите.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 66. 66 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  Диктатурата, авторитаризмът и тоталитаризмът

  http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=13764&page=1

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 67. 67 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#55] от "El Chuncho":

  непонятно е за нас, понеже сме жертва на пропагандата след ВСВ ( не само в комунистическият блок), все пак как иначе да обяснят, че са били съюзници със Сталин...

  Birds of a feather flock together.
 68. 68 Профил на mc40
  mc40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#56] от "El Chuncho":

  Имаш предвид и немската танкова школа КАМА в Казан от октомври 1926 г. ?Та нали и двамата приемащи парада в Брест - комбриг Кривошеин и генерал Гудериан се познават от там.

  Съвместното военно съветско-немско съструдничество е и в авиацията - липецката авиационна школа напр., и в другите родове войски съгласно Рапалския договор.

 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  До коментар [#43] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!": "Сбъркал си датата."
  НЕ ! Не я е сбъркал ... важи и за двете страни !!!
  Цитат: "23 август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#68] от "mc40":
  Точно!

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 71. 71 Профил на mc40
  mc40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#64] от "dark'star":
  Каква е тази "своя" истина ? Защо на Нюрнбергския процес , въпреки настояването на руснаците, Катин не е признат за престъпление на германците?
  Ами защото на целия свят (освен на професионалните мурзилки) е
  ясно кои са убийците.

 72. 72 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#35] от "mmanchev":

  Съвсем ясно показах кои са първоначалните убийци.

 73. 73 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#60:"agl52316780"]Е няма такъв интелект - делата им са гледани в други съдилища, това се опитвам да кажа.[/quote]
  [quote#59:"drakar65"]Е нема такъв израз!
  Другите какви са били, НИСШИ...[/quote]
  Израза бе човек! Да ти напомня за идеологията на Райха относно расите?
  Точно правилния термин на правилното място! Ще задминеш д-р Паул Йозеф Гьобелс.
  http://www.boinaslava.net/thirdreich/imena/Goebbels.htm
  Чети! Може да научиш нещо повече.

  А аз се чудя каква е разликата между нацизъм и комунизъм....


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 74. 74 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  [quote#73:"drakar65"]А аз се чудя каква е разликата между нацизъм и комунизъм.... [/quote]
  Основно във времетраенето и в поразиите....

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 75. 75 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 897 Любопитно

  В България никога не е имало национал-социалистически режим...

 76. 76 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  За пореден път-
  браво,Петя!

 77. 77 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#64:"dark'star"]Сутринта в кафенето си спомнихме за избитите от фашисти българи [/quote]

  Аз пък що се сетих за Димитър Талев?

  "Не зная страдал ли съм. Справях се с едно и с друго. Ти сам знаеш какво е концлагер. Целият си напрегнат - да изживееш тази минута и после следващата, и после следващата. В този смисъл страдание няма. Не можеш да застанеш да съзерцаваш, да кажеш: Аз страдам. Тялото ти, мишците ти са напрегнати. Ако изживееш това усилие, значи си спасен. За кратко, но спасен. Това е Голгота. [...] Голготата е едно усилие да се направи следващата крачка. Историческият Иисус, не Спасителят, не Синът Божи, а човекът, в който е въплътен, прави следващата страшна крачка."[3]

  Цитата не е от чудесните му книги!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 78. 78 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "agl52316780":

  Така е.Но съдилищата трябва да станат СЛЕД края на войната,След сключване на примирие.За военнопрестъпници милост и довност не трябва да има.Но това след приключване на войната,в легитимни съдилища.Да убиваш цивилни(България след 9/9/44)по време на война Е ВОЕННОПРЕСТЪПЛЕНИЕ,освон гражданското!Т.живков например е класически военопрестъпник.Преди да имаме примирие като шеф на милицията в София изпраща на изтребление цивилни.

 79. 79 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 452 Гневно

  Лека им пръст на жертвите. Циничното в България е, че хора които с пълни шепи грабиха блага от комунистическия режим, сега са най-големите му критици.

 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Неутрално

  Поклон пред паметта на всички невинни хора станали жертва на нацистката, фашистката и комунистическата чума! Както и на всички невинни хора станали жертва на монархическите репресивни диктатури съществували през 20-ти век, а и във вековете преди това. По жестокост, насилие и репресии абсолютните монархии от миналото и сега (пример СА) не се отличават много от останалите тоталитарни системи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4242 Разстроено


  ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА ТОТАЛИТАРИЗЪМ

  марксистки, комунистки, социалистки, нацистки, ислямистки
  или какъвто и да е друг.

  Разобличавайте и лекувайте блудния джурнализъм,
  който и през 2014 не се е отучил от болния си навик
  да подпява на мумийни и идеологически остатъци от марксисткия терорист Илич "Ленин" и особено на попилени нейде остатъци, които принадлежели на тоталитарния тиран Джугашвили "Сталин".

  С демагогска идеология и насилие били скроени и "сделани"
  не само диктатори, но цели нации:

  1921-1991: СССР и
  1933-1945: Нацистка Германия.

  СССР била сравнително голяма и дълговременна нация.
  Нацистка Германия - сравнително кратковременна и малка.

  Хитлеризмът "заминал в историята" през 1945.
  Сталинизмът - през 1953. Наистина?..

  И в днешно време упорито пригласят на сталинистки лъжи.

  Сталинистки медии?

  Сталинистки "журналисти"?

  Подкупени люди?

  Заблудени?

  Банален пример, показващ упорита тенденция престъпникът с прякор "Сталин" и въобще престъпления на сталинизма
  да бъдат някак си "извинени",

  като се изопачи грозна истина и тя бъде прикрита с автентично име "Хитлер" отпред.

  Грозна истина е, че марксисткият ленинистки сталинистки тоталитаризъм е предшествал с много години хитлеризма
  и дори е помогнал на хитлеровите национал-социалисти
  да докопат властта в Германия.

  Сталин и оглавяваното от него Политбюро на ЦК на КП на СССР
  е инициатор на пакта "Молотов-Рибентроп" за разпалване на
  (по-голяма от вече започната) Европейска световна война.
  Не Германия и не Хитлер са инициатори на нещастния пакт.

  През август 1939 от Москва заминал за Берлин
  специален влак с "експерти",
  за да поготвят с хитлеристките си геносета, комради и таварищи споразумение,
  което да бъде подписано в Кремъл.

  В Кремъл е подписан пактът,
  в присъствие на Сталин,
  от Молотов и Рибентроп.

  Нямало никакъв Хитлер в долното "мероприятие".

  Едва ли пактаджиите са сключили долния си (п)акт без знанието на Хитлер и едва ли радиото е източникът от който Хитлер научил на 23 септември 2013,
  че сталинисти и хитлеристи гуляят вместе на сборище в целокупно окупирана (начиная 1 септември) Полша.

  Фактът си е факт: мноооооого различен от бълвоча бълван от днешна (и вчерашна) сталинистка джурналистика.

  Факт: Пактът от 23 август 1939 г. е подписан в Кремъл,
  в присъствие на Сталин, Молотов и Рибентроп.

  Факт: до ден днешен (23 август 2014 г.) не са открити доказателства, свидетелства или други данни, че Хитлер присъствал в Кремъл
  или където и да е другаде на територията на СССР,
  когато Молотов и Рибентроп са подписвали на пакта
  под личния надзор на Сталин.

  Но... диаметрално противоположно пише, брише, твърди и настоява днешната (и вчерашна) сталинистка "журналистика".

  #ИЗВИНЕТЕ СЕ БЕ!

  Суворов е Суворов, но научете най-сетне, като пишете за българска аудитория, че има добри за целта български източници.

  "Тоталитарзмът", "Фашизмът" и "Тоталитарните близнаци",
  за Сталин и Хитлер, тоталитарни социализми,
  от д-р Желю Желев

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от юриста Иван Лилов

  "В декларацията се предлага 23 август – деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин,
  да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими."

 82. 82 Профил на d.stefanov
  d.stefanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Относно не спиращия спор за жертвите.

  1.Всяка партия, която иска да има силно влияние в парламента трябва :

  Да признае и заклейми безсмислените многохилядни убийства извършени в българската гражданска война 1918-1944 и 1944-1960 г,в това число и атентата в СВ.Неделя - април 1925, убийствата от десните и ВМРО- 1923-25 г. ,убийствата от "демократите" на Филов 1935-44 г. убийствата от "борците за свобода "- 1944-60 г.

  Забележка -между разстреляните 18 ятаци в Ястребино има 6 деца.

  2.И между партизаните и между горяните е имало някои криминални типове, прилепили се към въоръжената съпротива заради грабеж,власт или лично отмъщение. И в двете групи основното ядро са от хора ,тръгнали заради някаква идея – добра за едни и лоша за други. Така че за мен горяните и партизаните са хора от един тип.

 83. 83 Профил на d.stefanov
  d.stefanov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  3. Да ви разкажа за 11 те снежни човеци от лятото на август 1944 г. в с.Говедарци.
  Ние бяхме там в евакуация – след голямата бомбардировка от януари 1944 г. в София и в същност си живеехме добре, докато наоколо бушуваше войната.
  Пред очите на децата / и на мен – тогава 5 годишен / към 10 ч. посред бял ден изведоха от училището – тогава във ваканция- 11 снежни човеци. Аз си ги нарекох така в себе си, защото бяха бинтовани от главата до петите. Качиха ги на една камионетка и ги откараха .

  После майка ми питала старшия на жандармеристите –„Къде откарахте момчетата ?”.Тя беше гимназиална учителка и за нея всички и тогава и след 9-ти септември бяха „момчета „

  При Свети Петър – отговорил .

  Те били другоселци. Над селото се носел силен вой.Плачела майката на черния поручик, който командвал взвода.Защото тя знаела какво го чака учения и син.

  И какво било тяхното престъпление ? Били партизани, уморили се от несгоди и обещания и повярвали на официалната пропаганда – на официалното тогава правителство , че който от шумкарите се предаде ще бъде само разпитан и пуснат да си ходи .Разпитвали ги около една седмица – в училището. Но не могли да кажат къде е централният отряд – просто защото не са го знаели..

  А официалното правителство е преговаряло в това време с англичаните за сключване на сепаративен мир и присъединяване на България към тях

 84. 84 Профил на d.stefanov
  d.stefanov
  Рейтинг: 395 Неутрално


  4. Цифрите на смъртта . В Китай, а казват че и в стара България, числото 4 е числото на смъртта. Но ние не можем да се разберем колко точно политически противница е покосила без или със „съд” насилствената смърт преди и след 9-ти септември.”Комундета” и „фашаги „се замерят с различни –диаметрално противоположни цифри.Според големият български писател – Стефан Цанев, съотношението може би е –на един убит ляв – 3 до 5 убити десни. Според големия български политик –земеделеца Константин Муравиев убитите от десните и ВМРО – през 1923 г. са много хиляди. Но колко много хиляди – и той не може да каже.Освен това се цитира често и класическата българска поговорка – „ на заем тъпкано се връща „

  Може би някога – обективни историци, каквито за сега не виждаме, ще успеят да уточнят приблизително цифрите.

  Но каквото и да покаже статистиката – и двете вълни от убийства и инквизиции са еднакво отвратителни и следва да бъдат отречени и оставени в миналото.

  И да не мислите , че тези от ЮНЕСКО, които избраха с голямо мнозинство за втори път Ирина Бокова за ген. Секретар на ЮНЕСКО , не са знаели кой е баща и?.Само малокултурни хора могат да си въобразят това.

  Но понеже хората от ЮНЕСКО са културни – те знаят и , че децата не отговарят за родителите си.

 85. 85 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За комуниста НЕ трябва да има други авторитети, освен него- болшевишкия агент ...
  Няма вяра , няма умни хора , няма родове български, няма патриоти , които да са притив съветска русия , ..НЯМА и не трябва да има ....
  САМО той трябва да е , генералния му секретар и заповедите от масква ..
  Няма друг свят - за него !!!

  BIG AL
 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  До коментар [#84] от "d.stefanov": "Но понеже хората от ЮНЕСКО са културни – те знаят и , че децата не отговарят за родителите си."
  + ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Още по фрапиращ е случаят с генералния секретар на ООН Курт Валдхайм - австриец, офицер от Вермахта, конвоирал евреи от Гърция до лагерите в Райха ... Не е обвинен в нищо от никого - изпълнявал е заповеди = НЕ е имал избор.
  Това е разликата между цивилизования свят и нас.
  Тук всичко е лично, а омразата замъглява разума.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Първи в списъка с най-висок процент убити и граждани с присъди за затвор след 9 септ.1944 г. са градчетата Радомир и Омуртаг.
  Представяте ли си?! Какво безумие! Каква касапница!

  The best way out is always through Robert Frost
 88. 88 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Да точно така право назад вперен в миналото поглед. В сянката на издрани знамена и прашасали идеали си търсите всички оправдание за настоящата ви мизерия. Нещо от преди 20, 50, 500 години е причината. Лесно е така, нали. Някак не е толкова унизително като сваляте гащи сега, в този момент за същите тези които ви подават на малки дози глупстите с лъжичка.

 89. 89 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 525 Разстроено


  Според птрес центъра на една столетна партия, няма никави избити, никакъв народен съд. "Това са гнусни внушения на соросоиди и платени агенти на Запада и ще се организира контра-протест и Наздраве" пишат от там.

  От Банкя пък известен охранител призовава за отдаване почит на Тодор Живков, защото, цитат на охранителя: " Построи две Българии".

  От боянските сараи поздравяват всички по-горни!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 90. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#20] от "agl52316780":

  Опитът да се изкарат всички виновни е определено жалък. Да всички правят грешки, но престъпленията са на другарите, вождове на социалистическите държави - Сталин и Хитлер. И на подвождове.
  Смисълът на тези празници е да се помни какво е ставало, за да не се повтори. Та като ревете срещу санкциите си спомнете как 38-ма са се договаряли с Хитлер, а една година по-късно започва войната.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 91. 91 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5280 Неутрално

  Трябва да помним и да предаваме на деца и внуци как народната власт и народен съд осъди и изби хиляди българи интелигенти, само щото не са с комунистическата власт.

 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Весело

  До коментар [#17] от "agl52316780":

  Еле Стамболийски, който извършва първия опит за установяване на тоталитарна власт у нас да се слага в бройката показва напълно промита кратуна.
  А терорист номер едно борец за справедливост.... Че и за каква правда се е борил е добре известно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#27] от "agl52316780":

  Би ли споменал името на фашистката партия? Като изключим БЗНС на Стамболийски.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 94. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Весело

  [quote#44:"dark'star"]ма не питат Британското и Американското посолство колко от осъдените са по искане на съюзническата комисия за сътрудничество с Райха като военнопрестъпници виновни за ВСВ[/quote]

  Жертво на природата. Имаш ли идея колко са смъртните присъди на нюрнбергския процес?
  Та я все пак кажи по червеното броене колко са убитите по желание на съюзниците?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 95. 95 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Весело

  До коментар [#60] от "agl52316780":

  Ми кът си рекъл А давай и нататък. Процеси, бройка. А не като в клуба на оз фатмака.
  Щот па друг вика, че нема такова нещо.
  Разбира се за да е по-правдиво сравнението можеш да дадеш и брой репресирани от германците и т.н.
  Щото при цялото си щедро броене БКП беше изкарала таман 4000 убити левичари за периода 23-44. В т.ч. бяха включени и доста изтрепани бандити. По закона за ликвидирането на бандитите. Не по този за защита на държавата. Но пък разликата между неук бандит и комунист не е забележима.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 96. 96 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#86] от "dark'star":

  Нацисткото му минало се разбира в последствие , когато вече е президент на Австрия ! Тогава е обявен за персона нон грата със забрана да влиза в САЩ...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 97. 97 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#92] от "Цецо":

  Това че налага диктатура си е неоспорим факт. Няма да го обсъждаме, но да питам по какъв начин , това легитимира убийството му и оневинява убийците му?? Доста изкривено чувство за справедливост...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 98. 98 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Двата тоталитарни режима - нацисткият и комунистическият - се различават преди всичко по идеологическата си обосновка,
  ***********************

  Единствената разлика е, че за комунизма най-важна е класата (работническата) а за нацизма - расата. Във всичко останало се покриват напълно, особено в отношението към "врага".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#97] от "angevins":

  Никак не оправдава убийството му. Нито убийците. Трябвало е да бъде съден.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 100. 100 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Сашо Сладура и хилядите умни и талантливи бг избити от комуниститите поклон

  BG e мини империя на злото.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK