Как прокуратурата обяви опит за измама за 44 млн. лв. за маловажен случай

Как прокуратурата обяви опит за измама за 44 млн. лв. за маловажен случай

© Юлия ЛазароваСимулирането на несъстоятелност със задна дата за 44 млн. лева се оказа за прокуратурата маловажен случай. Това става известно от произнасянето на обвинителя М. Димитрова по продължилата близо две години проверка, образувана за опита на едно дружество противозаконно да запази заложеното си срещу кредит имущество, използвайки за целта фалшив договор, съобщава "Капитал".


Проверката е показала, че дори и да има достатъчно данни за извършване на престъпление от общ характер, "неговата обществена опасност е явно незначителна".


Историята
До проверката се стига след сигнал до Върховната касационна прокуратура (ВКП) от голяма банка, отпуснала няколко кредита на транспортна фирма от Бургас. Кредитите са от преди осем години, а срещу тях фирмата залага имуществото си.
С настъпването на кризата фирмата трудно започва да покрива задълженията по кредитите и в края на 2011 г. едноличният й собственик и управител подава молба за откриване на производство по несъстоятелност до съда. Малко преди това той премества седалището й в столичния хотел "Рила" и така тя става подсъдна на Софийския градски съд.


В искането си до съда управителят и собственик на дружеството пише, че "през месец януари 2004 година предвид силната конкуренция, ръководеното от мен дружество сключи договор за консултантски услуги, по който правоприемник на права и задължение, съгласно договор за цесия от 1.1.2004 година е "Солидинго" -САЩ", като стойността на договора е 44.9 млн. лв.


Такъв разход никога не е фигурирал в отчетите на транспортната фирма. Още повече американското дружество "Солидинго" е регистрирано пет години по-късно от твърдяната дата на сключване на договора и трудно би могло да сключи договор за цесия към твърдения момент.


Всъщност става дума за използването на фалшиви документи  с единствена цел да се симулира задължение със задна дата за голям размер, като по този начин се бламира възможността на реалните кредитори да пристъпят към изпълнение върху заложеното имущество.


Тази схема беше възможна не без със съдействието на определени съдии допреди година и половина. Дотогава определянето на началната дата на неплатежоспособността беше неограничено във времето, което създаваше възможности за некоректни длъжници да избягват плащането на задълженията си. Впоследствие, когато Търговският закон беше променен, и подобна възможност беше ограничена.


Съдия Ася Събева, която гледа делото за несъстоятелността, не обръща внимание на въпросите около съмнителният договор и обявява неплатежоспособността на дружеството с начална дата осем години по-рано.

Следва дълга битка на банката и останалите невиртуални кредитори със съдебната система, като в крайна сметка Софийският апелативен съд отменя решението и американската фирма е изключена от списъка с кредиторите.


До "маловажния случай" се стига след...
В сигнала до ВКП от банката дори се посочват данни за пране на пари чрез американското дружеството – в крайна сметка става дума за значителна сума и след като тя не фигурира в отчетите на дружеството,  може би се крие нейният произход.

Сигналът е препратен по компетентност до Софийската градска прокуратура (СГП), която от своя страна го прeпраща до СРП. Проверката продължава две години и приключва именно с отказа да бъде образувано наказателно производство.

Прокуратурата проверява престъпление по чл. 311 - създаването на официален документ с невярно съдържание - договор за консултантски услуги на стойност от 44.9 млн. лв.


Юристи коментират, че подходът на държавното обвинение е абсурден и сбъркан, защото няма как договор да бъде официален документ, нито да има измама на съд. Освен това от държавното обвинение е трябвало на първо място да проверят дали няма извършено престъпление срещу кредиторите, щом се твърди, че договорът е целял да увреди кредитори в производство по несъстоятелност.


Държавното обвинение е разследвала престъпление, което изобщо не може да има - от постановлението за отказ се разбира, че подходът на прокуратурата е съвсем формален. Тя установява, че договорът е фалшив, че е бил ползван като основание за откриване на производство по несъстоятелност, но впоследствие опитът за фалшификация е бил разкрит и вредните последици - предотвратени. Това е и мотивът, с който прокурорът от СРП приема, че случаят е маловажен (въпреки че години наред  представители на фирми, адвокати, банкери сигнализираха за този проблем).

Отказът на държавното обвинение да се занимае със случая (а и с десетки други, сходни казуси), практически толерира тяхното мултиплициране. Случаят с бургаската фирма е конкретен, но е важна голямата картина - отказът на прокуратурата да разследва (или поне да налучка "правилното" престъпление) всъщност толерира нова форма на обявяване на несъстоятелност със задна дата.


Тя няма как да е възможна без участието на съда и хора, които могат да съдействат в подбора на правилния съдия. Тези казуси показват, че прокуратурата или не може, или не иска да гарантира сигурността на стопанския оборот в България. Постановлението на СРП е обжалвано от банката.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Весело
 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Как? Как. "

  Ами така.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 681 Гневно

  Е, хайде де, какво тук значат няколко десети милиона? Отдавна казвам, че Темида не е сляпа, а заслепена (с няколко пачки например).

 4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#1:"zidane"]Как? Как. [/quote]

  До коментар [#1] от "zidane":

  С коляно с крак................

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Връзката с другия материал по темата в Дневник става все по-натрапчива, дори за несведущите !
  Няма спасение !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 744 Неутрално

  От две неща в България, три са далавера. Зад всяко подобно дело стоят реални личности, които делят нещо откраднато. Обикновенно от обществото. От нас! Защото може. Защото търпим. После се питаме, как така се отзовахме на опашката, при страните от третия свят!

 7. 7 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 997 Неутрално

  За кой друг материал става на въпрос и коя е банката? Кой е собственик на фирмата?Коя е транспортната фирма?Нещо много неизвестни тук?

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Колко пари са отишли в джобовете на прокурорите /вкл. главния/ и колко ли в касите на ДПС

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално
 10. 10 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И банките са една мафия, че всеки, който ги е ужилил, заслужава потупване по рамото.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Само не ми казвайте, че някой е учуден от поредните своеволия от страна прокурори и съдии!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Няма по-безполезно нещо от прокуратурата...

  Тунеядци с големи заплати.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Те са свикнали да ловят чували с над 200 милиона ,за това им се струва маловажен случаят!

  klimentm
 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Ако е замесен отговорен червен другар наистина е маловажен , те играят по на едро

 15. 15 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прокуратурата се явява организирана престъпна група,която работи против интересите на обществото!Поради липса на правосъдие в страната, липсва интерес на чужди инвеститори.

 16. 16 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 963 Неутрално

  нашата прокуратура е пълен майтап. много некомпетентни и в повечето случай бандити са прокурорите. крайно време е да минат към изпълнителната власт та поне да носят някаква отговорност.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 17. 17 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Весело

  прокуратурата - в МВР! стига вече игра на независимости!

 18. 18 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма никъде такова правосъдие!
  По-зле сме и от страните от т.нар. трети свят....

 19. 19 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 266 Гневно

  Чета го това и все повече си мисля, че прокуратурата е най-гнилото звено. Съдебни решения се обжалват и дори бавно, възмездие идва, ама ако прокурор направи калпаво обвинение, няма оправия, щото пред кого ще обжалваш...

  Скоро Икономедия бяха писали, че в Съюза на Съдиите членуват около 1000 души, които са обикновено критични към ВСС и разни други измислени герои, и само около 300 съдии са в алтернативна организация, която е по-комфортна със статуквото. Та като гледам тази пропорция, повече и повече си мисля, че в прокуратурата е най-голямата помия...

 20. 20 Профил на denist
  denist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да се потърси съдята и прокурора по случая за коментар!
  Не могат вечно да се крият зад институциите! Трябва да има персонална отговорност!

 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  """ Тя няма как да е възможна без участието на съда и хора, които могат да съдействат в подбора на правилния съдия. Тези казуси показват, че прокуратурата или не може, или не иска да гарантира сигурността на стопанския оборот в България. ""
  -----------------------

  В тези две изречения от последния абзац на статията ,
  са много голяма част от корените на цялата ни КРИВО раздавателна система !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Съдебната ни ситема е над закона.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 431 Гневно

  Такава реформа трябва, че накрая ще излезе че са нужни булдозерите за всичкия боклук който се е натрупал през годините.

 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Явно достатъчно голями развери е смекчаващо вината обстоятелство

 25. 25 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "yorddj":

  И какво да направим, за да не търпим? Като ти казват, че по Конституция трябва да изчакаме Прокуратурата да си свърши работата. Няма друг овластен орган.

 26. 26 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Зависи за кого говорим! За некои другаре 44 милиона завлечени са дребна сума... а и съда винаги ще смета обществената опасност от тези другаре за незначителна

 27. 27 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Не можем да обвиним Прокуратурата в непостоянство и незачитане "правата" на покровителите и.

 28. 28 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#10] от "shinjuku":

  Само банкери в тоя форум, явно. Толкова минуси си отнесъл, че друго обяснение няма...

  freedom is another word for nothing else to lose
 29. 29 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#7] от "Само Левски":
  "За кой друг материал става на въпрос и коя е банката? Кой е собственик на фирмата?Коя е транспортната фирма?Нещо много неизвестни тук?"
  ---
  Сигурно си имат основателни причини да не ги назоват директно. Я са го направили, я са призовани от същите тези следователи, прокурори и съдии и няколко години влачене по съдилищата.
  Прочетете и този свързан материал от 'Капитал', а при малко повече отделено време - може и да се доберете до желаните имена на фирми и банки.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/13/1744674_dobriiat_chicho_ot_amerika/?sp=0#storystart

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  И не може и не иска, това е днешната прокуратура.
  Дори когато иска ( в случаите когато някой успее да я мотивира), тя пак не може - това последното си е най-обикновена некадърност.

 31. 31 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivanalex2":

  Институциите в нормалната държава са създадени да обслужват гражданите. На тази територия, те работят срещу нас. Екипирани са с цел да обслужват частния интерес на временния управител, който от своя страна е назначен по партийна линия. Така, целия ресурс отива по предназначение, различно от обществения интерес. Това обяснява и бездействието на прокуратурата, когато е необходима намесата и в многобройните случаи на кражби, измами и корупционни схеми, ощетяващи обществото. И обратното, действията и в полза на партия или олигархичен кръг.

 32. 32 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "yorddj":

  Абсолютно съм съгласен. Само дето не се вижда начин как нещата да се променят.

 33. 33 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivanalex2":

  Ако, тотално не сме загубили усета си за самосъхранение имаме само един полезен ход. Този път, да дадем гласа си за екипа, който е способен поне да опита да смени системата. Съзнавам наивността си, защото съм се убедил, че ние българите сме малък, но много прост народ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK