Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки през годината

Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки през годината

© Юлия ЛазароваПрез тази година се наблюдава най-високото равнище на административна корупция и корупционния натиск от страна на администрацията от 1999 година насам, откакто се води такова наблюдение, сочи традиционният доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Проучването е показало, че 29.3% от пълнолетното население на страната, или 1.9 млн. граждани, са давали пари, подарък или услуга при взаимодействията си със служители в обществения сектор през последната година.


Основен инициатор на корупционните сделки, в които гражданите признават, че са участвали, е администрацията. В по-голямата част от случаите на корупционни взаимодействия гражданите дават "нещо", ако то е поискано.


Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки през годината

© Център за изследване на демокрацията
Според изследванията до момента периодът на относително бърз спад на този показател е бил през 2000-2004 година. Между 2009-2012 година, в резултат от засилена административна и наказателна репресия, административната корупция достига най-ниските наблюдавани равнища, казват от ЦИД. След 2012 г. е налице повишаване, като достигнатата през 2014 г. стойност е най-висока за целия 15-годишен период на наблюдение, обобщават авторите на изследването.


Достигнатото равнище на корупция значително надхвърля средните стойности, наблюдавани в Европейския съюз и поставя България в групата на страните с много сериозен корупционен проблем, е изводът от събраните данни.


Правителствата борят корупцията година-две


Според авторите на изследването в системата и модела на управление на държавата липсват устойчиви механизми за противодействащи на корупцията сред служителите в обществения сектор. "Всяко следващо правителство използва антикорупционна риторика и натиск в началото на мандата си, които в период от 1-2 години отстъпват на "старите", утвърдени форми на корупционно поведение, политически фаворитизъм и клиентелни взаимоотношения", е друг извод който се налага от анализа на данните.


Морал срещу рационалност


Гражданите отхвърлят морално корупцията, но реалното им поведение е про- корупционно, казват от Центъра за изследване на демокрацията. В среда, доминирана от корупционни взаимоотношения, голяма част от гражданите (около 70%) демонстрират висока и средна степен на склонност да участват в корупционни сделки. В периода след 2001 г. относителният дял на онези, които не са склонни към никакви компромиси с корупцията, нараства маргинално от 25% на 33% от населението на страната.


Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки през годината

© Център за изследване на демокрацията


В съотношението между моралните и рационалните мотиви за корупционно поведение водещи са рационалните, като хората стигат до извода, че когато корупцията е широко разпространена е по-рационално да си корумпиран, отколкото да си морален.


94% от българите очакват да им поискат нещо


Основна причина поведението на гражданите да е про-корупционно е, че корупцията е проникнала всички институционални сфери, където подобни отношения имат практически смисъл. Нейните мащаби са достатъчно големи, за да я превърнат в трайна черта на взаимоотношенията между гражданите и администрацията и в този смисъл корупцията в България се превръща в допълнителен квази-данък, се казва още в анализа.


Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки през годината

© Център за изследване на демокрацията


Нагласата, че администрацията очаква да получи допълнителни облаги за своите услуги се променя негативно в течение на годините - ако през 2001 г. около 79% от гражданите смятат, че съществува вероятност да им бъде оказан корупционен натиск, то през 2014 г. практически всички (94%) очакват да им бъде поискано "нещо"


Стотина осъдени годишно, при стотици хиляди корупционни сделки месечно


Масовостта на корупцията в България прави наказателно-правният подход слабо ефективен, подчертавата авторите на изследването. Ресурсите на правоохранителната система са очевидно недостатъчни, като след 1989 г. броят на осъдените се колебае между 100-150 случая годишно, докато признатите от гражданите участия в корупционни сделки са в порядъка на стотици хиляди месечно.


Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки през годината

© Център за изследване на демокрацията


Фактът, че повечето граждани морално отхвърлят корупцията, но са склонни да участват и участват в подобни взаимоотношения показва, че в българското общество е налице структурен проблем. Корупцията е станала норма и цена на значителна част от административните услуги. Степента на нейната ефективност като средство за решаване на практически проблеми в бизнес сектора се повишава в периода след 2008 г. Освен специфичен данък, тя често е начин да се намали влиянието на конкуренцията.


Контролните органи са жертва на натиск


Прилагането на съществуващите закони за противодействие на корупцията среща значителни затруднения. Налице са постоянни опити за политическо и икономическо въздействие върху контролните органи, което прави техните действия избирателни и в много случаи показни. Това съществено подкопава ефективността в действията на съдебната власт и полицията, тъй като те едновременно се борят както за постигане на по-висока процесуална ефективност при трудните за разкриване корупционни престъпления, така и за ограничаване на корупцията в собствените си редове, смятат авторите на изследването.


Според тях, въпреки че корупцията в най-голяма степен е засегнала институции, които разпределят значими ресурси и дискреционна власт, при встъпване във властта всяко ново правителство започва с кадрови промени на ръководствата именно в тези институции. Цел на промените става не справянето с проблемите на управлението и намаляване на корупционния натиск, а установяването на политически контрол върху определени дейности и сектори. Усилията на различните части на контролната система на обществото постоянно са подкопавани от корупционен натиск отдолу (гражданите и бизнеса) и отгоре (политическата класа).

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1322 Весело

  Сещам се за вица :
  Каква е разликата между подкуп и корупция?
  При подкупа се взимат едни суми, за да се свърши някаква работа.
  При корупцията се взимат едни суми и не се върши никаква работа...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8634 Неутрално

  Как ги преброиха, и колко от тия хора са политици и властимащи.

 3. 3 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Потресаващи цифри!

  rock n' roll is king!
 4. 4 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Това са пъъъълни глупости. Някой си измислил някаква методика, провел някакво проучване между 100 познати и приятели и? После всеки трети участва в корупция. Що говорите глупости моля ви се.

 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 622 Весело

  Поне два милиона са, ако броим измамените по телефона идиоти, които с откровено корупционни намерения плащат на цигани , за да отърват затвора при мнимо извършени убийства

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Корупцията се бори от тия, които са коремпираните. Какъв напредък да има!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Няма как да има напредък при неработеща съдебна система, и калпави закони.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Много повече са според мен.Като те помотаят няколко дни из канцелариите, си готов на всичко ,само и само да свърши мъчението.

 9. 9 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "TAC":

  всичко това е само статистика, ако се махнат, децата и тези над 70, остават около 3-4 милиона, при това положение 2 милиона, са си 50% процента! Което е абсурд! Нещо като, броя хоспитализации, като махнеш неосигурените, излиза че всеки българин, поне веднъж в годината е бил в болница!

 10. 10 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хм, то 2 милиона може да са тези които пряко са участвали в корупционна сделка, ама колко са тези които са си затваряли очите или тези които са стояли на завет чрез поставени лица? По мои наблюдения много малко са българите в България, които не биха участвали в корупционна или измамническа схема. Това е истината. Само бесилки ще оправят нещата у нас.

 11. 11 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Ха-ха-хаааа!!!
  Политиците били виновни и марсианците, а българския народ е чист неопетнен и невинен. Нали политиците са част от този народ, бре! Нали Ганю дето ги псува, го прави не защото се краде изобщо, а защото не краде ТОЙ! Докато не погледнем в себе си и не променим себе си, нищо друго няма да се промени!

 12. 12 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "today ":

  на крива ракета - космосът и крив ... калпави са хората. С прост и алчен матрял нищо не става.

 13. 13 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако не даваш, няма да вземат.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Не вярвам на това изследване, аз не съм участвал в такива схеми. Не са ми искали, не съм искал.

 15. 15 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Добре де, помислете малко. Никой не си е признал, но всички знаят как се става полицай - дават се пари на някой "шкембелия". Тоест по престъпен начин. Така е с всяка ключова длъжност и след това очакваме от тия хора да спазват и прилагат законите по един почтен начин. Отделно е лошото заплащане.

  Е, няма как да стане тоя номер. Не и докато масовия българин има манталитета на герой на Вълчо Камарашев.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тази цифра няма как да е вярна. Това практически е цялото работещо население. По логиката на ЦИД ВСИЧКИ участват в корупционни схеми и даване на подкупи. Как стигнаха до тази цифра не е ясно и изобщо изследването е мъгляво и неясно. Едно е да питаш 1000 души за кого ще гласуват, друго е да ги питаш дали дават подкупи - даже и 1000 да ти кажат, че дават/което е невероятно/ не можеш да направиш извод, че 1.9 млн дават.
  Тъпо изследване.

 17. 17 Профил на Рапона
  Рапона
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Центъра за изследване на демокрацията

  -------

  Това на от тези НПО-та на американска издръжка ли е?
  Щото една от тяхните цели при финансиране е подбиване на националното самочувствие на страната в която работят.

  Ако това НПО е такова - нормално е да е такова изследването

 18. 18 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#11] от "anarhochristian":

  Точно казано. В основата на всичко е Бай Ганьо. Него само тоягата го оправя. ЗАтова у нас си трябва комунизъм и то от най-груб сталински вид. Нашия Бай Ганьо ако не го е страх прави само зулуми.

 19. 19 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз лично съм изпитал корупционния натиск от страна на администрацията под формата на "нужда да се отчетеш".Много продажно племе сме - на всички нива.

  The things you own end up owning you
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Разстроено

  Корумпираните са символ за подражание. Корумпиращите са тарикати които знаят как да успеят в живота. Тези които са извън играта са лузъри и балъци. Това са българските реалности. Честен означава беден ... не е добър пример в БГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 300 Неутрално

  БСП и ДПС на власт. Какво друго може да се очаква освен корупция, фалити, бедност, покачваща се престъпност, заличаване и на без това скромния прогрес на други правителства, отслабване на икономиката и засилване на зависимостта от Русия. Всичко това поднесено на поднос от фалш и лъжи, обилно сиропирано с демагогия и тотално незачитане на основни пазарни принципи, на чуждото мнение и дори на човешките права

 22. 22 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "442":

  Хахаха значи просто не живееш у нас или имаш доста широки измерения за измамничество както 99% от българите коит оса изпечени дребни мошеници

 23. 23 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "Puck Futin":

  Мда сега ще дойдат на власт Цецо 6-те хапартамента и Бойко душманина на Мишо Бирата и ще въведат ред

 24. 24 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 385 Весело

  Не се притеснявайте, цифрата е завишена, защото са анкетирани и двете страни: и даващата и получаващата

 25. 25 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 555 Гневно

  До коментар [#11] от "anarhochristian":
  "Политиците били виновни и марсианците, а българския народ е чист неопетнен и невинен. " - Ето това е истината, няма да се оправим скоро..., защото хората в БГ са толерантни към корупцията, ако е в техен интерес 99% ще се възползват, а който не се възползва го наричат балама и тн. - ето това е истината!!!!
  На тези които не вярват, да ги попитам купуването на гласове не е ли корупция? - ето ги няколко стотин хиляди участника поне!! Платени протестиращи, платени контрапротестиращи и тн.
  Плащането под масата за лекарски услуги в държавни болници не е ли корупция? - още няколко стотин хиляди...
  Рушвети на полицаи, на данъчни, на санитарен контрол, трудова медицина и т.н. - още незнам колко милиона...
  Та така, но как да повярвате като не искате да си признаете че и вие сте част от тази система!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 26. 26 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Още малко и участниците в корупционни сделки ще минат избирателната активност.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 27. 27 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "dark'star":

  Точно - 90% + от българите са морални дегенерати без нормални морлани ценности. Освен това и са природно простички.

 28. 28 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Населението на България е повредено от комунизма. Връзкарството и членството в БКП (изключително заради облаги) са чиста форма на корупция практикувана 45 години у нас.

 29. 29 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 555 Весело

  До коментар [#17] от "Рапона":
  Мдааа, добър избор на "ник" - наистина сте абсолютен "Рапон"...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  100-тина хиляди броя са авторство на Община София, с изкуствено поддържания хаос с детските градини и добри училища за първолаци.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 31. 31 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Нови невиждани успехи на комунистите и на "най-експертното правителство" за последните 25 години...

  Няма шики-мики.
 32. 32 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 389 Неутрално

  И без официално преброяване тия неща се виждат всеки ден и навсякъде у нас. То хората чак им е гузно ако някой си свърши работата такава каквато му е и за каквато взима заплата и те не му дадат нещо отгоре.

  Въпроса е, че и много често се плаща под масата не за някакви облаги, а просто това е единствения начин да се свърши някаква работа като хората и в разумен срок.

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Цифрата не е реална ! Пълна глупост.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Само дето не казват колко кинти е инкасирала администрацията

 35. 35 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2075 Весело

  "Дружна песен днес да екне,
  песен, песен на труда,
  на сърца ни да олекне,
  да живей, живей труда!"

 36. 36 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "TAC":

  А това е само за администрацията. Корупцията е повсеместна, включително и в частният сектор.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 37. 37 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#17] от "Рапона":
  Бравост, аферим, машшала.
  Ай ся думай дека ти изплАтим 'онорарот, или подкупчето
  Защо се правите на по-прост от колкото сте в действителност?
  Или живеете нейде на палатка с достъп до безплатен wi-fi?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 38. 38 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Много повече са. Да ни е честито управлението на БКП и ДПС.
  В държава, в която няма нормална работа с нормално препитание, е нормално да има сива икономика. В тоя ред на мисли, няма нищо учудващо.

  Корупция - далавера, в която аз не участвам.

 39. 39 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":

  За дцеките градини е ясно решеието(либерализация).
  А какво е решението за училищата(първоваците).Въжеждане не тестове или(не са ли прекалено малки за тестове) ?

 40. 40 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Мене ме нема в целата схема ....
  Нищо човешко не ми е чуждо и съм си един средностатистически умерено честен човек но в последно време много нагло и директно си искат подкуп няма ги вече или почти са на изчезване дъртите обиграни тарикати дето с памук ще ти извадят паричките от кесията а и работа ще ти свършат сегашните само изкарват на показ благия ми характер и след това някой от шефовете им или лично те ми се извиняват.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 41. 41 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Как имаше един виц: Знаете ли кой вид корупция най-мразя? Този в който нямам участие!

 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Каогато става въпрос за корупция/или лошо управление/, то

  Рибата се вмирисва от към главата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Срамна статистика.
  Към многото възмутени тук:
  Промяната почва от вас. Хайде да не давате на КАТ 20лв.
  ами просто да си платите каквото сте си заслужили?
  Щом подкупваш нямаш никакво морално право да се оплакваш, защото именно ти си част от проблема.

 44. 44 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#9] от "capricorn2014":


  [quote#9:"capricorn2014"]всичко това е само статистика, ако се махнат, децата и тези над 70, остават около 3-4 милиона, при това положение 2 милиона, са си 50% процента![/quote]

  Излиза тарикат, балък, тарикат, балък

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  комунисти = корупция и пропадане.
  не виждам защо изобщо някой се учудва?!?

  не сме имали комунистическо правителство, не сме катастрофирали.

  РЕФОРМИ !
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Май само аз не съм участвал. Уф, язък!

 47. 47 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  1.9 мил., че това на практика са всички работещи е България.

 48. 48 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#46] от "judjuk":

  Не си единствен. И аз никога не съм давал подкуп, дори и на полицай (самата мисъл ми е отвратителна) предпочитам да си платя глобата вместо да плащам на някой, чиято заплата идва пак от моя джоб.

 49. 49 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Свестните у нас считат за луди." Хр. Ботев 1871

  "Българската развала, такава каквато я виждаме днес, е ужасяеща......
  Тъй че върховната радост и наслада на роба е да прояви своето презрение към всяко правило, да унизи всеки ред и всеки закон, когато, разбира се, може да върши това безбедствено." Ст. Михайловски

  Явно проблемът не е от вчера, нито от преди 25 или 70 години. Българите са разединена общност от дребни хитреци и тарикати, които се надпреварват да си го слагат един на друг. Единственото, в което са сплотени е взаимното им презрение към правила и норми. Затова корупцията в България е национален консенсус и основна черта на народопсихологията.

 50. 50 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Само два милиона българи в корупционни сделки? Че, останалите пет, къде сме бляли!

 51. 51 Профил на juzeppe
  juzeppe
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#17] от "Рапона":

  Бравос, щастлив човек!


 52. 52 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 441 Весело

  Ами при правителството на БСП-ДПС-АТАКА дори учатсието в европейски проекти е корупционна практика.
  Няма сфера в обществения живот, където да може да се заобикули БСП-ДПС-АТАКА рушветчиите.

 53. 53 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#50] от "yorddj":

  Останалите 5 милиона не сте знаели, че участвате в корупционни практики.
  Защото, като данъкоплатци, всички ние финансираме "супер" зимните дворци, водните огледала на мелиораторите, сделките ма МО и какво ли не.

 54. 54 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Аз съм от другите 5 милиона балъци. Тю...

 55. 55 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Може ли поименно, моля

 56. 56 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Разстроено

  Нов морал трябва и реформи! Омръзна ми този комунизъм!

 57. 57 Профил на hector13
  hector13
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#33] от "EREBUS":

  Че е нереална, нереална е, но трябваше да продължиш и да кажеш каква трябва да е според теб. Според мен процентът е по-висок като сделки и по-нисък като брой на участниците. Просто хората нямат пари...
  Και μια διευκρινηση... казваме число, а не цифра (цифрите са от 0 до 9)

 58. 58 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 530 Неутрално

  на мен ми е интересно кои напечата толкова банкноти в обрьщение стотачки петдесетачки

 59. 59 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#39] от "kapitalcho":

  Същото - парите следват ученика и в частното училище.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Тази статистика е много съмнителна.Никой не си признава ,че дал или получил.

 61. 61 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#59] от "cinik":

  Не ме разбра
  Имам едно училище с 200 бройки,но кандидатите са 600(примерно)-как ще се реши кой да бъде приет и кой не ?
  За да стане картината пълна,те са първолаци(още много малки за тестове)-на ккави критерии ще бъдат приети и на какви отхвърлени ?

 62. 62 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Особено впечатление прави факта, че рязко се е увеличил броя на тези, които са дали без да им искат. Явно матряла се ограмотява и е наясно как се уреждат проблемите.

 63. 63 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Моят приятел Чардо ми се обиди вчера,задето съм предложил да се закрие държавата.
  Настоявам,че от такава нямаме нужда и никога няма да сме добре.
  Трябва да изградим нова,с нови хора,където нещата да се случват по друг начин.

 64. 64 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#61] от "kapitalcho":

  Дава се автономия, всяко училище да набира учениците както намери за добре. Както е при гимназиите.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 65. 65 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "cinik":

  Мерси за разяснението-наистина би било работещо.

 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1955 Любопитно

  До коментар [#61] от "kapitalcho":
  Ти какво искаш от училището, високо ниво и високи такси или лесно и както дойде? Щото дори за бебета има тестове, та камо ли за първолаци.

  [quote#44:"Мойше! Толкоз!!!"]Излиза тарикат, балък, тарикат, балък [/quote]
  Балък, балък дето се мисли за тарикат, балък, балък дето се мисли за тарикат... виж стандарта на живот на тарикатите (двата милиона дето участвали) и ще се убедиш, че над 80% от тях са шарани, със самочувствие на щуки...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Ето затова имаше такава съпротива срещу първото правителство на ГЕРБ и срещу "полицейщината" на Цветанов. Затова и имаше спад на бизнеса защото повечето не знаеха как се върти бизнес в конкурентна среда без връзки и рушвети.

  Като цяло българинът мрази някой да го краде на голяма скала, но си иска да си му оставят да си върти далаверките така както си е свикнал отколе и така както и дядо му и баща му са правели.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 68. 68 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Първата графика ясно показва за какво става дума. През последната година пълен разпад на държавността!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Поредното доказателство колко много е изкривена нашата държавна машина и нашето поведение като хора!И колкото е по-голяма корупцията,то толкова по-изкривено функционира икономиката!

 70. 70 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Еднакъв да е закона за далите и взелите рушвет, няма управия иначе. Имам познати, които са убедени, че нищо не става без връзки, част от младите също. Малко са тези, които разчитат на талант и можене.

 71. 71 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нормално - при БСП+ДПС

  Любов и светлина!
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  [quote#48:"4e"]Не си единствен. И аз никога не съм давал подкуп[/quote]
  Браво! Станахме двама. Дали някъде няма още някой?

 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3584 Весело

  Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки
  ___________
  Даже и 10% да е вярно трябва ДАНС да обяви извънредно положение и с тези 100млн. за послушване трябва да ги дават за шефовете си и за послушване на висшите чиновници , шефове на районни на полицията , всички общински съветници ,кметски наместници и т.н.
  Не е нормално да се емитират милиони корупционни сделки а в затвора да не влиза никой от висшите етажи , медиите вместо да сочат истината с пръст те прикриват и правят лъскав PR на най-корумпираните политици които обгрижват финансовите социопати и чужди геополитически интереси !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  "...Нов рекорд - 1.9 млн. българи са участвали в корупционни сделки през годината..."
  Вероятно е грешка. Едно е да участваш в 1.9 млн. корупционни сделки, съвсем друго е участието на 1.9 млн. българи. Последното направо вкарва в корупционна зона всяко българско семейство. Ако това е вярно, рекордът е направо планетарен.

 75. 75 Профил на Калояна
  Калояна
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хм, малко са изчислили... То си ни е национален спорт, така да се каже.

 76. 76 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 374 Любопитно

  1,9 млн. са участвали, защото са давали (подкуп), а тези които са взимали не са участвали, така ли излиза равносметката?

 77. 77 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2542 Весело

  "Фактът, че повечето граждани морално отхвърлят корупцията, но са склонни да участват и участват в подобни взаимоотношения показва, че в българското общество е налице структурен проблем."

  Българинът не приема изневярата, само доколкото се отнася до жена му?!
  Как може хем морално да отхвърляш нещо, хем да го практикуваш?

  I Want To Believe
 78. 78 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 452 Любопитно

  Аз пък не вярвам на статията.Един единствен път през живота си съм дал "не6то за кафе" при преминаване на границата, когато се "оказа" 4е нямам превод на български език на турската ми книжка за управление на МПС.До днес не съм се информирал доколко това е вярно.Полицай4ето бе6е доволно, аз гузен.

  ne mutlu türküm diyene.
 79. 79 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  кофти статистика...

  Любов и светлина!
 80. 80 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Няма такава държава..."

 81. 81 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Миналия месец ми се наложи да ми направят скенер, доплер и разни други изследвания, защото доктора имаше съмнения.

  За скенер по каса записваха за втората половина на декември. При доплера беше почти същото. Но ако си платиш - става веднага. Така или иначе и двата апарата са свободни през повечето време. Дават ти касова бележка, всичко е ОК - нищо под масата (за сега). Това корупция ли е или издеватлство? Няма нужда да споменавам, че съм здраво осигурен откакто има здравна каса и всеки месец им снасям едни кинти за бъдеща "услуга".

  Във вихъра на демокрацията, като ти задигнат колата, някой и те обаждаше и ти искаше откуп. 1000-3000-5000 марки, зависи от каручката. Сега същите тия си седят в удобни климатизирани офиси и ние сами им носим откупа всяка година под формата на застраховка. А когато се случи нещо, ще ти донесат от девет кладенеца вода, че не ти важи застраховката. Сумите станаха много по-големи, но държавта е щастлива - прибира си ДДС и данъци, бизнеса бил изсветлял. Да пази Господ от такава светлина.

  Всички помните големия демократ "Мистър 10%". Хилеше се по телевизията и казваше - да, така ми казват, но нямате доказателства. Хидролога прибра хонорар за милион и половина и номера мина. Сега явно иска да прибере милиард. И не само той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK