Реформаторите искат ясна позиция от президента и Близнашки за Русия

Меглена Кунева

© Анелия Николова

Меглена КуневаРеформаторският блок застава зад констатациите и препоръките, залегнали в стратегията "Визия 2020" за националната сигурност и участието на България в НАТО. Агресивната и реваншистка политика, провеждана целенасочено от Владимир Путин, е първостепенен риск за националната сигурност на страната като член на ЕС и НАТО.


Това се казва в декларация на реформаторите, представена на пресконференция днес. В документа, озаглавен "Реформаторският блок остро осъжда агресията на Русия в Украйна", от коалицията призовават служебния премиер Георги Близнашки заедно с екипа си активно да отстоява и да защитава националния интерес, а не интереса на чужди сили, които оказват натиск включително през български партии и политици.


Незабавно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност
От блока настояват президентът Росен Плевнелиев незабавно да свика Консултативния съвет за национална сигурност и искат той и премиерът да излязат с ясна позиция по въпросите за руската инвазия, за недопустимостта на руските действия, за повишените рискове за международната сигурност и България и за подкрепа за линия на по-твърдо дистанциране от Русия.


Реформаторите призовават на срещата на НАТО в Уелс в четвъртък правителството да поиска допълнителни гаранции за сигурността и териториалната неприкосновеност на България и затягане на санкциите срещу Русия.


Поздравяват Шаламанов за професионализма


"Санкциите към Русия имат възпиращ ефект – трябва да се изпрати ясен сигнал и да знаем, че това е интересът, който има България", заяви пред журналисти председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.


Стратегията "Визия 2020" беше преработена, след като в първоначалната версия на документа, подготвена от екипа на военния министър Велизар Шаламанов, се посочваше, че Русия е една от заплахите за националната сигурност и че води "хибридна и информационна война".


От блока поздравяват Шаламанов за професионализма и добре свършената работа. Кунева потвърди, че Русия води тъкмо хибридна война, в която има непряк сблъсък, а "други начини да се влияе на политиката на една страна".


В стратегията да се говори не за Русия, а за управлението на Путин


Тя уточни, че е добре в документа да се говори не за страната, а конкретно за управлението на Владимир Путин, защото "в Русия живеят много хора, които страдат от липсата на демокрация". Иначе с логиката на формулировката била напълно съгласна.


В интервю за информационна агенция "Фокус" във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочва, че заплахата за националната сигурност на България идва от военния конфликт в Украйна. Той не е съгласен в стратегията "Визия 2020" да бъде записано, че България е в някакъв вид война с Русия. "Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен излаз на нашите стоки като пазар", посочва той в интервюто и добавя: "Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват."


Кунева: Без уговорки "за" търговското споразумение със САЩ


Аз съм за сключването на търговското споразумение между ЕС и САЩ - без уговорки, подчерта Меглена Кунева на пресконференцията. "Тези търговски споразумения са жизненоважни за Европа и за България", каза тя. Уточни, че има своите възражения относно разпоредбите за производството на храни и хранителни стоки - "и не само. Но трябва да вървим напред".


Преди дни служебният министър на външните работи и бивш член на ръководствата на ДБГ и на ДСБ Даниел Митов изрази подкрепа за преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK