Колко компромиса подредиха пъзела на реформаторските листи

Колко компромиса подредиха пъзела на реформаторските листи

© Красимир ЮскеселиевДа се наредят листите на седемпартийна коалиция с гражданска квота, с местни съюзници е математически невъзможно. Това е огромен труд и невероятен успех, че успяхме да стигнем дотук, каза в телевизионно интервю във вторник лидерът на ДСБ и бивш говорител на Реформаторския блок Радан Кънев.


Действително пъзелът при подбора на кандидат-депутатите на коалицията за предстоящия парламентарен вот беше сред най-сложните – партиите трябва да се разберат помежду си, да включат някак широко рекламирания си Граждански съвет, да угодят на членовете си, да постигнат стабилна парламентарна група, но със силни личности, и да си осигурят финансиране.


И трябва да постигнат добър резултат.
Обвиненията към блока за търговия с депутатски места може и да са "злонамерена атака", както лидерът на ДСБ твърди, но идват като последица от отказа на участниците в коалицията да обяснят някои ходове при подбора на бъдещите кандидат-депутати. И загатват колко компромиси са направени при оформянето на листите. А обясненията на бившия говорител не разсеяха притесненията нито за финансирането, нито за присъствието на стари партийни кадри, нито за нелогичните коалиции.


Как се подреждат листите


В учредителното споразумение на блока е записано, че всяка партия определя кандидатите си според своите вътрешни правила. Номинации може да прави и Гражданският съвет. Следва подредба на листите от Изпълнителния съвет. Той обаче не функционира, след като Радан Кънев подаде оставка като говорител в началото на август и петте партии в блока се споразумяха оперативното ръководство да се поеме от Председателството – петимата лидери и представител на Гражданския съвет (проф. Тодор Танев).


Окончателната подредба трябва да бъде одобрена от разширен състав на Гражданския съвет, в който влизат повече представители на партиите. Той обаче не може да променя подредбата – може само да я отхвърли. "Един от най-големите ни спорове е какво имаме право да приемаме и какво нямаме", разказва участник в разговорите от Гражданския съвет.


При този подбор не е изненада, че членове на Гражданския съвет на челни позиции почти няма (освен че някои от тях открито заявяват, че не искат да се кандидатират).


Партиен компромис при избора на водачите


И Радан Кънев, и лидерът на СДС Божидар Лукарски внушават увереност, че при разпределянето на водаческите места са успели да избегнат партийните квоти. През декември 2013 г. "Синьо единство" напусна блока именно заради квотите – тогава те трябваше да се определят от резултатите на партиите на последните избори.


Действително водачите от четирите партии - ДБГ, ДСБ, СДС и "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД), са почти наравно. БЗНС има едва първи места, заети от председателя Николай Ненчев – в Пловдив–област и в Ямбол. По едно място имат новите коалиционните партньори БНД и Християндемократическата партия – Ирина Абаджиева–Репуц в Кюстендил и Борислав Великов в Монтана. От разширения състав на Гражданския съвет са Добромир Добрев, първи в Шумен, и Иван К. Иванов във Велико Търново, срещу когото местната структура на ДБГ възрази.


Трите софийски района са разделени между трите най-големи партии - ДСБ, СДС и ДБГ. Така са разпределени и Варна, Бургас и Пловдив. Мястото в Бургас е за зам.-председателя на СДС Костадин Марков – брат на бившия временен председател на СДС Борис Марков, който години наред открито критикуваше Иван Костов. Вторите места в София са за ДСБ в 23-ти и 25-и район, а в 24т-и е Гроздан Караджов от Гражданския съвет.


Компромис с партийците: И те са граждани


В софийския 24-ти район последен е икономическият министър в кабинета на ГЕРБ Трайчо Трайков от Гражданския съвет, в Хасково - проф. Тодор Танев. На предпоследна позиция в София е Иво Божков от ДСБ, представител и на "Протестна мрежа" - един от най-популярните партийци извън електората на собствената си партия. Не е изключено той да мине напред с преференция, но първите три места с листата са заети от заместник-председателя на ДСБ Петър Москов, Гроздан Караджов и Мартин Димитров - бивш лидер на СДС.


"Не смятам, че хората се делят на граждани, селяни и политици", казва Кънев в интервю за вестник "Труд" в отговор на обвиненията, че няма достатъчно непартийни кандидатури.


Според един от партийните лидери обаче обяснението е друго – те няма как да не угодят на силните фигури в собствените си формации при подредбата на листите, дори с риск да загубят поддръжници извън тях. Самият Кънев не отрича, че непартийното присъствие можеше да е по-силно, но е трудно гласът на хората извън партиите да се чуе при такава голяма коалиция.


Компромисът вътре в партиите е вероятното обяснение например за водаческото място на зам.-председателя на СДС Румен Христов, който като десен кандидат за президент през 2011 г. беше обвиняван във връзки с ДПС. Тогава Христов обяви, че би приел "всяка подкрепа, стига да е явна, а не задкулисна".


Компромис с коалиционните партньори, щом финансирането е прозрачно


За "търговия с места" се заговори след провалените преговори със "Зелените", които обявиха, че от блока са обвързали включването им в листите с непосилни финансови задължения. Последва слух, че водачът на монтанската листа Борислав Великов - председател на 39-ото Народно събрание и депутат от НДСВ, сега - от партията на бившия военен министър Николай Свинаров "Българска нова демокрация" (отцепници от царската формация) е дал 1 млн. лв., за да получи мястото. А от великотърновската организация на "Движение България на гражданите" остро възразиха срещу присъствието в листите на кмета на Свищов Станислав Благов, смятан за близък до ректора на Стопанската академия Величко Адамов и до бизнесмена Красьо Черния.


Заради обвиненията на пресконференция днес Кънев увери, че "няма, никога няма да има нищо подобно на купуване на места в листите на Реформаторския блок. Има един тежък процес по събиране на достатъчно средства за предизборната кампания, който е изцяло публичен и изцяло прозрачен и изобщо не се боим да говорим за него".


Лидерът на ДСБ не отрече твърденията на "Зелените", че условие за присъединяването им е била финансова подкрепа за кампанията, макар да не ставало дума за купуване на места. "Никоя от партиите в блока не разполага с необходимия финансов ресурс и сме принудени да търсим дарители - разбира се, по най-прозрачния начин", каза той пред БНР преди седмица.


Аргументът щеше да е напълно валиден, ако беше придружен от обяснение защо Реформаторите са се спрели на сина на хасковския кмет от 1999 г. насам Георги Иванов – Станислав, след като той първоначално се регистрира като независим кандидат. Обяснението на Кънев – в Хасково ДПС няма да си получат мандата, затова Ахмед Доган атакува блока.


За разлика от сина си, който не членува в нито една партия и преди не се е занимавал с политика, Георги Иванов е бил първо в СДС, след това – независим, през 2007 г. - подкрепен от партията на Евгений Бакърджиев БДС – Радикали, а през 2011 г. - от коалиция с участието на ВМРО и БНД. Печели последните избори със солидна преднина.


А самият Станислав Иванов се занимава със строителство. Членове на Гражданския съвет недоволстват срещу избора му за водач и съжаляваха, че решението няма да бъде премислено в последните дни преди крайния срок за регистрация на листите – не защото е син на кмета, а защото не е ясно защо трябва да е водач на Реформаторите.


В Монтана ще отнемем мандат на БСП и те виждат това, казва още лидерът на ДСБ. Там водачът Борислав Великов потвърди, че лично ще подпомогне финансирането на кампанията. Партията му БНД се присъедини към блока едва преди седмица. Същевременно от бившия коалиционен партньор на ДСБ "Български демократически форум" се включиха в коалицията "Десните", след като обявиха, че от година чакат отговор от Реформаторите дали биха ги приели при себе си. След мълчанието на блока и партията на Мария Капон ЕНП се присъедини към другия десен съюз. От блока не дадоха обяснение нито за мълчаливия отказ, нито защо предпочитат партията на бившите царисти Великов и Свинаров.


Отговор няма и за присъствието на свищовския кмет Станислав Благов на неизбираемото трето място във Велико Търново. Той беше заснет на купон с Величко Адамов и Красьо Черния през 2011 г. На евроизборите Благов беше в предизборния щаб на партията на Надежда Нейнски "Синьо единство", а сега обяви, че обединение на дясното е невъзможно без СДС и ДСБ.


Етническият компромис


На критиките към хасковския водач Станислав Иванов представители на блока отвръщат, че не е важно чий син си, а дали си годен за поста, който ще заемеш. Не така стои въпросът с етноса – Стефан Попов от Гражданския съвет определи като "първа революция на блока" факта, че за пръв път в най-новата история на България партия, която не е ДПС има 6-има водачи на листи от турско малцинство - Добрич (Билгин Якубов), Кърджали (Корман Исмаилов), Разград (Мюйессер Солак), Силистра (Касим Дал), Смолян (Ариф Агуш), Търговище (Орхан Исмаилов). Досега шумно се хвалеха с етническия произход на кандидат-депутатите само ГЕРБ и ДПС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Политиката е изкуство на компромисите. А относно повсеместното мрънка за листите на РБ: Много е лесно да си белоснежно чист и еталонно морален, когато стоиш отстрани, подаваш оригинални реплики през социалките и нямаш никакво намерение да си нацапаш ръчичките. И да си толкова критичен към РБ и толкова безкритичен към ГЕРБ, например… Докато гледаме политиката от разстояние като сапунен сериал – тя ще бъде точно това – режисиран от някой друг сапунен сериал. Трябва най-накрая да пораснем и да проумеем, че договорките в политиката и дори коалициите не са непременно любовни истории, а начин да се отработи дадена ситуация – пример прагматичните коалиции в Германия. Докато реагираме като малки деца – импулсивно и емоционално – ще сме в детската градина на общественото израстване и в задния двор на Европа.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Искали са 100 хиляди лева от Зелените
  Успех в Търновско им желая със Станислав Благов начело, и в Смолян с Ариф Агуш

 3. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Хубаво е да си в парламента, да депутатстваш, все ще се облажиш някъде. За това е борбата, да се разпределят порции, да се ползват екстри за сметка на матряла.

 4. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Купчина опорни точки събрани на едно място! Говорете за позиции и политики. Представете платформите и програмите на партиите и коалициите. Сега тук ще се излеят тонове плюнки и помия, като ефектът ще е, че накрая територията ще получи още от същото - безпринципно, задкулисно слабо и некадърно правителство. Коалиция Южен Паток!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 6 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Радане стига глупости. Сбъркахте. За какво са Ви БНД и на Корман партията в РБ.

  С тези катили в листите, просто ще загубите моя и много други гласове.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 6. 7 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А да. Радане, кога ще публикувате програма? Че на сайта още стоят изборите за ЕП.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 7. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "За "търговия с места" се заговори след провалените преговори със "Зелените", които обявиха, че от блока са обвързали включването им в листите с непосилни финансови задължения. "-
  Дрън-дрън ярина.Много хубаво са направили да си поговорят за пари.Изборите струват пари и за тези неща трябва да се говори.Другото е те-ке-зе-сарска работа "Дайте да дадем!"

 8. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Скандалите са част от политическото израстване, нормално за млада формация.

 9. 10 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И пак турци навсякъде.

  Добрич (Билгин Якубов), Кърджали (Корман Исмаилов), Разград (Мюйессер Солак), Силистра (Касим Дал), Смолян (Ариф Агуш), Търговище (Орхан Исмаилов)

  Как това е разбиване на статуквото? Та там си е турско от десетилетие.

  Колко могат да прочетат това име от първия път - Мюйессер Солак ?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 10. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":"И да си толкова критичен към РБ и толкова безкритичен към ГЕРБ" Не си ли спомняш,че точно костовистите бяха най-критични към ГЕРБ,а сега правят същите неща,в които ги обвиняваха.Всъщност няма нещо,в което да не са обвинили ГЕРБ и после да не са направили същото.Това се казва лицемерие или ,както е известно в ДСБ-"автентичност" ...

 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 13 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  В крайна сметка има преференции (които се надявам да останат и за в бъдеще) и всеки може да си избере кой точно да го представлява в парламента.
  Първо си харесваш коя партия или коалиция ти предлага най-добрата програма за управление на страната, след това си избираш най-достойния според теб човек който да осъществи тази програма! Елементарно!

 13. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Весело

  До коментар [#5] от "Shame you, BG!":"Говорете за позиции и политики" Наистина-и аз бих искал да чуя позицията на Ариф Агуш или на сина на кмета на Хасково!Защо тях не ги показват в Дневник-нали уж искат хората да гласуват за тях-нека ги покажат!?Ами кандидатите в Монтана,ами в Бургас?!

 14. 15 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  в крайна сметка избирателя (или суверена ако предпочитате) си избра този експеримент...ДСБ не успява да събере достатъчно гласове, за СДС да не говорим. в същото време не можем да подаряваме мандати на основните партии на статуквото. процесите в дясно са допълнително торпилирани от игричките на ДС - чрез агенти и медии. за мен е важно дали утрешните депутати ще изпълняват дневен ред който се изработва открито от Гражданския съвет или някакъв собствен и задкулисен...

 15. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#15] от "dun":. "за мен е важно дали утрешните депутати ще изпълняват дневен ред който се изработва открито от Гражданския съвет или някакъв собствен и задкулисен." Според теб какъв дневен ред ще изпълнява Ариф Агуш,който дължи всичко на ДПС и фирмите,свързани с ДПС,и който по неведоми причини месец преди изборите става кандидат на РБ?!Риторичен ми е въпроса.

 16. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Харесва ми че в листите са намерили място толкова хора от турското малцинство...те вече не са монопол на ДПС... може пък и да станем нормална държава...

 17. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  "определи като "първа революция на блока" факта, че за пръв път в най-новата история на България партия, която не е ДПС има 6-има водачи на листи от турско малцинство "

  И колко гласа ще им донесе това и колка гласа ще загубят. Каква ще е накрая равносметката, като се види и че в софийски район ва 2- ро място е Корман Исмаилов.

 18. 19 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  ами да се разбунтуват от Хасково и да го сменят - крайно време е да разберем че политиката е просто един от инструментите на всеки гражданин за да си подобрява живота. ВСЕКИ гражданин трябва активно да участва и въздейства на политиката дакато механзмът проработи

 19. 20 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Както се вижда, хубаво или не (въпрос на оценка) при РБ всичко е прозрачно и няма скрито-покрито.
  Посочете ми една друга формация с подобен подробен анализ на листите.
  Щеше да е добре и Надка да излезе от критическата и се включи, ама няма пълно щастие...

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 20. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  " смятан за близък до ректора на Стопанската академия Величко Адамов и до бизнесмена Красьо Черния..."

  мхм, интересно... тия двамата, ректора и бизнесмена да не са някви лоши хора... и ако да - що са ректор и бизнесмен БЕ?

  Ма то кво ли да пита човек... в държава в която осъден води предизборен щаб, а главпрока се занимава със "спасяване" на банки...

 21. 22 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman 9":

  "...те вече не са монопол на ДПС"
  "... може пък и да станем нормална държава..."

  Едва ли е така. Д(п)С е "черна кутия" и щом за нас, българите, светът е "малък" (всички се оказваме, роднини, приятели или познати), представи си какво е за сравнително компактните им групи в определени части от страната. Факт е, че овцете вървят подир овчаря, който им раздава щедро държавното сено, дои ги като за последно и накрая им тегли ножа. Иначе досега Касим Дал и Корманчо да са влезли в парламента, и то не само като кандидати на българска партия, а и от техен етнически регион.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 22. 23 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman 9":

  Ами тя преди 130 години е била напълно нормална със 100% турци в управлението, ама са я разтурили пезевенките ... ама нищо де, пак накъм нормализиране отиват нещата.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 24 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Смешният плач по листите ба РБ продължава.Другари гласуваяте за чистите и светлите от БСП, с водачи всички, които са минали теста с гасуване за Пеевски да е шеф на ДАНС, слуги от рублевата зонна,.Или за ДПС, доказани следовници на Бисеров,дилянолюбци и лично за Него - Долян Пеевски.Както и ба'т Сали.Разбираемо,от писания за тези листи няма да има кинти,докато РБ и така не плаща...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 24. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Хубавото е,че има преференция.Гласуваш за този, когото харесваш.Успех на РБ!

 25. 26 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#17] от "BGman 9":
  ++++++++++++++++++++

  Ха и честит рейтинг

 26. 27 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjacho":
  Правилно.Тук Зелените( Само от вън,но червени вътре) играят трогателно наивни и изненадани.Наивни,та чак прости.Въпроса беше те да хвърлят кал,а "журналистите" сами си свършиха останалото.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 27. 28 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  Ти какъв дневен ред мислиш.че ще изпълнава Дилян Пеевски? Или Чобанов и МариАнчето? А какъв ще е на Стойнев,Миков,Манолова? Все от хората в бяло.Светли и чисти.Твоя мечта.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 28. 29 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Заглавието е явно неточно - "колко компромиса", трябва да бъде "колко пари и сделки". По примера на Герб, дето слагат в листите кметски синчета-бизнесмени (осигурен бизнес с държавни/общински пари от родителя им), този Деформаторски блок се превръща в корумпирана банда, с нищо по-различна от събратята си Герб, ДПС, БСП, Атака и пр.

 29. 30 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1693 Весело

  До коментар [#26] от "Да бе да":

 30. 31 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#22] от "непукистка":

  На тролове не отговарям...независимо от кой цвят са...

 31. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman 9":"Харесва ми че в листите са намерили място толкова хора от турското малцинство.." Проблемът,не е че са турци,а че повечето са кадри на ДПС.

 32. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#19] от "dun":"ами да се разбунтуват от Хасково и да го сменят - " Кой да се разбунтува-в циганската махала ли?!

 33. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Весело

  До коментар [#28] от "д-р Петроff":"Ти какъв дневен ред мислиш.че ще изпълнава Дилян Пеевски? Или Чобанов и МариАнчето" Да ти отговоря на въпроса с въпрос-А мислиш ли,че има разлика между дневния ред на тези,които си изброил и този на Ариф Агуш?!

 34. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  До коментар [#32] от "yanne":

  Проблемът,не е че са турци,а че повечето са кадри на ДПС
  ==========
  Е и?...какъв е проблема...и Борисов е бивш комунист, но и двамата гласуваме за него...

 35. 36 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  То това е майсторството на правене на политика -Компромис и консолидация в името на постигането на целта.Сърденето и заплашването,че ако нямам нам колко си депутата няма да управлявам,не е политика.На 5 октомври за РБ.

 36. 37 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#34] от "yanne": Ако нямаше разлика,щеше да си е в ДПС.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 37. 38 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#35] от "BGman 9":

  Просто статукво не се разбива като оставиш същите хора на същите места.

  Нито пък шуро-баджанащината и семейните назначения се разбиват като назначиш сина на мястото на бащата.

  Нито пък корпоративен модел се бори като слагаш тарифа за реда на изборните места.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 39 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#35] от "BGman 9":Така е.Може да се приема "катарзиса" на Бареков,Местам,Станишев,а ако друг се осъзнае - значи е същият.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 39. 40 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз не разбрах какво става в Хасково. Защо листата там е такъв проблем?

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 40. 41 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#40] от "д-р Петроff":

  Данните в съдебните регистри показват, че синът на кмета Георги Иванов е затънал в дългове, дружествата му бавят заплати, а негови бизнес партньори редовно са го съдили заради забавяне и дори отказ да заплати извършени услуги.

  Заради крехката си възраст, съгражданитему са убедени, че на практика той е лицето на бизнеса на баща си – кмета Георги Иванов, който управлява Хасково вече четвърти мандат. Фамилията е собственик и на хотел „Ретро“.

  Въпреки демонстрираното богатство, водачът на листата на Реформаторския блок в областта не се издължава към партньори и служители. През 2011 г. тогавашният социален министър Тотю Младенов съобщи, че „ПИМ продукт” е сред най-некоректните работодатели в областта, тъй като дължи 65 000 лв.

  http://www.bnews.bg/article-115316

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 41. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#17] от "BGman 9":

  Ще станем нормална държава, когато листите спрат да се редят на етнически принцип - демек, гласувайте за нашите турци, срещу техните. Навремето имаше един син циганин - Мануш Романов. Само дето излезе, че в последствие е червен...

  I Want To Believe
 42. 43 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1693 Весело

  До коментар [#38] от "galio":

  Нито пък корпоративен модел се бори като слагаш тарифа за реда на изборните места.
  ===========
  Нали не си останал с впечатлението, че ме интересува РБ за какво се бори и какво разбива...изказах мнение, че е хубаво, че хора с турски имена вече не се срещат само в една партия а в няколко...което за мен говори добре за бъдещето на България...

 43. 44 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  абе то критиките и недъзите са ясни - десния електорат предимно с това се занимава последните 20 год. ама кажете как да вървим напред при настоящия демографски и културен профил на суверена ??

 44. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#13] от "antoni":

  Какви преференции? Четете законите! Преференции има за 2+ място. В случая на РБ, единственото избираемо място е първото. Демек никакви преференции няма да сработят в листите на РБ.

 45. 46 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#41] от "galio": Защото,до сега четох да го обвиняват само за това,че е син на кмета,а познавам хасковлии,които го уважават кмета.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 46. 47 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "BGman 9":

  Говори добре единствено за ислямизацията ни, прокарване през ГЕРБ, ДПС, вече и през РБ - Ариф Агуш например е наследство от османските времена още.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 47. 48 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#46] от "д-р Петроff":

  Най-интересното е как едни и същи практики са лоши, вършени от БСП / ДПС, но са добри, ако ги налагат РБ.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 48. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ...
  Политиката е изкуство на компромисите.
  ...

  До коментар [#1] от "danvan":
  При РБ обаче намирисва на ДОБРЕ ПЛАТЕНИ компромиси. Същевременно те много силно се тупат по гърдите, че са единствените честни и неподкупни, че те ще изчистят държавата от мафията а тук едни такива странни факти.

  За мен няма изненада, ДСБ отдавна са си такива и доказателствата почнаха да изплуват - милиончето на Костов в банката на мафията КТБ, парите на ДСБ в КТБ, пазарлъка с Надежда Нейнска за финансирането с което я изпъдиха. Сега пък в същият стил пазарлъка със Зелените, ето тук се говори за една крайно спорна личност като Великов /кандидат за депутат от ЛИДЕР/ че е обещал 1 милион. Откъде ги има, от джоба си ли ги вади /крайно съмнително/ или чрез него Ковачки си купува влияние в РБ?

  Твърде силно намирисва в РБ и твърде ясно усещам стила на един мургав наш любител на теменужки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 50 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чакам да чуя изказванията на кандидатите от Хасково, Монтана, Смолян - дано ги качат в нета, да падне смях малко

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  ...
  за мен е важно дали утрешните депутати ще изпълняват дневен ред който се изработва открито от Гражданския съвет
  ...

  До коментар [#15] от "dun":
  Един от изявените експерти в ГС го слагат на последното място в листата, други от този съвет не се броят дори на пръстите на едната ръка а ти твърдиш, че от този ГС нещо зависи? Само да минат изборите и ще го разтурят, помни ми думата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 53 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Поне митът, че за РБ може да се гласува от принципни съображения и с чиста съвест окончателно се изпари.

  Както винаги ще трябва да се избира най-малкото зло.
  Пожелавам трезв и приятен избор на участниците в риалитито на 05.10

 53. 54 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Великов се е присъединил преди седмица?! Като ББЦ и РБ събират в последния момент дарители...Ама, няма лошо - алъш-веришът да върви.

 54. 55 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 798 Весело

  .. нема никво значние как са наредени... има кръгчета и квадратчета и ние ша ги отръскваме... както на европейските избори..

  Колкото повече, толкова повече!
 55. 56 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#51] от "BGman 9":

  Широко затворени очи.

  Нямам дъщеря.

  На теб ще ти обрежат децата и пак ще повтаряш "Волен мозък", "каква ислямизация?", "това е дожбре за България".

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 56. 57 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#48] от "galio": ....и обратно...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 57. 58 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Най-комично от всичко е, как хора, които претендират да бъдат върха на интелектуалната пирамида в България, сега се извъртат и намират какви ли не оправдания за това, че ще гласуват за слаби кандидати, без качества, хора, които просто искат да се докопат до лесно кариерно израстване и са готови за това да инвестират едни пари в предизборна компания, при това пари, придобити по съмнителен начин.

  Да не говорим, че РБ няма програма, реално нищо не предлага, само се спускат едни опорни точки, едно пивко политическо говорене, твърди позиции, които всъщност абсолютно несъстоятелни, абсурдни реакции и покриване на неудобните теми. Въобще страшно разочарование, пълно предаване на доверието, което им беше гласувано на Евроизборите.

 58. 59 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Именно, именно. При новите правила за използване не преференцията на практика първото място е "бетон".

  Но, това е една от опорните точки, които се спускат, за да се стимулират хората да гласуват. А изборите в крайна сметка са пропорционални...

 59. 60 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#49] от "Fred": Къде ти се привидя милиончето на Костов? Това малко като Балан и Кремиковци...

 60. 61 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1612 Весело

  "От блока не дадоха обяснение нито за мълчаливия отказ, нито защо предпочитат партията на бившите царисти Великов и Свинаров."

  Те и за Ариф Агуш и за Ирина Репуц не са казали нищо. Статията - също, апропо. Май не са компромиси, а компромисища... На Воленчо първия път точно такива му изядоха главата, ама Радан отде да знае като не чете...

  До коментар [#31] от "BGman 9":
  Пука ли ми за каква ме мислиш, какво мислиш? (риторичен въпрос е, не отговаряй!)

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 61. 62 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "BGman 9":


  "На тролове не отговарям...независимо от кой цвят са..."

  То това твойто не е и отговор- само хвърляне на обвинение.
  По тази логика и аз съм трол.
  Точно по същия маниер и мен са ме обвинявали за трол.

  Инак въпросът стои- защо точно тези личности са избрани да "разбият" монопола на ДПС?

  Първо, те са бивши кадри на ДПС и хората ги свързват с тях. Второ, как точно те ще отговорят на "новия морал", каквито са очакванията на сънародниците - турци?
  Трето, нямаше ли млади, образовани и неопетнени турци вместо тях?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 62. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Сигурна съм,че както аз и моето семейство,много други гласуващи за РБ, ще използват преференции.Така че,подреждането на листите,като изключим водача, е относително и абсолютно несигурно.Напр.Тр.Трайков в София може да се окаже много по-напред.

 63. 64 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1693 Весело

  До коментар [#62] от "mr.easytobehard.":

  По тази логика и аз съм трол.
  ==========

  Кога двама си мерят...рейтинга...образно казано е кофти да вземаш страна...тва си е между нас...пък ако много държиш...

 64. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#35] от "BGman 9":"Борисов е бивш комунист, но и двамата гласуваме за него.." Има разлика между "комунист" и "член на БКП" .Там,където е служил Борисов,членството в БКП е било задължително,както и почти навсякъде на някакъв ръководен пост.

 65. 66 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1271 Неутрално
 66. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#36] от "chicago514":"Компромис и консолидация в името на постигането на целта" Но каква е целта на приемането на компрометирани кадри като Ариф Агуш и Дъщерята на Юли Абаджиев и сина на кмета на Хасково?!Ако е финансиране с цел влизане в парламента-то мога да кажа само "Амин!"

 67. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#37] от "д-р Петроff":"Ако нямаше разлика,щеше да си е в ДПС. " ДПС не слагат никой на важен пост,особено депутат,някой,който не е готов да им върши мръсната работа-така,че Агуш има опит,както и Корман и Касим.И "изтичането" на такива кадри към някоя "дясна" партия само показва силата на ДПС и желанието им да пуснат метастази навсякъде.Онази приказка на Местан,че чакали "конструктивна опозиция" ,че да сдадат властта придобива съвсем ясни очертания...

 68. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#48] от "galio":"Най-интересното е как едни и същи практики са лоши, вършени от БСП / ДПС, но са добри, ако ги налагат РБ. " Това е така наречения "автентичен морал" ,иначе казано-лицемерие-да обвиняваш другите в това,което сам вършиш.

 69. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Весело

  Къде ти се привидя милиончето на Костов?


  До коментар [#60] от "brahms":Само парите на гладуващата му съпруга в КТБ са над 300 000 лева.Ти вярвай,че са от пенсия...

 70. 71 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#43] от "BGman 9":

  Ако е въпрос на качества,ОК-нека са повече,а то за прилъгване на най-неуката част на мат'ряла.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 71. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  те са бивши кадри на ДПС


  До коментар [#62] от "mr.easytobehard.":Няма такова нещо като "бивш кадър на ДПС" ,както няма и "бивш агент" или "бивш мафиот" .ДПС върши такива далавери,че няма чист кадър,който да не може да бъде управляван ,най-малкото чрез компромати.От ДПС могат да излязат само като излязат вън от политиката.Иначе да им бъдат противници,без голям гръб-просто няма как.Или да са скрити лимонки...

 72. 73 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#7] от "intergalactic":

  Програмата на РБ (Разнообразен Бъркоч) звучи така: "Долу ГЕРБ!". Другото са подробности.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 73. 74 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Любопитно

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Нима? И как тогава избрахме Малинов вместо Кунев за ЕП?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 74. 75 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#70] от "yanne": ти погледни декларацията на Костов в сметната палата.Смятам,че си ги гледал,но опорните точки са ви такива:Костов-милион в КТБ(270 000 по договор)Жена му - партийна секретарка над с 300 000 в КТБ.Костов много ви бърка в здравето и се молете да дойде пак,че ще тичате в посолсвото на СССР, да искате повишаване на надниците.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 75. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Има преференций , там където кандидатите са съмнителни нещата са поправими. Идеални листи няма както и идеални хора.

  klimentm
 76. 77 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fred":

  възможно е - именно това е теста! така или иначе тази реформа е задължителното предусловие за да заработят някакви демократични механизми. имайки предвид че сме на дъното можем само да даваме най-доброто от себе си в този процес и да се надяваме да прихване

 77. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  ти погледни декларацията на Костов в сметната палата.


  До коментар [#75] от "д-р Петроff":Оставям на тебе да вярваш на декларацията му..Също и да вярваш на обясненията му защо щерка му е получавала 30 000 на месец за консултации на фирма на Цветан Василев.Самия Костов си признава,че има пари в КТБ,даже се оправдава,че ги вложил там,защото "била българска" ,пък ти вярвай,че няма..

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 80 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#68] от "yanne":Изводите ти са изцяло неправилни,защото в тезата ти има и силогизъм:
  "ДПС не слагат никой на важен пост,особено депутат,някой,който не е готов да им върши мръсната работа"
  И тук идва второто съждение:Да смятам ли,че Исмаилов,Агуш и др. са отказали да вършат мръсната работа на ДПС и за това са ги изгонили?Демек това са чисти хора и ти няма за какво да се страхуваш от тях.Надявам се,че те успокоих и сега спокойно можеш да гласуваш за РБ.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 80. 81 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#78] от "yanne":

  За този договор ти писах.Беше публикуван и е на стойност 270 000 лв на месечни плащания по 30 000.Фирмата не е на Ц.Василев.Притежава пристанище Русе...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 81. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  И тук идва второто съждение:Да смятам ли,че Исмаилов,Агуш и др. са отказали да вършат мръсната работа на ДПС и за това са ги изгонили?


  До коментар [#80] от "д-р Петроff": Смятай,каквото си искаш.Ако са отказвали да вършат мръсна работа в ДПС,нямаше да станат депутат(Агуш) ,да са години наред заместник на Доган(Касим Дал) или да са лично посочени от Доган за шеф на младежкото ДПС(Корман Исмаилов) .Най-често тиражираната верския,че Дал и Исмаилов са преминали директно на турска служба и затова излизат от ДПС(които са лоялни на Русия) .Вярвай в каквото искаш,но да вярваш,че 15 години заместник на Доган в ДПС е решил в един момент да живее от заплата и става "реформатор" е най-малкото наивно.

 82. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Весело

  Демек това са чисти хора и ти няма за какво да се страхуваш от тях.

  До коментар [#80] от "д-р Петроff":Ако бяха "чисти хора" ,изобщо нямаше да са били в ДПС. Другото е "катарзис" тип Пеевски или Пръмова.

 83. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1356 Весело

  Фирмата не е на Ц.Василев.Притежава пристанище Русе...


  До коментар [#81] от "д-р Петроff":Не,не,и дома на Пеевски не е негов,а Серж живее под наем...

 84. 85 Профил на query
  query
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Ще повторя още веднъж:
  Влизането на Великов в НС автоматично означава един депутат по-малко за РБ. Основавам се на това, че той беше един от инициаторите за отцепването от НДСВ и създаването на БНД. А връх на политическата му наглост беше, че като зам. председател на партия БНД на изборите 2009 се яви от друга партия - ЛИДЕР. Като от тогава до сега той се явяваше на избори в листата на ЛИДЕР. Така на практика се осъществява скрита коалиция с партията на Ковачки.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 87 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Има разлика между "комунист" и "член на БКП" .Там,където е служил Борисов,членството в БКП е било задължително,както и почти навсякъде на някакъв ръководен пост.
  До коментар [#65] от "yanne":
  Борисов е истински комунист ,а не член на БКП и точно заради това напусна МВР през 1990 г ,защото не можеше да съчетава идеалите си с ръководните постове в МВР

 87. 88 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#74] от "danvan":

  Чети законите. За ЕП и местен парламент, преференцията работи по различен начин. За местен парламент, първото място напрактика е непоклатимо, може да се пренарежда от 2-ро натам, но там РБ няма електорална подкрепа да играе.

 88. 89 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 453 Неутрално


  Самия Костов си признава,че има пари в КТБ
  До коментар [#78] от "yanne":

  Лошо ли е да имаш пари в българска банка???Или според милиционерите това е престъпление???Колкото до произхода на парите всеки български гражданин подава декларация за доходите си
  и за документ с невярно съдържание подлежи на санкции от закона.Явно това милиционерите не могат да го осмислят,защото живеят още в едно друго време...

 89. 90 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "BGman 9": ≪... може пък и да станем нормална държава...≫

  Как? Като всички партии поставят на избираеми места в листите си само представители на българските турци и на българските роми ли?

 90. 91 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#3] от "brutester":
  Еми, точно това е, за което се пише в статията - ДПС ще загубят мандат в Хасково и пеевските медии скачат като ужилени срещу РБ - колко скандална им била листата. И колко? Кметът на Хасково - 4 мандата подред, спечелил с много солидна преднина бил най-скандалният в цяла българия, щото различни местни мнозинства са го издигали и подкрепяли през годините. Интересно, след като е толкова "скандален", що местните не са го отсвирили и не са избрали друг за кмет, а 4 мандата подрет му дават доверието си. Синът му не се занимавал досега с политика, но решил да влезе чрез РБ. Ами добре, ако може да постигне подкрепата, която баща му получава в областта, дори много добре. Все пак това са избори.

 91. 92 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#23] от "galio": ≪Ами тя преди 130 години е била напълно нормална със 100% турци в управлението, ама са я разтурили пезевенките ... ама нищо де, пак накъм нормализиране отиват нещата.≫

  +++++++++++++++++++++++++++++

 92. 93 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А всъщност тия компромиси нямат никакво значение пред генералния компромис да полегнат и да се предложат на партията на грубата простотия и генералната некадърност - ГЕРБ. Това е, което ще откаже всички нормални избиратели от РБ. Просто няма да искат да подкрепят някой, който подкрепя шайката ГЕРБ...

 93. 94 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Хубаво е да си в парламента, да депутатстваш, все ще се облажиш някъде. За това е борбата, да се разпределят порции, да се ползват екстри за сметка на матряла.
  До коментар [#4] от "442":
  Да ве, за целите на комуно пропагандата и за пред мат'ряла това е идеалната опорна точка - депутатите са едни корумпета, едни "народни изедници", наредени на държавната хранилка ...
  Да, има и такива, но далеч не всички са като тях. Освен това, за голяма част от депутатите, заплатата от НС са джобни пари, в сравнение с доходите, които имат от бизнесите си.
  Истинският въпрос е съвсем друг - коя е политическата сила, която ги излъчва и ще отговорят ли с делата си на предизвикателствата, пред които ще се изправят? За района, в който аз гласувам - Шуменския, аз съм склонен да дам доверието си на доц. Добромир Добрев, защото, макар и издигнат от Гражданския съвет, той е човек с десни разбирания и е свързан със СДС и десницата.

 94. 95 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нямам никакво намерение да критикувам начина на подредбата на изборните листи на различните избиртелни окръзи на РБ. Защото, ако сте забелязали, там се сблъскват интересите на 9 политически групи - на седем политически партии, Гражданския съвет и гражданската квота от хора извън Гражданския съвет. А както казва народната поговорка, ≪Девет баби – хилаво дете≫

  Тоест, девет частнополитически интереса – калпава подредба на избирателните списъци.

 95. 96 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Радане стига глупости. Сбъркахте. За какво са Ви БНД и на Корман партията в РБ.
  До коментар [#6] от "intergalactic":
  Имаш нещо против нашите съграждани от турския етнос ли? Те по-долна категория хора ли са или...? Все пак се явяват на избори, а в листата има и други хора. Като не ти харесва водача, гласувай преференциално за друг.
  Дори не искам да повдигам въпроса за разбиването на монопола на ДПС, но при всички случаи е по-добре представителите от турския или циганския етнос да минат през избори, отколкото да бъдат назначени по някакакъв задкулисен квотен принцип, както ни обещана Бойко Методиев Борисов с 10-те Зам. министерски места запазени за мюсулманите. Това дори е обидно като отношение към хората, освен че вероятно е плод на задкулисни договорки между ГЕРБ и ДПС.

 96. 97 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Колко могат да прочетат това име от първия път - Мюйессер Солак ?
  До коментар [#10] от "galio":
  Точно толкова, колкото могат да прочетат от първия път - Барак Обама!

 97. 98 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#94] от "choss":

  "Истинският въпрос е съвсем друг - коя е политическата сила, която ги излъчва и ще отговорят ли с делата си на предизвикателствата, пред които ще се изправят?"

  Точно! И тука питам аз: бившият царист Б.Великов, дето миналата година най-му била на сърце платформата на "Лидер" /Пиргова, и тя фенка на Ковачки/, какъв катарзис преживя, та припозна политиките на РБ и се озова водач на листа...Нещо за морал в политиката говорехме с Радан миналата година на жълтите павета, па и темата за политическото номадство засягахме...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 98. 99 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  А да. Радане, кога ще публикувате програма?
  До коментар [#7] от "intergalactic":
  Вие очаквате нещо по-различно от това, което е обявено вече като основни направления ли?
  РБ обявиха 4 основни приоритета, в които ще разположат програмата си:
  1. Реформа на Съдебната система.
  2. Икономическа програма.
  3. Административна реформа.
  4. Свободна и независима медийна среда.
  За реализацията на т. 1. ще се търси широко конституционно мнозинство, за да се свика ВНС и да се промени Конституцията.
  Другото са подробности - точки, членове, алинеи....

 99. 100 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Трудно било да се редят листи! Ако, това ви затруднява, как ще я оправяме тази държава? Тя вас чака. Мен не ме интересува кой ще е в парламента. Дявола сложете за водач. Интересува ме само едно, как ще работи? Ще разгражда ли системата, за да се спре грабежа или се готви да участва в него? По комунистически. Ако е така, д..е да му е яко! И НА ВАС!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK