Радан Кънев: Единственият партньор на Реформаторите в момента е ГЕРБ

Радан Кънев

© Надежда Чипева, Капитал

Радан КъневЕдинственият коалиционен партньор в момента, който поне частично отговаря на очакванията за дясно реформаторско правителство, е ГЕРБ. Това каза на пресконференция в Шумен председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА.


По думите му за добро или за лошо това показва волята на българските избиратели. Зад ГЕРБ стоят много десни избиратели, много хора с възгледи, които са същите като нашите, при всичките ни често "драматични различия" с ръководството на тази партия и с това, което показа при управлението си, уточни Кънев.


Той посочи, че "БСП е партия от миналото, тя върви надолу и ще продължава да върви надолу". За ДПС Кънев каза, че е известна волята на огромна част от българските граждани - партията да бъде извадена "реално" от управлението. Затова според него "конкуренцията в България" е в дясното политическо пространство. "Конкуренцията е между старото - в лицето на ГЕРБ, което сме видели при управлението на политическата сила, която ни обещава още от същото". От другата страна стои много смела, амбициозна, нова реформаторска програма за дясно управление, много различно от това, което сме видели през последните години, каза още Кънев.
Той добави, че управление на Реформаторския блок ще държи БСП и ДПС далеч от властта. "Управление, което не допуска националпоплустки формации да влияят на решенията на правителството.  Управление с кратка и ясна реформаторска програма, категорично вдясно на политическия център, което има за постовете министър-председател, вътрешен министър и финансов министър нови политически лица, хора с безупречна репутация, които не са заемали тези постове в миналото", заяви Кънев.


Лидерът на ДСБ посочи, че Реформаторите не вярват, че хора, които са били на власт последното десетилетие и преди това, могат да осъществят операция "Чисти ръце". Те не са свободни от зависимости, те са част от проблема в българската икономика, в правосъдието, в банковата система. Промяната неизбежно минава през нови лица, поне на най-високите и отговорни позиции. Ние сме ги посочили тези позиции в управлението на държавата, каза още той.


По думите му прецедент е една предизборна коалиция да се яви на два поредни избора в същия състав (вече разширен състав), без каквито и да било трусове. Ние ще бъдем единни, като успоредно с това ще вървим към разширение на формата и към неговата консолидация и все по-ясно единство в политически смисъл, отбеляза Кънев, цитиран от пресцентъра на Реформаторския блок.


"За нас и за нашите структури, с които се срещаме, мога да кажа, че във формат една страница А4 успяхме, която разпространихме като декларация, да покажем какво ни различава на предстоящите избори. Да покажем категорично кои сме и за какво се борим на тези избори. А то е силно отличаващо от всички останали политически противници", посочи Кънев.


Той изреди основните акценти в програмата на РБ за предстоящите избори, сред които незабавно начало на правосъдната реформа, цялостна административна реформа и прекратяване на партийната намеса в назначенията в администрацията, преди да се извърши следваща чистка, ясна и подробна програма за електронно управление и електронни обществени поръчки, бързо и ударно присъединяване към всички европейски институции, на които до момента България не е член, както и операция "Чисти ръце" - проверка на всички скандални назначения в администрацията, цялостна проверка на кредитните досиета в КТБ, лустрация и отстраняване на всички свързани с тайните служби на комунистическия режим, на всички с установени зависимости и в конфликт на интереси от позиции в изпълнителната власт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK