Програмата на ГЕРБ предвижда общините да могат сами да увеличават данъка върху доходите

Програмата на ГЕРБ предвижда общините да могат сами да увеличават данъка върху доходите

© Цветелина Белутова, КапиталЗапазване на плоския данък, но възможност общините да определят сами малка добавка към него, която да остава в местния бюджет – това предвижда предизборната програма на ГЕРБ, представена днес.


Пред журналисти бившият заместник-министър на финансите в кабинета "Борисов" и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че с нов механизъм ще се даде по-голяма финансова самостоятелност на общините. Общинските съвети ще могат да определят в полза на местните бюджети добавка към данъка върху доходите на физическите лица в размер "например от нула до два пункта". Това щяло да им помогне да правят истинска децентрализирана фискална политика. Границите на добавката обаче не са фиксирани в програмата.


Документът на ГЕРБ, озаглавен "Стабилна България – време за реформи", предвижда още засилване на електронното управление, довършване на големите инфраструктурни проекти, публични конкурси за всички административни постове, национална програма за саниране на жилищата.
Сред основните автори са бившият министър по еврофондовете, а сега евродепутат от ГЕРБ, Томислав Дончев и социологът и шеф на кабинета на бившия премиер Бойко Борисов Румяна Бъчварова, която от пролетта е и член на партийното ръководство.


Пред журналисти Дончев определи като основни приоритети пред страната, залегнали и в програмата, подобряването на демографската картина, гарантирането на сигурността, адекватното участие на България в променящия се Европейски съюз, дигиталната икономика, основана на знанието и иновациите, и необходимостта всяка политика да бъде съобразена с предизвикателствата на промените в климата.


"Управлението не е самоцел. Разбираме го като форма да реализираме управленски решения в център-дясно", обяви шефът на предизборния щаб и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Присъединяване към Единния банков съюз и сливане на НАП и митниците


Не сме съгласни с отстъплението от действащите модели на данъчно облагане, подчерта бившият финансов зам.-министър в кабинета на ГЕРБ и бивш депутат, а сега експерт към партията Владислав Горанов. Той подчерта, че ако управляват, от ГЕРБ няма да отстъпят от действащото пропорционално облагане на доходите на физическите лица – т.нар. плосък данък, а ще се стремят и към най-ниските възможни акцизни ставки в Европейския съюз. Предвижда се присъединяване на България към Европейския банков съюз, а приоритет на партията ще бъде финансовата стабилност без трупане на дългове.


От ГЕРБ приветстват идеята за обединяване на Националната агенция по приходите с държавната Агенция "Митници". Препоръката е на Световната банка, а в края на 42-рия парламент от ДПС изявиха готовност да я подкрепят. От БСП обаче възразиха, че за целта било нужно обществено съгласие и дългосрочна реформа.


Днес Томислав Дончев подчерта, че броят на общините няма да бъде намаляван. Такива идеи са били обсъждани при създаването на предизборната програма.


След представянето на програмата в програмата на ГЕРБ авторите си направиха селфи. Томислав Дончев публикува снимката в профила си във "Фейсбук" с текст: "Програмата е факт : ) Ето част от отбора."

© www.facebook.com/tomislavdonchev

След представянето на програмата в програмата на ГЕРБ авторите си направиха селфи. Томислав Дончев публикува снимката в профила си във "Фейсбук" с текст: "Програмата е факт : ) Ето част от отбора."


Без министерство на инвестиционното проектиране, но с отделно ведомство за енергетиката


От ГЕРБ планират да премахнат Министерството на инвестиционното проектиране, което беше създадено миналата година, и отново да слеят функциите му с тези на регионалното ведомство. Смятат да разделят сега действащото Министерство на икономиката и енергетиката на две. "Икономическият министър повече няма да се занимава с енергетика. България ще има истински икономически министър - ще привлича инвестиции, ще представя страната пред инвеститорите и ще го освободим от енергетиката, която има нужда от специално внимание", подчерта Горанов.


По думите му всички назначения в администрацията трябва да минават през еднакви критерии и публични конкурси. Такива идеи имаше и Реформаторският блок, но при среща в парламента през април лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов възрази, че така се губят време и средства. "Сега да не излезе оттук новина, че всички назначения ще са с конкурс", предупреди той тогава.


От ГЕРБ предвиждат засилване на електронното управление, сливане на всички съществуващи регистри в държавната администрация в единна деловодна система, а в най-кратки срокове – всички лицензионни и регистрационни режими да бъдат управлявани само електронно, без срещи с администрацията.


От партията обещават продължаване на пенсионната реформа, като за да се разреши проблемът с ранното пенсиониране на работниците във високите категории труд, те да могат да избират дали да се финансират от бюджета на държавното обществено осигуряване или от професионалните пенсионни фондове.


В здравеопазването предвиждат диагностично свързани групи, при които болестите се дефинират по-тясно, да заместят клиничните пътеки. В спешната помощ ще работят млади, добре обучени парамедици, вместо доктори, като така щял да се реши проблемът с липсата на кадри и да се концентрират специалистите "там, където им е мястото". Предвидени са и мерки за подобряване на събираемостта на здравните вноски.


Мащабна програма за саниране и нови концесии за проучване за газ и нефт


В енергетиката ГЕРБ ще се стреми към либерализация на пазара, като вместо субсидиране ще се върви към програма за енергийни помощи. Предвидено е увеличаването на подпомаганите домакинства двойно – до 500 хиляди. От партията смятат да продължат проучването на дълбоко Черно море, като освен сега проучвания блок "Хан Аспарух", в който от концесионера ОМВ съобщили, че са открили и газ, и нефт, ще бъдат концесионирани и блоковете "Силистар" и "Терес". Така според ГЕРБ щяла да се гарантира енергийна независимост на страната, а цената на газа ще намалее с 35%.


Предвижда се удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и въвеждане на отделяне на енергийния от водния регулатор.


Бившият министър на енергетиката и бивш депутат Делян Добрев обеща национална програма за саниране на жилищата за подобряване на енергийната ефективност. В първите две години щяло да се финансира изцяло санирането на повече от половината многофамилни жилища. Програмата щяла да има бюджет от 2 млрд. лв. и да осигури хиляди работни места.


От ГЕРБ не смятали да работят за промяна в действащия мораториум върху проучванията за добив на шистов газ.


"Инфраструктурата е кръвоносната система на икономиката", обяви бившият регионален министър до 2013 г. Лиляна Павлова. За да поддържа "кръвоносната система", ГЕРБ поставя като основен приоритет завършването на магистралите "Хемус", "Струма" и "Марица". С подобрението на инфраструктурата щели да се преодолеят и икономическите различия между севера и юга.


От ГЕРБ смятат още да подобрят водната инфраструктура, като с приоритет са областите с режим на водата.


В правосъдието – нова система за разпределение на делата


В правосъдието вместо цялостна реформа са предвидени бързи, конкретни мерки, ключът към които щял да бъде електронното правосъдие. От ГЕРБ смятат да изградят нова система за случайното разпределение на делата, да променят ролята на съдебните заседатели и да работят за нов Наказателен кодекс. Засега не смятат обаче засега да променят статута на Висшия съдебен съвет или да търсят конституционно мнозинство за по-големи промени.


Половината бюджет университетите ще е обвързан с качеството на обучение


Ако ГЕРБ управлява, бюджетите за научни изследвания ще бъдат свързани с приоритетите на страната, а 50% от финансирането на висшите училища – с качеството на обучението, като се предвижда те да бъдат оценявани отвън. "Ще работим за повишаване на средствата, за по-високо заплащане на учителите и за тяхната по-висока квалификация", заяви бившият депутат от ГЕРБ Милена Дамянова, която беше зам.-министър на образованието.


Учебните програми трябвало да се актуализират, учебниците да станат по-разбираеми, а информационните технологии да навлязат в обучението. Щяло да има и повече психолози и педагогически съветници във всички училища и детски градини.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Мързеливите общинари това чакат, да подсигурят пари за своите заплати.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Миш-маш, а не програма

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Сиреч, както казва Бойко, всички пари от данъци, на матряла, ще се харчат в София, ако обаче матряла по провинцията иска да си оправи нещо или да си построи нещо да си събере пари.

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Ами тогава община София ще се възползва от максималните 2%-тни пункта добавка, демек плосък данък = 12%

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  А колко процента от доходите на общините ще прибира правителството не е ясно...

 6. 6 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Подоходното облагане се определя с закон одобрен от НС.
  Едно време , при соца, имаше самооблагане ...
  25 години не стигат в нечии глави да се изпарят подобни глупости!

 7. 7 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Добра идея, заимствана от европейски държави. Важно е как ще се приложи и също общините да могат да намаляват или премахват данъци.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 8. 8 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И преброяването на шараните започна....
  2009 борихме икономическа криза с програма, която не се изпълни. Сега ще санираме и ще децентрализираме общините. Интересно, но на сайта им продължава да стой само антикризисната им програма. Новата не я откривам.
  http://www.gerb.bg/bg/program

 9. 9 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... е, свидетелЕ сме на залитане по бай Тошовото... Отделно е кЪ шА си платАт допълнителниА данАк "мъртвите души"... и по кой адрес шА стане. Абе ... ма'ани, ма'ани.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Ще стане като през турското робство, когато българите са се крили по планините от данъците и ангарията.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Ето, радетелите за цоциализъм да си се съберат в една община сега, да си направят референдум и да си сложат 60% данък.

  Е, след един месеца реалността ще отвърне на удара и общината ще се обезлюди ама това е "защото сме цоциалисти"...

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ф.Нинов":

  Напълно е гарантирано. В община София положението е отдавна такова, че мърда ли нещо - млати отгоре, докато спре. Два еднакви дюкяна за хранителни стоки. Единият е бай Петко - физическо лице, плаща данъци 120 лева. Съседът му е ЕТ Бай Петко и само защото има Булстат (значи побутва по нещо, ей тея най ги мразим, ше им е*** майката, само гърч за тея боклуци!!!) плаща за същия по размер дюкян по 800 лева на общината..

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#5] от "palav_nik":

  Това е йезуитски номер за катурване на ставката от 10% с извинението, че "те общините сами". Нали така се извинявахме пред първите си гаджета: "тя ръката сама...."

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Между другото, добре са се нахвалили каква електронна кампания правят, само че аз такава програма не виждам на сайта. Там стои на челно място една от избори 2013 , вижда се и тази от 2009. Ама новата я няма нещо..

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Разстроено

  "Пред журналисти бившият заместник-министър на финансите в кабинета "Борисов" и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че с нов механизъм ще се даде по-голяма финансова самостоятелност на общините."
  Боже,този е велик!Още кънти в ушите ми гениалното му заключение,че след въвеждането на мобилната връзка с НАП,300 малки бензиностанции изчезнали,защото предпочитали сивата икономика.И ето нов бисер:Платете ни за да бъдем самостоятелни!
  Само ГЕРБ може да оцени такива кадри,иначе умират от глад.

 16. 16 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  Ма ЕТ Бай Петко е за е***е. Не си направи за 2 лв. ЕООД. Оффф...между другото да си призная честно и нещо хубаво приеха ГЕРБ в предишното управление.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#7] от "InmoInvestments":

  Я кажи сега, от кои европейски държави е заимствана. То не че нямат навика специално да харчат по 40 хиляди евро за самолетни билети, за да обикалят по цял свят и да събират най-големите простотии, що е сътворил човешкият мозък, но в случая подоходен общински данък не знам да има някъде в Европа. Да не ми кажеш сега кантона Цуг, щото там може да има кантонален 5%, ама няма централееееен...Забелязваш ли разликата...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#16] от "zlobar":

  ЕООД-то пак има булстат, тоест пак общинарите ще награбят брадви, мотики, търнокопи и кочани за данъци, да го млатят докато спре да диша....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 19. 19 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  ГЕРБ няма смисъл да пишат програма. Не са изпълнили още старата. Ако дойдат на власт да си изпълнят ..., а не АЛО ВАНИЙОООООООО

 20. 20 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Прочетох вие, останалите коментатори, какво виждате.
  Та ще кажа какво аз НЕ виждам.
  Не виждам никакви заявки за реформи в системите, гълтащи гигантски пари без (почти) никаква полза за данъкоплатците:
  Здравеопазване
  Сигурност и отбрана - главно МВР
  Социална политика - раздаване на пари на калпак

  Не виждам и заявка за реформи в пенсионната система - главно по отношение на ранно пенсиониращите се полицаи и подобни безделници, и неплащащите вноски държавни служители.

  Не виждам и мерки за подобряване на образованието като цяло. Без да направим нещо в тази област сме обречени дългосрочно като нация на бедност.

  Не виждам и никакви заявки за подобряване на бизнес средата, без което също ще си останем бедни и нещастни.

  Лошото обаче е, че не виждам и по-добра алтернатива(или по-скоро по-малко зло) от тези.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#15] от "vjacho":

  Плоският данък пълни хазната като за световно и тези кретени ще заколят пред очите ни кокошката, която снася златни яйца, за да я метнат на жаравата и да я изплюскат за обяд с няколко оки вино. Бавно и мазно пред очите ни.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1255 Гневно

  "Днес Томислав Дончев подчерта, че броят на общините няма да бъде намаляван. Такива идеи са били обсъждани при създаването на предизборната програма."
  - Съвсем се изяснява картинката.
  "От партията обещават продължаване на пенсионната реформа, като за да се разреши проблемът с ранното пенсиониране на работниците във високите категории труд, те да могат да избират дали да се финансират от бюджета на държавното обществено осигуряване или от професионалните пенсионни фондове."
  - Значи,фуражките,на които им плащаме и осигуровките,ще си пенсионират пак на по 47 години,а париите от 3-та група на по 70 може би,щото не казват каква балтия пак ни готвят.
  "обеща национална програма за саниране на жилищата за подобряване на енергийната ефективност. В първите две години щяло да се финансира изцяло санирането на повече от половината многофамилни жилища".
  Т.е и всички вкупом заедно ще плащаме за панелките на правилни фирми най-национално.
  А за ВСС и съдебната реформа не ми се и коментира...Кърпена от лозунги работа,нищо общо с десни политики и реформи.

 23. 23 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  "Общинските съвети ще могат да определят в полза на местните бюджети добавка към данъка върху доходите на физическите лица"

  Нали само за физически говорим?

 24. 24 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Може и много по-добре, но и това е някакво начало!
  Голяма грешка е да се диверсифицират данъците върху доходите на физическите лица на база на местоживеене, разбирам идеята за де-централизация в икономиката чрез конкуренция между общините и може да проработи (най-неатрактивните общини трябва да поддържат най-ниските данъци съответно), но според мен допълнителната ставка трябва да е върху корпоративния данък печалба, а не върху доходите на физическите лица!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#20] от "fras":

  Така е. Всички партии са партии на статуквото. Хвани едната, удари другата. За повече от сегашните 47% от средния БВП за ЕС, на каквато стойност стоим закотвени вече 5 години, нямат нито знания, нито сили да докарат...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 26. 26 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":
  Всеизвестен е лафа сред населението "Тоя не го мисли. Той има фирма!".
  Значи съждението, че имаш ли фирма, то тогава определено си много напред с материала, е залегнало в народопсихологията на българина. Ето от къде идва и идеята на общинарите "Тоя има фирма - грабвайте мотиките и да го утрепем с данъци, до де спре да шава."
  П.С. Няма ли най-после да спрат да говорят за това кой как ще промени ставката ДОД??? Философията "Нещо действа ли добре, не го пипай" явно не са я чували.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#23] от "zlobar":

  Точно така. Фирмите вече ги "оправихме", сега ще се прехвърлим на гражданите.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 28. 28 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Ехооо, ти правиш ли разлика между данък печалба и данък общ доход ?!
  Искам да кажа на форумците, че от умен човек трудно се вземат пари, пък който ще да е на власт.
  Докато данъчната и осигурителна система са основани на вземане и насилие от Държавата над индивида в името и за благото на "човека" без да има на среща съответна услуга и то одобрявана от данъкоплатеца, няма да го бъде.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  В Германия корпоротивният данък печалба се определя и събира от общините, като може да бъде от 0% до 40%.

  Около големите градове малки общини като Ешборн до Франкурт правят топ оферти и привличат големия бизнес.

  Ето най-богата община Грюнвалд до Мюнхен с ежегодни приходи от €220млн. от корпоративен данък печалба (една от най-ниските ставки страната, но много регистрирани фирми) на население от само 10 хил.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCnwald

  Но данък общ доход да се определя на общинско ниво е малко странно.

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Весело

  Нека ГЕРБ предвижда след 5. Х. 14
  ... сега е още много рано

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на milchev
  milchev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нека законните грабежи да не се бавят. Иначе как ще бъдат накарани още хора да напуснат България...

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#26] от "mapuhcku":

  Аз същото бих казал. Плоският данък е като рог на изобилието за бюджета. М. юли има 86% скок на приходите спрямо юли 2013. Като искат да остава нещо за общините, да отцепват споменатите 2% и да ги връщат в общината.

  Такова нещо - да се посяга на плоския данък, не си е позволил и Орешарски.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 33. 33 Профил на Бил Порталски
  Бил Порталски
  Рейтинг: 213 Весело

  "Пред журналисти Дончев определи като основни приоритети пред страната, залегнали и в програмата, подобряването на демографската картина..."

  "И деца ще ви направим ..."

 34. 34 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "cinik":

  Този път ме озадачихте... какъв общински данък плащат юридическите лица без разбира се за МПС, недвижими имоти. Преди си помислих, че визирате патентен данък.

 35. 35 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Това е любопитно, но истината е друга: трябва приходите от всеки данък да се знае точно за какво отиват, а не всичко да се сипва в един казан и после да гребем с черпака.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  много добра програма да се надяваме да се осъществи за доброто на хората тук .

 37. 37 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ф.Нинов":

  ... спор нЕма... сАгласен. Ама т'ва с корпоративния данък у ЕС си е националистически въпрос... Например Аурубис данък и назе на плаща за печалбите от завода в Пирдоп... според законите у ЕС, мо'е да го плаща дет' сака. Тук оста'а мрЪсотията, район с най-голЕма заболевамост в България и... ДОД на работещите. Та "мъдрата" мисАл на таА калинка е пА плосък данък, ама веке не 10%, а я 12%, я 14%...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ф.Нинов":

  нали има данък върху имотите, да вдигат него, какви са тия глупости... сега всички ще открият офиси в някое село с нисък данък и ще си командироват персонала от там

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 726 Весело

  Обощено за програмата на Герб:

  Реформи няма да правим, няма да намалим лицензионните и разрешителните режими, но ще ви увеличим данъците.

  Хей, гербери, къде сте да защитите герберовата икономическа мисъл?

 40. 40 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Още не са взели властта и пак за вдигане на данъците говорят....пак ще ни намерят някакъв зъл "гений" като Дянков и този път няма и една година да изкарат....

 41. 41 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#39] от "Знам и Мога":

  Тихо
  Само вие не разбирате геният на Тиквони-ако сте прочел само една книга през живота си(по добре Винету) и се разбирате много добре с интелектуалния елит на страната(свинарите)...............тогава ще го разберете.

 42. 42 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "fras":

  В резултат на това, дето не го виждате, направо е очебодно, че ще продължим да копаме и да търсим дъното...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#37] от "dzwer":

  Доколкото знам Аурубис е най-големият корпоративен данъкоплатец в България.
  Не трябва да се забарвя, че фирмата декларира 200 млн. лв печалба, в/у която Дойчо спокойно може да прежали 10% данък печалба (даже ура ще вика).
  Проверете си данните преди да разпространявате слухове.

  Иначе в Пирдоп ситуцията с околната среда значително се е подобрила в сравнение с байтошово време, когато не е могло да се диша и не е имало растителност. Офцете са умирали прави докато са пасяли.
  В момента там най-големият проблем е факта, че местното население (8хил.) се отоплява с кюмюр и през зимата трудно се диша в котловината.
  Но има един хотел на баира в гората - там може да се живее.

 44. 44 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 983 Неутрално

  това е много хитро, и това че е в/у физически лица а не в/у юридическите, общините с ниска безработица и младо население ще са в предимство в което заслужават да бъдат, БРАВО.

 45. 45 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не виждам никакви заявки за реформи в системите, гълтащи гигантски пари без (почти) никаква полза за данъкоплатците
  До коментар [#20] от "fras":

  Аз пък виждам желание за повече приходи в общините,чрез по високи данъци и финансиране по този начин на крадливата администрация основно поддържаща ГЕРБ на избори????Виждам мераци за разпределение на много пари чрез мащабно строителство(санирането на кооперациите ,което не е лошо),но не виждам желание за нови честни правила и реформа в администрацията ,която трябва одобрява и да възлага поръчките финансирани с европейски средства.Едно въпросче още?Вдигането на данъците не беше ли лява политика?

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#38] от "rldkfl":

  Значи странно на общинско ниво да се определя данък общ доход, който обикновено се плаща от работници и служители.

  По-смарт би било общините да могат да определят корпоративния данък печалба използвайки го като мощен инструмент да привлекат или отблъснат потенциален бизнес, имайки възможността не само да увеличават, но и да намаляват.

 47. 47 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  " Засега не смятат обаче да променят статута на Висшия съдебен съвет или да търсят конституционно мнозинство за по-големи промени."

  Както и очаквах, на ББ с това "правораздаване" си му е добре....

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 48. 48 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ф.Нинов":

  ... извинения за корпоративния данък и данък печалба... обрЪках се. Мислех за един, а написах друг. Повеке от 8 хил са живеещите у котловината. А сЯ по повод отоплението... т'ва е начина до сега. През ноември 2013 тръгна проект за газифициране на селищата от фонд Козлодуй. След остаФката на Орешарски, кОпането замря... нещо с парите било, ама май сЯ шА гонАт фирмата, чЕкат "бат' Бойко да до'де"... Та газ сакат 'ората там, щот пушека е понамалял, ама чЕкай да сА стъмни, да помиришеш, щот' през лЕтото дрЪва не горАт, но сутин кат' минеш Кашана, Гълъбец, Козница или Медет. шАвидиш смога над котловината. За потвърждение, питай нЕкой от Ямна, Черни вит, и даже в Тетевен как са сините сливи...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 49. 49 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Нямам очаквания ГЕРБ да си изпълни програмата,както вече се е случвало,а и с доста клаузи не съм съгласен.
  Никога не бих гласувал за ГЕРБ.

 50. 50 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#45] от "registriran":

  Какво желание ще виждате след като администрацията е раздуда до безумие и голяма част трябва да се разкара.
  За справка близо 15 мил Холандия има 20 хил администрация,а 7 мил България има 440 хил администрация.

 51. 51 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Няма нищо конкретно в тази програма... Общи приказки... Бла, бла, бла... Колкото за онези 2 000 000 000 за енергийна ефективност много ми е интересно от къде ще ги намерят!!!
  А това допълнително облагане на доходите от общините е МАЛОУМНО и абсурдно!!! Тези от ГЕРБ не знаят какво говорят!!!

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#48] от "dzwer":

  Все пак не трябва да се забравя факта, че обемът на производсвтото се е утроил в сравнение с байтошово време.
  Представи си какъв мор би бил ако това ставаше с тогавашните технологии.

  Ето малко инфо относно печалбата:

  "От отчета на групата става ясно още, че по международните счетоводни стандарти нетната печалба на българското дружество за 2012/2013 г. се е понижила до 14.5 млн. евро спрямо 139.8 млн. евро за предходната финансова година. От "Аурубис България" не коментираха резултатите. За календарната 2012 г. българската компания беше на второ място по приходи в страната с 4.3 млрд. лв. Печалбата й по българските стандарти е 201.1 млн. лв., показва класацията "К 100" на "Капитал".

 53. 53 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik": Орешарски посегна върху плоския данък въвеждайки необлагаемите минимуми. Но си прав затова, че Орешарски не е увеличавал ставката на плоския данък, а ГЕРБ се канят да правят точно това.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 54. 54 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Весело

  "Запазване на плоския данък, но възможност общините да определят сами малка добавка към него, която да остава в местния бюджет – това предвижда предизборната програма на ГЕРБ, представена днес.+
  Що ми се струва поредната гербава изгъзица. Данъкът върху доходите е държавен данък. НАП се занимава с това. Как точно ще отива в общините /и в коя точно, па и в различни размери/ никой не казва. Абсолютна глупост. Ако човек има доходи от различни източници, къде ще отидат и как ще се определят.
  Примерно имоти във Варна, Ямбол , и Куртово Конаре, от които получавам наем. Или договор с фирма, организация от Стара Загора. Обаче за да изпълня договора всъщност съм действал във Видин , Ловеч и Каспичан. Какво става? Недомислици. то сега данъчната декларация /с приложенията/ е стотина страници , трябва да стане поне петстотин.

 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Няма нищо дясно в програмата на ГЕРБ. А най-депресиращото е, че дясно няма и в програмата на РБ.

  Никоя партия до момента не е предложила конкретни идеи за намаляване на държавата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "Инфраструктурата е кръвоносната система на икономиката", обяви бившият регионален министър до 2013 г. Лиляна Павлова.

  Нещо подобно е казал и Георги Димитров, за транспорта.

  Няма много напредък от тогава. Асфалт, повече асфалт, и нещата някак си ще се оправят. Щото кръвоносната система ще е здрава.

  Много се строеше в Гърция, Испания, Португалия. Ама закъсаха. Въпреки здравата кръвоносна система.

  Може би други неща трябва да се правят. Не само магистрали.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Значи всяка община става държава в държавата.

 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#34] от "zlobar":

  В София има две скали за данък сгради и такса смет. За фирмите е доста по-стръмна.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 59. 59 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#55] от "Николай Николов":

  ... е кЪ да стане т'ва- "по-малко дрЪжава". От 6,30 часа сутрин, от "джангърчекмеджето" сА зафаща: дрЪжавата- това, дрЪжавата- онова от "леви", "десни", "средни" и "крайни"... и българина кима и си вика... тъй, тъй... "дрЪжавата ми е длъжна за 'сичко". Кой шА е този, дет' шА рече: изберете ме и язе шА напра'а тъй, тада не трЪсите дрЪжавата...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 60. 60 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Е са ме загубИхте, като избирател...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 61. 61 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Разбойко, ами нали пак ще ви изметат с бунтове, бре! Постепенно вдигате цената на тока, налагате 2% отгоре на пропорционалния данък и какво ще правят най-бедните? Тези които на края на месеца и сега остават с празен джоб сега ще трябва още пари да намерят. Акъл за 5 пари нямате!

 62. 62 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#61] от "puknatastotinka":

  Глупости-това бяха платени протести от БеСеПеТО,ДеПеСеТо,москва,Путин,извънземните и кой ли още не.
  Как е възможно да има някой да не харесва Тиквата слънце и да не вярва в неговия план(не че има такъв) ?

 63. 63 Профил на k
  k
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  ... предайте на "ЕТ Бай Петко" да си наеме добър счетоводител. Предполагам, че в момента разчита на ... роднина!

 64. 64 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Програмата на Граждани за ЕВРАЗИЙСКО развитие на България се състои в това ДА СЕ НАЛАПАТ ЗДРАВО!!!

 65. 65 Профил на k
  k
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ф.Нинов":

  "...По-смарт би било общините да могат да определят корпоративния данък печалба..."

  Въобще не е "смарт". Ще ви кажа какво ще стане - Лукоил или някой друг голям данъчен платец, ще си купи 20-тина общински съветници от Горно Нанодлно и данък печалба там става 1%. Познайте къде ще се регистрира на само Лукойл но и хиляди други фимри!

 66. 66 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Предложението за общините едва ли ще свърши работа. Малките общини пак няма да имат пари. Оказва се, че централната власт ще продължи да си харчи парите от данъци, а общините пак ще се спасяват сами.
  Някои други пунктове от тази програма не разбрах, грешката може да е моя, може и да не е.
  Но санирането еднозначно поддържам с две ръце, дано залегне и в други програми, понеже не съм фен на ГЕРБ. И да се осъществи, разбира се, понеже само декларации не стигат. Казвам го, защото с очите си в др. държави как градовете се променят след такива програми.

 67. 67 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#66] от "danid":

  Само,че защо санирането трябва да ти се плаща от джоба като данъкоплатец-щом ще са обществени поръчки,смятай какви далавери ще станат.
  Санирането си го плащаш от джоба(който иска),но не и от джоба на данъкоплатеца.
  Проблемът в Бълагрия не са парите,а начина на харчене-когато се харчи неефективно и с основната идея за далаверата..........................парите никога няма да стигнат.

 68. 68 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  "....Програмата на ГЕРБ предвижда общините да могат сами да увеличават данъка върху доходите...."

  Още една причина да не се пускат да припарят втори път до власт. За сведение, в Пловдив Маминият Иван направи местните данъци най-високи в България. Данъкът за автомобил е над 50% по-висок, отколкото в София, данък сгради и данък смет също. Тъкмо 50% по-голяма лакомия. И сега ще оставят Маминият Иван да определя "на око" всички данъци.
  Абе я изчезвайте, докато не сме грабнали дряновите тояги, че тесно ще ви стане в обрулената ни мамковина...

 69. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#65] от "k":

  Ами той Лукойл и без това печалби в България не прави.
  Така, че 1% би било тип -топ!

  Иначе аз погледнах как е точно в Германия и там минималната ставка на корпоративния данък е 7% (премахнати са 0%). Максималната ставка е 18%.
  При най-високите ставки на първо място е общината Dierfeld с население от 12 души (трима от тях чужденци), цепеща цели 32% корпоративен данък печалба, издействана от самият кмет, който е локален бизнесмен (собственик на разсадник на дървета на 1200дка). Общината няма дългове.

 70. 70 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Програмата на ГЕРБ предвижда общините да могат сами да увеличават данъка върху доходите

  Това е една прекрасна идея, но за сведение на ГЕРБ, тя изобщо не е нова. През средновековието всеки квартален феодал е определял размера на данъците на поверените му крепостни селяни. Затова те са предпочитали при първия Кръстоносен поход да заминат да се бият със сарацините, отколкото да гледат как семействата им измират от глад вкъщи. А по-предприемчивите са продавали фойерверки по улиците на Шанхай и са изпращали парите на жените си с пощенски гълъби.

 71. 71 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#63] от "k":

  СОС е гласувал съзнателно, фирмите да плащат по-високи ставки. Проблемът е общоизвестен, многократно повдиган от БСК, БТПП, КРИБ, Българо-немска промишлена камара и т.н.

  Ако ти имаш такъв гениален счетоводител, който да каже как фирма да не плаща като фирма, ти казвам, че не му желая "услугите". Когато има такива животински малоумия в държавата, те трябва да се ликвидират, а не да се нагаждаме към тях. Точно затова комунизмът оцеля у нас 45 години, без никакви събития като полските и унгарските. Колчем изникнеше нещо като проблем, все му се намираше някакво пародийно решение и се продължаваше напред. Няма тоалетна хартия - режи вестници, бучи ги на пирон в стената на кенефа, готов си. Няма части за колата - все с телчица ще стегнеш, на стругар ще дадеш да ти престърже...Няма храна в магазина - 2 декара бахча на края на града и събота-неделя там с мотиката...Не, без мен тези....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 72. 72 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 472 Неутрално

  И това ли ви родиха умните глави,това ли са ви реформите?!Пази боже!На България и трябват много тежки промени и много бързи,основно към бизнеса и съдебната с-ма,ако това се направи всичко ще потръгне от само себе си!Като няма пари и съдебна с-ма нищо друго няма и да има!Реформаторите са наред да им дърпат ушите на Герб!И да им гласуват техните реформи,те поне знаят какво са реформи!

 73. 73 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#72] от "gembirdkz":

  И от реформаторите нищо няма да излезне. Това е трагедията на цялата държава. Орешарски е вещ, Муравей Радев го нарича "най-добрия си ученик", обаче е оплетен в зависимости и логично не можа да на прави нищо. ГЕРБ и реформаторите може да са една идея по-добронамерени, но за сметка на това са масово полуграмотни, откровено неграмотни или направо кухи като гъдулки.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 74. 74 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 420 Неутрално

  но за сметка на това са масово полуграмотни, откровено неграмотни или направо кухи като гъдулки.
  ...............................................................................
  1000000000000000000000000000000000 плюса за прозрението

 75. 75 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Семейно подоходно облагане. Това с общините е пълна глупост, което ще го разберат по- късно и няма да стане

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 76. 76 Профил на paladin
  paladin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Сега, ще ви напиша нещи върху което може би, ще се замислите.
  В либертарианският модел в който почти всичко е в частни ръце държавата не може да се самоиздържа тъй като няма нищо или почти нищо. В този модел държавата разчита само на данъците, които прибира от населението.
  В един модел където държавата развива държавна търговска дейност тя би могла да се самоиздържа и дори да няма данъци. Което ще означава, че хората ще имат повече пари и икономиката реално ще е по богата.
  На някои може да им е смешно но смятам да развия тази идея и да опиша и практическото и изпълнение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 77 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Не виждам никакви сериозни структурни промени, няма дума за съкращаване на държавната администрация, осигуряване на подкрепяща среда за малкия и среден бизнес... Лакърдии и обещания.
  Дежавю!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 78. 78 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#67] от "kapitalcho":

  Нещо не стана с цитата, но сте прав за неефективното харчене у нас, по- точно отклоняването на парите в други посоки.
  Коментатът ми беше принципно за идеята, а изпълнението, както казах е под мнооого голям въпрос. Уви.

 79. 79 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "Mark Twain":

  ++++
  много сте прав

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK