Легендарният софийски козел възкръсва отпечатан на 3D принтер

Опитът

© авторът

ОпитътПомните ли козела от алпинеума в градинката на Армията в София? Увековечен е на снимките от детството на повечето софиянци. Ако не го помните лично, разгънете стария семеен албум и несъмнено ще откриете снимка на мама или тати, яхнали въпросния козел, здраво хванати за рогата му с щастлива усмивка.

Изчезналата скулптура

Изчезналата скулптура


За съжаление козелът изчезна от алпинеума в годините, когато започна голямото търсене на цветни метали, и надали някой знае къде точно изящният му силует е бил претопен безславно, за да бъде продаден на цената на кило от съответния метал.


Но ето че младежите от стартъп компанията Easy3D, заела се да навлезе в тънкостите на революционната технология на 3D печат, се амбицираха да възкресят този мил на много столичани софийски козел.


По стари снимки те моделираха легендарния силует и той вече е съхранен в компютрите им в дигитален формат.
Отпечатан е на този етап от специална пластмаса PLA в слънчево оранжево с височина двайсетина сантиметра.


Предстоят експерименти за принтиране на части и сглобяване в едно цяло.


Проучват се и възможностите на разработен от китайците 3D принтер, който печата фигури с човешки ръст. Само че китайският принтер според изтеклата информация печата от восък, а козелът трябва да е твърд и устойчив, за да може да поеме отново функциите си.


Реализирането на тази идея би било голяма крачка напред в перспективата на възстановяване на изчезналите фигури от фонтани и чешми в много български градове.


И кой знае, както е тръгнало нищо чудно един ден легендарният козел на София да застане отново на мястото си на върха на алпинеума, за да могат и днешните деца да се покатерят на гърба му за снимка, както някога са го правели бащите и дядовците им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK