Министерство на отбраната официално обяви Русия за заплаха за сигурността на България

Снимката е от протест срещу политиката на Путин в Тбилиси, Грузия от днес. За новото ръководство на министерството на отбраната дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство е заплаха за националната сигурност.

© Reuters

Снимката е от протест срещу политиката на Путин в Тбилиси, Грузия от днес. За новото ръководство на министерството на отбраната дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство е заплаха за националната сигурност.Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България, това се казва в подготвен от Министерството на отбраната документ, кръстен "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Утре документът предстои да бъде внесе в съвета по сигурност към правителството. Той ще бъде представен и на срещата на страните от НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и според военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов посочва как най-добре да бъдат защитени българските интереси в НАТО и ЕС. На базата на Визия 2020 ще бъде разработена и детайлна национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана", която ще се представи за приемане от Министерския съвет и Народното събрание.


Според проекто-документа, разположена в Югоизточна Европа и Черноморския регион, днес Република България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. В същото време тенденциите за тяхното развитие не предполагат подобряване на ситуацията, нито в средносрочен, нито в дългосрочен аспект.


Като заплаха от североизток се посочва кризата в Украйна, която е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила. "Отчитайки характера на държавно устройство на Руската федерация, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло", се казва във Визия 2020.
Според програмата засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия остро провокира националните ни способности за отбрана. "Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля", се казва още във Визия 2020.


Хибридната война, като заплаха за България


Като основен риск за България е посочена новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право. Освен това изострянето на отношенията между Москва, от една страна и Киев, ЕС, САЩ и НАТО, от друга, поставя на огромно изпитание икономическата и енергийната сигурност на страната ни, което допълнително влошава отбранителните ни способности.


Като заплахи за националната сигурност от югоизток и юг се посочват динамично протичащите кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка. "Конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак, въоръжената конфронтация между Израел и "Хамас", обстановката в Ливан, Либия, Египет и Алжир са източник на постоянни заплахи за сигурността на България, НАТО и ЕС като цяло", се посочва в документа. В него се казва също, че съществува реална опасност лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да достигнат на територията на страната ни.


От запад съществуващите потенциални рискове са свързани със страните от Западните Балкани са забавянето на тяхната интеграция в НАТО и ЕС, неспазването на принципите и ценностите на либералната демокрация и загуба на ясна евро-атлантическа посока. "В региона продължават да се генерират рискове за стабилността, включително за България, произтичащи предимно от етническа и религиозна нетърпимост и от дълбоко вкоренените, включително и у нас, "националистически идеологии", се казва във Визия 2020.


Пет пъти повече инвестиции в превъоръжаване
На дискусия по документа, проведена в понеделник, министърът на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов посочва, че парите за отбрана трябв да бъдат инвестирани в превъоръжаване. Според програмата към момента България не разполага с необходимия военен ресурс, който да изпълни ефикасно ролята на гарант на сигурността, особено в бързо променящите се предизвикателства на съвременната стратегическа среда.


Настоящето ръководство на министертво на отбраната смята, че за да се промени това, трябва още през 2015 г. разходите за отбрана ще достигнат приетите от НС 1,5% от БВП, като след това те ще се увеличават всяка година с 0,1% от БВП,така че през 2020 г. да достигнат 2,0% от БВП.


В същото време е нужно да се промени и структурата на разходите, като вместо 4-5% от сумата да се дава за капиталови разходи (тук влиза и превъоръжаването), за тях да се заделят до 15-20% от общия бюджет за отбрана. Това би гарантирало възможността за постоянно технологично осъвременяване на способностите на българските въоръжени сили.


Ново звено ще търси пари за проекти от НАТО и ЕС
Визия 2020 предвижда и създаването на звено за управление на проекти с НАТО, ЕС, регионални и двустранни програми, което ще отговаря за събирането на информация за различни съюзнически инициативи, към които може да се кандидатства за финансиране, както и за подготовката на документите и управление на договорените по тази линия проекти.


Сред спешните мерки за преворъжаване, документът посочва закупуването на многофункционален тактически изтребител, модернизацията на съществуващите фрегати тип Е-71 и подмяната на тяхното въоръжение, и придобиването на нова бойна бронирана машина.


Документът предвижва също обвързване и стриктно съответствие на подготовката, тренировките и ученията с нормите в НАТО. "За целта е необходимо възможно най-голям брой учения да бъдат в рамките на НАТО, а всеки български военнослужещ да покрива напълно нормативите за полева подготовка, летателни часове или дни на море. Всяко отклонение от тази политика неизбежно води до деморализация на армията, неспособност да изпълнява функцията си и вредни, често необратими последици за българската икономика и външна политика", се казва в документа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (532)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво! БСП падна от власт и държавата почна да става адекватна.

 2. 2 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Най-после реално да се погледне на руската заплаха...мъчат ни от десетки години със икономически, криминални и информационни хватки...

 3. 3 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  браво за смелата безкомпромисна позиция!

 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Е щом и МО го разбраха, добре
  иначе без майтап - кремъл е истинска заплаха за независимостта и териториалната цялост на България

  седеньето го зголемува задникот
 5. 5 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  е време беше някой да каже истината

  стига вече лъжи и пропаганда за братската дружба и славянското приятелство. виждаме ги как избиват православни славянски братя в Украйна.

  zenrus.ru
 6. 6 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Малиййй ... и ся кво ? Война ли ще им обявяваме ?
  Глейте догодина да чакате за руските туристи... 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Е сега му е времето за нов 9-ти септември, комуноиди. Сите требва да се сберете со сопи, камъне и дърве и да свалите туй империалистическо правителство. Ама как може?! Русия - враг??? Никогиш! Требва си борбЪ. Чух за една отдалечена мандричка. Да давам ли адреЗа?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Най-после!
  И както Русия е за заплаха за сигурността на България, така и протежетата й у нас - станишев и сидеров са заплаха за сигурността на България.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Винаги е била потенциална заплаха!

  klimentm
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Как е възможно да се обвързва следващото правителство с такъв важен документ ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 409 Любопитно

  "Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля"
  Каква приятна изненада от МО!

 16. 16 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ...Русия и ислямския фундаментализам под общ знаменател ...

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Весело

  "партизанска, кибернетична и информационна война"

  Нищо ново.
  Никола Гешев е имал точен списък с мандраджиите, шумкарите, каскетите и рубладжиите...

 18. 18 Профил на efta
  efta
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не съм сигурен къде е връзката, но предната седмица получих ПЗ. Постоянна повиквателна заповед - да се явя с лична карта, бельо и храна за 1 ден в поделението под моста... когато ме повикат. Съвсем сериозен съм!

 19. 19 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Министерство на отбрана официално обяви Русия за заплаха за сигурността на България

  ++++++++++
  Респект за министъра.

 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Любопитно

  А който харесва Русия ще го увесвате ли на въжето ?

  Кажете по-отрано, че да знаем.

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Реже се от милиардния бюджет на МВР и отива в МО.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Заглавието кзва всичко!

 23. 23 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Сега ще стане страшно , източните неутрали ще са много разгневени от този документ ...

 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Не мога да повярвам! Мога ли да гласувам за удължаване мандата на служебното правителство?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 410 Весело

  [quote#20:"bluescreen"]А който харесва Русия ще го увесвате ли на въжето ? [/quote]

  Ти къде се буташ бай Петко с мъжете =)

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Още Стамболов го е прозрял. МО само го препотвърди (най-после).

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 30. 30 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2657 Любопитно

  "източник на постоянни заплахи за сигурността на България, НАТО и ЕС като цяло" - като ЦЯЛО, ТЕ са добре, но нас, като ЧАСТ от цялото не ни броят май. Сами сме си заплаха, за какво им е на враговете да ни плашат!?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 31. 31 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-после адекватна позиция на правителството ни, и на МО в частност.

 32. 32 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#26:"ceci_"]Германия и Франция като си стиснат ръцете с Русия[/quote]
  това ще стане малко след като на баба ми й цъфнат налъмите

  zenrus.ru
 33. 33 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#11] от "stedim":

  Не пей им се, не смей им се… на комуноидите. Сега са в шок и чакат сводката да дойде. Таквоз чудо да им дойде до будьоновките… и то на дърти години.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  А който харесва Русия ще го увесвате ли на въжето ?

  Който я харесва - да ходи да живее там, но всеки иска Европа, щатите . Какво въже!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По-голяма глупост скоро не бях чувал. Освен, че е глупост е безотговорно, в разрез с националният интерес.
  Ще повтаряме ВСВ ли? Тогава обявена война на САЩ, сега на Русия? Няма да се учудя ако сме първите.

  I'm addicted to the truth.
 37. 37 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#6:"bluescreen"]лейте догодина да чакате за руските туристи...[/quote]
  "Ф-к руските терористи, пардон туристи!"
  по Виктория Нюланд

  zenrus.ru
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Любопитно

  До коментар [#20] от "bluescreen":

  [quote#20:"bluescreen"]А който харесва Русия ще го увесвате ли на въжето ?
  [/quote]

  Депортация в Русия не би ли те устроила?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 40. 40 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Айде дермократите минете с по 4-5 коментара, че да излезне масовката ... а дали ще се приеме докиментя...дал няма да се приеме...я камилата я камиларя...

 41. 41 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#20:"bluescreen"]А който харесва Русия ще го увесвате ли на въжето ? [/quote]
  Ти още ли не си разбрал че наказания има за престъпни действия,не за харесване или не харесване на някой или някоя.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 42. 42 Профил на milchev
  milchev
  Рейтинг: 237 Весело

  Сега остава да разберем и кои не са заплаха, ще е супер. Тоя министър шапка му свалям - не изчака да задуха вятъра , а сам си го създава

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#21:"Танас"]Реже се от милиардния бюджет на МВР [/quote]
  Крайно време беше тая милиционерска държавна хранилка да се преустанови. Също така да отрежат и "частните" охранители на държавното корито като шефовете им си накупиха къщи за по 2 млн. евро пари от държавната хазна. Всичкото милиционер над 45 години аут от системата и да хващат мотиките обратно на село.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#16:"lynyrdS"]Русия и ислямския фундаментализам под общ знаменател ...[/quote]
  а каква е разликата между рашисткия фундаментализъм и ислямския такъв?

  zenrus.ru
 48. 48 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  [quote#39:"emil"]Депортация в Русия не би ли те устроила? [/quote]

  Зависи... ако така наречените "русофили" са малцинство... пък на Русия не вярвам да са и притрябвали хора, чието единствено положително към нея качество е, че я харесват....пък в джоба си нямат два лева.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "bluescreen":

  След като ние от ЕС и НАТО приключим с Русия и видиш какво е останало от нея ти сам ще се увесиш.

 51. 51 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво! Министърът на отбраната се оказа най-адекватен от цялото правителство!

 52. 52 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Какъв възторг само блика от този "демократичен" форум към първия след 25 години демокрация официален правителствен документ индиректно намекваш за необходимостта от цензура... Така де, сред толкова проамерикански медии как може да има някои които да си позволяват някаква друга, не толкова проамериканска позиция, няма начин да не са руски агенти!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  [quote#50:"oos19355380"]След като ние от ЕС и НАТО приключим с Русия и видиш какво е останало от нея ти сам ще се увесиш. [/quote]

  Надай се... ще видиш...нищо.

 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Весело

  [quote#20:"bluescreen"]А който харесва Русия ще го увесвате ли на въжето ? [/quote]

  Ще го пращаме принудително да живее поне една година там, ама не в Москва, а в глубинката. Ще се върне завършен русофоб.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 924 Неутрално

  След 70 години трезва позиция от Министерството на отбраната!
  Доживяхме!

 58. 58 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Сичкото Мара втасала.....

 59. 59 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#48:"bluescreen"]чието единствено положително към нея качество е, че я харесват....пък в джоба си нямат два лева[/quote]
  нагледен пример за причинно-следствена връзка

  zenrus.ru
 60. 60 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#47] от "S.P.Q.R.":

  В бройката мъртъвци. Русия го дава много по-наедро. Като ще се трепе народ, дай го на руснака. Он знае как и къде да пипне. А онея с чалмите… им дишат прахта на солдатите.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 61. 61 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#6:"bluescreen"]Глейте догодина да чакате за руските туристи... [/quote]

  Дайте да не ядосваме Русия, че после на кого ще чистим повръщаното по хотелите - до това ли искате да сведем външната си политика? Би било много жалко.
  Интересите на хотелиерския бизнес не могат да се поставят над националната ни сигурност.

 62. 62 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#14:"EREBUS"]Как е възможно да се обвързва следващото правителство с такъв важен документ [/quote]

  Що? Пак ли Пеевски ще управлява? Нещо не се връзва? Ние член на НАТО ли сме или?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не само за това, и като оставя настрана колко е идиотско, по принцип служебно правителсвто за два месеца въобще не трябва да взема отношение по важни и дългосрочни въпроси.
  Ако не сте съгласни, чè това правителство многократно си прекрачва минимум моралните задължения то сте си загубили акъла.

  I'm addicted to the truth.
 66. 66 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Прекаленият светец и Богу не е драг!
  Или с други думи умният си избира враговете.

  За справка - поляците бяха сред ясребите за санкции, а сега зарзаватчиите им реват, че не моат да си продадат стоката.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#63] от "palav_nik":

  Може, ако патрията ви е САЩ.

  I'm addicted to the truth.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#24] от "majorman":
  и аз!
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 73. 73 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "mishokov":

  Полша има някакъв интерес да играе срещу Русия, за нашият случай важат едни български поговорки, не много приятни.

  I'm addicted to the truth.
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 402 Неутрално

  време и ДАНС да си размърда задника за русофилската пета колона

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 76. 76 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За 2 бона заплата, спане от сутрешния развод до тръгването на автобусите, пенсия на 45 години, 20 заплати накуп, неплащане на осигуровки, санаториуми, почивни бази, 40 дни отпуска, почивки от „наряди“ и т.н. екстри ще обявят и марсианците за врагове, само да си запазят рахатлъка. Това не са военни – това са послушни мишлета. Да не говорим, че 90% от въоръжението е руско, а ние разбираме техниката до чушкопека. Оттам нататък всичко се носи в Русия за ремонт. Самолета, зенитни комплекси, ракети, кораба, дори пищове, пушки, автомати – кой сега ще им прави ТО?

 77. 77 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Радвам се, че българския офицер най-сетне се издигна на нужното ниво!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!!

  Русия винаги, през цялата ни съвременна история, е била заплаха за нашата сигурност.


  [quote#75:"deepz00ne"]време и ДАНС да си размърда задника за русофилската пета колона [/quote]

  АБСОЛЮТНО!
  +++++++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Мога само да кажа: - WTF???

 81. 81 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  От утре ще сте свободни, ще живеете без страхове и ще тънете в благоденствие.

 82. 82 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Е, най-после нещо светло в българската политическа реалност. Макар и мекичко, нацистите в Русия са посочени като заплаха за националната ни сигурност. За първи път от времето на цар Борис!

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 83. 83 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Това да се чува.Болшевишкия диктатор Путин е враг на целия демократичен свят.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Най-после,след 70 години коминтерновски лъжи Русия заема реалното си място спрямо независима България - потенциален окупатор с мегаломански амбиции и уви,огромна агентура.

 89. 89 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#75:"deepz00ne"]време и ДАНС да си размърда задника за русофилската пета колона[/quote]
  ДА!!!

  zenrus.ru
 90. 90 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#6:"bluescreen"]Глейте догодина да чакате за руските туристи... [/quote]

  .. както казваше един незабравим герой... " , къде ще идат"...
  .пък и на кого ли ще липсват ...

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Любопитно

  Матушката напада България през 968, 1915 и 1944г.
  Слава Богу, че в МО са останали още потриоти...

 94. 94 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Весело

  русия е терорист номер 1 в света

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#76] от "Вальо":

  Никой, ние имаме ли армия? Сигурно ще дадат няколко милиарда народни пари за почупена натовска втора ръка техника, както преди...

  I'm addicted to the truth.
 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  [quote#6:"bluescreen"]Глейте догодина да чакате за руските туристи...[/quote]

  Руските туристи никой не ги обича, тавариш.

  Особено откакто се оказа, че туроператорите им гърмят като пиратки, а ония отказват да освободят хотелските стаи, докато не бъдат ИЗВОЗЕНИ.

  Щото нямат пари да се приберат на собствен ход, пък в Русия да си съдят фирмата като цивилизовани хора.

  Каквито не са.

  Тук, където съм, няма кьорав руски турист, а хотелите са пълни. С англичани, французи, скандинавци, немци и ... чехи.

  Културни, бели хора, европейци.

  Няма среднощни гуляи, няма тракане на бутилки водка под масата (ония си носят от супера, за да им излиза по-евтино в 5-звезден ресторант), няма кравешки кикот, няма юнашко скачане в басейните.

  Мир и тишина. Европа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  [quote#91:"Политическа сценка"]И к'во ще правите, ако сме на страната на Русия? [/quote]

  Ами ... не сме и няма да бъдем. Live with it.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK