"Визия 2020" - защо е добра и това смущава

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов

© Велко Ангелов, Капитал

Министърът на отбраната Велизар ШаламановДокато четях Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана (оригиналната версия), в главата ми изникна слогана от рекламата на немските шоколади Ritter Sport, който гласи: Quadratisch, Praktisch, Gut (квадратен, практичен, добър). Така ми звучи и визията. Предварително искам да направя уговорка, че не съм се занимавала никога с отбрана и военно дело, четох документа без някаква предварителна подготовка, без предварителни предубеждения и честно казано с не особени очаквания. Първото, което ми направи впечатление беше, че е написан на много точен, ясен и разбран език (с изключение на няколко съкращения, които не разбрах) и се опитва да обясни сложни концепции през конкретни примери и статистика. От Визията, ми станаха ясни 3 неща:


 1. Войската и отбраната на страната ни са технически и морално остарели, демотивирани и недостатъчно финансирани. Имайки предвид географското положение на България, кои са съседите ни, принадлежността ни към НАТО и ЕС, които определят и националните ни интереси, сегашната ситуация граничи с престъпление
   
 2. Конюнктурата (по-малко вътре и повече отвън) позволява горният дефицит да бъде преодолян къде по-бързо, къде с по-плавни крачки, с предлагането на съвсем конкретни мерки (за тях малко по-надолу)
   
 3. Заплахите за страната ни и региона са сериозни и видими, и то в такава висока степен, че е възможно всеки момент да имаме повторение на атентата от 2012 г. или дори и по-лошо. По повод прочитът, че Русия се определя като непосредствена заплаха, аз такова нещо във Визията не видях. В целия документ, който е от 16 страници, Русия се споменава поименно точно 2 пъти. Първият път, на стр. 1, където е казано, че "Анексирането на Крим от Русия и конфликта в Източна Украйна се превърнаха в основен генератор на нестабилност за установения световен ред", изречението е част от Раздел I Среда за сигурност: хибридни войни, енергийна зависимост, провалени държави, тероризъм и миграция. Вторият път е на стр. 12, където като част от Раздел IV Необходими способи за съвременна отбрана, изречението казва, че "Това ще намали технологичната изостаналост от нашите саюзници и съсeди-членки на НАТО, както и зависимостта ни от Русия". Че има зависимост от Русия е факт, който струва ми се никой не отрича, независимо в коя част на партийната скала се намира. Къде пропагандата прозря заплаха, така и не става ясно, но всъщност това е и целта на всяка пропаганда – да всява смут, да пъха клин и да разделя и то във времена, когато обединение ни е нужно повече от всякога.
   


Полезното на Визията е, че предлага мерки за описаните по-горе проблеми. Какво всъщност се дава като възможни решения:
 • Модернизация като тук тя трябва да бъде разбирана в най-широк симсъл. От чисто техническа модернизация до обновяване на цели структури и системи, и оптимизиране на ресурс, оборудване и човешки капитал. Индиректно Визията намеква и модернизация в мисленето, но това е в средно и дълго-срочен план.
   
 • Превенция – ключов елемент на всяка една визия, стратегия или друг подобен документ, независимо в коя област. За съжаление в последните години в България се действа/мисли повече реактивно, отколкото превантивно. Последствията от това нямат нужда от изброяване, но се изразяват в милиони загубени средства, стотици човешки животи и безкрайно много разочарование, скептицизъм и озлобление. В тази връзка трябва да се гледа положително на документ, който е ориентиран напред, от който се вижда, че е мислено в перспектива, а не след като обърне каруцата. Визията набляга на обучения, редовни подготовки, "управление на промяната", преструктуриране на политики.
   
 • Инвестиции – абсолютно необходими както за осъществяването на модернизацията, така и за провеждането на успешна и устойчива превантивна политика. За разлика от други подобни документи, където най-често се искат определени суми без много ясна обосновка защо и за какво точно, във Визията инвестирането е разгледано не само като нужда, но и като възможност за развитие, реализация и цялостен напредък на страната. И всичко това отново подплатено с примери.
   
Със сигурност в документа има пропуски и части, които могат да бъдат подобрени. Със сигурност, запознати с материята могат да го критикуват аргументирано и да търсят слабости. Целта на този документ, обаче, както гласи и заглавието му, е да зададе макрорамката, да облече в прилична униформа поовехтялата ни армия и отбрана.


Защо мисля, че в този смисъл, Визията е добър документ? Защото ми звучи реалистично, конкретно и изпълнимо, не лесно изпълнимо, но все пак изпълнимо. Защото успях да разбера основни проблеми за сектор, който е много далечен за голяма част от обществото и защото показва ясна пътека, по която България трябва да върви, пътека, на която съвсем съзнателно е стъпила преди години. Атаките срещу Визията само доказват, че в нея има сериозна доза истина и може би точно това вся такова смущение и паника. Крайно време е да започнем да преодоляваме стари комплекси и да се научим да приемаме позиции изразени по един компетентен, балансиран и интелигентен начин, да работим за тяхното осъществяване, а не за тяхното сатанизиране.


*Авторът е юрист, директор на Български институт за правни инициативи (БИПИ)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK