Три съсловни организации на магистрати категорично против реформа на съдебната власт

Три съсловни организации на магистрати категорично против реформа на съдебната власт

© Асен ТоневТри съсловни организации - Асоциация на прокурорите в България (АПБ), Българска съдийска организация (БСА)  и Камарата на следователите в България (КСБ),публикуваха съвместно становище за предложената от Министерството на провосъдието актуализирана стратегия за съдебна реформа, с което се противопоставят на предлаганите промени в структурата на управлението на съдебната власт от Висшия съдебен съвет.


"АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ и КАМАРАТА НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ категорично се противопоставяме на предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни колегии, пишат в общото становище трите организации. - Считаме, че създаването на две отделни колегии, т.нар. "прокурорска" и т.нар. "съдийска", ще е в пряко противоречие с чл. 130 ал. 6 т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 129 ал. 1 от Конституцията на РБ. Наред с това подобна мярка ще създаде риск от изолиране на Прокуратурата от Съдебната власт, което би улеснило по-късното й преминаване в подчинение на изпълнителната власт. Този риск е особено голям и реален, предвид обявеното от Министерството на правосъдието намерение за предприемане на конституционни промени, в случай че предложените идеи за реформи не се осъществят."


Освен че те намират за противоконституционно разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, трите организации отхвърлят опасенията, че сегашната практика допуска прокуратурата да кадрува в съда. Въпреки многократно посочваната от  медиите практика,  че при избора на ръководители не само в прокуратурата, но и в съдилищата обичайно във ВСС се гласува за явни или скрити фаворити на главния прокурор.
Общото становище на трите организации е представено на Министерството на правосъдието в отговор на процедурата, която служебният министър Христо Иванов предприе за акатуализация на Стратегията за съдебна реформа, в която основните акценти са повишаване на общественото доверие в правосъдието и върховенство на закона чрез гарантиране на независимостта на съдебната власт.


На 12 август министър Иванов се срещна с представители на 15 неправителствени и съсловни организации, на която той ги увери, че


ще се търси консенсус между изпълнителната власт и гражданския сектор за  реформа


и ги покани да дадат своите виждания до началото на септември.


За консенсус пледира и бившият министър Зинаида Златанова на заключителната си отчетна пресконференция, тъй като в началото на годината и тя огласи предложения за законодателни промени, които предвиждаха структурлни промени и разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, за да се гарантира независимостта на съда.


На срещата на 12 август  трите съсловни организации - Асоциацията на прокурорите, Българска съдийска асоциация и Камарата на следователите -  не изпратиха свои представители. Игнорирането  на срещата с министъра, на която той призова за постигане на консенсус,  и излизането им  днес с общо становище против, наподобява повече организирана съпротива срещу онези елементи от актуализираната стратегия, които биха довели до реални промени, отколкото участие в конструктгивно обсъждане.


Какво е известно за трите съсловни организации?


В публичните  активности на Асоциацията на прокурорите в България досега не е известно да е изразявано становище, различно от мнението на ръководството на прокуратурата и главния прокурор.


След преминаванвето на следствените служби в София и страната към окръжните прокуратури се канализира често в същата посока и активността на следователите.


А Българската съдийска асоциация (БСА), наброяваща около 300 магистрати, е известна предимно със защитата си на статуквото. Както и с призивите преди няколко години на върховни съдийски шефове - сред които и неуспялата кандидатка за конституционен съдия Венета Марковска, към редовите съдии в страната, да се записват в организацията, за да придобие масовост, която да се противопостави на апелиращия за реформа Съюз на съдиите в България (ССБ), в който членуват около 1000 съдии.


БСА е известна също и с това, че именно там членуват съдиите с обществено дискредитиран имидж заради придобитите крайморски терени от техните крайно нуждаещи  се деца и близки.


На същите съсловни организации, без да ги назовава поименно, заложи миналата седмица и председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, защитавайки оспореното от експерти електронно гласуване в предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд и отхвърляйки гласуването с бюлетини. Тогава той заяви пред журналисти, че от пет съсловни (професионални) организации на магистрати,  само една  - Съюзът на съдиите в България (ССБ), възразявала на приетите от ВСС правила за избор. Правила, които бяха поставени под съмнение дори в януарския доклад на Европейската комисия.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Оаставаше да са! Все едно свиня да иска да и чистят кочината!

 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 732 Гневно

  Навързани са като свински черва да ги...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 3. 3 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Ами откъде ще смучат подкупчета??? Разстроих се за тях....милинките...

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Четейки статията, разбрах що за стока са тези съсловни организации. Тези искат на всяка цена да си запазят статуквото.. И да продължават преди всичко с личното си облагодетелстване. А всички сме наясно, че в тази система трябва да се реже до здраво...

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Асоцияцията на Цаците в България не искат промени! На тях им е добре да се блажат от Кокала!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#1:"Веселин"]Все едно свиня да иска да и чистят кочината![/quote]
  Ми не иска, търчи и квичи сякаш вика: " Недей бе, недей с тая лопата, знайш ли кво ми е хубаво тука в помията!?! "
  Та и тези и те така, батака нека стои в името на рахатлъка.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Министерство на Правосъдието, моля ви, не приемайте на сериозно думите на тези три съсловия...тия искат да продължават да си плуят в собствен сос и да правят останалият свят на луди...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Статията, че е внушаваща - е.

  А онези всички прокурорски, съдийски и прочие групировки, че трябва да бъдат смазани - трябва.

  Само че според мен няма да стане.

  Не и без граждански протести подкрепящи и изискващи мерките.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Щом не искат доброволно рано или късно ще стане доброзорно.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Неутрално

  МУДНИТЕ не искат реформи. Т.н съдебна система в България работи в полза на престъпниците. Брендо, Василев, Галевите, Бисеров, Медиджиева, Маргините, Очите и всякаква паплач с екзотични имена може да бъде спокойна. Масларката и тя да не се притеснява.
  Жалка история е т.н. съдебна система. 120 неразкрити поръчкови убийства чиито убийци никога няма да бъдат хванати и осъдени, затлачени с години дела, и всичко това работи в полза на т.н. магистрати.
  От зле, ще става още по-зле.
  Слаба съдебна система, слаба държава.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Да лишиш прокурора от гражданското право да бъде и хотелиер - това е противоконституционно, другари и другарки!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каквото и да пишете ще е глас в пустиня Наглоста и лицемерието са техния начин на живот*(Може-би) ще е по добре с нова конституция Която да им отнеме правото да са дьжава в дьржавата(Но надали)

 13. 13 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Е,тетака им е най-добре, но обикновенните хора берат душа. Важното за тх е да се въртат едни пари.... Извинявайте,
  най -важното е те да въртат парите и те да
  разпределят порциите ....

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#1] от "Веселин": Мнооого неподходящо сравнение за всеки, който някога е отглеждал прасе. Прасето се кефи страхотно, като му почистиш кочината! Това му създава вдъхновение, то просто гори от нетърпение да си я върне отново в прасешки вид, което е трудно, ако не му я чистиш никога...

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1954 Гневно

  По становищата им ще ги познаете!!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#14] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 565 Неутрално

  С такива /партийни/ "горяни", Промяна няма да се случи ...
  Като затуй - не "просто" реформа,
  а по-просто - максимално Дълбока реформа на системата...
  Любопитен е статистическия "личностен" профил на тези, "гражданско-съсловни" организации ...
  Притурям "гражданско" към "съсловното",
  не толкова за повече благоприличие -
  Съдебната система не е Занаятчийска камара...

 18. 18 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  "...ще се търси консенсус между изпълнителната власт и гражданския сектор за реформа..."

  Ако иска да направи истинска реформа министърът да не търси КОНСЕНСУС, а просто да направи нужното тази реформа да се случи ВЪПРЕКИ воплите на казионните енджио-та на най-големите противници на каквато и да е реформа в съдебната власт - част от представителите на САМАТА съдебна власт!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Интересно ми е Владимира Янева къде "членува", или и стига "членството" в семейния приятелски кръг?!...

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  [quote#17:"dimko"]Съдебната система не е Занаятчийска камара...
  [/quote]

  И що бе, братчед?! Ми и те кат лекарите искат да са към занаятчииското "съсловие" сигур!

 21. 21 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ами да вземат да ги уринат всичките и да дойдат немците, нямам да имам нищо против.

 22. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статия"]БСА е известна също и с това, че именно там членуват съдиите с обществено дискредитиран имидж заради придобитите крайморски терени от техните крайно нуждаещи се деца и близки.[/quote]

  С това требеше да започнете....Защо ме накарахте да чета цялата статия, като можеше директно да започнете с това изречение ...и от там на сетне самото четене се обезсмисля...Факт....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Следователи, прокурори и съдии... Оказаха се гнусна милиционерска пасмина! Какви реформи? Те живеят още в развития социализъм и ще си останат там, за да пазят чл.1-ви от Конституцията!
  Лустрацията, макар и закъсняла, все още е необходима!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дойде ли временен министър веднага пише стратегии.
  Има какво да се оправя но е работа на избрано правителство от НС.

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#23] от "tww09306483":

  даа ,всички постови милиционери от 80 те години в нашия град сега са завършили местния висш университет ,който наричаме ПУЦ с по едно право и сега са мастити прокурори , следователи и адвокати .

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  пълна лустрация на системата , което значи европейски съдии и прокурори да ни изпълняват законите ,само тогава ще се оправим

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И какви точно реформи контрапредлагат?Просто да не работят,да взимат под масата,да бавят дела,да си затварят оччите за престъпления,навързани всички като наденички,на това отгоре да получават и заплати?
  Ако това е единомислие,здраве му кажи!
  Срам за съдебната система!

  Tony
 28. 28 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дойде ли временен министър веднага пише стратегии 2020 2030.
  Има нужда да се оправят съдилищата да работят, но си е работа на правителство назначено от избрано НС.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  До коментар 25.

  Ами, да де... Точно това имам в предвид. Освен постови милиционери и много ЗКПЧ-та от "родната казарма" им подариха по една диплома от някой провинциален ПУЦ по специалност "Право" и сега обвиняват и правораздават... Истински стожери на демокрацията и справедливостта!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Пред съществуването на Република България има два проблема:
  1. Българската прокуратура.
  2. Българския съд.
  Ако тези две неща останат да съществуват по сегашния начин, то РБ ще престане да съществува.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1081 Весело

  [quote#4:"paf"]Четейки статията, разбрах що за стока са тези съсловни организации[/quote]
  Стока стока, ама една от тях е най най по стока:
  [quote#0:"статията"]БСА е известна също и с това, че именно там членуват съдиите с обществено дискредитиран имидж заради придобитите крайморски терени от техните крайно нуждаещи се деца и близки.[/quote]

  Б'а* ма'а му, в нормални държави на тези %€§*((*§№$%€§ биха им конфискували имотите, и биха ги поставили в пандиза, а тук...си правят асосиация от 300, щото не харесват другите си 1000 колеги

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 32. 32 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1081 Весело

  [quote#26:"tur671"]европейски съдии и прокурори да ни изпълняват законите ,само тогава ще се оправим [/quote]
  Добави и полицаи, и ще е точно копие на ред мои коментари по въпроса

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 33. 33 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1470 Неутрално
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  по принцип или в момента са против . айде помислете ц.ц , какво право раздаваше облегнат на дипломата си . абсурдното зло е по-добро от по-добро от задаващата се безконтролна ... образованост

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  [quote#10:"redrock"]Т.н съдебна система в България работи в полза на престъпниците. Брендо, Василев, Галевите, Бисеров, Медиджиева, Маргините, Очите и [/quote]

  ....и Буда , и папконосителя , и Кокинов , и Ало ,Ваньо , и Миро Мършата , и Простия / Доган ме "поръча "/ , и ... и ... . Впрочем , за паленето на "живи факли " дали се стигна до някъде ?

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  [quote#26:"tur671"] което значи европейски съдии и прокурори да ни изпълняват законите ,само тогава ще се оправим [/quote]

  Робски душици , би казал някой от възрожденците .

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  [quote#21:"silent step"]Ами да вземат да ги уринат всичките и да дойдат немците, нямам да имам нищо против. [/quote]

  Ами на много места са ходили ,барабар с газовите камери .

 38. 38 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  Тази позиция на част от съсловните организации е отговор на предложението на Меглена Кунева за разделяне на Висшия съдебен съвет.  Съдебната реформа няма да стане с едно щракване на пръсти или в разстояние от няколко месеца. Ние трябва да направим така, че магистратите да са спокойни. И да могат да предлагат и да вземат решения, които не са повлияни политически, през Висшия съдебен съвет.

  Нито една политическа партия няма интерес, дългосрочен интерес, от срутването на съдебната система. Само че това трябва да го разберем днес. Всъщност, трябваше да го разберем вчера. Но трябва веднага да се предприемат мерки.

  Висшият съдебен съвет трябва да бъде разделен на две: от едната страна да са прокурорите, от другата страна – истинската, сърцевината на съдебната власт, съдиите. Да няма политически размествания, политически назначения, за да не се чувства утре даден прокурор или съдия задължен към дадена политическа партия, просто защото тя го е номинирала и поддържала на този пост. Това е изключително лоша тактика. През нея са минали и други страни. И се вижда, че когато са направили крачка към независимостта, са успели, а когато поддържат зависимост, винаги са се проваляли. Демокрацията не е възможно да работи по този начин. А ние не сме се отказали от демокрацията, нали?

  Меглена Кунева
  Председател на Движение България на Гражданите

 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар (#0) :

  Към трите заявили се против реформата организации,само добавете и КС - ченге до ченгето мила,моя майно ле ! Има само едно ефективно лекарство - ЛУСТРАЦИЯ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  [quote#32:"Мойше! Толкоз!!!"]Добави и полицаи, и ще е точно копие на ред мои коментари по въпроса[/quote] И ще бъде просто една неосъществима глупост . Да дойдат чужденци " да изпълняват НАШИТЕ ЗАКОНИ ???" Това би означавало , че в ред твои коментари твърдиш , че съдебната система , не се нуждае от промяна на законите, които я обслужват .

 41. 41 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Корумпягите били против. Да напускат и да стават адвокати на свободна практика :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  [quote#39:"niksan1"]Към трите заявили се против реформата организации,само добавете и КС - ченге до ченгето мила,моя майно ле ! Има само едно ефективно лекарство - ЛУСТРАЦИЯ ! [/quote]


  Съгласен, но не само лустрация, а пълно вътрешно разследване за извършени престъпления по служба, облагодетелстване и корупционни практики

 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#23] от "tww09306483":


  " Лустрацията,макар и закъсняла,все още е необходима "

  Никак даже не е закъсняла,само,че Костов не я направи когато това беше възможно !
  Референдума и Лустрацията са единствените които ще изхвърлят България на пътя на прогреса !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  България спешно трябва да внесе прокурори, следователи и съдии от ЕС и да уволни всички български такива заемащи постовете сега.

 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#36] от "papyre":

  " Робски душици,би казал някой от възрожденците ?


  Вместо " би казал ", цитирай какво КАЗВАТ за рубладжиите всички възрожденци !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прокурорите трябва не просто да бъдат "изолирани" от съдебната власт, а по възможно най-бърз начин извадени от Съдебната власт, тъй като са "обвинители" , а не съдии и мястото им е в Изпълнителната власт.
  НЕЗАБАВНО ПЪЛНА РЕФОРМА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ПРЕМИНАВАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ!

 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#37] от "papyre":

  " Ами на много места са ходили,барабар с газовите камери "


  Не се ли усещаш колко е тъпо да сравняваш сънародниците на Гьоте,Шилер,Вагнер,Талберг,Ханс фон Бюлов и... да не изреждам,с кафявата чума ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#40] от "papyre":

  " Да дойдат чужденци и да изпълняват НАШИТЕ ЗАКОНИ??? "

  А ,ако чужденците не са от Европа,а от Русия ? Още повече,че такъв прецедент вече има в българската история . Веднага след " Деветосептемврийското Народно Въстание през 1944 година,в България пристига главния прокурор на СССР тов. Андрей Януариевич Вишински и то със специалисти от КГБ и се захващат да обвиняват и учат нашите момчета от ДС,как стават тези неща ! Първата жертва е Никола Д. Петков - мир на праха му !
  Та викаш против си,ако са от Европа,а,ако са емисари на бащицата Путин ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  Съдебната система е най-изгнилата от всички в България....

 50. 50 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е как да са съгласни, в тая кочинка са яли, срали и угоявали. Честия въздух е опасен за тяхното здраве.

  chavo64
 51. 51 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Явно са на хранилката на мафията /ДПС/

 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Съдебната ни система има нужда от промяна и то голяма! Но, тя не е в това, да се променят структурите, а начина работа! Т.е, да се очистят от зависимости и конфликтни интереси и да работят, както повелява закона, а не както повелява "човекът"!

  goblenka
 53. 53 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Как се лекува гангрена?Ами никак-реже се до здраво...Смешен плач,както казва Ботев.

 54. 54 Профил на John
  John
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Съдебната ни система има нужда от една единствена промяна и тя се казва лустрация. Гласувайте за една от двете партии които се борят за нея и подпишете петицията:

  http://www.peticiq.com/prek_fin_ek

 55. 55 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 499 Неутрално

  За някого тайна ли е , че магистратите срама нямат !!!! Толкова добре им дойде тази "независимост" на съдечната власт подплатена с имунитет и абсолютна безконтролност !!!! Пълна идиотия е това !!! Научно е доказано че по тези балкански ширини човек оставиш ли го без надзор, той винаги ще кривне, крадне или излъже !!! Това най-вече важи и за съдебната ни система която засега не се изявява като стожер на законността , справедливостта и морала !! Заради тях цялата държава вече се нуждае от основно реформиране, независимо какво мислят съсловните съдебни организации !!!! А тях интересува ли ги мнението на народа ??? НЕ, разбира се !!! Затова задължително трябва да се започне с нова Конституция и коренна промяна в съдебната власт с избор на магистратите от народа , отчет и нов избор всяка година за да не се отпускат !!! Може да се помисли за американската съдебна система със съдебни заседатели, които да решават присъдите, защото засега на нашите съдии справедливите присъди много им убягват !

 56. 56 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#43:"niksan1"]Никак даже не е закъсняла,само,че Костов не я направи когато това беше възможно ! [/quote]

  Айде стига вече бе! Не те ли е срам !!! Всички знаят, че закон за лустрацията беше внесен, но тогавашният КС го спря. Какво трябваше да направи Костов според теб? Да разстреля конституционните съдии и на направи лустрацията ли? Разбихте СДС и обвинявате за всичко Костов. Той ви е универсалната салфетка. С него бършете всичко. Неудачници.

 57. 57 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 566 Неутрално


  Най-вече Българската Съдийска Асоциация бе създадена, за да е противовес на Съюзът на Съдиите в България и да е в синхрон с ЦЦветановите обвинения към съдиите и несъгласието им с него, който от студията на телевизиите раздаваше предварителни присъди. Даже измисли и име на една полицейска операция по името на една съдийка - Ралица Манолова /Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия/, защото пуснала в домашен арест, задържан. Имаше и абревеатура на операция М.И.Л.Е.В./Мастит Измамник Лицемер Е Вреден/, на името на бившият председател на Великотърновският окръжен съд, който през 2009 година бе обвинен и съден за сключени неизгодни договори за наем на търговски помещения. През 2011 г. обаче Милев бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд и след като подаде молба, Висшият съдебен съвет го възстанови на работа.
  Има много свестни съдии в България, но именно такива корумпирани, срастанали се с властта, олигарсите и мутрите, закупили огромни имоти и с тлъсти банкови сметки са болшинството от тази 'алтернативна' съдийска асоциация/БСА/.
  Видя се през годините от създаването си досега, какви и чии интереси защитава.
  И със зъби и нокти ще се борят за запазване на статуквото, защото при друга система и правила, ще са маргинализирани.
  Същото се отнася и за такива прокурори като бившият НКокинов и следователи като Петьо Еврото и сегашен шеф на софийското следствие.
  Какъв срам за читавите им колеги и жалост за българските граждани.
  Как от такива да се очаква Правосъдие?
  Нужна е кардинална промяна на системата, макар и с малки стъпки в началото.

 58. 58 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Дневник, този "анализ" на колектива ли е, или си има автор? Първо си оправете заглавието! За да са "против" реформата, трябва да има идея за реформа. Каква реформа предлага ССБ? Какви колегии във ВСС - от съдебната власт се избират 11 от членовете - 6 от съдиите, 4 от прокурорите и 1 от следователите. Останалите 11 от членовете се избират от НС. Та в коя колегия ще са тези 11 от НС? Или те няма да кадруват? Ако приеме, че в съда ще кадрува квотата на съдиите + 11 от членовете, избрани от НС, това автоматично води до извода, че в съда ще кадруват политическите партии - 6 срещу 11 е съотношението. Ако пък приемем, че по някакъв начин ССБ смята да не допуска това, значи тези от НС нямат място във ВСС и в съда ще кадруват 6 човека. Това не е толкова проблемно, като имаме предвид, че в следствието ще трябва да кадрува 1 човек, който е от тяхната квота. Ако т.нар. реформа, предложена от ССБ се изчерпва с предложението за разделяне на ВСС на колегии, тая работа е смехотворна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK