България чества днес 129 години от Съединението

България чества днес 129 години от Съединението

© Анелия НиколоваБългария чества днес 129-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г., а освен това е и празник на град Пловдив. 


На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.  Това става след като  Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния  управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.


На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: "Съединението прави силата". 
В Пловдив за тържествата за Съединението ще са президентът Росен Плевнелиев и премиерът Герги Близнашки. Програмата и на двамата включва посещение на музея на Съединението, където ще разгледат изложбата "Светът на Яворов", посветена на 100-годишнината от смъртта на поета.


Вечерта в 20.30 часа в Пловдив на площад "Съединение" ще се състои традиционната тържествена заря - проверка. В нея ще участват представителни блокове на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили.


Тържествена заря проверка вечерта ще има и в град Съединение, като ще бъдат и възпроизведат моменти от Съединението на Княжество България и Източна Румелия преди 129 години. Именно в село Голямо Конаре, обявено през 1968 година за град Съединение, се е случило голямото събитие преди 129 години.


Безплатен вход във военноисторически музей в София
Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на Съединението с най-новата си изложба "София – столица на съединена България". По повод празника музеят обявява и Ден на отворени врати за хронологичната и външната си експозиция от 10 до 18 часа.


Изложбата пресъздава атмосферата и живота в новата столица София във времето непосредствено след Съединението на България. Уникални фотоси разкриват духа на града от 80-те години на XIX в. Експозицията продължава до 5 октомври 2014 г.


Представителни подразделения на Българската армия ще участват в отбелязването на 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Представителният духов оркестър на Военноморските сили и военнослужещи ще участват в поклонението на паметната плоча на княз Александър Батемберг във Варна от 10.30 ч. След края на ритуала оркестърът ще поведе общоградско шествие по бул. "Мария Луиза" до паметника на Приморците, загинали в Сръбско-българската война.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Честит празник.С почит към героите.

 2. 2 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Честит празник

  proudly built in Bulgaria
 3. 3 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 616 Весело

  Бележита дата! Честит празник!

  plamenhristov5
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Честит празник Българи! Това е истинският национален празник на България!

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Честит празник!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Помня, че Съединението започна да се чества чак през 1986. Дотогава такъв ден не съществуваше.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Велик български празник.Съединението сме си го извоювали сами с кръв пролята от българските герой.Слава.Особено съм горд,че сме осъществили това съединение против волята на нашите уж"освободители",дотолкова сме ги ядосали нашите освободители,че те скъсват дипломатически отношения с България.Бих добавил,за жалост не завинаги.Още веднъж слава на загиналите български патриоти за съединението на България.

 8. 8 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Честит Празник и от мен...
  И нека българите знаят,че за да са успешни те трябва първо да са добри хора.
  Да правят добро в ЕЖЕДНЕВИЕТО СИ,а не само да говорят за него.
  Подобното привлича подобно.
  Правейки добро те вибрират на определена честота която кара хората около тях да дадът най доброто от себе си.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Откъде произлиза названието Източна Румелия?
  5 септември 2014 11:48

  Каква е тази Румелия? Нито преди, нито след онези събития не сме учили за държава или област, наречена Румелия. Щом има източна, би трябвало да има и западна, а и за такава не сме чували. Някак изведнъж се появява, а след Съединението изведнъж изчезва.

  Това, че не сме учили или пък сме учили и сме забравили е едно, но появата на географски или административни области не става изневиделица. Сега ще разкрием тайната на Румелия.

  Всъщност кой знае каква тайна няма. Румелия е термин, който Османската империя използва, за да обозначи Балканите и Балканския полуостров. Идва от Румели, страната на Рум, тоест на ромеите. Ромеи са византийците, както знаете, които така подчертават връзката си с Римската империя. Когато през XV век Балканите падат, завоевателите са били наясно, че тази територия е била владяна исторически от ромеите. Част от нея, ако трябва да бъдем точни, но това е подробност. И първо, не официално, а после и в официални документи, Балканският полуостров започва да се нарича Румели. Румели обаче не е само османски израз. Той получава и друго приложение. Румелия се използва и от християнското население, когато границите на предишните държавни формирования вече са изличени. Сменя се ударението и се добавя едно я, но иначе Румели и Румелия са си в употреба. Отоманските владения на Балканите се наричат Румелия, а административният им център през Средновековието е бил София.

  Защо не сте чували за термина? Защото средновековната история на България след падането ни под османско владичество не е застъпена кой знае колко в учебниците, а и има една подробност. След административните реформи 1864 година името Румелия временно изчезва. Вече по време на късното ни Възраждане и освободителните борби такъв термин на практика е нямало. Берлинският конгрес обаче, както знаете, е много жесток към нас. Той ревизира Санстефанския мирен договор и разделя освободена България. Откъснатата част получава административна автономия, но остава под пряката политическа и военна власт на султана. Източна Румелия е съвсем естествен термин в този случай, защото хем издава географска, хем административна приемственост в рамките на империята.

  Източна Румелия е много интересен политически субект, защото показва противоборството между Русия и Англия на Балканите. Тя затова е създадена, за да ограничи руското влияние. И англичаните не са очаквали Берлинският конгрес да бъде такъв успех. В интерес на истината, според един английски историк, ако не беше създадена Източна Румелия, а беше останал Санстефанският договор, Османската империя щеше да удължи значително съществуването си. Руският интерес обаче е застъпен в Румелия по много линии, включително и една не особено известна. Знамето на Източна Румелия е червено, бяло и синьо в хоризонтален ред, а това са панславистките цветове. Русия, Сърбия, Словакия, Хърватия, Чехия, Словения - всички те имат бяло, синьо и червено, подредени по различен начин. Имало го е в цветовете си и знамето на Източна Румелия. Изяснихме каква е работата с името Румелия. И то вече, надяваме се, не е толкова загадъчно.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този празник не е актуален за много българи и за не малка част от днешна България.

 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#4:"Маша и Медведев"]Това е истинският национален празник на България! [/quote]
  Точно така е Честит празник на всички

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#10:"_j."]Този празник не е актуален за много българи и за не малка част от днешна България.[/quote]

  За вас, руските слуги със сигурност не е. Вашият "праздник" е след 3 дни.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8882 Неутрално

  Честит празник на всички БЪЛГАРИ.

 14. 14 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да ни е честито. Че иначе сега щях да ви пиша на турски.

 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Честит празник и от мен на всички Българи. Нека да пребъде Родината ни.

 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#6:"Маша и Медведев"]Помня, че Съединението започна да се чества чак през 1986. Дотогава такъв ден не съществуваше. [/quote]
  Не съм бил през 86 в България, но ми се струва странно че комунистите са позволили да се чества "някакво си съединение" баш преди светлия 9/9. Още повече че "братушките" хич биля не били доволни от това Съединение, та дори скъсали дипломатическите си отношения с братска България. Факти които се премълчаваха в учебниците по история в училищата

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Честит празник!

  И да не забравяме, че тогава срещу Съединението са били нашенските русофили, защото било станало без одобрението на Русия.

 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#9] от "Чардо":

  Мерси за обширните пояснения относно Румелия

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да пребъде България!

  Be3Al2(Si6O18)
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4437 Неутрално

  Честит празник на всички.... и Господ да пази България!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Аз мисля, че през 1985 беше чествано Съединението, по случай 100 годишнината му. Дотогава беше само споменавано с 2-3 реда в учебниците.

 22. 22 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "Маша и Медведев":

  Пак помисли.Явно ти не познаваш бг историята.

 23. 23 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#10] от "_j.":

  Тези, за които Съединението не е празник не може да сте българи, вероятно сте на заплати към някое чуждо посолство.

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3141 Неутрално


  Честит празник на всички българи !
  Вечна слава на геройте !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 948 Неутрално
 26. 26 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#22] от "_j.":

  Я ни светни за българската история, писана в някои чужди столици, аз не съм я чел. Сигурно според тази "история" не е имало Съединение, а и България не съществува.

 27. 27 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "aralambi":

  Ставате смешни. Говорих за Македония и Одринска Тракия. Но явно тук сте полуграмотни и не сте чували,че цели 28г. тая дата не е била валидна за тях.

 28. 28 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Честит празник.
  Нека всички бъдат осенени от благодат.

 29. 29 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 893 Неутрално
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Честит празник, българи! Велик ден и двоен повод Пловдив да е в центъра на събитията... Да не забравяме, че "Съединението прави силата"!!!

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Съединението винаги трябва да го има, духовно и физичиски, за да ни има и нас.
  До коментар [#9] от "Чардо":

  Браво! Сладкодумен си като даскал.

 32. 32 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#31] от "man_un":


  [quote#31:"man_un"]Браво! Сладкодумен си като даскал[/quote]
  Благодаря !
  То е от годините , и натрупаните спомени и преживявания за 68 години . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3665 Весело

  "паметната плоча на княз Александър Батемберг"

  За тези 136 години барем името на княза да бехме научили.
  Казва се БатеНберг...

 34. 34 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  Честит празник българи! Нека да се помни и спомене коя велика сила е била против и силно критикувала този акт. Сещате се нали русофилски родоотстъпници.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#27] от "_j.":

  Млъкни, рубладжио. Не можеш да ни развалиш празника.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маша и Медведев":

  +++++++++++++++++++++++++++
  6 септември е истински български празник,защото сме си извоювали Съединението сами!Това трябва да бъде националният празник на България!!!

 37. 37 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Гневно

  До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":

  1 . Това за източна Румелия е копи от Питанка на Дарик
  И аз сега (снощи) го научих
  2 . Аз си спомням отлично , че в моя учебник по история на България за 10 клас 1962/63-та г. за обявяването на Независимостта имаше само ЕДНО изречение, събрано само в ЕДИН ред ! ?
  Цитирам по памет :
  " На 22 септември 1908 год. в Търново монархическото правителство на Ал.Малинов обявява независимостта на България . ""
  ТОЛКОЗ !
  Наз всяка уважаваща себе си страна деня на Независимостта е неин НАЦИОНАЛЕН празник , а НЕ официален !
  Това е брат ми ! (мой си лаф)

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 38. 38 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "Маша и Медведев":

  Не ви го развалям. Само обяснявам защо горепосочеите ''части'' от БГ нямат никакъв повод за празнуване. След тази дата те са създали своя героична история ,с която се гордеят.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  Честит празник ... !

  СЪЕДИНЕНИЕТО е идея !
  ... която и сега ни е необходима повече от всякога
  ... със злоба и разединение не се постига нищо.
  Няма наша и ваша България
  Няма ваша и наша история
  Имаме една България и една история - обща !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Денят на Съединението е обявен за официален празник ЧАК през 1998 година!!!!! КОСТОВ Е ВИНОВЕН!

  http://www.hera.bg/s.php?n=2643

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Честит празник!
  Наистина български празник с който честваме едно от малкото неща направени от българи за българи!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 42. 42 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#27] от "_j.":

  По това време Македония и Одринска Тракия са били турски, та не е имало възможност да честват официално Съединението. Но то създава надежди у българите там, че и те ще се освободят. Един от лозунгите след 6 септември в Княжеството е бил "Тази година Тракия, догодина Македония!".

 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]СЪЕДИНЕНИЕТО е идея ! [/quote]

  Каза човек, който подкрепя руския сепаратизъм в Украйна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#27] от "_j.":

  А по твоята логика и 3 март не е празник за македонците, защото не са били освободени от турците тогава.

 45. 45 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Весело

  Честит празник! Истински български празник. Съединението е българско дело, а не дело на чужди сили. Руският цар е бил бесен и е насъскал сърбите да нападнат България след Съединението, от което става и сръбско-българската война.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#44] от "aralambi":

  Не е.

 48. 48 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#38] от "_j.":

  [quote#38:"_j."]След тази дата те са създали своя героична история ,с която се гордеят. [/quote]

  Никой не отрича героизма на участниците в Иленденско-Преображенското въстания.
  Също така не може да бъде отречен факта, че когато Стефан Стамболов е предложил на първата българска монета да бъде написано "Съединението прави силата" е имал предвид всички части на разделеното от Берлинския договор отечество да бъдат обединени.
  Да, на 06.09.1885 година са се сбъднали само част от мечтите, това пак е повод за празнуване.
  Честит празник!

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#22] от "_j.":

  " Пак помисли.Явно ти не познаваш бг историята."

  Не се съмнявай,не я познава ! Препоръчай му,когато започне да се запознава,да наблегна на трудовете на др. Тодор Живков -Генерален секретар на БКП и Председател на Държавния съвет на НРБ !
  Това последното май трябваше да е в минало СВЪРШЕНО...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 420 Весело

  Да ни е честит празника на всички Българи!

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Честит празник!За съжаление,тези българи,които осъществиха Съединението,са на изчезване в България.

 52. 52 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#46] от "_j.":

  Няма да влиза в тона ти, доста долно ми се вижда. Моите предци са от Македония, участвали са в Илинденското въстание, някои са избягали в България след 1918, когато сърбите са избивали българските попове и учители там. А дядовците ми са се били и в балканските войни и в Първата световна за обединението на България. И не само за мен става въпрос, най-малко 1/4 от българите са наследници на македонци и тракийци, а на почти на всички дедите са се били за България. Съединението е празник за всички българи.

 53. 53 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#21:"aralambi"]Дотогава беше само споменавано с 2-3 реда в учебниците.[/quote]
  Изучаваше се , както и сръбско-българската война.Само че на всякъде, където трябваше от немай-къде да се спомене вероломната роля на Русия се позамазваше,или подчертаваше "царска", "имперска".Демек нищо общо със "съветската".
  И бяха прави де.Тогава само са обезглавили българската армия, като си изтеглят офицерите,а през 1944г. ги връщат в България барабар с генерали и войници.И в двата случая не и е пукало за нашата съдба, а само за техните интереси.
  Да си ги защитават-това е право на всяка държава, включително и на нашата.Но да не сквернословят с думата "братя".

 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Честит празник!
  Честваме Съединение,очакваме разединение.

 55. 55 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Честит празник!
  Вчера прочетох думи, които ме впечатлиха: "Можем да излезем от кризата само с таланта на цялата нация." Дано съумеем още веднъж след 129 години да обединим таланта и усилията на цялата нация, за да тръгне страната ни с по-уверени крачки напред!

 56. 56 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Велика дата!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "Волният Ибрик":

  това е малко вреоятно

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  И Априлското въстание, и Съединението са български празници на българите, затова и форумните безродници рядко се обаждат под статиите. Ама пък след няколко дена ще са първи на абразурата да защитават "повизите" на "освободителите".

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  [quote#7:"chicago514"]Особено съм горд,че сме осъществили това съединение против волята на нашите уж"освободители",дотолкова сме ги ядосали нашите освободители,че те скъсват дипломатически отношения с България.[/quote]
  Колко смешни в сравнение с този акт на истинските българи изглеждат тъпите твърдения на русофилите, които се опитват да пробутат идеята че патриотичното мислене минавало през обичта към Русия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  [quote#10:"_j."]Този празник не е актуален за много българи и за не малка част от днешна България.[/quote]
  Такова твърдение може да изкаже само един родоотстъпник и предател на родината ни България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Честит празник на всички. Не трябва да забравяме, че ако го нямаше Берлинският конгрес, нямаше да говорим за Съединението. Решенията на Берлинският конгрес са фатален момент в историята на българската народност. За това трябва да "благодарим" на великите сили Англия, Русия и Австроунгария. Всички те имат голяма заслуга за разпокъсването на България. Както и за кървавите конфликти на Балканския полуостров през целия 20 век, спечелвайки му славата на "барутен погреб" на Европа.

 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]... със злоба и разединение не се постига нищо.
  Няма наша и ваша България
  Няма ваша и наша история [/quote]
  В тази връзка трябва да се припомни, че за разлика от героите извършили съединението на България, предателите на родината ни Георги Димитров и Васил Коларов отделиха останалата неосвободен а и страдаща третата част на България Македония. Под натиска на съветския "брат" и гореизброените негови негови мекерета Македония бе насилствено отделена от родината.
  Още помня как един мой свако трябваше да заобиколи и мине през границата за да отиде на гости при майка си и баща си, при брата и сестра си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  [quote#54:"dedo pepo"]Честваме Съединение,очакваме разединение.[/quote]
  Тези които разделиха народа и целенасочено продължаваха тази политика (включително и до преди месец) са БКП/БСП.
  Интересното е, че същите тези разделяли (и разделили) родината ни сега плачат за единение. Тяхното единение обаче не е същото като нашето, защото те търсят единение за да им опростим всичките зулуми и пакости, които натвориха толкова дълго.
  За разлика от тях, хие търсим единение за да можем заедно да преудолеем всички глупости и бомби дето заложиха червените предатели и така обединени в името на пребъдването и успеха на България да продължим напред.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]Няма наша и ваша България [/quote]
  Има, има. Нашата България е тази на Левски, Бенковски, Вазов и Стамболов. Вашата е задунайската.

 65. 65 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Честит празник ! Да живее България !

 66. 66 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#37:"Чардо"]Цитирам по памет :
  " На 22 септември 1908 год. в Търново монархическото правителство на Ал.Малинов обявява независимостта на България . ""
  ТОЛКОЗ !
  Наз всяка уважаваща себе си страна деня на Независимостта е неин НАЦИОНАЛЕН празник , а НЕ официален !
  Това е брат ми ! (мой си лаф)[/quote]

  Браво ! И е така само ние честваме натрапени ни празници за национални 03.03. или 09.09 .
  Честит празник и от мен.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]Няма наша и ваша България[/quote]

  Напротив, напротив.

  "Ваша България" си я описвал неведнъж - онази на димящите комини и съветските юзини, които произвеждаха главно брак. Онази на ТКЗС-тата и петилетните планове, на студентските бригади и софийското жителство. Онази, в която се чакаше 12 години за Москвич и 15 за Жигули. И цял живот за гарсониера в картофения пояс. И в която имаше една партия и хората се деляха на партийци и безпартийни.

  Мерси за тази България, не ви я щем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 506 Неутрално
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чрез акта на съединението на Източна Румелия и Княжество България българите показват на света, че са единен народ, който може да отстоява и защищава своите национални интереси – и със силата на духа, и със силата на оръжието. Това е и първият политически акт, който българите осъществяват сами – без чужда подкрепа, без чужди инспирации. И затова за нашите славни предци той има смисъла на истинско освобождение.

  Честит празник на Съединението!

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#72] от "revniv":

  Да, но след тази си постъпка Стамболов проведе едно блестящо управление, изградило държавата ни, и пример за величието му има ето тук -
  http://www.bulgarianhistory.org/стефан-стамболов-през-погледа-на-евро/

 74. 74 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Честит празник на всички българи!

  Малко извън темата ама пак е история:

  "Събарят паметника пред НДК"
  http://video.bgnes.com/view/50609

  Айде, айде...после и МОЧА!

  П.П. Дано да е вярна новината.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 75. 75 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#4:"Маша и Медведев"]Честит празник Българи! Това е истинският национален празник на България! [/quote]
  всички проруски елементи обаче искрено го мразят и заклеймяват

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 76. 76 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#74] от "drakar65":

  За съжаление не е вярна. Имало е някаква среща с експерти за обсъждане какво да се прави с тъпоъгълния .... Но се надявам да го разкарат и да възстановят Мемориала на 1-ви и 6-ти полк. Има петиция за това, призовавам пак да я подпишат повече хора.

 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":
  Вие радикалните русофоби забравяте ,че Захари Стоянов е искал да обедини всички земи с етнически българи което и е заветната цел !
  Също така и пропускате ,че не Русия е ходила да насъсква всички балкански страни против нас? А Австроунгарската и Британска империя са ни вкарали в братоубийствена война със Сърбия (капитаните побеждават генералите) заради която и до днес още се мразим взаимно!
  И в крайна сметка това ,че рашките не са ни подрепили се дължи на дипломатическата не зрялост на Александър Батенберг и Петко Каравелов което пък в крайна сметка е се е оказало с положителен ефект защото британците вместо да да продължат да подкрепят турците дават неутралитет за новата ситуация на Балканите!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 646 Весело

  [quote#72:"revniv"]Да, за да дойде малко след това Стамболов и да моли султана България отново да влезе в състава на Турската империя.[/quote]
  Представяш ли си (ако горните ти твърдения са истина), за толкоз кратко време докъде са ни докарали нашите "освободители".

 80. 80 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#77] от "comandante":

  Аре ве, сериозно Британската Империя ни е вкарала във война със Сърбите? Не била Руската такава? Не ви ли омръзна да пренаписвате историята както ви отърва, бре, каун? Ако не беше Британската Империя, да скръцне на Османската, Обединение нямаше да има, щото любимата ти Русия била против, анадъмму?

 81. 81 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Още една дата, на която трябва да отчетем не само героизма и смелостта на велики българи, но и арогантността и вероломността на антибългарска Русия. Честит празник на всички българи!

 82. 82 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1267 Весело

  До коментар [#80] от "asbroad":

  За проруските пропагандатори всичко англоговорящо е враг...

  Истината е, че Австро-Унгария подкокоросва Сърбия. Русия не е била съгласна със съединението, както и Гърция. Британците скръчват със зъби не само на турците, но и на гърците. Просто са щели да ни разпарчетосат за отрицателно време заедно със Сърбия.

  Великобритания е склонна да подкрепи съединение още през 1880-та година.

 83. 83 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#77] от "comandante":
  Така беше! Лили Иванова ми разказа. Руснаците са ни подкрепяли силно срещу сърбите. В знак на подкрепа са си изтеглили старшите офицери от нашата армия и са отнели офицерския чин на нашия княз. Ама това е било за да не ни пречат да се саморазправим със сърбите. Също така са скъсали и дипломатическите си отношения с нас. Това пък е било за да не могат сърбите да ги молят да им ходатайстват след Сливница. А пък откровено антибългарските писания по това време в руската преса са дело на агенти на Сорос...

 84. 84 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  [quote#77:"comandante"]Също така и пропускате ,че не Русия е ходила да насъсква всички балкански страни против нас? [/quote]

  Днес не е денят, в който смятам за удачно да се защитават антибългарските действия на Русия. Русия не само се е противопоставила на обединението на България, но е организирала мръсни политически интриги и политически убийства - убийството на българския зам.външен министър и дипломатически представител в Истанбул д-р Георги Вълкович през 1892 г в Истанбул, организирано и платено от Руското правителство заради независимата външна политика на България по това време, както и преврата през август 1886 г - когато само една година след обединението руски военен заговор сваля законно-избраното правителство и поставя руско марионетно правителство начело с един митрополит-руски шпионин, със задача да обяви съединението за невалидно и да го отмени, като в хода на незаконния военен преврат се оркестрира абдикацията на княз Батенберг. Само решителната намеса на председателя на Народното събрание тогава Стефан Стамболов проваля мръсната интрига и спасява Съединението, но още на следващата година руската пета колона внедрена в българската войска отново организира опит за преврат, стартирал от офицери-предатели в Русенския гарнизон като Петър Груев, Радко Димитриев и Анастас Бендерев. Слава Богу предателският заговор се проваля, но щом един национален предател като Владимир Заимов - доказан платен съветски шпионин е все още с положителен ореол в учебниците по история, това говори много лошо за България и е признак за продължаващата мазохистична преданост към Русия въпреки безбройните ни беди, дошли от Русия - вкл. отнемането от България на Северна Добруджа, половинвековното болшевишко робство и съвременото обезкръвяване и обедняване на българската нация от руската държавно-олигархична мафия чрез нейните марионетки-родните олигарси и руската пета колона на русофилите в България.

 85. 85 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Честит Празник! най-българския празник.
  Може би единствения път когато сме направили нещо против волята на великите сили + Турция и Русия и сме успяли.
  В статията не се споменава името на Захари Стоянов, но то също е участник.

 86. 86 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” – Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука…"
  Кой - Захари Стоянов участник в събитията.

 87. 87 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#83] от "mrx10354190":
  Мда, забавна гледна точка!
  Но историята си се повтаря Рашките най-много на Балканите си обичат Сърбия а американското и британско еврейство винаги е било очаровано от Турция и си ги обгрижват с много любов и внимание .
  За това сме си винаги нахендрени , успеха на СЪЕДИНЕНИЕТО е придружен с много късмет !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#87] от "comandante":

  Когато имаме налице духовни девиации, няма как да оценим събитието, защото очакваме с трептящи колене да ни заобича СССРОССИЯ отново, както преди!
  Ревност съсипва дните ни поради любовта и към Сърбия, държава с подобна историческа аномалност и население без достатъчен мисловен капацитет.
  Не ни идва, че двете са си лика прилика!

 89. 89 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  До коментар [#9] от "Чардо":Нещо не ми е ясно-комбинация от червено,бяло и синьо е цветовата гама,на повечето държ.знамена по света,нищожна част от които са на славянски държави.

 90. 90 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  До коментар [#89] от "sabbath":

  Здравей ,
  Съжалявам , но това е копи на статия от Дарик.
  И по-точно е на Драго Симеонов където води рубриката "Питанка".
  Иначе си прав , като може би един ярък пример е знамето на Франция
  Приятна вечер

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 91. 91 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Това е Най-достойна дата за Национален празник на България!

  Да се обединиш въпреки тормоза на Русия и несъгласието на Истамбул заедно с Великите европейски Сили.

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3896 Любопитно

  относно Ромеи
  след коментар от Чардо

  По начало Ромеите е нямало защо да подчертават
  връзката си с Римската Ромската (Roman) империя,
  понеже названието е означавало точно това:
  граждани или други жители на територията на Римската (Roman)
  империя.

  В Български език се прави уместно разграничаване между Римляни (жители на град Рим или на бившата империя със столица Рим) и Ромеи (бившата "Византия".

  Поганската (паганската, езическа) Римската империя
  със столица Рим на практика престанала да съществува
  благодарение на реформите на/при император Константин Велики.

  Баща му е бил римски управител на Британия, Иберия (Испания) и Галия (Франция).

  Столицата на Цялата тогавашна Римска империя
  била "преместена" в селището Византион при Босфора,
  където бил построен голям град известен като Цариград и Константин(опол).

  Римският Сенат разглеждал и други възможности,
  напр. Йерусалим, но е избрал Византион.

  Правдоподобен мотив за промените е,
  че Рим е бил далече на запад от същински геополитически, търговски и културен център
  (а Британия тогава e била "накрая на света" ).

  Естествено, официалният език продължил да бъде:
  Римски Ромейски Романски Латински.

  Новата империя - Новоримска, Константинополска или "Византийска", обхващала Цялата предишна римска империя,
  но това бързо се променило, поради големите разстояния, вражди и "центробежни сили".

  Град Рим продължил да има "собствена тежест" и развитие...

  Империята била християнска, но сливане на светска и религиозна власт, борби между светска и религиозна власти и пр. довели
  до фрагментация, особено до обособяване на Източна римска
  (Новоримска) и Западна римска империи.

  Различни "етнически" династии управлявали Новоримската
  империя Константинопол.

  След няколко века: Гръцки "управленски екип".
  Тогава Гръцкият език става официален за Новоримската империя,
  с нейните Ромеи, а за империята взема връх название "Византия".
  (съответно Ромеи = Византийци).
  Респективно: Гръкомани, Византийци, Византийщина

  Не е било така през целия период
  (преди завладяването на Цариград от османците през 1453).

  За сравнително кратко време Цариград е бил завладяван
  от Западни кръстоносци и упровляван, естествено,
  на Латински език (както и плячкосван...).

  Та така... за Константното и Променливо значение на "Ромеи"
  в хилядолетната империя основана от Константин Велики...
  както и на Запад.

  До коментар [#9] от "Чардо":

  Румелия е термин, който Османската империя използва, за да обозначи Балканите и Балканския полуостров. Идва от Румели, страната на Рум, тоест на ромеите.

  Ромеи са византийците, както знаете, които така подчертават връзката си с Римската империя.

 93. 93 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не знам за вас, ама аз не го чувствам това съединение! Бившето княжество е лишено от инвестиции от много време! През целия преход то затъва! Инвестиции има много в бившата Румелия. За пътища, за производство, за всичко! Не знам защо! Но, половин България се е превърнала в "заден двор"!

  goblenka
 94. 94 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#92] от "dnevnikar":

  +++++++++++
  Благодаря !
  Но виж ако обичаш № 90.
  Весела неделя !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  До коментар [#94] от "Чардо":

  Благодаря! Весела и на теб!

  #90...

  Да, ако бе решаващо за един национален флаг,
  дали е оцветен в червено, синьо и бяло, тогава:

  България и Италия не са славянски държави
  (за добро или не съвсем)

  а славянски държави са:

  Великобритания, Франция, САЩ...

  Чехия, Словакия, Словения (?)...
  днешната Новорусия Москва.

  Бившата Руска империя е в епоха отминала през 1918 г.
  и е тотално отречена от отминалия през 1921-1991 СССР,
  понеже била империалистическа, капиталистическа, монархическа, теистическа и въобще:
  Въплъщение на антисъветско зло.

  Флагът на Новата вечна Червена империя на равенство и братство
  за работници и селяни СССР
  абсолютно не можел да е идентичен с флага на царска Русия.

  Синьото би напомняло на равните съветските граждани
  за "аристократическа кръв" и подобни буржуйни глезотии

  (двуглавият орел - за монархо-фашистки империализъм,
  а Христовият кръст - за Исус Христос).

  А и бил нужен нов цвят - жълт, златен пшеничен,
  за да олицетворява провинциален сърп на отрудено селячество
  и прогресивно градски работнически чук - на червения фон.

  СССР предвиждал да е вечен,
  но се увлякъл в моди и т.нар. "инновации".

  Къде ускорено, другаде яваш-яваш,
  класическите инструменти били измествани от нови оръдия на труда, включая трактори и танкове,
  в каквито СССР инвестирал с все по-енергично настървение.

  До пълно изтощение.

  коментар [#94] от "Чардо":

  Благодаря !
  Но виж ако обичаш № 90.
  Весела неделя !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK