В България 564 села са с едноцифрен брой жители или без население

В България 564 села са с едноцифрен брой жители или без население

© Велко Ангелов, КапиталОт всички 5009 села в България точно общо 564 са без население или с едноцифрен брой жители. Това показва справката в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2013 г., направена от БТА.


Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 395, а 169 са населените места, в които няма нито един постоянен обитател. С един жител в страната са точно 60 села.


По двама души население има в 66 населени места, а по трима - в 55 села. 41 населени места в България са с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 45 села, а с по шестима жители - 35 села. Общо 31 села имат по седем жители, други 31 са с по осем обитатели, и отново 31 села са с деветима души население.
Селата без население са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са в 22 области. Справката в регистъра показва, че най-много села без жители (63) и най-много с едноцифрен брой на населението (112) има в Габровска област - общо 175. В Габровска област има общо 349 населени места, което означава, че повече от половината от тях са или необитаеми, или с едноцифрен брой на жителите.


След нея се нарежда област Велико Търново (общо 336 населени места) с 56 села без постоянно население и 86 села с едноцифрен брой на обитателите. В двете области са разположени повече от половината от селата в разглежданата група.


В област Кърджали има 11 села без жители и 29 с едноцифрен брой население. В Смолянска област с нулево население са 7 села, а други 27 са с едноцифрен брой на жителите си. Със 7 села без жители е и област Хасково, в която според данните има 17 села с едноцифрен брой на населението.


Справката на БТА показва, че общо в 1677 села в страната, в които все още има население, жителите са под 100 души. Ако в това число се добавят и 169-те села без жители, както и двата манастира със статут на населено място - Клисурски и Рилски, то общият брой на населените места с под 100 обитатели става 1848 или повече от една трета от всички населени места в страната, включително и градовете.


Справката в регистъра показва, че най-многобройна е групата на селата, в които живеят между 100 и 200 души включително - 724 села. Следва групата на селата с население между 201 и 300 души, в която попадат 517 населени места. Трета по големина група е на селата с обитатели между 1001 и 2000 души, в която попадат 402 села.


Едно българско село е с население между 5001 и 6000 души - Айдемир (обл. Силистра) с 5914 души. Най-голямото българско село Лозен (обл. София-град) попада в графата с население между 6001 и 7000 души със своите 6322-ма жители.


Цели 2389 села в страната са по-големи от най-малкия български град Мелник, който в края на 2013 г. има 208 души население. Жителите на седем други села пък са равни на броя на обитателите на града до Роженския манастир.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Любопитно

  Тъжна работа ама западните търговски картели и монополи насърчават урбанизацията за да си оптимизират печалбите !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Със сигурност ще гласуват повече

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Toва сигурно е на база справка ЕСГРАОН, а ако се мине на място, като нищо ще се окаже, че в селото отдавна няма никого. Това не пречи на 200 м преди селото и 200 м след него да има ограничение за скоростта 50 км. Такъв е случаят със стотици безлюдни села на главни пътища, където обитаеми са дузина къщи в центъра, и за да ги заобиколиш, трябва да пъплиш 2 километра с 50. Останалото са грохнали, необитаеми сгради, които ако се облагаха с нормални данъци от типа на софийските, стопаните щяха сами да досъборят, за да им отпадне този разход. Но при нас ефективното, удобното и безопасното никога не е било приоритет, приоритет е било "социалният елемент" и то най-вече на приказки.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 4. 4 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#2] от "РБ шапчица":

  И всичките за ГЕРБ

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  "От всички 5009 села в България точно общо 564 са без население или с едноцифрен брой жители. "

  Страшно, повече от 10 % от общия брой на селата

 6. 6 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Тревожно! Политици и Корпорации натикаха хората да живеят в бетонни кафези, така консумацията на техните продукти е монополизирана и контролирана.

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Защо път това трябва да е нещо лошо? В "едната шепа земя" България има 5500 села и 250 градове. Твърде много. Няма нищо лошо неефективните селища да изчезнат, защото другото е комунизъм. До такова безсмислено село има път, водопровод, електропровод, кмет, полицай, доктор и т.н.. България е с размерите и БВП на един среден европейски град ... и трябва да се управлява като град. Без милиони държавни служители и институции по тези хиляди места. Трябва да останат няколко големи града с големи магистрали между тях, няколко стотици РАБОТЕЩИ СЕЛА (обработващи големи площи или имащи големи стопанства) и селищата, свързани с туризъм и култура. Така ще е по-добре за всички. В момента има големи и активни градски квартали, които не са получили една стотинка в последните 25 години, а малки неефективни общини са изчоплили стотици милиони по разни програми. Темата е дълга, но тенденцията е полезна, според мен.

 8. 8 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Все другите са ни виновни (например "западните монополи". Който е толкова "загрижен" за селата защо не отиде да живее на село, за да насърчава децентрализацията, а не да дава акъл отстрани и да се вайка.

 9. 9 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "От всички 5009 села в България точно общо 564 са без население или с едноцифрен брой жители."
  Да се чете:
  "От всички 5009 села в България точно общо 564 са без население или с едноцифрен брой жители, в които дпс е изградило джамии, като за 200 000 жители....".

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#6:"mihomen"]Политици и Корпорации натикаха хората да живеят в бетонни кафези[/quote]

  Необратимото обезлюдяването на селата е процес, започнал още по времето на социализма с отнемането земите на хората...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Пак да кажа - няма ли някой да почне да продава целите села?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на Dimitar Vranchev
  Dimitar Vranchev
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Стига глупости. Нима това е нещо странно?
  Разбирам говорите с цифри и факти, но тази тенденция е световна. Ако на някого му е толкова тъжно и мъчно - ми да отиде да живее в селото без асфалтов път?
  Обезлюдяват се, защото хората търсят препитание и това е от както свят светува. Не сме ние открили топлата вода(миграция, емиграция и т.н.). В момента машините започват във все повече неща да заместват човешката сила и това съвсем не го намирам за лошо нещо. Повтарям - като на някой му е тъжно защо не отиде да копа с мотиката на ръка. Аз лично го правя и ми харесва, но когато правиш това по цял ден 8 месеца в годината не ти остава време за живот.
  Селата в България, и особено планинските се превръщат във вилни зони, което също не е толкова лошо. Може би трябва да се обърне по-голямо внимание на развитието им в устойчивия туризъм.
  Престанете с тези спекулации и депресивни статии. Човек и добре да се чувства, като прочете постоянните статии за това колко лошо било положението, ще му се прииска да се махне от тука само и само да не чете такива глупости ежедневно.

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":

  Къде на Запад има мъртви села, другарю комендант?!
  Навсякъде има малки и живи села като 3-5% от населението обработва земята.
  Кооперирането, другарю комендант, уби селата и направи безсмислено да живееш на село. Онези, които имаха повече декари земя, нямаше да я напуснат само защото има урбанизация. А след като уби селата, БКП обезлюди територията на страната и застрашава самото съществуване на държавата. Тази политика се продължи и от БСП с целенасоченото забавяне на връщането на земята, манипулативни интерпретации на връщането към нея и пр. Което не й пречи да подкрепя стопанства с по хиляди декара земя. Е тогава кой да живее на село, другарю комендант?

 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1499 Весело

  Закривай!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#12:"Dimitar Vranchev"]Човек и добре да се чувства, като прочете постоянните статии за това колко лошо било положението, ще му се прииска да се махне от тука само и само да не чете такива глупости ежедневно. [/quote]
  ++++
  Наистина, българската преса е крайно депресираща.

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Ако селата ни трябват, за да се храним, мога да напиша, че технологичната революция е оптимизирала около 1000 пъти откъм нуждата от труд земеделието и животновъдството през последните 100 години. Българското селско стопанство МОЖЕ да се работи ефективно само с няколко десетки хиляди работници. Другото са компютри, сателити, модерни машини, наука и автоматизация.

 17. 17 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1499 Весело

  НСИ да извади статистиката за средните доходи в селата, малките градове и т.н. и ще разбере къде ще се обезлюди в следващите 10-15 години

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 18. 18 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Гледката на обезлюдено село, от което има шанс да гласуват по 10 души на къщо е още по-депресираща.

 19. 19 Профил на gna45375183
  gna45375183
  Рейтинг: 5 Неутрално

  [quote#16:"Дундурук"]Българското селско стопанство МОЖЕ да се работи ефективно само с няколко десетки хиляди работници. Другото са компютри, сателити, модерни машини, наука и автоматизация.[/quote]
  Абсолютно!
  Как иначе 1% от населението на тази планета би могло да изхранва останалите?
  Престанете с тези излишно депресиращи статии!

 20. 20 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":

  Точно властта преди 10-ти ноември изгони хората от селата, за да ги наблъска в панелки. Понеже трябваше да "строят социализма". Откъсна ги от корените им, създаде им погрешни навици и ценности, затова сега не можеш никого да върнеш там. Ще кажеш: но то няма условия за живот, няма болници и училища, а нали точно, ако хората се върнат, ще се възроди животът по селата, ще има и болница, и училище, дори и читалище. Но е срамно да се занимаваш със земеделие. Ето това е продукт на социализма. После обвинявай Запада.

 21. 21 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":

  Само "Кремиковци" обезлюди поне 10 села. Кога се случи това ?

 22. 22 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нека плюенето по демокрацията започне сега!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":
  [quote#1:"comandante"]Тъжна работа ама западните търговски картели и монополи насърчават урбанизацията за да си оптимизират печалбите ! [/quote]
  Приятелю, нещо не си в час. Това, което казваш е вярно, ама няма абсолютно нищо общо с обезлюдяването на цели райони, особено в Габровско и Великотърновско. Процесите на обезлюдяване там са започнали далеч преди западните търговски картели да стъпят на българска територия. По майчина линия съм от Еленския Балкан, та имам съвсем точна представа как станаха нещата.
  По принцип за обезлюдяването на селата най-много допринесе индустриализацията. А после деиндустриализацията направи така, че и в градовете да няма поминък и българите да емигрират.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  Обезлюдените села...! Това е най-грозното и най-тежкото наследство на комунизма! До там ни докараха хора със завършен 4-ти клас, които управляваха държавата ни...! Червени продажници!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "Γαλλα":

  ++++++++++++++++++++

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Нищо лошо няма в това,навсякъде в модерния свят е така.Лошото е,че и в тези села в които остават да живеят хора и те работят в градовете и не искат да се занимават със земеделие.Защо е така,не знам.Моето мнение е,че държавата е виновна за това.Не може да осигури охрана на земеделците и животновъдите,няма гъвкави програми за стимулиране на малките производители,незаинтересованост относно минималните изкупни цени,(продукцията се изкупува на зелено от мутри),неправилно разпределение на европейските фондове.Така си мисля аз.

 27. 27 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ми след територията България се обезлюдява постоянно - съвсем нормално е да се увеличава броят на ненаселените села и райони в страната.

 28. 28 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 513 Весело

  На мен ми звучи като огромна възможност за селски, алтернативен, семеен тип туризъм, био-ферми, т.н.

  Яба-даба-ду
 29. 29 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 233 Весело

  Погражданиха се всички, най-вече софиЕнци. Има софиЕнци дето не знаят какво е кър бостан, копане, не са виждали на живо прасе и крава...без коментар направо. Ама иначе киснат по молченцата и пият фрапучино, чокочино, мокачино, лунго, лате макиато лайт, малиново дайкири и салата с рукола и пармеджано. Докъде я докарахме другаре софиЕнци? Старбъкси, Бъргър Кинзи, Събуеи

 30. 30 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ...село Лозен...

  Ме питат граждани:
  - Каква е разликата между Горни Лозен и Долни Лозен?
  - На горнолозенци са им по-дълги, а на долнолозенци - по-дебели...
  - Ау, простак!
  - Простаци сте вие - на горнолозенци са им по-дълги езиците, а на долнолозенци са им по-дебели главите!...

  За съжаление в представите на немалко граждани за "село" битува нещо средно между бронзовата епоха и мрачното Средновековие, което - макар и обикновено да не е така - донякъде обяснява наличието на твърде много "граждани"!

 31. 31 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "chicago514":

  Към това добави и чувството за срам да живееш на село, натрапено ни през социализма. Къде по-престижно е да си бачкатор в завод в града!

 32. 32 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1499 Весело

  [quote#29:"markblog"]Има софиЕнци дето не знаят какво е кър бостан, копане, не са виждали на живо прасе [/quote]

  виждали сме в парламента

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 33. 33 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Не ми стана ясно какво цели тая статистика. Преди 60г., когато бях в детската градина, ходихме на лагер някъде около Плачковци, Габровско. Помня, че вечер гледахме през оградата как една баба прибира стадо кози. В периода 60-та-64-та г. ходехме по лагери пак по тия места в габровския балкан. Спяхме в пусти училища, до селата водеха каменисти пътища и имаше смесен магазин, като сегашния МОЛ, но 1000 пъти по-малък, където си купувахме вафли и жълта лимонада. 85-та г. си купих стара къща пак по тия места и се убедих, че нищо не се е променило в тия селца и никой нищо не прави да се променя. Хората, напуснали в посока големия град се завръщат след пенсиониране, правят се на селяни като гледат животни и зеленчук. Но те са последните, защото след тях никой няма да дойде.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До коментар 16.
  Така, като чета коментара ви, сте много доволен от факта, че изядохме къде що има боклуци от залежали меса по целия свят само защото са евтини! Нямало нужда да се работи, че да внасяме гнусни полуфабрикати от къде ли не!
  По вашата логика във Франция, Германия или Австрия са много прости, като си гледат сами кравите по малки села и ферми, за да могат да ядат качествена храна!
  Компютър или сателит, няма да ви направят хубаво вино или сирене... За целта трябват, добро грозде и истинско мляко!
  Въобще не подценявам науката и автоматизацията! Те помагат и то много, но природата засега няма какво да я замести!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Еми то в България се знае от много време, че на село като производител имаш два варианта - или кооперация или някой клан ти изкупува жътвата. И двата варианта са пагубни. Също така изхода към други държави се държи от шепа хора.

  За мен, да се върна на село би било страхотна комбинация...даже мечта, в съчетание с днешните технологии и липса на стрес и трафик даже няма да ми е мъчно. Проблема е, че за селата не се създава биснес среда, а също така има една готина партия с много имоти и църкви, която от няколко години направ пие много кръв.

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  [quote#20:"sophia_gr"]Точно властта преди 10-ти ноември изгони хората от селата, за да ги наблъска в панелки. Понеже трябваше да "строят социализма". [/quote]
  Добре де ама в София започна да се строи дивашки по времето на Мафиянски и Боко !
  А защо селата за 25 години "демокрация" опустяха?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#29] от "markblog":
  Понеже си мислят някой че е така в София , зарязват къщите и нивите и бегат у Софето .После спят по мазета и тавани и работят каквото им падне гледат шефа в очите връткайки опашка и топят колегите си съселяни ако може да дръпнат поне малко напред

 38. 38 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "chicago514":
  [quote#26:"chicago514"]не искат да се занимават със земеделие.Защо е така,не знам[/quote]
  Ами ако човек прояви наивността да произведе нещо в двора или на нивичката си, циганите безнаказано ще му го отнемат. Ако не претрепят и самия него.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 39. 39 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 395 Разстроено

  На село е прекрасно...
  Световна тенденция е нормалните хора да живеят на 20-30км от големия град...
  Какво става с българските села, и защо няма хора.
  Комунистите разбиха малките селски стопанства...всички станахме граждани и след 30-40г в завода в големия град трудовите навиците на българина напълно изчезнаха.

 40. 40 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Добро "управление", "уредена " "държава", ... ама на, матрял, фондове от Европа не знам си кво друго за селските райони и пак бягат !!!

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  До коментар [#23] от "На комунист доверие да нямаш":
  Приятелю има една съществена разлика тогава млад селски тарикат ако отиде да се изучи безплатно за инженерче и да си усреди живота и да стане гражданин на столицата ! Сега младия човек ако не е носител на соросоидна стипендия най-много може да се уреди в пицария или за касиерка в бакалия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на theGame
  theGame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Интересно е, че не споменават никъде Северозападна България. Там явно няма проблем с обезлюдените населени места.

 43. 43 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  ... за сметка на това по камъняците в гърция, напуканата от суша испания, че и в кална до колене англия кипи неспирен земеделски труд и звънти българска реч...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 44. 44 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Намерете си филмите "Селянинът с колелото" и "Матриархат"! Единият сниман през 1974, другият - през 1977. Там добре се вижда кога е започнало обезлюдяването на българското село.

 45. 45 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#36:"comandante"]Добре де ама в София започна да се строи дивашки по времето на Мафиянски и Боко ! [/quote]
  Оф, добре че беше Боко, та да ви направи метро. Ако следиш движението на имотния пазар в София, ще видиш как вървят цените на жилища в близост до метростанции.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 46. 46 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#1:"comandante"]Тъжна работа ама западните търговски картели и монополи насърчават урбанизацията за да си оптимизират печалбите ! [/quote]

  Западните картели? А не се ли замисляш, че хората имат и много други ползи живеейки в по-голям град, отколкото в малко изолирано село? По-добро здравеопазване, по-добри възможности за образование. Никой няма да направи 5009 добри болници, че да има във всяко село по една.

 47. 47 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 455 Разстроено

  За обезлюдяването на селата - добре. А за обезлюдяването на България?!
  Нормално е - нали? Там, където няма държавност - няма и държава. Ако се наложи утре някой да я брани - защо да го прави?
  За да я (го) управляват днешните, вчерашни и утрешни лешояди?!!!

 48. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  До коментар [#45] от "На комунист доверие да нямаш":
  Добре ,че беше Боко ,че да няма къде да паркираме пред собствените си имоти ! Метрото е дар за провинциалистите които по-лесно се придвижват с него !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 49 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#41] от "comandante":
  [quote#41:"comandante"]безплатно за инженерче и да си усреди живота и да стане гражданин на столицата [/quote]
  Е, едно време софийското гражданство не беше толкова лесно достъпно, както сега. За инженерите не знам, но примерно лекарите след дипломиране бяха пращани служебно в н-ското село, примерно с Недодран, а не в София.
  А сега можеш да дойдеш от Сливен или от Ямбол в София, да си построиш незаконно копторче, да крадеш ток и да се жалваш на БХК и МСПЧ, че ти нарушават човешките права.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 50. 50 Профил на Ray Of Light
  Ray Of Light
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А през 2003 бяха двуцифрено число, а тези с 1 жител бяха само 2.

 51. 51 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 233 Весело

  Но така наречените софиЕнци да не забрават, че за да са погражданат напълно требе да почнат да се придвижват с колела а не с брички и трошки, и да мърсят въздуха. Имат още много какво да поработат върху лайфстайла, че да са погражданът напълно.

 52. 52 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 582 Неутрално

  В коментарите виждам някъв смешен плач за българското селско стопанство, но ОСОБЕНО по дребното такова.

  1. Селско стопанство се прави на едро. Не може да си меринджей с 1 крава и 2 декара дини. Храната е стока и трябва да е ефективна. Това е възможно само с работа на едро, която позволява модерна технология, научен подход и икономия от мащаба. Бутиковите био-производства също имат място и добре си вървят. Доколкото знам, около 3000 био стопанства у нас изнасят директно около 95% от продукцията си.

  2. Българското селско стопанство е в чудесно състояние. Вероятно много по-добро от команистическите времена. Всяка смислена земя се обработва, добивите са супер, износът върви. Има проблеми и трудности, но те се дължат на корумпираност и безхаберие. Ефективните стопанства и работниците им са доволни. България е в топ местата в света по производства на лавандула, розова масло, СЛЪНЧОГЛЕД. Произвеждаме и изнасяме огромни количества пшеница. Най-голямата покрита черешова градина в Европа е у нас. Може би консервната промишленост изостава. Може би сме в зле в някои земеделски производства, но е капитализъм и производителите нямат интерес, ако печелят повече от друга култура. Този отрасъл ще се справи, ако държавата не му пречи. Примерно, голяма шитня и простотия е субсидирането на ненужна култура като тютюна за сметка на други производства в земеделието и животновъдството.

 53. 53 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Нещо не схващам защо това трябва да е страшно или проблемно. Факта сам по себе си с нищо не ме притеснява. Какви са причините е интересно. Инак тенденцията към обезлюдяване на малки села си е съвсем нормална. Отдавна минаха времената на планова икономика и зорлем намиране на работа за хора на такива места. По законите на капитализма те не са рентабилни за никой ... ни за живеещите там, ни за държавата. Логично е да си отидат. Никой няма да ти живее на кънда в дивия, като тям няма условия и работа.

 54. 54 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 233 Весело

  И още нещо, кайпиринята си е чисто и просто бразилска ракия е не нещо много фешън.

 55. 55 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Да погледнем от хубавата му страна. Я каква идилична картина! Билдинги ли ви се гледат? На мен- не! Дано останат такива места, върнали девствеността си

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 56. 56 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":
  [quote#1:"comandante"]Тъжна работа ама западните търговски картели и монополи насърчават урбанизацията за да си оптимизират печалбите ! [/quote]
  Някой да те кара насила да изпълняваш насърченията на западните търговски картели и монополи?!
  Освен това стои и въпросът: какво те насърчават източните картели и монополи?!

  The best way out is always through Robert Frost
 57. 57 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 233 Весело

  А израза от едно време "Всички сме за София", как че го анализирате?

 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":

  идиотизма като гледам, също се е разрастнал...

  Birds of a feather flock together.
 59. 59 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jean-Luc Picard":

  защото са комунисти - техният лозунг е "Дайте, да дадем!"

  Birds of a feather flock together.
 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  [quote#1:"comandante"]Тъжна работа ама западните търговски картели и монополи насърчават урбанизацията за да си оптимизират печалбите ! [/quote]

  Ти у ред ли си?! Западните картели ли направиха ТКЗС-тата и изгониха хората от селата? Или нашенската БКП-сега БСП и техните изроди-водачи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на block
  block
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#29] от "markblog":
  [quote#29:"markblog"]Ама иначе киснат по молченцата и пият фрапучино, чокочино, мокачино, лунго, лате макиато лайт, малиново дайкири и салата с рукола и пармеджано.[/quote]
  ами аз не виждам нищо осъдително в това да пиеш малиново дайкири. всеки пие каквото му хареса. пък и салатите не са лошо нещо. но най не мога да намеря връзката между обезлюдените села и лате макиато лайт. може би някой по умен от мен ще успее.

 62. 62 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#52:"Дундурук"]В коментарите виждам някъв смешен плач за българското селско стопанство, но ОСОБЕНО по дребното такова.
  1. Селско стопанство се прави на едро. [/quote]
  Темата на статията е обезлюдяването на селата, а не селското стопанство.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 63. 63 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#62] от "На комунист доверие да нямаш":

  То е свързано.

 64. 64 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Напълно нормално е това нещо. Хората търсят реализация в големите градове и в чужбина,респективно в селото шансове за реализиране няма. Освен ако на някои не им се живее спокоен земеделски живот,далеч от шумните градове..но такива млади хора са единици!

 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  [quote#60:"lz2"]Ти у ред ли си?! Западните картели ли направиха ТКЗС-тата и изгониха хората от селата? Или нашенската БКП-сега БСП и техните изроди-водачи! [/quote]
  Аз да а ти ???
  Селяните точно бяха започвали да си стъпват на крака да им се увеличават животните и градините когато товарищ команданте-Костов започна тоталната ликвидация със закон и прилагането му ! Единствената цел беше да откажат младите и да им изкупят земите на безценица ! Да не говорим Костов колко държавна земя е продал на безценица !
  Така ,че тези ги разправяй на ранобудните които по времето на Костов са били в детската градина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на block
  block
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#34] от "tww09306483":
  [quote#34:"tww09306483"]Нямало нужда да се работи, че да внасяме гнусни полуфабрикати от къде ли не! [/quote]
  ама не разбирам какъв е проблема. ако някой иска да ходи на село да отглежда крави - да заповяда. аз лично не мисля, че ще се оправя с тия животни и за това не се захващам. претеглил съм си плюсовете и минусите и си плащам за мръвки и така...

 67. 67 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "gna45375183":
  откъде го взе тоя 1% в планетарен мащаб...
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2048.html

  Birds of a feather flock together.
 68. 68 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#56] от "Realistka":

  източните картели и монополи ни насърчават към емиграция на запад...

  Birds of a feather flock together.
 69. 69 Профил на block
  block
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#36] от "comandante":
  [quote#36:"comandante"]А защо селата за 25 години "демокрация" опустяха?[/quote]
  мислим колега да бъркаш корелацията с казуалността. демографските процеси са с много по голяма инерционност от някакви си 25 години. разбира се може да се позасилят някои тенденции но в България от края на 70-те години е явен спада в раждаемостта и си се търкаля надолу и това е положението. Ква демокрация с кавички или без през 70-те?

  п.с.
  и не разбирам упоритото желание на някои да пишат демокрация в кавички.. странно ми е.

 70. 70 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  [quote#6:"mihomen"]Тревожно! Политици и Корпорации натикаха хората да живеят в бетонни кафези, така консумацията на техните продукти е монополизирана и контролирана. [/quote]
  Не е така чети професионалните антипутлеристи ! Западните финансови доброжелатели ни мислят само доброто щели да дават на касиерките 2000 евро заплата и да намаляват още цените на храни , ток , вода и комуникации !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 71. 71 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#63] от "Yard":

  Не чак толкова пряко. Едро земеделие може да се развива и в обезлюдяващи се райони. Както и става на практика. Но как в полупланински район да развиеш едро земеделие, за каквото говори колегата “Дундурук”? И дори да развиеш такова, ще си там сам със семейството си и с ограничен кръг хора. Т.е. обезлюдяването остава.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 72. 72 Профил на block
  block
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#46] от "blaf":
  [quote#46:"blaf"]Западните картели? [/quote]
  естествено, че западните картели. хаарп-а и кемтрейлса. освен това световното тайно правителство трайно се е фокусирало да прецака KLETA MAJKA BALGARIQ

 73. 73 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#71] от "На комунист доверие да нямаш":

  връщаме комунизма, друря комендатне ни изпраща като доброволци в Странджа-Сакар. Който не иска да е доброволец, ще бъде изселен принудително в Странджа-Сакар.

  Birds of a feather flock together.
 74. 74 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#10] от "Γαλλα":

  тоест, много селяни с по малко земя, всеки закотвен там на село и земята си, неговите деца - също и се постига многолюдие на село?

 75. 75 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Броят на обезнаселените села ще се увеличава все по-бързо.
  Този процес неможе да бъде спрян.

 76. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#74] от "rio_tinto":

  мне, построяват се малки цехчета навсякъде по много, работи се некачествено и нискоефективно, за да има работа за повече. като не излезе сметката, взимамае заеми и обвиняваме империализма че е чума на планетата

  Birds of a feather flock together.
 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  До коментар [#69] от "blockblock":
  Извинявай но да казваш на черното бяло не е корелация !
  В момента северна България се радва на растяща ромска популация ! А българите се преследват като се закриват училища и болници това по времето на соца това не се е случвало !
  [quote#69:"blockblock"]п.с.
  и не разбирам упоритото желание на някои да пишат демокрация в кавички.. странно ми е.
  [/quote]
  Докато у нас министри и депутати се назначават от западни НПО аз немога да се съглася ,че това демокрация, по-скоро е някаква форма на автономност в рамките на финансовата окупация !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#52:"Дундурук"]Българското селско стопанство е в чудесно състояние.[/quote]
  Не знаеш колко си далеч от истината. Представа си нямаш какво значи модерно сеско стопанство.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 79. 79 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#76] от "rldkfl":

  причината за това е отнетата земя на селяните?

 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  До коментар [#10] от "Γαλλα":Процесът е започнал още преди социализма. В Габровска област /бащината ми/, където най-рано се разпространява ограничаването на броя на децата в семейството, абсолютно намаляване на селсското население има още според преброяването от 1934 година.
  От семейните спомени: Още през 1902 година една дядова братовчедка заявява на дошлите да я искат сватове: "Реката не тече нагоре. Реката тече надолу! Аз в Трявна ще отида, а във вашата загубена махала няма да отида!"

 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#77] от "comandante":

  Не се кахъри!
  Обезлюдяването на селата си е световен тренд и засяга всички страни вкл. Китай, Индия, Бразилия, Мексико, Русия, Япония .... където германския ЕССССССР, лошите ритейлъри и финансови пънкари нямат думата.
  В Индия например чуждестранните ритейлъри са забранени, за да се защитят стотиците милиони улични търговци.

 82. 82 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1279 Любопитно

  И квооттуй?

  Във вся Австрия например има 2354 общини - http://www.statistik.at/web_de/klassifikationen/regionale_gliederungen/ortschaften/

 83. 83 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ф.Нинов":
  Не е съвсем така ! Примерно в Чехия немските добри инвеститори им дават облекчения само ако инвестират в селските райони . Държавата се грижи там да има училища и болници а където няма болници хеликоптер идва за 10-15 мин. !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#83] от "comandante":

  Това обаче не спира на Чехия да се урбанизира с по-бързи темпове от България:

  Czech Republic
  - urban population: 73.4% of total population (2011)
  - rate of urbanization: 0.24% annual rate of change (2010-15 est.)

  Bulgaria
  - urban population: 73.1% of total population (2011)
  - rate of urbanization: 0.1% annual rate of change (2010-15 est.)

 85. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ф.Нинов":
  Но са взели някакви мерки ! А тук цели села се продават в сайтовете от прекупвачи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 86 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#83] от "comandante":

  Ето малко факти за урбанизацията в световен мащаб, като Китай е водещ и дори в тази област.
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2212.html

 87. 87 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#85] от "comandante":

  Значи в чешки форум сигур се кахърят "как въпреки, че сме взели някакви мерки, имаме по-висок темп на урбанизация дори и от България!"

 88. 88 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дундурук":

  Население колкото среден европейски град? Кой е тоя среден град със 7 милиона жители?

 89. 89 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Затова пък София е претъпкана. И няма изгледи това да се промени. Поне няма държавни нагласи, като данъчни облекчения, например.

 90. 90 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ф.Нинов":
  Благодаря , полезно е!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 91. 91 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  [quote#7:"Дундурук"]Няма нищо лошо неефективните селища да изчезнат, защото другото е комунизъм.[/quote]
  Абе след трагедията в Детройт новия кмет в Ню Йорк не е ли ляв???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 92. 92 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#90] от "comandante":

  Ето базата за сравнение:
  World
  - urban population: 52.1% of total population (2011)
  - rate of urbanization: 1.97% annual rate of change (2010-15 est.)

  2% на година е яко!

  ten largest urban agglomerations:
  Tokyo (Japan) - 37,217,000;
  Delhi (India) - 22,654,000;
  Mexico City (Mexico) - 20,446,000;
  New York-Newark (US) - 20,352,000;
  Shanghai (China) - 20,208,000;
  Sao Paulo (Brazil) - 19,924,000;
  Mumbai (India) - 19,744,000;
  Beijing (China) - 15,594,000;
  Dhaka (Bangladesh) - 15,391,000;
  Kolkata (India) - 14,402,000 (2011)

 93. 93 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  След 1944 година България бързо се урбанизира, населението се струпа в градовете и започна опустяването на селата. Това беше естествен процес, свързан с развитието на промишлеността и намаляване дела на селското стопанство. След 1989 година започна съсипването на икономиката и струпване на хората в големите градове, поради липса на препитание в малките населени места. Като прибавим и интензивната емиграция, няма нищо чудно в посочената по-горе статистика. Само можем с носталгия да си спомняме за това, че във всичките тези села е кипял живот и са се раждали хора, а сега е пустош.

 94. 94 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Селото означава по-голям процент независимост на обитателите си от градските такива. По тази причина ще бъде унищожено.

 95. 95 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#94] от "_j.":

  от човеко-гущерите от Сириус, с помощта на ХАРП и кемтрейлс

  Birds of a feather flock together.
 96. 96 Профил на madjar
  madjar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дааа всеки плаче как изчезват селата,ама никой не иска да заживее на село
  Впрочем при комунизма изкуствено се подържаха селата с т н жителства за градовете и други дивотии

 97. 97 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#95] от "rldkfl":

  Елеметарен си.
  Независимост донякъде от монополи и транснационални компании--/био/ храна,отопление,чист въздух,вода,ако щеш и алкохол,та дори и безплатни гробища.

 98. 98 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#95] от "rldkfl":

  Елеметарен си.
  Независимост донякъде от монополи и транснационални компании--/био/ храна,отопление,чист въздух,вода,ако щеш и алкохол,та дори и безплатни гробища.

 99. 99 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#98] от "_j.":

  Елементарен си.
  Отиваш на село в планината, садиш картофи/био/, събираш съчки в гората и си независим. Може да боднеш няколко джанки за алкохол... Дядо ми точно така живееше, и никакви "монополи" не ми пречат, ако искам и аз да живея така.

  Birds of a feather flock together.
 100. 100 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ф.Нинов":
  е как няма да се урбанизираме -всяко село стана град , кеф ти Черноморец кеф ти Брегово ,

  ум море, глава шамандура
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK