Започва процедурата за избор на български съдия в Европейския съд в Страсбург

Започва процедурата за избор на български съдия в Европейския съд в Страсбург

© Анелия НиколоваМинистерството на правосъдието публикува на сайта си проекта на заповед на министър Христо Иванов  за определяне на критериите и конкурсната процедура за избор на кандидат от България за съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).


Едно от изискванията е кандидатите да имат най-малко 10 години юридически стаж  или да са юристи с 10-годишен опит и призната компетентност в международното публично право или права на човека и да владеят английски и френски език. До 5 септември могат да се направят препоръки към проекта на [email protected] .


Въпросът за избора на кандидат възникна неотложно след като сегашният български представител в ЕСПЧ Здравка Калайджиева е уведомила съда и Съвета на Европа, че прекратява мандата си на 1 март 2015 г., тъй като се се навършили 6 години от встъпването й в ЕСПЧ. Тя не е пожелала той да бъде удължен, каквато възможност се създаде след промяната на регламента, който увеличава мандата на съдиите от 6 на 9 години, съобщи неотдавна сайтът "Правен свят".
Българското правителство е поканено от ЕСПЧ да представи до 15 декември листа от трима равностойни кандидати за съдии, които съответстват на изискванията на Конвенцията за защита правата на човека и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). За да се спазят изискванията на ПАСЕ, реално са необходими не по-малко от 6 месеца от обявяването на конкурса до провеждането на избора, което наложи процедурата да се открие и проведе от служебното правителство.


Пред последните години имаше случаи на върнати кандидати от различни европейски страни, поради което ПАСЕ създаде допълнителен консултативен орган за преценка на качествата им. През 2007 г. бяха отхвърлени и кандидати от България, сред тях тогавашния зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев.Това силно повиши отговорността на Министерството на правосъдието за провеждане на ясен и мотивиран избор на безспорни кандидати с изслушване от  комисия, съставена от висококомпетентни членове, на двата официални езика в ЕС - английски и френски.


Тази процедура - за постоянен съдия в ЕСПЧ, е различна от избора на т. нар. резервни ad hok съдии от всяка страна, които влизат в съда при вснезапно отсъствие на титуляр, но и за тях изискванията са същите.


Регламентът на ПАСЕ изисква дълъг срок, за да може да се предложи друг кандидат, ако някой бъде  оценен за неподходящ. От България се изискв да номинира чрез прозрачен конкурс трима кандидати, които след това минават през оценката на консултативния орган на Съвета на Европа, а по-късно с тях се провеждат интервюта пред Комитета на ПАСЕ. И едва след това ПАСЕ на една от четирите си годишни сесии ще извърши реалния избор  на българския съдия в ЕСПЧ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK