Премиерът: Не може велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност

Служебниет премиер проф. Георги Близнашки по време на разговоря с "Дневник"

© Георги Кожухаров

Служебниет премиер проф. Георги Близнашки по време на разговоря с "Дневник"Избори 2022

Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България. В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство." Така служебният премиер проф. Георги Близнашки отговори на въпроса дали според него Русия е заплаха за България в интервю за "Дневник" (четете тук).  


Той беше категоричен, че


България ще подкрепи позиция и действия на НАТО
в конфликта. През следващата седмица на 4 и 5 септември предстои срещата на върха на алианса в Уелс. Действията на Русия спрямо Украйна ще бъдат ключова тема в дневния й ред и българската страна ще трябва да е готова с позиция.


"Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план. Не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план", заяви проф. Близнашки. 


Остра дискусия по темата


заплаха ли е Русия за националната сигурност на България


започна, след като във вторник военното министерство публикува на сайта си проект на "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", в който сред рисковете от Изток беше посочена Русия и конфликтите с нейно участие и хибридната война, която тя води. Малко по-късно той беше свален от интернет страницата, а след заседанието на правителството в сряда премиерът обяви, че документът, предизвикал миникриза, е оттеглен и ще се преработи. Впоследствие стана ясно, че нито премиерът, нито други министри с отношение по темата са били запознати с проекта предварително и са го видели след оповестяването му. 


Последваха коментари защо това се случва, защо служебният министър-председател смекчава позицията за Русия, за нейната роля в целия ни преход и зависимостите от руски интереси. Междувременно президентът заяви, че "Визия 2020" отразява позицията на НАТО, че одобрява процедурата по изработването й и че ще коментира едва когато има финален вариант, което беше разчетено и като разминаване със служебния премиер. БСП, АБВ и "Атака" реагираха остро срещу проектодокумента, като последните намериха в него любимото си поле за изява в подкрепа на Русия и лидерът Волен Сидеров дори сезира прокуратурата. От Реформаторския блок видяха намеса на Москва или ГЕРБ в оттеглянето. От ГЕРБ отрекоха такава намеса, но припомниха, че стратегически документи се одобряват от редовен парламент. Бойко Борисов също не вижда в Русия пряка заплаха за България, а коментира в събота, че от войната всички са губещи и че трябва да има компенсации за това. 


Военният министър защити позицията от документа


Цитиран от "Дойче веле" (в текст, публикуван на сайта на медиата на 30 август), Велизар Шаламанов казва, че "руската инвазия не е краткосрочна, а планирана, дългосрочна и с тенденция към разрастване".


Това е едно от нещата, по които той и премиерът Близнашки имат различни преценки. Пред "Дневник" служебният министър-председател обясни, че "не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план" и още "трябва да се прави разлика между рискове и опасности, когато говорим за националната ни сигурност. Конфликтът в източната част на Украйна и агресивните действия на руските управляващи кръгове създават рискова ситуация в региона, но оттук не следва, че Русия се превръща в пряка и непосредствена заплаха за България". (Разговорът с него е воден на 29 август - бел. ред.) 


Шаламанов и Близнашки са


на различна позиция и дали има информационна война


Според премиера "ние не се намираме в информационна война с Русия. Друг е въпросът, че вътре в нашата страна съществуват влиятелни политически и делови кръгове, които отстояват и прокарват чужди геополитически интереси. Но това си е наш вътрешен проблем, а не проблем на нашите взаимоотношения с Русия." 


Докато според Шаламанов "срещу България се води информационна война с помощта на руски и български политически, финансови, икономически и медийни субекти и средства. За целта се използва енергийната зависимост на страната от руски енергоизточници". 


Редактиран вариант на "Визия 2020" трябва да е готов на 1 септември


и ще бъде разгледан в Съвета по сигурност към Министерския съвет в същия ден. След това той трябва да бъде одобрен официално от правителството, а окончателно - гласуван от бъдещия парламент след изборите. 


Промените се подготвят, водени от външно министерство, а не от военното. Вероятно в него няма да има конкретно назоваване на страни, т.е. и споменаване на Русия. 


Според източници в правителството предстои и среща между президента и премиера по темата, като по всяка вероятност тя ще се състои преди заседанието на съвета по сигурността. 


Какво каза проф. Близнашки - разминали ли са се в позициите си за "Визиия 2020" с президента - четете повече в интервюто на "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK