Само намек за заплахата Русия остана в редактирания документ Визия 2020

Военният министър Велизар Шаламанов беше определен за автор на първата версия на документа. В редактираната били отразени становищата на всички отговорни институции.

Военният министър Велизар Шаламанов беше определен за автор на първата версия на документа. В редактираната били отразени становищата на всички отговорни институции.В редактирания вариант на предизвикалата миникриза във властта "Визия: "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020" заплахата от страна на Русия е загатната, но не посочена директно, показва публикуваната нова версия на документа. Той беше приет с консенсус от Съвета по сигурност към МС. На базата на документа и решенията на срещата на върха на НАТО през септември, кабинетът ще приеме Национална програма: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020".


Според визията България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност, като тенденциите за тяхното развитие са негативни в средносрочен, а в редица случаи и в дългосрочен аспект. "Незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Те доведоха до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион. Това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България", се казва още в документа.


От тази част е отпаднал абзацът, според които кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство. Липсва и текстът, който казваше, че отчитайки характера на държавно устройство на Руската федерация, развитие на кризата представлява сериозна заплаха за сигурността на България.
Очаквано, е паднал и абзацът, според който "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".


Хибридната война остана като заплаха
"Хибридната война", съчетаваща прилагане на конвенционални методи с похвати от партизанска война, прикрито подпомагане на сепаратистки групировки, кибератаки и пропаганда, икономически натиск и действия, остава като потенциална заплаха, но не е конкретизирано от кого може да се използва тя.


При редакцията е заличен и текстът, според който "изострянето на отношенията между Москва, от една страна и Киев, ЕС, САЩ и НАТО, от друга, поставя на огромно изпитание икономическата и енергийната сигурност на страната ни, което допълнително влошава отбранителните ни способности".


Вместо това е посочено, че влизането в спирала от санкции се отразява пряко на икономическите интереси на страната ни. "Същевременно България е изключително зависима от един доставчик на енергийни ресурси. В този смисъл е ключова необходимостта от диверсификация на енергийните източници за България и засилено сътрудничество в ЕС за намаляване на негативните икономически последици от кризата на изток от нас", се казва в новата "Визия 2020".


Останалите рискове са приети без забележки
Формулировките за заплахите за националната сигурност от югоизток и юг остават без промяна, като се посочват динамично протичащите кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка. Споменават се още конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак, въоръжената конфронтация между Израел и "Хамас", обстановката в Ливан, Либия, Египет и Алжир.


От запад съществуващите потенциални рискове са свързани със страните от Западните Балкани и забавянето на тяхната интеграция в НАТО и ЕС, неспазването на принципите и ценностите на либералната демокрация и загуба на ясна евро-атлантическа посока. "В региона продължават да се генерират рискове за стабилността, включително за България, произтичащи предимно от етническа и религиозна нетърпимост и от дълбоко вкоренените "националистически идеологии", се казва във Визия 2020.


В документа се посочва също, че съществува реална опасност лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да достигнат на територията на страната ни.


Предложената промяна на финансирането на отбраната остава
Почти без промяна е частта, в която се говори за това, че новите стратегически предизвикателства изискват не само повече ресурси, но и реорганизация на начина, по който те се използват. Остава констатацията, че към момента България не разполага с необходимия военен ресурс, който да изпълни ефикасно ролята на гарант на сигурността, особено в бързо променящите се предизвикателства на съвременната стратегическа среда.


Настоящето ръководство на министертво на отбраната смята, че за да се промени това, трябва още през 2015 г. разходите за отбрана ще достигнат приетите от НС 1,5% от БВП, като след това те ще се увеличават всяка година с 0,1% от БВП,така че през 2020 г. да достигнат 2,0% от БВП.


В същото време е нужно да се промени и структурата на разходите, като вместо 4-5% от сумата да се дава за капиталови разходи (тук влиза и превъоръжаването), за тях да се заделят до 15-20% от общия бюджет за отбрана. Това би гарантирало възможността за постоянно технологично осъвременяване на способностите на българските въоръжени сили.


Звеното за съвместни проекти с НАТО изчезна от документа
Визия 2020 обаче вече не предвижда създаването на специално звено за управление на проекти с НАТО, ЕС, регионални и двустранни програми, което да отговаря за събирането на информация за различни съюзнически инициативи. То трябваше да подпомага подготовката на документите и управлението на договорените по тази линия проекти. Вместо това се посочва, че трябва да се "търси максимална степен на реализация на проекти чрез агенции на НАТО и чрез използване на съществуващи решения с общо финансиране в НАТО".


Сред спешните мерки за преворъжаване, документът посочва закупуването на многофункционален тактически изтребител, модернизацията на съществуващите фрегати тип Е-71 и подмяната на тяхното въоръжение, и придобиването на нова бойна бронирана машина.


Документът предвижва също обвързване и стриктно съответствие на подготовката, тренировките и ученията с нормите в НАТО. "За целта е необходимо възможно най-голям брой учения да бъдат в рамките на НАТО, а всеки български военнослужещ да покрива напълно нормативите за полева подготовка, летателни часове или дни на море. Всяко отклонение от тази политика неизбежно води до деморализация на армията, неспособност да изпълнява функцията си и вредни, често необратими последици за българската икономика и външна политика", се казва в документа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Ако и този вариант не им хареса и искат "по-мек" най-добре ще е да го дадат на руснаците да ни го напишат.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 2. 2 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Така и предполагах, гадюхите са много, организирани са и трябва да се трудят за рублите си!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  Рубладжиите явно не смятат икономическата и енергийна зависимост от авторитарна Русия за опсност

 4. 4 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Е как ще е повече от намек - премиер е Гъзоблизнашки.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  само дето в адекватни бойни действия ще издържат най-много ден-два преди капитулация.

 7. 7 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 605 Весело

  E к'во да намекват, то всичко е ясно.

 8. 8 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 500 Неутрално

  И такива формулировки са победа в България. Поне някъде официално казваме, че Крим е незаконно анексиран, че си спомням някакви ДЕПУТАТИ как ни честитяха православната русофилска победа в третата кримска война (!?!??!)

 9. 9 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Шубето е голям страх, но духа е вън от бутилката и както виждате дискусия има навсякъде.

 10. 10 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Газпром може да са спокойни, газопроводът в Украйна ще е изключително надежден и добре защитен веднага щом тя влезе в НАТО, а за това няма да ви се наложи да чакате дълго. И ние от НАТО също милеем за вашия интерес. Загрижеността е взаимна.

 11. 11 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално
 12. 12 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 550 Любопитно

  До коментар [#1] от "emil":

  Е, то не се знае и сега дали руснаците не са участвали в измененията!

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  Безгръбначни шушумиги.

  Добре поне, че е останало "незаконното анексиране на Крим", а не са го направили "присъединяването на Крим към Русия по волята на кримския народ".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#12:"georgi1957"]дали руснаците не са участвали в измененията![/quote]

  Изглежда, че не са участвали директно, а само чрез гъзолизци.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на spar
  spar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Май сърбаме и попарата на "супер експертите" от ДС, възстановени от Вигенин във външно.

 16. 16 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  На кого му омекнаха краченцата, че така бързо клекна? Очевидно е, че не е Шаламанов.....КОЙ???

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 17. 17 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Въпреки надеждите на българските комунисти, начело с другаря Близнашки, който достойно замести друг рубладжия - Шишарски, България няма да може да направи така мечтаният завой и да стане задунайска губерния. Спокойно другари, НАТО е натоварено и с хуманитарни обязаности, а както вече видяхме, ненавременното разбиване на определени тоталитарни структури, ражда чудовища.
  България е водещ пример, след Русия, естествено. Но България е в НАТО, малка разлика.....

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 18. 18 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 446 Неутрално

  ... иначе писмата от Атака БСП АБВ и прочие креатури са в абсолютно категоричен стил..

 19. 19 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз се съмнявам, че дори и Шаламанов е допускал, че оригинала ще бъде приет.
  Ефектът обаче е положителен - казаха се явно неща които един не служебен министър не би смя да заяви толкова открито.
  Останалото е работа на службите и МО, когато един ден дай боже заработят както трябва.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Сакън да не разсърдят кагебиста!

  klimentm
 21. 21 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Господин Шаламанов не трябваше да редактирате нищо Отсьпихте пред (рубладжийте) Който не е сьгласен сьс становището на военния министьр* Има право да реве по медеите колкот си иска

 22. 22 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Весело

  като има дпс ,бсп и атака визия 2020 забравете.България да се защити от раша трябва да има 20 нови самолета грипен 2 броя FREMM фрагати и 1-2 подводници Type 214

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Такъв важен документ не се прави за дни и със сигурност не се прави от служебно правителство !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#23:"EREBUS"]Такъв важен документ не се прави за дни и със сигурност не се прави от служебно правителство ![/quote]

  Може да си прав, което означава, че правителството на Орешарски е имало по-неотложни задачи от националната сигурност, а следващата подобна среща на НАТО е след две години. Кой предлагаш да подготви документа, бай Таньо от форума, че е безработен и има доста свободно време?

 25. 25 Профил на spar
  spar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-полезното от цялата история с "Визия 2020" ще се окаже ролята й на лакмус. Хора, които с години изграждаха имидж на сравнително безпристрастни експерти (пр. М. Михов, Д. Йончев) свалиха маските. В защита на величието на Русия и правотата на Путин сега носят от девет кладенеца вода.

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Изтривалки.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Документът на г-н Шаламанов в оригиналния си вариант, би могъл да се приеме само при едно положение - ако България се управляваше от истински патриоти, начело с генерал с разбиранията и смелостта на ген. Аугусто Пиночет.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  С изключение на едно-две места,където би могло да се заостри с една идея, според мен сме близко до максимума,който страна като България може да сложи на масата в настоящия момент. Допълнителен плюс е,че благодарение смелата стъпка на Шаламанов сега много хора ще четат между редовете и ще знаят, какво се крие зад някои затлачени фрази. А най-важното е,че след едногодишното и кусур путинопоклонничество и безволно козируване в стойка "Мирно" България показва,че като минимум е твърдо решена да се измъкне от гибелните клещи на путиновата пета колона.
  Сега вече думата е наша-на изборите!

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1660 Любопитно

  Ислямизъм и болшевизъм.
  Това са враговете на България от памтивека.
  Все от Изтока...

 30. 30 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дон Кихот":

  На ниво дипломация документът не е толкова зле, но по-ниско ниво на заплаха означава и по-малка помощ от страна на НАТО, а в политически аспект пак ще лъснем като ненадежден и лесно манипилируем съюзник.

 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#27:"GreenEyes"]ако България се управляваше от истински патриоти, начело с генерал с разбиранията и смелостта на ген. Аугусто Пиночет. [/quote]
  Вече имаше едни такива патриоти начело с най -големият - Богдан Филов, които патриотично приеха закон, че има истински и неистински българи и вкараха страната във война на страната на агресорите. Тогава това беше последна европейска мода, всички страни на Европа или поне огромното мнозинство деляха гражданите си на патриоти и на национални предатели от низша раса, които бяха преследвани. Сега отново следваме "европейската мода" да си търсим врагове на нацията и заплахи за истинските патриоти. Да видим сега докъде ще стигнем в модното ни дефиле.

 32. 32 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Някои неутрали пишат , че служебното правителство не трябва да се намесва във важните за БГ проблеми.Бих ги попитал , ако има пожар до нас,трябва ли да стоим и чакаме новото правителство, още повече има важна среща на НАТО , където трябва да изразим своята позиция и претенции!

 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Отлична работа на руските служби. Документът е изрядно подготвен от московските специалисти, леко загатващ някаква опасност, но не е ясно каква и откъде. От документа не разбрах Македония ли е опасност за България, Русия ли, Албания ли?
  Умните манипулатори имат един много хубав похват - "кажи половината истина, за да смекчиш шока от цялата". Кабинетът на българския министерски съвет в Москва за пореден път е създал един шедьовър, достоен за своите съветски образци.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 34. 34 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Така и трябва да бъде!Хайде стига сме се перчили и повтаряли глупостите им,защото презокеанският брат ако побегне,както го стори в Сирия,Ирак,Либия,как ще я караме?

  magazinitisia
 35. 35 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  [quote#31:"Каишков - Гласът на Америка"]Вече имаше едни такива патриоти начело с най -големият - Богдан Филов, които патриотично приеха закон, че има истински и неистински българи и вкараха страната във война на страната на агресорите. [/quote]
  За Богдан Филов друг път ще ти разкажа истинската история, сега е още твърде рано за теб... Но за Пиночет ще ти припомня какво правеха вашите другари по тошово време. Генерал Пиночет е пример за подражание. Благодарение на покойния Ген. Пиночет (R.I.P) дългата държава /6,435 km брегова линия - ЦРУ измерване / беше спасена от комунистическо иго, а неправилните лица своевременно респектирани от генерала.
  Във вестник "Работническо дело" и под диктата на БКП-КПСС /Съветско посолство/ се пишеха оди, тропари и не по-малко от 5 статии за Чили във всеки нов брой, стартиращи от първа страница с продължения до последната, където достопочтения Ген. Пиночет беше оплюван, а народът на Чили подкрепящ го - наричан "подли американци". Своевременният разстрел на Салвадор Алиенде - агент на КГБ, сложи край на мераците на СССР да откопчат още една американска държава.
  Джурналята по онова време явно искаха да кажат "САЩ-ци" (УСАняци), но употребяваха масово изразът "подли американци", а това доведе до писмени протести от посолствата на въпросните държави връчени лично на многоуважаемият държавен глава Тодор Живков.
  Представата за "подли американци" навяваше в главите на по-умните в България схващането, че всичко американско е подло, а това се получаваше, като резултат на журналистически не/знания по география и непроумяването на факта, че Чили също е АМЕРИКАНСКА ДЪРЖАВА, защото се намира в Америка (Южна А.).
  Както в Турция и Гърция, така и в Чили с идването на военните на власт нещата се оправяха и държавите след това демонстрираха невероятен скок в икономическата, социалната и международна дейност, управлявани от подходящи цивилни правителства.
  В момента Гърция е в ЕС и няма как военните да вземат властта и размажат червените лумпени, с каквито е пълна Гърция и .... виждате докъде я докараха, въпреки че са с няколко степени по-добре от българите по "скалата на благополучието".

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 36. 36 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#29] от "palav_nik":

  И на Юг приятелю и на Юг!

  magazinitisia
 37. 37 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#8] от "ungeheuer":

  Много сте прав.
  Борбата ще бъде тежка, но поне е добре че в МО крилото "НАТО" взима превес над крилото "ГРУ" лека-полека и генерационно.
  Иначе ние сме неголям народ, но жилав. И стига сме хленчили. Ами да се оправяме сами.
  А на министър Шаламанов - браво. Имам и първия и втория вариант на "Визия 2020". Първият беше по-силен, малко го натиснаха Шаламанов ама удържа вътре да влезе "анексията на Крим" което си е "бланкетен факт" по израза на Близнашки. Поне това руската агентура не е могла да махне.

 38. 38 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Е то най-важното е отпаднало! Губи се смисъла от документа, за да изградиш отбраната трябва да знаеш кой е потенциалния противник.Пак нищо конкретно от БГ политиците!

 39. 39 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#30] от "oos19355380":

  "... а в политически аспект пак ще лъснем като ненадежден и лесно манипилируем съюзник. "

  Ще си позволя да не се съглася, защото засега от другите страни на НАТО няма толкова силно изразени политически страсти,че да изгледаме зле на фона им. Те също засега се придържат към дипломацията, хитът е "мирно решение".
  Според мен, фактът , че истината беше казана право в очите, без светът да се срути и беше посрещната с толкова разбиране и поддръжка от хората, вече ще доминира като модел на поведение и като ориентир за политиците и за правителствата.

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  "Хибридната война", съчетаваща прилагане на конвенционални методи с похвати от партизанска война, прикрито подпомагане на сепаратистки групировки, кибератаки и пропаганда, икономически натиск и действия, остава като потенциална заплаха, но не е конкретизирано от кого може да се използва тя."

  То е ясно от коя държава може да се използват тези подли похвати... това разбира се е САЩ. Гореизброените похвати в миналото често са били използвани от янките...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на rskaarul
  rskaarul
  Рейтинг: 225 Неутрално
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  Формулировките за заплахите за националната сигурност от югоизток и юг остават без промяна, като се посочват динамично протичащите кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка. Споменават се още конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак."

  Ето това е най-голямата външна опасност за родината ни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#16] от "the_flea":

  КОЙ е Едвин Сугарев ...

 44. 44 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  [quote#42:"Иво"]Формулировките за заплахите за националната сигурност от югоизток и юг остават без промяна, като се посочват динамично протичащите кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка.[/quote]

  [quote#42:"Иво"]Ето това е най-голямата външна опасност за родината ни. [/quote]

  Така де, ислямистите-терористи и комунистите са като две капки вода, иначе как ще си обясним взривяването на църкви и обезглавяването на българи от родните промосковски комунисти. Защото ако комунистите някой ден дойдат пак на - няма да мине без реално рязане на глави, подобно обезглавяванията без съд и присъда след 9 септември 1944.
  Тероризмът и комунизмът винаги са вървели ръка за ръка и имат най-различни причудливи форми - от реалното рязане на глави до видео екзекуциите.
  За психиатрите-аналитици подобен феномен също ще представлява небивал интерес и вероятно ще отнеме години само за терминизиране на психологията на комуниста-терорист (ислямиста-терорист), която е странно неадекватна спрямо нормалната човешка психология.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 45. 45 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всеки от андрешковците е достоен,
  за Министър-председател на държавицата България, но не би ...
  Тази "Визия 2020 за отбраната" съответства най-точно
  на международното положение и ситуацията в страната...
  Документът е "триалогичен" и пределно ясен за "адресатите", следва да го приемем с доволен консенсус...

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#40:"Иво"]То е ясно от коя държава може да се използват тези подли похвати... това разбира се е САЩ. [/quote]

  Еееейиии, верно бе! Че как не се сетихме по-рано?! Браво! Пращиш от акъл.
  =================================

  ПП Майката на идиотите все е бременна.

 47. 47 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Той този, Вели Шами, нещо се е сбъркал. Живее в старо измерение. Реалностите вече са други, ама той нали е министер, иска с нещо да е по-, ама не му се получи. Ще си остане един неосъществен идеалист (непрагматичен) като един С. Паси..

 48. 48 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ето такива дрисльовци ни управляват!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 49. 49 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Проф.Близнащки предаде ччетата!Велизар Шаламанов беше подготвил страхотна визия,обачче удари на комунистиèски камък.Жалко,Близнашки!

  Tony
 50. 50 Профил на sardanapal
  sardanapal
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Появи се един политик с топки да каже истината без заобикалки и армията от полититически евнуси, свикнали да въртят услужливо задните си части в различни посоки, се нахвърлиха да замазват нещата. Жалка картинка!

  Сигурен съм, че ако заплахата за националната ни сигурност в момента идваше от Великобритания, Германия или САЩ, Шаламанов щеше по същия открит и директен начин да посочи опасността.

 51. 51 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Русия е заплаха за националната сигурност на България.Затова настоявам за постоянни бази на НАТО на наша територия.Между другото Румъния е заявила желание за бази на алианса на тяхна територия,ние защо да оставаме по назад от нашата съседка?

 52. 52 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#1] от "emil":
  Те сегашните корекциите идват от тяхната агентура.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 53. 53 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 492 Неутрално

  С това осакатяване на Визията Близнашки ще остане в обществената памет като втория Орешарски. Вместо да се опре на силите, които застанаха зад него, той предаде и разгневи и тях и с атаките срещу него от БСП и компания няма никой, който да застане зад него. Срам и позор за Близнашки.

 54. 54 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "Чичо Дачо борбата продължава!"
  И побеждаваме !
  А Шаламанов ДГД!

  Твой Гошко.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 55. 55 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Близнашки определено е виновен за смяната на тона във Визия 2020. Обаче, в стремежа си да се харесат на публиката, голяма част от политиците, които трябва да са начело на общественото проглеждане относно заплахата от Русия, не смеят дори да повдигнат ъгълчето на завесата на проблема. Формулировката и истината завариха обществото неподготвено. Проблемът дълго е избягван политически коректно и отново бе заметен под килима от лидерите. Нещо което е още по-лошо. Сами потърсете отговора дали е безопасно политически коректното нехайство тук: http://www.puknatastotinka.com

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Абе рубладжии вие на Путин намеци ли ще му правите ?

 58. 58 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 935 Любопитно

  Болшинството наши политици толкова са свикнали да угодничат на Русия, че като се каже нещо реално и различно се шокират и го приемат като ерес!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 544 Неутрално

  и с автор E-Learning 17 и Веселин Нинов.

  Как може там да има безименни компютри?

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  Визия 2020 - компромисен вариант

  Школите за тоталитарното ленинистко еничерство,
  по-специално путинистката,
  продължават да са заплаха както за Евроатлантическия съюз,
  така и за Евразийския.

  още инфо

  "Тоталитарните близнаци" Ленин, Сталин и Хитлер,
  изследване на тема тоталитарни социализми,
  от д-р Желю Желев, първи демократично избран президент на Република България.

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от юрист Иван Лилов

  "Само намек за заплахата Русия остана в редактирания документ Визия 2020"

 64. 64 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 507 Неутрално

  ... абе тоя близалков какво си позволява... оставка!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 65. 65 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "adam1966": ≪Някои неутрали пишат , че служебното правителство не трябва да се намесва във важните за БГ проблеми.Бих ги попитал , ако има пожар до нас,трябва ли да стоим и чакаме новото правителство, още повече има важна среща на НАТО , където трябва да изразим своята позиция и претенции!≫

  Адам, бихте били напълно прав, ако имаше пожар. Във военната област (защото проблемът е във военната област, иначе нямаше документът да се подготвя само от Шаламанов, не и без участието поне на министъра на МВР) пожар за сега за нас няма. И проблемът не е пожарен, тоест, не изисква незабавно реагиране, защото се вземат решения не какво да се направи веднага, а какво трябва да се направи в бъдеще. А задълженията и правата на служебното правителство са то да решава текущите проблеми, независимо дали те са големи или малки. Например, то трябва да вземе мерки за военната защита на държавата, ако, примерно казано, Македония ни нападне с цел да ни вземе цялата история. Но и морално, и политически то не трябва да се опитва да решава политиката на държавата в средносрочен или в дългосрочен план. Не е негова работа да се занимава с това.

 66. 66 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Позор за националните предатели!
  Всички руски агенти и рубладжии - вън от България!
  Никога няма да се оправим докато все още ни "управляват".
  ЗАЩОТО КРАЙНАТА ЦЕЛ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ СА ПРОЛИВИТЕ, А НИЕ САМО ИМ ПРЕЧИМ ПО ПЪТЯ.
  От векове насам.

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  До коментар [#66] от "ppopov67":

  По твоята логика, най-голямият враг на Русия и първа цел за дестабилизиране би трябвало да е Турция, а НЕ България, защото от стотици години Проливите са контролирани от турците... в същотото време отношенията между Турция и Русия в момента са отлични.

  П.П.
  Учете география и следете политическите глобални процеси преди да пишете подобни глупости следващия път... ;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  С неумело перифразирания оксиморон "Винаги с НАТО, никога против Русия!" днес можем да илюстрираме не само българската ущърбност и жалката политическа андрешковщина на т.нар. елит. Това е парадигмата на българския разпад - морален, стопански и демографски. Как изобщо е възможно хем да си с ценностите на Западната цивилизация хем да не възразиш срещу дивашката варварщина от североизток. Няма да се оправи тази държава. Терминал 2.

 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Шаламанов е българският Сикорски. Но там ние тръпнем за ресора на Кристалка. Пародийо българска!

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  Новиат документ "Визия 2020" е обикновена измама!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  Та каква работа ще свърши документ, който изкривява или направо подменя истинската ситуация и истинските врагове на страната ни!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Гневно

  Ей, комунягите се нахвърлиха като глутница, над единствения нормален в правителството...страшно е...

 73. 73 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 633 Неутрално

  ами нали затова са "патриотите" от ДС - да пазят интересите на русия и да наливат колкото се може по-голяма част от БВП на България в русия

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  [quote#51:"europa_bg"]Русия е заплаха за националната сигурност на България.Затова настоявам за постоянни бази на НАТО[/quote]
  Обама го каза в прав текст: Източна Европа ще воюва срещу Русия, а ние ще помагаме. Подтекстът е ИЕ да поеме по-голяма част от бомбения ресурс на Русия, който иначе е предназначен за САЩ. Така беше през ПСВ и през ВСВ, така искат и през ТСВ. А ние сме готови да сътрудничим.

 76. 76 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#1:"emil"]Ако и този вариант не им хареса и искат "по-мек" най-добре ще е да го дадат на руснаците да ни го напишат.[/quote]
  Не е необходимо. Бойко Методиев Борисов сам ще свърши тази работа на 5-токолонник и защитник на руските интереси у нас, според собствените си зависимости от ДС/КГБ.
  http://pressadaily.bg/publication/53221-%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%90:-%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC/
  Бойко Борисов специално за ПРЕСА: "Повече пари за оръжие не давам"
  "Бившият премиер е и против в стратегията да бъде записано, че с Русия сме в някакъв вид война. „Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен излаз на нашите стоки като пазар."

 77. 77 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#23:"EREBUS"]Такъв важен документ не се прави за дни и със сигурност не се прави от служебно правителство ![/quote]
  Що?
  Да не би, като дойде служебно правителство, анализаторите и експертите в МО да спират да работят и да правят анализи на рисковете за нац. ни сигурност, а с избора на ново редовно правителство, да започват отново?

 78. 78 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#25:"spar"]Най-полезното от цялата история с "Визия 2020" ще се окаже ролята й на лакмус. Хора, които с години изграждаха имидж на сравнително безпристрастни експерти (пр. М. Михов, Д. Йончев) свалиха маските. В защита на величието на Русия и правотата на Путин сега носят от девет кладенеца вода.[/quote]
  Освен тях и едни "десни" политици, като Гражданина за Евразийско Развитие на България - Бойко Методиев Борисов, свалиха маските.
  БМБ - "Бившият премиер е и против в стратегията да бъде записано, че с Русия сме в някакъв вид война. „Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен излаз на нашите стоки като пазар."
  http://pressadaily.bg/publication/53221-%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%90:-%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC/

 79. 79 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#28:"Дон Кихот"] А най-важното е,че след едногодишното и кусур путинопоклонничество и безволно козируване в стойка "Мирно" България показва,че като минимум е твърдо решена да се измъкне от гибелните клещи на путиновата пета колона.
  Сега вече думата е наша-на изборите![/quote]
  "Дон Кихот", нищо не казваш за позицията на ГЕРБ по въпроса, пардон к'ъв герб, на Бойко Методиев Борисов.
  Той по-малък путинопоклонник ли е, няма ли и той да продължи безволевото козируване в стойка "Мирно!"?
  БМБ - "Русия е наш стратегически партньор!"
  http://pressadaily.bg/publication/53221-%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%90:-%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC/

  А аз, наивникът, си мислех, че ЕС и страните-членки на НАТО са наши стратегически партньори.

 80. 80 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#31:"Каишков - Гласът на Америка"]Вече имаше едни такива патриоти начело с най -големият - Богдан Филов, които патриотично приеха закон, че има истински и неистински българи и вкараха страната във война на страната на агресорите.[/quote]
  Каишков, айде червените чугуни да не преиначавате историята. България се е включила във ВСВ на страната на Германия, но никога не е третирала хората на истински и неистински. Самият факт, че страната ни е заела твърда позиция по еврейския въпрос и е спасила българските евреи, като не е позволила тяхната депортация, го потвърждава.
  В същото време комунистите-болшевики в Советском союзе и след войната са продължили да преследват евреите, действително третирайки ги като втора ръка хора. В това отношение "другарят" Сталин е бил железен.

 81. 81 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#72:"Коки"]Ей, комунягите се нахвърлиха като глутница, над единствения нормален в правителството...страшно е...[/quote]
  Да са само комунягите, ами и герберастите са същите, ама те нали са си от едно котило...
  Я глей к'ви "трънки и глогинки" дращят "glog", "Дон Кихот" и др. из форума.
  Досущ като вожда Бойко Методиев Борисов - "Русия е наш стратегически партньор"
  http://pressadaily.bg/publication/53221-%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%90:-%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK