Паметник срещу паметник

Изложба на проекти за паметника пред НДК

© Георги Кожухаров

Изложба на проекти за паметника пред НДКПочти едновременно станаха две неща, които засягат съдбата на два софийски паметника и поставят отново въпроса за отношението към миналото. Около паметника пред НДК се появиха пана, показващи как би изглеждал той според участниците в конкурса за обновлението му, а общинският съветник от ДСБ Вили Лилков внесе доклад за отмяна на конкурса и възстановяване на мемориала с плочите на Първа софийска пехотна дивизия.


Мемориалът с плочите с имената на загиналите от първи и шести полк в Балканските войни е премахнат, когато комунистическото ръководство на страната решава да чества тържествено 1300-годишнината на държавата наред с поредния партиен конгрес. Тогава според мистично-социалистическите виждания на дъщерята на диктатора Людмила Живкова е издигнат паметник, символизиращ триединството минало - настояще - бъдеще. Иронията, както се вижда, е, че заради въпросното триединство е разрушена много важна част от миналото, израз на почитта към загиналите за България, а бъдещето на новото творение никак не е гарантирано.


В допитването на общината за съдбата на "13 века България" към 3000 души се изказаха "за" събаряне. Но в София живеят много повече, а както казва авторът Валентин Старчев, той не е само за столичани. Професорът не участва в новия конкурс и, както изглежда, изобщо няма думата за нещо, на което е автор. 
Валентин Старчев

© Надежда Чипева, Капитал

Валентин Старчев


Преди две години, когато бяха демонтирани опасни части, пред "Дневник" той говори с мисълта, че ще го потърсят за идеи какво да се прави с оголеното вече тяло на паметника. Сега проф. Старчев се заканва да съди общината, ако разруши творението му. От общината обаче не изглеждат притеснени. Изтъкват, че в този случай той не може да има претенции, защото навремето разрешението било дадено като за нова сграда, а построеното било общинска собственост, така че решава общината, а авторът никой няма да го пита.


Възможно е юридически да е точно така, но...

Изложба на проекти за паметника пред НДК

© Георги Кожухаров

Изложба на проекти за паметника пред НДК


Вярно, че на паметника му излезе лошо име много отдавна. Едва ли някой го свързва с държавността. Възможно е далеч не всички да го харесват. Но това опира до вкус и естетически предпочитания. Все пак от него не стърчат шмайзери и петолъчки, няма наоколо съветски войници окупатори.  


Така че първият въпрос е: Заслужава ли да бъде разрушен?


Свързаният с него: Цивилизовано ли е да се рушат паметници?


Следващият: Какво може да се направи, за да го има, без да се налага на автора да се отказва от него, но и така че мястото, което заема, да заживее нов живот?


Още един: Къде да бъде възстановен паметникът на загиналите? Питането е "къде", защото той трябва да бъде възстановен, при това възможно най-близо до мястото, от което е изтръгнат. (Пишещият тези редове трябва да обяви тук, че е подписал петицията за връщането на плочите в градинката.)

Старият паметник. Снимката е от сайта "Стара София"

© Стара София

Старият паметник. Снимката е от сайта "Стара София"


През 2000 г. Столичният общински съвет е учредил право на строеж за възстановяване на мемориала. Правото е преучредено през 2004 г. Министерството на отбраната, съхраняващо плочите, обаче не е направило нищо досега. Тази фактология припомня Вили Лилков във "Фейсбук" по повод изказване, че има решение за възстановяване на паметника в парка зад хотел "Хилтън" и по повод твърдението: "пространството около НДК не може да понесе композирането на три плътни стени с размери 21 на 11 метра всяка!!!...Това може да стане, но трябва да съборите НДК!... Не изнасилвайте нещата!..."


Нещата обаче са изнасилени при разрушаването на стария паметник. Може би, ако се гледа не само "13 века България", а цялото пространство, доста натоварено и със заведения, ще се намери място.


А за другия, по-новия - може би трябва сериозно да се обмисли и идеята от началото на прехода за парк с монументи от тоталитарната епоха. Нещо подобно на това, което направи Вежди Рашидов (т.нар. музей на социалистическото изкуство), но ако може този път с пана с историята на тези творения и обяснения за обстоятелствата, при които художниците са искали или са били принудени да ги създават. Защото Валентин Старчев например не е виновен, че е бил талантлив и е работил по онова време.   


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Искам си старият паметник,който беше унищожен при строежа на НДК!

  Tony
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Искам всички соц. боклуци да се разкарат!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Това с "мистично-социалистическите виждания" на съвсем леко чалдисаната Людмила си беше фина подигравка, за която поздравявам авторката.


  А иначе - разбира се, че грозилището на Старчев трябва да се махне, но още по-важно е да се махне сталинисткият среден пръст от градинката срещу Ректората.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  "Защото Валентин Старчев, например, не е виновен, че е бил талантлив и е работил по онова време."

  Г-жо Велковска, искам да ви напомня, че само с талант, по онова време, нищо не ставаше. Бяха необходими и някои други "качества".

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 444 Любопитно

  Отношението към паметниците е една от единиците мерки за цивилизованост. Интересно как ще приключи това?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "...Цивилизовано ли е да се рушат паметници?..."

  Каква е формулировката за Паметник и обстоятелството, че стърчи, прави ли Многоъгълният петох**ник, паметник...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на Велина Тодорова
  Велина Тодорова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Винаги, когато мнението на Софиянци не им харесва, комунистите казват- София не е България. Ето и Старчев... Интересно какво би казал, ако искахме паметникът да остане...

 9. 9 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Не съм срещал човек , който да е харесал паметника пред НДК. Нито когато го туриха, нито след това.... Ако има съмнения в това, моля за гласуване - всеки който харесва 5ъгълния 6ххххх-ик да ми удари едно минусче, няма да се обидя...

 10. 10 Профил на query
  query
  Рейтинг: 497 Неутрално

  1300 години не е събитие, а изтекло време. Скулптурата бе пропагандна поръчка, която придворната на правешкия двор българска „интелигенция“ лакейски се втурна да изпълнява. Срещу съответното богато възнаграждение, разбира се. Впрочем, защо арх. Старчев свенливо не споменава поради каква причина неадекватната фигура най-горе, наречена от него с гръмкото име „Съзидателят“ се е сдобила с носа и профила на правешкия диктатор?
  Даниела Горчева
  http://frognews.bg/news_75299/D-Gorcheva-ANTIpametnitsite-kato-pred-NDK-podmeniat-istoricheskata-pamet/

 11. 11 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Такаааа....Значи, Старчев е направил едно нещо Х/ за естетическите му стойности даже не ми се говори/ по държавна поръчка, за което му е платено. Сега искат да го разкарат, а нашия умник щял да съди. Ами да върнеш тогава парите, дрОгарю Старчев. Ама ведно с натрупаните лихви за времето, а?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 12. 12 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 442 Гневно

  Абе вижте как отново противопоставят българите заради нечии лични интереси! Защо трябва да избираме или "1300 години България" или старият военен паметник на Софийската желязна дивизия? И ДВАТА са нужни! Единият ознаменува България като най-старата съществуваща европейска държава, а другият ознаменува конкретно героизма на хилядите млади българи от София и околията, дали живота си във войните в името на България. Не може и не трябва да ни карат едва ли не да изберем кой от двата исторически факта да помним за сметка на другия. И двата са важни, и двата трябва да помним, и двата имат нужда от паметници! Градината на НДК е огромна и с два такива паметника разположени на територията й, действително ще изглежда като градина пред Дворец на културата, а не просто място за скейт и пиене на бира (не че има нещо лошо в тези двете, разбира се).

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Не всеки път талантливият творец прави шедьовър. В този случай от появата на паметника до днес той не бе приет благосклонно /меко казано / от публиката. Не че публиката винаги е права! Обаче творецът трябва да приема и отхвърлянето с достойнство - смятам, че това е част от таланта на истински големите! "Битката " на г-н Старчев е излишна, тъй като е загубена при появата на паметника.
  Колкото до мемориала, изринат от комунистическата власт, спор не може да има. ТРЯБВА да се постави отново най -близко до местото, където е бил построен!
  И още нещо. Има решение за премахване на онази грозотия - Паметник на съветската армия -поробителка. Решенията на софийския градски съвет трябва да се изпълняват!

 14. 14 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В конкурса за паметника на Старчев видях предложение, според което паметникът "1300 години България" се пренася на друго място (парк, музей и т.н.), неговото място пред НДК остава празно място/зелена площ, а паметникът на загиналите във войните се възстановява на подземно ниво под това.

  Възстановяването на мемориалните плочи на загиналите във войните на точното им предишно място би било грешка не само в естетическо отношение. Погрешно е градът да се прави, че разрушаването им не се е случило и че паметникът "1300 години България" никога не е бил изграждан.

  Възстановяваването им подземно ниво би създало памет и за трите последвали го събития (разрушаването им, построяването на "1300 години България" и премахването му). Освен това би решило и проблема с естетиката и претрупването на надземното пространство.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  комунистите да си товарят петоъгълния на летящата чиния и да се махат!

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Слушах архитекта Диков,който се гърчеше и обясняваше, че паметникът на 1 и 6 полк не можел да се възстанови в стария му вид.Подозирам ,че плочите са унищожени или претопени.Апелирам към В.Лилков да поиска да види плочите.

 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Господи, кога ще има една тема, по която всиЧки да са еднинодушни....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Войнишките плочи трябва да се възстановят, спор за това не трябва да има. Налице са 4 възможности:
  1. На старото място в стария им вид
  2. На старото място в нов вид
  3. На ново място в стария им вид
  4. На ново място в нов вид
  Най-радикална е т. 1. Но при тази опция се влиза в конфликт със съществуващия вече комплекс на НДК и парка около него. За да бъдем последователни в радикалността, тогава да бутнем НДК-то и възстановим и казармите и парка както са си били. Комунистите не правеха ли същото, без никакъв респект към завареното го пренебрегваха и рушаха?
  Вместо конкурс за компрометирания във всяко отношение Петох...ник нека се направи конкурс по останалите 3 опции за стария войнишки паметник. Той е важният в случая.

 19. 19 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Като гледам век на ку..ве ми приличат, просто да го заличат и градинка. По важно е премахването на МОЧА. Ако трябва да има паметник, нека сложат скромна статуя на Васил Иванов Кунчев.

  chavo64
 20. 20 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Комунистите са нихилисти по дух и мизантропи по душа. Генетично обременени, те се опитаха да заличат всичко свързващо нацията с годините преди ''щастливата'' 1944. За да наложат по - лесно руския режим, избиха интелигенцията и обезличиха средната класа, премахваики собствеността. Последва удар по историята, част от който бе и разрушаванетона въпросния паметник. Наша задача е да го възстановим.

 21. 21 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По принцип не одобрявам разрушаването на паметници, но в случая петох*йникът заема мястото на съществувал паметник и наистина е най-редно да се възстанови именно той. За естетическите качества на Старчевото произведение софийската общественост се е произнесла отдавна...

 22. 22 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alexander97":
  Много елегантен стил на изразяване имате, според мен.

  Никола Йорданов
 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Според мене г-н Старчев би трябвало да се срамува, че е направил паметник, който няколко години след това започна да се руши. Всеки уважаващ себе си скулптор се старае да направи нещо, което да издържи много дълъг период от време, а не колкото да се отбие номера. И след това да имаш претенции, че мястото е запазено за вечни времена.

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  "Така че първият въпрос е: Заслужава ли да бъде разрушен?
  Свързаният с него: Цивилизовано ли е да се рушат паметници?"

  Всякакви такива въпроси са неуместни, паметникът е отвратителен и боде очите на софиянци десетилетия вече.
  Аз съм за премахването му.
  А дали там ще се направи друг паметник, сграда, мемориал е съвсем друг въпрос, но това грозилище трябва да изчезне!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mark Twain":

  Това не е никакъв паметник, никой не го приема за такъв, за което говори и общоприетото му название. Некадърно сделана инсталация(саморазрушена за няколко петилетки) на някакъв номенклатурен професор.

  Разрушеният паметник е патриотичният паметник, намирал се там, премахнат от продажните комунисти.

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "karak":

  според мен, най-добре е ако се възстанови на мясото на МОЧА, а петох***ка да се събори и предаде за скрап, разбира се

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Аз не мога да разбера, за какви авторски права става дума, след като на някой му е възложено и е направил паметник и след това за каквато и да е промяна, трябва той каже да или не.
  В конкретния случай, един градски референдум ( може и трябва да се разшири въпроса с МОЧА например) и така ще повишим активността на местните избори и да решим въпроса с този и няколко други, не по-малко важни паметника, за да позчистим пейзажа.

 28. 28 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Да се маха тази соц-гнус!
  Ако се върне войнишкият паметник това ще е един истински мост към историята ни, към устоите ни, към родовата ни памет. Ще е крачка на излизане от комунистическото безвремие.

  Любов и светлина!
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  да си го инсталира във вилата, като плати за транспорта

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Валентин Старчев кога публично ще се извини на всички наследници на загиналите Български войници, че е поругал техният паметник ?
  Защо наследниците не го съдят ?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134920192

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  [quote#2:"Никола Георгиев"]Да го вкарат в Софийските бюлетини като референдумен въпрос и да го махаме.[/quote]
  Няма ли някакъв закон за местните референдуми? Нека Вили Лилков или която ще да е политическа сила да почват подписка за такъв референдум, само ще спечелят политически актив от това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Навремето Старчев набързо "налепи" върху този паметник копия на по-ранни свои статуи (Пиета и др.). За формата на "паметника" пък да не говорим - прякорът, който веднага му лепнаха софиянци е достатъчно красноречив. Тази грозотия трябва да се махне от центъра на София. Ако искат, да свалят статуите и да ги закарат в музея на тоталитарното изкуство - там, който иска, нека да им се любува (въпреки че, както казах, тези статуи не са нещо ново и оригинално, а са копия на по-ранни творби на Старчев).

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Гнус ме е от тези всичките социалистически храненици водещи се за творци. В огромната си част те или творенията им са некадърни. Сега те са едни от най-яростните защитници на социалистическото минало, пречат ни да се изчистим от отровното му наследство. Разбираемо е, бяха богато платени по онова време да създават партизански паметници, естествено е да си го обичат социализма.

  А автора сериозно да преосмисли нескритата си симпатия към тези "творци". Не били виновни че са живели при социализма. Да, за това не са виновни но за това че активно са го хвалели и пропагандирали са виновни. Може ли един който е правел паметници на Хитлер или СС отрядите му, който е писал стихове за възхвалата им и днес да се води уважаван творец, можете ли да си представите такъв абсурд? Същото е и с тези "творци". Да си демонтират грозотиите и да си ги държат на село в дворовете си, ние не ги искаме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  [quote#24:"Jessika"]А дали там ще се направи друг паметник, сграда, мемориал е съвсем друг въпрос, но това грозилище трябва да изчезне![/quote]
  Трябва да изчезне НЕЗАБАВНО, да стане свършен факт, да няма връщане назад! Максимум 3 месеца срок.

  И тогава вече в по-спокойна обстановка да се види какво да се прави в това пространство, да се обяви конкурс СПЕЦИАЛНО за възстановяването на паметните плочи така че те хармонично да се вписват в пространството.

  В момента се смесват две неща, махането на петох*ка и оформянето на пространството след това, това пречи на оперативното решаване на първата задача. Масовото желание на софиянци а и на всеки който има в сърцето си капка родолюбие е да се възстановят паметните плочи. С това можем малко да се позабавим във времето за да е добре обмислено и хармонично с околната среда. Но първата задача трябва да се изпълни веднага, да се изреже веднъж завинаги този цирей и да няма връщане назад.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  [quote#17:"qvb21311044"]Господи, кога ще има една тема, по която всиЧки да са еднинодушни....[/quote]
  Единодушие имаше само при мустакатият чичко. Онзи с големите мустаци макар че и онзи с малките се опитваше да го имитира.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Спекулация е да се обвързват съдбите на двата паметника. Паметните плочи на 1 и 5 пехотни полкове трябва да бъдат възстановени в историческия им вид и на историческото им място; помня ги като дете и никой не може да ме убеди, че ще са твърде големи, твърде несъвместими с пространството и пр. глупости. Съдбата на Шестоъгълния трябва да се решава отделно - дали да бъде разрушен или преместен, и въобще не може да е пречка пред възстановяването на паметните плочи.

 37. 37 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  [quote#36:"spiegel"] 1 и 5 пехотни[/quote]

  1 и 6 пехотни полкове

 38. 38 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тъжна история....
  Паметта на истински български герои е поругана, за да се издигне един некадърен паметник, пардон - конструкция...
  Какво още има да се умува???
  Конструкцията да се маха и да се възстановят плочите на българските герои!
  Колко пъти ще се претопля тази тема???

 39. 39 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "...Цивилизовано ли е да се рушат паметници?..."
  Не съм сигурна,че това е паметник..Не се сещам за по-грозно НЕЩО от това железобетонно изчадие! Що за логика:не стърчали шмайзери и петолъчки и нямало наоколо съветски окупатори!? Просто т.нар."паметник" е урод,който е подигравка с историята ни.

  Дневник-токсичният сайт
 40. 40 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 855 Неутрално

  "Това може да стане, но трябва да съборите НДК!"

  Не подхвърляйте идеи, че на нашите пишман-демократи малко им трябва, за да обявят че събарянето на НДК е всъщност борба срещу тоталитаризма и комунизма. Ще го бутнат като нищо.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Гневно

  Гласност и Перестройка

  Докога информационна война срещу България, ЕС и НАТО,
  подгласна с безбожен фашизъм нацизъм рашизъм путлеризъм?!?

  Не за такава Гласност и Престройка гласуваха милиони хора,
  много от тях с живота си, за да падне през 1991 г.
  "модерната тюрма на народите" СССР.

  Гаврата "МОЧА", величаеща съветската агресия срещу България от 1944, и чуждата, нелегитимна и престъпна диктатура 1944-1989,
  уж "от признателния български народ", и на тази престъпна гавра подгласяте с ялово-разколнически дискусии и димки за
  конкурси, изложби и паметници пред НДК.

  Достойни паметници са били Мемориалните - в памет на
  бойци загинали за България.
  Всяка нормална национална държава тачи своите жертви.

  Достойна е била и идеята за честване на 1300 годишен Юбилей на България.

  Това е ставало в условия на интернационално Марксистко москвовско иго.

  Как няма паметници в България, през Под Игото на "Маркс и Ленин", разумни или не, да не бъдат повече или по-малко опорочени?

  Забележете, че от 1972 г. насетне точно СССР на Москва
  остава най-назадничав в "световната марксистка общност".

  През 1972 г. Китай се отваря за сътрудничество със САЩ,
  освобождава се от антикапиталистически догми,
  освобождава се и от антикапиталистическото опекунство на марксистка Москва.

  Китай стана не просто "бензиностанция с ракети",
  а Световна икономическа и политическа сила,
  оставяйки бившия СССР в историята,
  а новата РФ - "наследник на СССР",
  също много назад.

  През всичките следващи години влиянието на "световен интернационален" марксизъм "Кремъл" по света намалява,
  но не и калната дезинформационна война на Кремъл,
  особено при путин.

  А и толкова си може - лъжливото болшевишко "изкуство".

  Взаимства от някъде нещо обединяващо и свястно
  ("Времето е в нас и ние сме във времето"...

  па го гарнира с партизанска хероика и железобетонно чудовище,
  което всенародно жури от компетентни гражданите
  определи като "неправилен петоxуйник" или нещо такова.

  #СТИГА ВЕЧЕ.

  ПОДКРЕПЕТЕ КАМПАНИЯТА ЗА ПОЧИСТВАНЕ
  НА КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА ОТ ПРЕСТЪПНАТА ГАВРА "МОЧА".

  СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТДАВНА ИМА ЗАКОНОВО ЗАДЪЛЖЕНИЕ
  В ТОЗИ СМИСЪЛ.

  "Паметник срещу паметник"

  НДК...

 42. 42 Профил на Антон Антонов
  Антон Антонов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Г-н Старчев, силата на едно произведение на изкуството е в неговата харизма и непреходност като естетика и неговата неподвластност на времето. В случая с този паметник нищо от тези неща не е на лице. Още докато се монтираше софиянци вече го бяха кръстили, ако не си спомняте как нарекоха го "Осмоъголния петох...к" с извинение, та дотук с естетиката и харизмата. Започна да пада по главите на хората на втората година от монтирането си, толкова с монуменалноста му. Изпитание на времето - е паметника е от доста време вече там и няколко поколения софиянци си му викат се така Осмоъгълния.....нали? Та дотук и с непреходноста и времето. Та г-н Старчев вие добре сте се налапали от този паметник без да сътворите кой знае какво, всечке помнем какво лапане падаше по културна линия по проекта "1300г. България" на чалнатата принцеса на България, та айде леко съ съденето и другите претенции. Иначе нямам нещо против таланта Ви, има Ваши произведения които са наистина много добри! А иначе нека въпроса за пространството пред НДК си остане въпрос който да решаваме ние софиянците само, ако трябва и с референдум или онлайн гласуване по-добре, по евтино е. В София и без това няма човек без компютър, лап топ, таблет, смартфон и достъп до интернет.

 43. 43 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Старчев, другарю, като толкоз ти харесва това.. "произведение", вземи си го дом, и си го гледай.
  Аман от номенклатурни "творци". Толкова години ви търпяхме простотиите.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  според мен е добре Мемориалните плочи да бъдат възстановени (приблизително) на местата където бяха.

  Били са обмисляни, произведени и поставени там,
  така че да "паснат" на място, история, атмосфера...

  Това са автентични паметници, които канят човек да се замисли
  за живота и историята, как в съвремието сме зависими от предци.
  Не са театралничаща пропаганда или абстрактно "изкуство".

  Колкото за терористичният култ и култова гавра МОЧА...

  Ако там се прави истински паметник или друга скулптура,
  може би е добро място за...

  Не за някой или за група "български царе".
  Не там. Така би било като надпревара с некои братя македонци

  По начало има разработен проект за паметник на Едикта за Толерантност на римския император Галерий Сердикийски,
  който първи призовал официално за толерантност към християните, за зачитане на "техния" Бог и въобще за човешка толерантност.

  Такъв паметник на Едикта за Толерантност
  и в по-малка степен на император Галерий,
  има "скициран" пред църквата Света София,
  а при организаторите - детайлно разработен проект.

  В помeт на Преломен светски момент в развитието на
  Европейската и Глобална Цивилизация.

  Дивата езическа Римска робовладелска империя,
  след дузина владетели тирани изобщо и насилническа в частност срещу християни и християнство, е била "опитомена" със Заповед от владетеля си за (универсална) междучовешка толерантност,
  за зачитане и "вслушване" в непризнавания дотогава от официалната власт Един Господ Бог (и Сина Му Христос).

  Античната идея за "демократична равнопоставеност" в патриархално робовладелско "гръцко" общество,
  развивана и практикувана с "римско право" за малцина равнопоставени в Римски републики,
  така е облагородена, първоначално с налучкване,
  в Христовата повеля за принципна равнопоставеност на човешките индивиди.

  "Цивилизованост" не само за малцинство от привилегировани (римски граждани).

  Сердикийският едикт за Толерантност
  е наследен и развит с Миланският едикт - на следващ император: Константин Велики.

  Сердикийският е знаков - като безпрецедентно преломно събитие на светска власт - в развитието на универсална светска цивилизованост, от европейско и световно значение.


  До коментар [#26] от "rldkfl":
  До коментар [#18] от "karak":

  според мен, най-добре е ако се възстанови на мясото на МОЧА,

  а петох***ка да се събори и предаде за скрап, разбира се

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Весело

  Няма такава опасност...

  НДК е бастион и исходен пункт както за ГЕРБ "протестъри",
  така и за БСП "контри".

  НДК е далеч по-труден за демонтиране
  от исторически трудния Мавзолей.

  А и няма да си дадат НД за Култ ура,
  ако и да звучи малко Националистически
  и Дворцово монархически.

  Още им е мъка, че някой отлетя нанякъде с хеликоптер
  Червената петолъчка от Партийният им дом.

  Най обичат МОЧА.

  ЕС да ругаят. НАТО да громят.
  СССР с метани "Солнце" до зоват.

  До коментар [#40] от "teridan":
  "Това може да стане, но трябва да съборите НДК!"

  Не подхвърляйте идеи, че на нашите пишман-демократи малко им трябва, за да обявят че събарянето на НДК е всъщност борба срещу тоталитаризма и комунизма. Ще го бутнат като нищо.

 46. 46 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "Така че първият въпрос е: Заслужава ли да бъде разрушен?"

  Заслужава.

  "Свързаният с него: Цивилизовано ли е да се рушат паметници?"

  Да. Авторката смята ли, че е цивилизовано да има паметници на Третия райх?
  Но тъй като петокрилият въобще не е паметник, въпросът е нерелевантен.

  "Следващият: Какво може да се направи, за да го има, без да се налага на автора да се отказва от него, но и така че мястото, което заема, да заживее нов живот?"

  А защо въобще да го има?!

  "Защото Валентин Старчев например не е виновен, че е бил талантлив и е работил по онова време."

  Първо, не смятам, че е талантлив. Второ, разбира се че е виновен. Всеки който е работил по онова време съзнателно за прославата на Партията, Социализъма и т.н. е виновен.

  Уважаема г-жо Велковска, прочетете историята на Лени Рифенщал, режисьорката прославяла Третия райх. Може да Ви се изяснят някои работи, пък току виж следващия път сте се отказали да пишете, поучително е.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Грешни са опитите едни савецки изкълчени "решения"
  да се заменят с друго изкълчени.

  Възстановявайте номенклатурското си изкуство в под земята,
  щом така ви харесва. Там: мочата и музеят за соц искуство...

  Мястото за Българските Мемориалните Паметници
  е където са били. На нормално ниво.

  По начало са били обислени добре - да са не много далеч
  от бул. Патриарх Евтимий и от Фритьоф Нансен.

  Строежът на чуждия номенклатурски "скулптор" е калпав
  не защото е във връзка с 1300 юбилей на България.

  Калпав е като избор на място.
  Калпав е естетически.
  Калпав е като строително изпълнение.

  Вероятно точно това е била целта - да се използва и опорочи автентично Българско юбилейно честване,
  като болшевици нацвъкали Бузлуджа.

  Така де...

  България е древна европейска християнска държава,
  а Русия сравнително млада,
  получила Християнска Кирилска Писменост
  най-вече чрез България.

  При това, през 1917 царска Русия е повалена от безбожен марксизъм "в чест" на 1000 годишен юбилей на автономната Християнска Българска Православна Църква от 917 г.
  и цар Симеон Велики.

  Ако Република България събере от доброволни дарения или
  държавата реши да строи (отново) такъв паметник,
  би трябвало да е с нов конкурс, нов проект. За друго място.

  Хей там около хотел "Хилтън" - поле широко и зелено.
  Но едва ли това е дневният ред - нов паметник за отминал юбилей.

  До коментар [#14] от "boris_ivanov":

  В конкурса за паметника на Старчев видях предложение, според което паметникът "1300 години България" се пренася на друго място (парк, музей и т.н.), неговото място пред НДК остава празно място/зелена площ, а паметникът на загиналите във войните се възстановява на подземно ниво под това.

  Възстановяването на мемориалните плочи на загиналите във войните на точното им предишно място би било грешка не само в естетическо отношение. Погрешно е градът да се прави, че разрушаването им не се е случило и че паметникът "1300 години България" никога не е бил изграждан.

 48. 48 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 761 Гневно

  Давид на Микеланджело е преживял петстотин години.
  Колко преживя осмоъгълният петохуйник на Старчев, преди да почне да се разпада?

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 49. 49 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Авторът пита "цивилизовано ли е да се разрушават паметници" ???
  Не, не е, но къде е "паметникът", за да се задава този въпрос ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 50. 50 Профил на asya29
  asya29
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Да каже комунистическата подлога Старчев какъв хонорар е получил за отвратното си "творение". Заплатите тогава бяха по 100 лв. Сега да плати на общината сумата необходима за премахването на "творбата" и да си я прибере в двора си.

  София без паметници на поробители!
 51. 51 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ми да питат и нас, дето не сме от София. И ние смятаме, че това "чудо" е безумно грозно, и то отпреди да му окапят плочите. Не знам някой да го харесва.

 52. 52 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#49:"роджър"]Авторът пита "цивилизовано ли е да се разрушават паметници"[/quote]
  Цивилизовано е - когато става дума за това и за МОЧА.
  Айде по пътя на Мавзолея и двата боклука

 53. 53 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Смятам, че хилядите българи, загинали за родината си и за всички нас, заслужават този военен паметник да бъде възстановен. Ако не го възстановим, то тогава ние не заслужаваме тяхната саможертва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK