"Афис": ГЕРБ няма да има пълно мнозинство, дори и с реформаторите

"Афис": ГЕРБ няма да има пълно мнозинство, дори и с реформаторите

© АфисАко изборите са днес, ГЕРБ не събира пълно мнозинство, дори и с Реформаторския блок. Това показва проучване на социологическата агенция "Афис" на члена на Националния съвет на БСП Юрий Асланов, проведено от 16 до 21 август сред 1200 пълнолетни български граждани.


Според данните от изследването осем са потенциалните партии, които биха влезли в следващото Народно събрание, като седем изглеждат сигурни. ГЕРБ би имала 90 депутати, БСП - 64, ДПС - 29, Реформаторския блок - 18, АБВ - 14, "България без цензура" - 13, "Патриотичен фронт" (НФСБ и ВМРО) - 12.


Преднината на ГЕРБ е съществена и трудно преодолима, но не е достатъчна за постигане на заветното абсолютно мнозинство от 121 мандата. Това може да се случи само, ако в парламента попаднат три, най-много четири партии, което на този етап се оценява като слабо вероятно, коментират социолозите.
Те отчитат съществен ръст в подкрепата за Реформаторите в сравнение с данните от предходния месец. "Очевидно е, че шумното разграничение от ГЕРБ ги превръща в уютно убежище за дясно ориентирания избирател и ги определя като потенциално развиваща се и успешна формация преди началото на кампанията", е анализът на "Афис".


За разлика от Реформаторския блок формацията около бившия телевизионен водещ Николай Бареков - "България без цензура", е преминала в низходящ тренд на развитие. Налице е сравнително най-ниската степен на мобилизация на твърдото ядро и висока степен на колебание сред нейните потенциални избиратели, посочват социолозите. Засега обаче ББЦ запазва шансовете си за успех.


За "Афис" изненадващ факт е по-ниската степен на мобилизация при БСП в сравнение с основния й съперник ГЕРБ и това се наблюдава за първи път. И номинално, и относително ГЕРБ превъзхожда противника си. Причината според социолозите не е една, но основната е доброто стартово позициониране на главния конкурент на БСП в лявото пространство - АБВ на предишния президент Георги Първанов. АБВ черпи сила от слабостите на БСП, а те вместо да намаляват се увеличават - постоянни вътрешнопартийни разправии и скандали, остри личностни сблъсъци и противоборства, коалиционни проблеми, коментират социолозите.


Те не се ангажират за шансовете на "Атака", която много трудно може да се пребори за място в парламента, но не е невъзможно.


От "Афис" очакват традиционна избирателна активност около 60%, или 3.5-3.8 млн. души да гласуват.


Социолозите коментират, че ако нищо съществено не се промени до 5 октомври, възможностите за съставяне на стабилно мнозинство и силно правителство не изглеждат големи. Основните варианти са два - или сложна и трудно управляема тройна или четворна коалиция, или широка ляво-дясна коалиция между ГЕРБ и БСП. Според "Афис" вторият вариант вещае край на политическата криза и начало на период на политическа стабилност, но ще подкопае още повече и без това ниското доверие в политическата система. Хората едва ли ще приемат лесно съюз между досегашни яростни противници и ще заподозрат, че това се прави в името на всичко онова, заради което са намразили политиката и партиите, се казва още в анализа на "Афис".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK