"Визия 2020" - защо е добра и това смущава

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов

© Велко Ангелов, Капитал

Министърът на отбраната Велизар ШаламановДокато четях Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана (оригиналната версия), в главата ми изникна слогана от рекламата на немските шоколади Ritter Sport, който гласи: Quadratisch, Praktisch, Gut (квадратен, практичен, добър). Така ми звучи и визията. Предварително искам да направя уговорка, че не съм се занимавала никога с отбрана и военно дело, четох документа без някаква предварителна подготовка, без предварителни предубеждения и честно казано с не особени очаквания. Първото, което ми направи впечатление беше, че е написан на много точен, ясен и разбран език (с изключение на няколко съкращения, които не разбрах) и се опитва да обясни сложни концепции през конкретни примери и статистика. От Визията, ми станаха ясни 3 неща:


 1. Войската и отбраната на страната ни са технически и морално остарели, демотивирани и недостатъчно финансирани. Имайки предвид географското положение на България, кои са съседите ни, принадлежността ни към НАТО и ЕС, които определят и националните ни интереси, сегашната ситуация граничи с престъпление
   
 2. Конюнктурата (по-малко вътре и повече отвън) позволява горният дефицит да бъде преодолян къде по-бързо, къде с по-плавни крачки, с предлагането на съвсем конкретни мерки (за тях малко по-надолу)
   
 3. Заплахите за страната ни и региона са сериозни и видими, и то в такава висока степен, че е възможно всеки момент да имаме повторение на атентата от 2012 г. или дори и по-лошо. По повод прочитът, че Русия се определя като непосредствена заплаха, аз такова нещо във Визията не видях. В целия документ, който е от 16 страници, Русия се споменава поименно точно 2 пъти. Първият път, на стр. 1, където е казано, че "Анексирането на Крим от Русия и конфликта в Източна Украйна се превърнаха в основен генератор на нестабилност за установения световен ред", изречението е част от Раздел I Среда за сигурност: хибридни войни, енергийна зависимост, провалени държави, тероризъм и миграция. Вторият път е на стр. 12, където като част от Раздел IV Необходими способи за съвременна отбрана, изречението казва, че "Това ще намали технологичната изостаналост от нашите саюзници и съсeди-членки на НАТО, както и зависимостта ни от Русия". Че има зависимост от Русия е факт, който струва ми се никой не отрича, независимо в коя част на партийната скала се намира. Къде пропагандата прозря заплаха, така и не става ясно, но всъщност това е и целта на всяка пропаганда – да всява смут, да пъха клин и да разделя и то във времена, когато обединение ни е нужно повече от всякога.
   


Полезното на Визията е, че предлага мерки за описаните по-горе проблеми. Какво всъщност се дава като възможни решения:
 • Модернизация като тук тя трябва да бъде разбирана в най-широк симсъл. От чисто техническа модернизация до обновяване на цели структури и системи, и оптимизиране на ресурс, оборудване и човешки капитал. Индиректно Визията намеква и модернизация в мисленето, но това е в средно и дълго-срочен план.
   
 • Превенция – ключов елемент на всяка една визия, стратегия или друг подобен документ, независимо в коя област. За съжаление в последните години в България се действа/мисли повече реактивно, отколкото превантивно. Последствията от това нямат нужда от изброяване, но се изразяват в милиони загубени средства, стотици човешки животи и безкрайно много разочарование, скептицизъм и озлобление. В тази връзка трябва да се гледа положително на документ, който е ориентиран напред, от който се вижда, че е мислено в перспектива, а не след като обърне каруцата. Визията набляга на обучения, редовни подготовки, "управление на промяната", преструктуриране на политики.
   
 • Инвестиции – абсолютно необходими както за осъществяването на модернизацията, така и за провеждането на успешна и устойчива превантивна политика. За разлика от други подобни документи, където най-често се искат определени суми без много ясна обосновка защо и за какво точно, във Визията инвестирането е разгледано не само като нужда, но и като възможност за развитие, реализация и цялостен напредък на страната. И всичко това отново подплатено с примери.
   
Със сигурност в документа има пропуски и части, които могат да бъдат подобрени. Със сигурност, запознати с материята могат да го критикуват аргументирано и да търсят слабости. Целта на този документ, обаче, както гласи и заглавието му, е да зададе макрорамката, да облече в прилична униформа поовехтялата ни армия и отбрана.


Защо мисля, че в този смисъл, Визията е добър документ? Защото ми звучи реалистично, конкретно и изпълнимо, не лесно изпълнимо, но все пак изпълнимо. Защото успях да разбера основни проблеми за сектор, който е много далечен за голяма част от обществото и защото показва ясна пътека, по която България трябва да върви, пътека, на която съвсем съзнателно е стъпила преди години. Атаките срещу Визията само доказват, че в нея има сериозна доза истина и може би точно това вся такова смущение и паника. Крайно време е да започнем да преодоляваме стари комплекси и да се научим да приемаме позиции изразени по един компетентен, балансиран и интелигентен начин, да работим за тяхното осъществяване, а не за тяхното сатанизиране.


*Авторът е юрист, директор на Български институт за правни инициативи (БИПИ)

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Интересно ми е какви нови самолети ще изберем. Чехия и Унгария са взели по една дузина Грипени на лизинг.

  Но иначе май-май основното внимание трябва да е към контра-разузнаването.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Заплахата не е само по военна линия, а и по икономическа. Неотдавна излезе официален доклад на германското разузнаване, в който в прав се посочваха руските интереси да фалират България, което е на път да се случи поне в енергийния сектор благодарение на няколко български политика, които се поставиха в услуга на руската държава, и подписваха какви ли не договори, спуснати им от Москва, променяха българското законодателство под руска диктовка, и правеха всичко възможно Русия да запази монопол върху енергийните доставки в България.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Истината е, че Русия ни е най-големият проблем откакто е погледнала към Европа и е решила, че ще сме им предмостие/губерния/република/заден двор и т.н. Затова ако си извадим главата от з...а и най-подир прогледнем може и наистина да осъмнем с приличен стратегически документ, а не с поредния папир за обща употреба.

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Само рубладжия може да обяви, че Русия не е заплаха ... Като пренебрегваме рисковете, нещата не се оправят сами

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Казаното в статията е напълно вярно. Заплаха има, армия и въоръжение нямаме.

  Същевременно БСП, хАтака и АБВ-то на Гоце изпаднаха в истерия, защото, видите ли, не можело лошо да се говори за Матушката.

  Към този руски хор от няколко дни се присъедини и мощният тенор на Баце - Русия не е заплаха, Визия 2020 е нелегитимен документ, той пари за оръжие нямало да дава и на него Русия му била стратегически партньор.

  Та, те така е на територията!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#3] от "today ":

  В енергийния сектор фалитът е неминуем поради две причини: 1. Високите изкупни цени на енергията произвеждана от американските централи и 2. високите изкупни цени на ВЕИ централите, които ЕС ни натресе. Русия няма нищо общо тук. Но опитът да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава, е забавен, да.

  nègre littéraire
 8. 8 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Русия винаги ще е някакъв вид заплаха, докато не се изчистят руските марионетки и отношенията с Русия не се поставят на практична основа.
  Като цяло документа в първоначалния си вид бе много добър, затова с/у него бяха активирани и подскочиха и от ляво и от Банкя.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Визията е добра, но трябваше по-ясно да се обозначи Русия като най-голямата опастност в момента за България - не само военна , но и икономическа. Първоначалния вариант беше по-добър.

 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Щом в първия документ е нямало нищо конкректно против Русия, защо бе така яростно и диво атакуван от Близнашки, медии и сидеров? Или за Русия трябва да се говорят само хубави неща? Или че медиите са наистина 94% руски?
  Всъщност кое в България не е руски? Нефтохима ли, 80% от бензиностанциите ли, повече от 50% от хотелите по морето, Булгартабак или Виваков? А коя от партиите не е проруска? БСП, Атака, ДПС (наследник на Мултигруп), ББЦ (създадена с парите на КТБ), АБВ или милиционерската ГЕРБ? Сигурно някой може да ме корегира с 2-3%, но да не забравяме и 300 000 руснаци, постоянно живеещи в Източна България!

 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Смущава, не само/толкова, че е добра, а че няма да се случи, не заради друго, а заради силното присъствие на продажни “политици“ в управлението на България ..... доста има за изброяване!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Стига общи приказки, стратегии и др. подобни глупости, дето Путин не ги чете. Време е да скочим и да напляскаме руснаците, както казваше Симеон Дянков. Но не на думи, както той правеше, а на дела.

 13. 13 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Първият вариант беше по добър, но смисъла се запазва колкото на петата колона да им е мъчно!

 14. 14 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  *Авторът е юрист, директор на Български институт за правни инициативи (БИПИ)
  аз пък може ли да попитам по темата, от къде се финансира този институт и госпожа директорката взема ли заплата като директор, колко и от кого! Иначе е ясно, че никой, нищо не е разбрал, включително и уважаемата госпожа, която го харесва квадратен ...! Основната заплаха е хибридната война, тук определяща е икономиката, и структурата на населението, а това няма нищо общо с това дали имаме самолети или не! Все пак защо никой не прави анализ на разходите ни за отбрана, включително уважаемия Шаламанов! Колко, са ни вноските, колко сме платили за мисиите, и т.н.

 15. 15 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#12:"ivanalex2"]както казваше Симеон Дянков[/quote]
  и да отидем да си работим при тях за рубли, както направи той!

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Заплахите за България са били все от Изтока:
  перси, хазари, араби, маджари, руснаци, печенеги, монголи, османлии...

 17. 17 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  ех, а от запад само мед и масло, и евтин ток на корем!

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Весело

  [quote#17:"capricorn2014"]ех, а от запад само мед и масло, и евтин ток на корем![/quote]

  Имаме си всичко.
  А за меда не трябва да се забравят думите на най-големият русофил - Драган Цанков:
  "Не ви щем ни меда, ни жилото."

 19. 19 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "capricorn2014":

  тъй-тъй

 20. 20 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Западняците не ни искат - само от изток ни "обичат".

 21. 21 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#16] от "palav_nik":

  Сърбия е на запад и е заплаха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK