Министерство на отбраната официално обяви Русия за заплаха за сигурността на България

Снимката е от протест срещу политиката на Путин в Тбилиси, Грузия от днес. За новото ръководство на министерството на отбраната дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство е заплаха за националната сигурност.

© Reuters

Снимката е от протест срещу политиката на Путин в Тбилиси, Грузия от днес. За новото ръководство на министерството на отбраната дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство е заплаха за националната сигурност.Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България, това се казва в подготвен от Министерството на отбраната документ, кръстен "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Утре документът предстои да бъде внесе в съвета по сигурност към правителството. Той ще бъде представен и на срещата на страните от НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и според военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов посочва как най-добре да бъдат защитени българските интереси в НАТО и ЕС. На базата на Визия 2020 ще бъде разработена и детайлна национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана", която ще се представи за приемане от Министерския съвет и Народното събрание.


Според проекто-документа, разположена в Югоизточна Европа и Черноморския регион, днес Република България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. В същото време тенденциите за тяхното развитие не предполагат подобряване на ситуацията, нито в средносрочен, нито в дългосрочен аспект.


Като заплаха от североизток се посочва кризата в Украйна, която е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила. "Отчитайки характера на държавно устройство на Руската федерация, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло", се казва във Визия 2020.
Според програмата засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия остро провокира националните ни способности за отбрана. "Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля", се казва още във Визия 2020.


Хибридната война, като заплаха за България


Като основен риск за България е посочена новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право. Освен това изострянето на отношенията между Москва, от една страна и Киев, ЕС, САЩ и НАТО, от друга, поставя на огромно изпитание икономическата и енергийната сигурност на страната ни, което допълнително влошава отбранителните ни способности.


Като заплахи за националната сигурност от югоизток и юг се посочват динамично протичащите кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка. "Конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак, въоръжената конфронтация между Израел и "Хамас", обстановката в Ливан, Либия, Египет и Алжир са източник на постоянни заплахи за сигурността на България, НАТО и ЕС като цяло", се посочва в документа. В него се казва също, че съществува реална опасност лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да достигнат на територията на страната ни.


От запад съществуващите потенциални рискове са свързани със страните от Западните Балкани са забавянето на тяхната интеграция в НАТО и ЕС, неспазването на принципите и ценностите на либералната демокрация и загуба на ясна евро-атлантическа посока. "В региона продължават да се генерират рискове за стабилността, включително за България, произтичащи предимно от етническа и религиозна нетърпимост и от дълбоко вкоренените, включително и у нас, "националистически идеологии", се казва във Визия 2020.


Пет пъти повече инвестиции в превъоръжаване
На дискусия по документа, проведена в понеделник, министърът на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов посочва, че парите за отбрана трябв да бъдат инвестирани в превъоръжаване. Според програмата към момента България не разполага с необходимия военен ресурс, който да изпълни ефикасно ролята на гарант на сигурността, особено в бързо променящите се предизвикателства на съвременната стратегическа среда.


Настоящето ръководство на министертво на отбраната смята, че за да се промени това, трябва още през 2015 г. разходите за отбрана ще достигнат приетите от НС 1,5% от БВП, като след това те ще се увеличават всяка година с 0,1% от БВП,така че през 2020 г. да достигнат 2,0% от БВП.


В същото време е нужно да се промени и структурата на разходите, като вместо 4-5% от сумата да се дава за капиталови разходи (тук влиза и превъоръжаването), за тях да се заделят до 15-20% от общия бюджет за отбрана. Това би гарантирало възможността за постоянно технологично осъвременяване на способностите на българските въоръжени сили.


Ново звено ще търси пари за проекти от НАТО и ЕС
Визия 2020 предвижда и създаването на звено за управление на проекти с НАТО, ЕС, регионални и двустранни програми, което ще отговаря за събирането на информация за различни съюзнически инициативи, към които може да се кандидатства за финансиране, както и за подготовката на документите и управление на договорените по тази линия проекти.


Сред спешните мерки за преворъжаване, документът посочва закупуването на многофункционален тактически изтребител, модернизацията на съществуващите фрегати тип Е-71 и подмяната на тяхното въоръжение, и придобиването на нова бойна бронирана машина.


Документът предвижва също обвързване и стриктно съответствие на подготовката, тренировките и ученията с нормите в НАТО. "За целта е необходимо възможно най-голям брой учения да бъдат в рамките на НАТО, а всеки български военнослужещ да покрива напълно нормативите за полева подготовка, летателни часове или дни на море. Всяко отклонение от тази политика неизбежно води до деморализация на армията, неспособност да изпълнява функцията си и вредни, често необратими последици за българската икономика и външна политика", се казва в документа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK