В Инспекцията по труда получили едва 15 сигнала за работа при висока температура

В Инспекцията по труда получили едва 15 сигнала за работа при висока температура

© Юлия ЛазароваЕдва около 15 сигнала за цялата страна са получени във всички 28 областни дирекции "Инспекции по труда" за полагане на труд при високи температури към момента, съобщиха от ведомството с уточнението, че почти всички сигнали са подадени след като инспекцията напомни на работодателите да осигурят поносими температури в работните помещения.


Най-често оплакванията са от работници по строежите и в шивашки предприятия. Има и единични сигнали от голямо предприятие за производство на артикули за леки автомобили, от ресторант на популярна верига за бързо хранене, от пекарна, от магазин за ел. части и от работа в селското стопанство.


Повечето проверки продължават, тъй като се налага параметрите на микроклимата, част от които е температурата, да се проверят чрез повече от едно посещение на обекта, посочват от инспекцията.
От там допълват, че въпреки малкото сигнали, по време на летните жеги инспекторите по труда осъществяват постоянен контрол на микроклимата на работното място по време на планираните си проверки. Този контрол е част и от проверките по време на извънредните кампании в строителството. Инспекторите по труда се самосезират и при публикации в медиите, в които се тиражира информация от спешните центрове за колабирали на работното си място работници и служители. В тези случаи се търси информация от центровете в кои предприятия са били повикани спешни медици, за да се направи проверка, но засега се оказва, че инцидентите са в резултат на стари здравословни проблеми, които са се обострили в горещините.


При проверките досега не са открити сериозни отклонения от допустимите норми за полагане на труд в закрити помещения. При работа на закрито допустимата температура е до 26 градуса за тежък труд и до 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа, но при определени условия е позволено да се работи и до 31 градуса.


При работа на открито, най-често в строителството, работодателите не се съобразяват с изискването за въвеждане на плаващо работно време и повече почивки с цел избягване на полагане на труд в най-горещите часове. Почти винаги обаче има осигурена вода и климатизирани помещения за почивки, обясняват от инспекцията.


Трябва да се отбележи обаче, че има и некоректни работници и служители, които използват високите температури, за да навредят на работодателите си, установили инспекторите. Във Варна например е бил получен сигнал за работа в цех при 40-градусова жега, а при проверката се установило, че той е в едномесечен престой.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK