Химически анализ показа, че Панагюрското съкровище не е дубликат

Част от каничката ритон се намира в Пловдив. Специалисти са сравнили златните проби от парчето в Пловдив и каничката в София

© Анелия Николова

Част от каничката ритон се намира в Пловдив. Специалисти са сравнили златните проби от парчето в Пловдив и каничката в СофияНов химически анализ доказа, че Панагюрското златно съкровище е автентично. Това потвърдиха пред директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров от фирмата "Евротест контрол", направила изследванията, съобщава вестник "24 часа".


Преди две седмици Димитров обяви на пресконференция, че предстои анализ на съкровището, за да се разсеят съмненията, че то отдавна е продадено и впоследствие му е направен дубликат. Версията е, че е било продадено, за да покрие разходите от охолния живот на наследниците на комунистическия диктатор Тодор Живков - Людмила и Владимир.


Специалисти от фирмата "Евротест контрол" са изследвали 32 от 33 проби, сред които и отчупена част от един от ритоните, която досега е била съхранявана в Пловдивския исторически музей. Златото от отчупената част напълно съвпада с това от ритоните, съхранявани в София. Анализът проверява чистотата на златото и примесите като силиций, цинк, манган и други.
Частта от ритона с крила на сфинкс никога не е напускала Пловдив. Той е счупен при изваждането на съкровището от земята и партечот по-късно е намерено и съхранено в Пловдивския музей, припомня "24 часа". Така, ако предметите от София са дубликати, пробите не биха съвпаднали.


Щом "Евротест контрол" обяви резултатите от изследването, които доказват автентичността на златните съдове, директорът на НИМ е решил да заведе дело срещу самообявилите се за наследници на Панагюрското съкровище заради дискредитирането на музейните работници от 1949 г. насам с внушението, че съкровището е подменено с менте, съобщава вестникът. Наследниците на откривателите от години водят съдебни спорове с държавата. Божидар Димитров смята, че и институциите трябва да се намесят, защото България се представя с това съкровище в чужбина и не трябва да позволява да се бие лекомислено по престижа му.


Не може да се направи точно копие, защото не познаваме технологията на траките. Копието в НИМ се експонира, когато оригиналът пътува за изложби по света, обяснява директорът на Историческия музей.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  Щом е казано от Божо Димитров не вярвам и дума!

  klimentm
 2. 2 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  с други думи никога няма да разберем дали е дубликат или не е

  veni vidi fugi
 3. 3 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Значи аз разбрах от статията, че съкровището със сигурност е копие.

 4. 4 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Край на съмненията. Това е добре.

 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Е много сте го сбили съобщението де. Добре, че прочетох в дир-а по-подробното. Че и аз щях да си помисля като №3.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  От една страна "панагюрското златно съкровище е автентично", а от друга "копието в НИМ се експонира, когато оригиналът пътува за изложби по света, обяснява директорът на Историческия музей..."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  абе никой не може да разбере истината ,този шарлатанин Димитров е велик имитатор ,но за едно е прав ,че трябва да съди претендентите за уронване престижа на държавните органи оторизирани да пазят съкровището ,тъкмо пък по време на делото съда пак ще постанови нова експертиза и то официална ,за да се потвърди сегашната

 8. 8 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Не може да се направи ТОЧНО копие.
  Което значи че може да се направи неточно копие.
  Значи копието в НИМ е неточно.

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1490 Весело

  В "Под прикритие" нали показаха, как го задигат бе, как така ще е автентично.
  Ей, най-накрая нещо автентично в тая менте държава.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Мислех си, че ще изследването ще включва и определяне на "възрастта" на златото.

 11. 11 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Първите три коментара ....????? Кво ви става бе, вие се едно се надявате да е дубликат. Очаквам под всяка статия сарказъм (или опити за такъв), ама вместо да се зарадвате, че всичко му е наред на това безценно национално богатство, вие се правите на хитри.

  The things you own end up owning you
 12. 12 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 229 Весело

  Дори дете може да различи копието от оригинала. По една много проста причина. Оригиналът е произведен чрез изковаване от златна дебела тенекия. Копието се прави чрез отливане, последвано от гравиране. Те може да изглеждат еднакви, но на тегло и пипане са различни.
  Да допуснем, че има гениален фалшификатор, който ще инвестира няколко килограма злато и цял живот ще тренира като древен майстор, за да направи идеалния фалшификат. Да, ама не, както казва големия българин дядо Петко Бочаров. Защото
  а/днешното злато има различен химически състав
  б/днешните гравьорски и други инструменти оставят различни следи по метала.
  С не особено скъп микроскоп може да се направи т.нар. трасеологичен анализ, при който "от самолета" се вижда кога нещо е работено с древни инструменти, кога със съвременни. Те просто оставят различни следи.
  Най-накрая трябва да се отговори на въпроса защо лицето Павел Цветанков не спира да дефилира по медиите, позорейки своите прадеди. Става дума за хитра схема, измислена преди години, за да се отнемат от държавата, т.е. от нас, известните "скитски апликации" , които бяха в НИМ. С подкупни "вещи лица" и съдии, ако се докаже, че един предмет е фалишив, държавата губи права над него. Нали разбирате за какво иде реч?

 13. 13 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нали царя подари точно копие на съкровището на сватбата на принц Уилям, как да не може да се направи ))

 14. 14 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Щом "Евротест контрол" обяви резултатите от изследването, които доказват автентичността на златните съдове......"
  ....резулатите показват съдържанието на злато,цинк,мед и т.н. млекули което наистина означава че те са от метал а не от дърво.Но това би го констатирал и всеки циганин било то калайджия или номизмат....те имат стандарти и много добре кое е злато кое месинг мед или алуминиум.Да бяхте казали каква е възраста на златото а не дали е или не е .....

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#10] от "bilbotorbins":

  И какво ще рече "възрастта" на златото? Да речем изхвърлено от мантията преди 1 млрд години. И?

 16. 16 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#12] от "res08351297":

  Айде бе. Съдове за пиене идготвени от ламарина? Така са правени монети. Да не би да смяташ, че леенето не е било известно тогава?

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1861 Весело

  До коментар [#14] от "the_fat":

  Това направо разби глупомера. Поне научи, че на бългериън се казва алуминий.

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#13] от "mrtosh":

  В по-подробната версия обяснява, че копията се различават по тегло от оригинала. Не по външен вид и размери.

 19. 19 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#11] от "petergriffin":

  Нали знаеш - влюбеният вижда навсякъде влюбени, мерзавецът вижда навсякъде мерзавци. Та и те така.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#11] от "petergriffin":

  Божо Димитров е последния на който ще повярвам в каквото и да е и това няма нищо общо с въпроса автентично ли е или не съкровището.

  klimentm
 21. 21 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Цецо":
  Самото съкровище е направено чрез отливане на заготовки чрез метода на "изгубения восък". Допълнително са извайвани обемите на изображенията. Отделно са отливани дръжките, ушите на животните. "Интересното, което сме наблюдавали при изследванията е, че е използван изключително богат набор от инструменти - с квадратно, с кръгло сечение, за да се получи този богат набор от орнаменти на ритоните", разказа реставраторът.

 22. 22 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Евротест Контрол е обявил единствено че състава на златото на Тракиѝското Съкровище е идентичен с този на Пловдивския образец. Това съвсем не доказва автентичността на Тракиѝското Съкровище. За тези които биха могли да го подменят с реплика не би било проблем да сторят същото с пловдивския образец. Нещо повече, този начин за доказване на автентичнист с помоща на потенциално фалшиф еталон буди основателни съмнения

 23. 23 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Възможен е подобен физичен анализ с "мас-спектрометър"на базата на изотопът "Уран-235",за да се докаже автентичността на съкровището,трябва физичен анализ а,не хичмически-с химически аназиз,може да се докаже чистотата на материала от който е изработен,а датировката се извършва с физичен анализ на мас-спектрометър.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 24. 24 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#11] от "petergriffin":

  Сбъркан е чипът на много форумци. Все конспирации, все ги лъжат, все нещо не е наред и все се съмняват. А злорадстването и оплюването им е в кръвта.

  Няма шики-мики.
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3883 Весело

  До коментар [#14] от "the_fat":
  "мед или алуминиум."
  Кажи си го направо - медиум и алумин!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Оригиналът на Панагюрското съкровище се намира в канцеларията на Реджеп Таийп Ердоган,а тук плащат на Божидар Димитров да лъже всички с "репликата " му.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 27. 27 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 736 Весело

  Юнак Божо и 40-те музейни разбойници ...

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#13] от "mrtosh":
  Копията, които се подаряват и продават са мащабирани- не са със същите размери!!! За сега знам само за това единствено точно по размер копие, което замества Панагюрското, когато не е в България.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Още щом Божо обяви,че ще се прави химически анализ,разбрах какъв ще е резултата.
  Направил е,каквото е могъл.

 30. 30 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#8] от "Big Muzzy":
  Може да се направи точно копие, т.е. по външен вид да е същото, но старото злато има специфичен цвят и характеристики, които винаги си проличават. Затова съкровището няма да е същото, защото няма да бъде изработено по същия начин като първообраза, а и по състав на метала ще се различава драстично.

 31. 31 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  Така е, когато се прави реплика на даден предмет, за да не се смята, че се фалшифицира, се променя малко размера му.

 32. 32 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  панагюрското златно съкровище трябва да се изследва дали е с земен произход или е с извьнземен произход

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  [quote#16:"Цецо"]До коментар [#12] от "res08351297":

  Айде бе. Съдове за пиене идготвени от ламарина? Така са правени монети. Да не би да смяташ, че леенето не е било известно тогава? [/quote]

  Ако беше видял и разгледал по-внимателно съкровището, изложено в НИМ и ако разбираше поне малко, щеше да ти е ясно, че то не е било направено от отливка, а от тънък златен лист, който е бил обработван и изчукван с най-разнообразни инструменти.
  Миналата година го разгледах и обърнах специално внимание на техниката на изработката, доколкото това е възможно през стъклените стени на витрините, където е изложено съкровището. Въпреки че не съм специалист, все пак притежавам 'око' и някакво разбиране, достатъчно да отлича отливка от изкован предмет. Например, масовите златни украшения, които се продават по магазините, са направени от отливки и са обработени по крайно примитивен, дърводелски начин, сякаш са дялани с тесла. Имам спомен да съм виждала КОПИЕ на Панагюрското съкровище в археологическия музей в Пловдив и много добре си спмням колко примитивно беше направено и как си личеше, че е отливка. Дори не съм сигурна дали беше от злато, но със сигурност не е било 24карата.
  Съкровището в НИМ е дело на съвършена, майсторска ръка, която с много любов и търпение е изработила безкрайно деликатни детайли върху съдовете. Един от предметите има лека вдлъбнатина, в следствие на натиск, може би от престоя в земята или от изравянето.
  От коментарите тук заключавам, че повечето хора не са виждали златните съдове и затова е по-добре да се въздържат от коментари.

 34. 34 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  златното ськровиче може да е подарьк от извьнземни
  както американците изпратиха златна плочка с вояджьр в космоса

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  [quote#22:"tunlas"]За тези които биха могли да го подменят с реплика не би било проблем да сторят същото с пловдивския образец. [/quote]

  Това са абсурдни конспиративни идеи - за да направят точно копие на съкровището, бандитите би трябвало доста да се изръсят - и за златото, и за изработката. Личи си, че не си виждал/а Панагюрското съкровище.

 36. 36 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  По-интересният въпрос (все още неотговорен) е дали майсторите правили го са били гръцки или тракийски?

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  Божо Димитров е вреден екземпляр и трябва да бъде отстранен от НИМ !

  klimentm
 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#36] от "Раковски":

  Май не са били нито гръцки, нито тракийски.

 39. 39 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#38:"princess_x"]Май не са били нито гръцки, нито тракийски.[/quote]

  Български?

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":

  Прав си, в смисъл, че Димитров се представя като една напълно непрофесионална и несериозна персона, на която е много трудно да се има доверие. Той свлече нашата историческа и археологическа наука до нивото на евтин холивудски екшън-трилър с разните му вампири и реликви от Св. Йоан Кръстител.

 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#39] от "Раковски":

  На страницата на пловдиския археологически музей пише:''Съкровището е изработено в малоазийския град Лампсак''

  http://www.archaeologicalmuseumplovdiv.org/_m1711/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 42. 42 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#41:"princess_x"]На страницата на пловдиския археологически музей пише:''Съкровището е изработено в малоазийския град Лампсак'' [/quote]

  Лампаск е в Тракия.

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#42] от "Раковски":

  Тук пише, че е бил древен гръцки град:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lampsacus

  И като гледам, е разположен на територията на днешна Турция:

  http://tools.wmflabs.org/geohack/geohack.php?pagename=Lampsacus&params=40_20_48_N_26_41_57_E_type:landmark

  Въпросът е доколко можем да вярваме на експертизата на археолозите от Пловдивския музей.

 44. 44 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#3] от "kykyyy":

  Айде направи копие на подобен предмет, като си толкова разбиращ!

  Аман от фенове на конспиративни теорийки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK