Бургас превръща "Ченгене скеле" в туристическа атракция

Рибарското пристанище на бургаския кв. Сарафово е пред завършване.

© Морски дневник

Рибарското пристанище на бургаския кв. Сарафово е пред завършване.Община Бургас провежда и процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горски фонд, за да осигури възможност за изграждане на елементите на техническата инфраструктура, уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки на рибарското селище "Ченгене скеле".


Изготвен е и в момента е в процес на съгласуване подробен устройствен план за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище северно от селището.


В зоната на новото пристанище ще бъде реконструирано и удължено съществуващото съоръжение. Ще бъдат осигурени допълнително около 110 места за акостиране на рибарски съдове и ще бъдат изградени обслужващи сгради за първична обработка и изкупуване на улова. Всички те ще отговарят на европейските стандарти.
Пристанището ще обхване площ около10 хил. кв.м., включително с довеждащ път, а средствата, необходими за проектирането са заложени в тазгодишния бюджет на Бургас.


Години наред "Ченгене скеле" бе обект на остри полемики, заради незаконното строителство и сблъсъка между местните, които изкарват прехраната си с риболов поколения наред и собствениците на огромни незаконни вили, построени в съседство.


Събаряне на незаконна постройка в Ченгене скеле.

© Спас Спасов

Събаряне на незаконна постройка в Ченгене скеле.


"Всички туристи ще могат да усетят неподправения колорит на това уникално място – Ченгене скеле, каза кметът на Бургас Димитър Николов. След реконструкцията, която предвижда Община Бургас порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си, ще бъдат заменени с автентични рибарски хижи".


Според него ще се запази и легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най- невероятните рибарски истории и приключения.


Подготовката за реализацията на проекта е започнала още преди три години с разработването на подробен устройствен план и местността Ченгене скеле официално получи статут на селищно образование. Това позволи амбициозният проект на Община Бургас да започне да се реализира поетапно.


Неотдавна стана ясно, че само една компания е подала документи за участие в другата обществената поръчка, свързана със селището - за изготвяне на работен проект за изграждане на уличната мрежа и довеждащата инфраструктура на рибарското селище заедно с идеен и  работен проект за собствена пречиствателна станция за отпадъчни води.


Фирмата, която е кандидатствала е "Проектантска организация" ЕАД- Бургас. Тя е предложила срок за изготвяне на работен проект за техническата инфраструктура от 100 календарни дни, а за подготовка на идеен проект за Пречиствателна станция - 60 дни. Вече са в процес на изготвяне работни проекти за четири улици в границите на рибарското селище, съгласно утвърден ПУП, заедно с проектиране на водопроводи, канализация за битови води и за дъждовни води, както и електро преносни мрежи. Предвидената локална пречиствателна станция е с обем, осигуряващ обслужването на цялата зона, включително и пристанището.


В подкрепа на местната рибарска общност Община Бургас реализира и още един голям проект, който да гарантира добри условия за развитие на устойчива и конкурентоспособна риболовна индустрия в региона. Така през октомври ще бъде открито рибарското пристанище в Сарафово. В момента там приключва строителството на хидротехническите съоръжения. Предстои да започне изграждането на вълнобойна стена на североизточния кей, пътни настилки и прилежащи сгради.


Проектът на новото рибарско пристанище в Сарафово

© Морски дневник

Проектът на новото рибарско пристанище в Сарафово


Със средства от капиталовата програма на Община Бургас ще бъде изградена нова улица до пристанището. Тя ще е дълга около 600м. с тротоари и осветление. Предвидено е укрепване на ската, по който се слиза до пристанището, където са предвидени и паркоместа.


Новото пристанище ще бъде разположено на повече от 16 хил. кв.м . На терена на порта ще има обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на риба с 20 маси.


Рибарското пристанище в кв. Сарафово предстои да бъде открито през октомври

© Морски дневник

Рибарското пристанище в кв. Сарафово предстои да бъде открито през октомври


В западния край на комплекса ще има хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на суша на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за захранване с електричество и снабдяване с вода.До площадката за разтоварване на риба е планиран паркинг за тежкотоварни автомобили. По проект пристанището ще има капацитет за акостирането на 104 плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби с дължина до 20 метра.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Какъв колорите бе, Николов.... Това място е фрашкано с безвкусни постройки тип вилна зона от 70, независимо че са строени в гората през 90-те. Дебели чиновнички и гротескни бизнесмени - това е колоритът...

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Това е добре.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Махната част от незаконните постройки и сега ще изсекат каквото е останало и ще бетонират всичко?
  Ба си и идиота кмет!!!

 4. 4 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "гражданин":

  Ако на Бургас е идиот кмета, на останалите населени места кметовете са примати в предеволюционен стадии.Не може да наричаш идиот кмета на най-проспериращия град в България, все пак малко уважение трябва...Сигурен съм, че не ме разбра, нали?

  The things you own end up owning you
 5. 5 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 789 Гневно

  "реконструкция и модернизация на рибарското пристанище северно от селището."

  Като на Женския пазар. Чисто нови павилиони за гащи.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#4] от "petergriffin":

  Престъпник става ли?... Само не ми казвай, че само съда постановява кой е престъпник и кой - не, когато става въпрос за България!

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Хмм..., имало било устройствен план. Че то устройствени планове има, колкото щеш. Те никнат като гъби. Вие знаете ли, че по устройствения план на Бургас околовръстното за ЮЧ минава по средата на блатото Вая, където има тини с мощност 40 м?

 9. 9 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  [quote#4:"petergriffin"]Ако на Бургас е идиот кмета, на останалите населени места кметовете са примати в предеволюционен стадии[/quote]

  Не се хаби. Некои другари скришом още ронят сълзи, че впиянченият Йоан трябваше да се оттегли преди време.
  Последният може и да нямаше много качества, но беше от правилната партия, а за един истински социалист другото няма значение.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе какви са тия имена бе - "Ченгене скеле"?

 11. 11 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  До коментар [#10] от "mi6ail1234":Циганско скеле?

 12. 12 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На Митев нещо лошо му се е случило в Бургас - няма как по друг начин да си обясня факта, че за всичко свързано с този град бълва огън и жупел.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Писнало ми е от проекти, карти, планове и обещания!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1402 Разстроено

  Интересно,защо са ми надянали 4 минуса.Опитах се по скромните си възможности,да изтълкувам на колегата смисъла на името.Ченгене-циганин.За скеле не съм сигурен.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3812 Неутрално


  [quote#14:"sabbath"]Ченгене-циганин.За скеле не съм сигурен.[/quote]
  То скелето си е просто скеле. Не е циганин. Е, обяснявам ти.

 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1402 Разстроено

  До коментар [#15] от "judjuk":Как тогава е на турски циганин,ако не ченгене?!Надявам се някой от форумците-курци,да ме подкрепи.

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Трябваше да го преустроят. То се беше превърнао в безвкусен виладжийски катун.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на bandolero
  bandolero
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Абе ,всичко е едни пари пак, щяла да остане "легендарната" кръчма....коя е тази кръчма бе автора?Герберски схеми , не защитавам и предния кмет ,просто замазват очите на хората по форумите с изрази от сорта на "автентични рибарски хижи" и европейски стандарти.Какво е това животно "автентични рибарски хижи"?Път щяли да правят,ми то си има път, улично осветление и т.н. от 25 години бре.Нещастник!

 19. 19 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 608 Неутрално

  По добре да се облагороди, отколкото да е пущиняк

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK