Прокуратурата не се заема с проповядващите омраза партии, предупреди Хелзинкският комитет

Прокуратурата не се заема с проповядващите омраза партии, предупреди Хелзинкският комитет

© Георги КожухаровПрокуратурата системно отказва да се заеме с националистическите партии, проповядващи омраза и сегрегация предизборно, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК). Повод за коментара е отказът от Апелативна прокуратура - София, да образува досъдебно производство за програмите на НФСБ и ВМРО – БНД.


"Разгледани в съвкупност, програмите на НФСБ и ВМРО-БНД не водят до извод за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към ромското население, а призовават по-скоро към интеграция и спазване на закона", гласи решението на прокуратурата.


По делото БХК представлява български гражданин от ромски произход, който е лично засегнат от омразата и дискриминацията, разпространена в инкриминираните предизборни платформи. От организацията припомнят, че предизборната програма на партия НФСБ е обещавала етническо прочистване на българските населени места от ромите и затваряне на последните в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в "туристическа атракция".
Според Апелативна прокуратура - София, посочените крайни мерки, като изолация на ромското население в програмата на НФСБ например, са за лица, които не желаят и не полагат усилия за интегриране.


Раздел в програмата на ВМРО-БНД пък е озаглавен "Как да започнем да решаваме циганския въпрос", като една от основните предлагани мерки за решаването е трудова повинност за роми. Предвижда се още сформиране на "доброволни отряди за защита на българското население" от ромите, което в същността си са незаконни паравоенни формирования с цел саморазправа и линч.


Глава VІІ от предизборната програма на НФСБ е озаглавена "Отношение към етносите", където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност.


В края на април 2013 г. няколко организации, сред които и БХК, са изпратили до президента и други институции отворено писмо, в което предупреждават за широкото използване на език на омразата като популистко оръжие за привличане на гласове в предизборната кампания за предсрочни парламентарни избори през май 2013 г. В отговор на писмото беше организирана среща с Върховна касационна прокуратура.


"Тезата на прокуратурата, системно застъпвана в постановленията на Софийската районна, Градската и Апелативната прокуратура е, че доколкото не може да се установи кое конкретно лице е предложило текстовете, то липсва субект на престъпление, тъй като наказателната отговорност по българския наказателен закон е винаги лична. Същевременно предмет на жалбата са политически програми, приети официално от управленски органи на партиите в рамките на добре документирани заседания, което позволява установяването на авторите на тези текстове", коментират от БХК.


"Предлагането в политически програми на отделяне на ромите в затворени лагери, излагането им на показ на туристи и ограничаването на раждаемостта им не са случайни думи, изпуснати от невнимаващ какво приказва човек в частно обкръжение, а официални предизборни публични позиции на политически организации, с които те целят максимално да достигнат избирателите и да им повлияят в своя подкрепя", отбеляза Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.


Според нея всяко заключение, че липсва пряк умисъл за дори една дума, написана там, "е лишено от здрав разум. Смешно е да се твърди, че тези неща са написани, без авторите им да са го осъзнавали". По думите ѝ отказът на прокуратурата реално да проведе разследване представлява чадър, който осигурява безнаказаност на всеки партиен колективен орган в противоречие на законността и обществения интерес.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ей, това патриотарите са най-жалката гледка на света.

 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  и тия са едни националистиииии ... комплексарщина!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Тъкмо не бях чел статии от БХК от известно време. Интересно ми е дали защитават граждани чиито права са нарушени, независимо от етноса им.

 4. 4 Профил на pakilata
  pakilata
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От организацията припомнят, че предизборната програма на партия НФСБ е обещавала етническо прочистване на българските населени места от ромите и затваряне на последните в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в "туристическа атракция".

  Е,как да не гласуваш за тях?

 5. 5 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Подкрепям изложеното в програмите на ВМРО и НФСБ досежно ромите.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "По делото БХК представлява български гражданин от ромски произход, който е лично засегнат от омразата и дискриминацията"

  Надали този "български гражданин от ромски произход" разбира какво става около него. Омраза , ненавист и презрение към всичко българско проповядва единствено антибългарската организация БХК

 7. 7 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А дали БХК-то ще защити учителките, наричани с много "обич" от тъмно...зелените ученици с най-обидни цигански думи....? Случайте са стотици...

 8. 8 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 405 Гневно

  До коментар [#7] от "StanDim":

  Или лекарите които биват бити от орките като пристигат да помагат след поредните пиянски изпълнения? Сега да очакваме статия от една авторка тук за геройчната борба на братята срещу мачкащата ги система, а?

 9. 9 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Прокуратурата трябва първо да се занимае с дейността на БХК,която е престъпна организация работеща против интересите на българското общество и е финансирана основно от няколко частни фондации -Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос на първо място!

 10. 10 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  [quote#3:"vigilo_confido"]Интересно ми е дали защитават граждани чиито права са нарушени, независимо от етноса им. [/quote]

  Не. Основно цигани, там има далавера. Нециганите кучета ги яли.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 803 Любопитно

  Я, модераторите, не ви ли прави впечатление, че тук преобладават мнения, които са на една стъпка от: обиди на расова,..., етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица? Или да ви ги докладвам едно по едно?

 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1079 Весело

  Я го дайте насам този гражданин от ромски произход, що го криете? Дайте да го посъветваме малко. Мъничко само. То от първият път педер@ст не се ставало, пък и ся е модерно и ще изглежда интелегентно след туй.

  Я да иде у Франция примерно и да се оплаче там от предизборната платформа на льо Пен ? Кауни!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#11] от "1_april":

  Абе, комсомолски! Докладчик недоклатен!
  Ей на, аз съм Лъвски, иди ме издай на турците.
  Кога пък един път ще защитите български гражданин от не ромски произход? А? Вий и подобните вам?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 14. 14 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#13] от "Bullet":
  Ами да, докладвах Ви, не съм убеден че сте новия Левски.
  Вие българин ли сте изобщо, че не мога да разчета подписа ви?

  Да не е на ромски или турски език?

 15. 15 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#14] от "1_april":

  Нито е на романезе, нито на османезе. Това че не можеш да разбереш е показател за ниската ти обща култура.

  За това, че си съвременния поп Кръсто, на българщината, аз няма да те съдя, той живота си знае работта.
  Не знам дали знаеш, ама " ...човек и добре да живее, умира..."
  Надявам се да си съградил нещо, което да остане след теб.
  Надявам се, някой който защитаваш, да не му тури ръка и да го върне за старо жилезо.
  Надявам се да не пребият бременната ти съпруга, за едно златно синджирче, да то обират къщата, поне два пъти годишно, да ти опрат нож в гърлото в градски транспот и зулят портфейла.
  Да продължавам ли да изброявам? Това ми се е случило на мен.
  А на теб?
  Живееш ли в квартал с преобладаващо циганско население?
  Половинката ти от въпросното малцинство ли е?
  Би ли пратил децата си в училище с преобладаващо циганско присъствие?
  Би ли позволил децата ти да се задомят с представител на въпросното малцинство?
  Би ли си осиновил циганче?
  Ако отговорът на въпросите е не, ако не живееш с тях и си ги виждал само на снимка, не се опитвай да ми преподаваш уроци по морал и право!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 16. 16 Профил на ddj29393868
  ddj29393868
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Българския хелзинкски комитет, трябва да се забрани и представителите му да се депортират от страната ни! Това са хора, работещи само и единствено срещу народа ни и неговите интереси!

  Както е казал революционера:
  - Со кротце, со благо и со малко кютек. Нема да им е излишно

  За да видят какво изпитват битите,изнасилвани и убивани български лекари,стари хора и деца от циганите които тези същества защитават.

 17. 17 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bullet":
  Отговорът на първите 3 въпроса е не, а на останалите да. А щом ти и другите около теб, живеят в ръждясали къщи и се налага да дадеш последното синджирче и портфейла си, за да роди жена ти благополучно..., повярвай, за това не са виновни малцинствата, а тези които са откраднали стократно повече /цигански барони, ДПС-ари и "български" партии/ от бюджета на държавата, предназначен включително и за образование и интеграция на социално слабите.

 18. 18 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bullet":
  Извинявай , че минах на ти, но някак си те почуствах близък : и мен са ме обирали два пъти, след проучване от бели " приятели".
  Така че: Осъзнай се днес, утре може да бъде ...късно!
  Лека!

 19. 19 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#17] от "1_april":

  След краткото социологическо проучване, на което си се отзовал, та ти си 60 % ксенофоб. Извадката не е представителна и служи само са лично потребление. Границите на неприкосновенността не трябва да се прекрачват и толерирането на подобни нарушения, през последните 25 години създаде уродливата форма на демокрация и групи ползващи се с " привилегии".

  Айде да не задълбавам, че става още по л@йняно.

  http://youtu.be/VSXsZHNam3Q

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 20. 20 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bullet":
  Не знам за кое проучване говориш, но аз много внимавам да не изпадам в ксенофобия, защото това е най- лесното: да обвиниш различните от тебе за собствените ти проблеми.
  А песента наистина ми хареса / клипа не съвсем/, не бях я слушал, но тя не подкрепя особено твоята теза. Понеже останахме само двамата под тази статия, предлагам да прекратим диалога засега. По - късно при повод, например когато Атака влезе в парламента с гордо изправен златен среден пръст, пак може да обменим мнения...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK