Политиците да потърсят в себе си вината, ако днес България не е единна

"Съединена България" - литография от Николай Павлович

© Wikipedia Commons

"Съединена България" - литография от Николай Павлович"Дневник" публикува словото по случай Деня на Съединението, произнесено днес от издателя и писател Божана Апостолова пред мавзолея на Александър Батенберг. Заглавието е на редакцията.


Скъпи сънародници!


Ще избегна протоколния поздрав към специално присъстващите тук официални лица, защото точно днес, когато празнуваме Деня на Съединението, ми се иска да сме по-близо до дълбокия смисъл на тази дума. А той ни отпраща към понятия като единство, съгласие, дружност, обединение, свързаност... и още по-дълбоко – към едното цяло, което е народът.
Трите дни в нашия празничен календар, които в най-голяма степен ни дават възможност да се почувстваме като едно цяло, са 24 май, 22 септември – денят на обявяването на Независимостта на България, и днешният ден – 6 септември. Неглижиран по Татово време (за сметка на 9 септември и 7 ноември), празникът на Съединението дори и днес за някои е просто почивен ден. За разлика от тях обаче, чужденецът Стефан Цвайг още тогава е провидял в двете дати – 22 септември и 6 септември – "двата звездни мига в съвременната българска история".


Защо е мислел така? Защото само 7 години след Берлинския договор българите изненадват Европа с един акт, противостоящ на интересите на Великите сили, а именно: обявяват съединението на Княжество България и Източна Румелия.


С право тогавашните вестници наричат Съединението и легендарната му военна защита (спомнете си само боя при Сливница срещу сръбските агресори) "българското чудо". В тези съдбовни дни българите от двете страни на Балкана задружно са извикали "Да живее Съединението!" и са доказали, че можем да разчитаме на собствените си сили, че когато сме единни и стоим на страната на правдата, няма невъзможни неща.


В това именно се корени успехът на Съединението – в обединението. Общата кауза кара непримиримите дотогава либерали и консерватори да загърбят противоречията и разногласията си. И когато Захарий Стоянов от името на всички се обръща с призив за подкрепа към княз Александър І Батенберг, наричан още Александър І Български, той поема отговорността за Съединението пред Великите сили (включително и пред руския цар Александър ІІІ) и застава на коня си пред българската войска, макар впоследствие това да му струва короната – година по-късно той е принуден да абдикира и да напусне възстановената българска държава.


Своя принос към този безпрецедентен пример за всенароден подвиг дават всички стожери на българската държавност – Петко Каравелов (тогавашен министър- председател на България), Стефан Стамболов (един от лидерите на опозиционната Либерална партия), Захарий Стоянов (един от основните пропагандатори и двигатели на Съединението, който пренася революционния си опит в новата историческа реалност и организира бившите си сподвижници Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и много още дейци, които днес не можем да споменем, но можем да прочетем за тях в книгите на историците и на преките свидетели на Съединението.


По страниците на тези книги несъмнено ще срещнем и имената на капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, на майор Данаил Николаев, на поборника Продан Тишков (Чардафон)... Но нека днес отдадем същата почит и признателност и на онези, които са останали безименни в това свято дело – защото тогава управляващи и народ са били едно цяло. Съ-единени! В името на България!


Да, и днес над парадния вход на Народното събрание стои надписът: "Съединението прави силата" – като девиз, като основополагащ принцип в работата "на ползу роду". Защо тогава – питам политиците – забравяте тази основна поука от историята ни? Може би защото мнозина от вас често влизат там през страничните входове?


Тогава не се сърдете, ако днес народът не ви припознава като свои водачи, и ако на днешния ден не можем да бъдем едно цяло – потърсете вината най-напред в себе си. Защото не забелязвам да изпитвате дори естествен, човешки срам от празния, обезверен поглед на майките ни, от беззъбите им уста, от апатията, която изпълва ежедневието им. Защото зад тъмните стъкла на служебните лимузини не виждате хилядите обезлюдени села.


Защото на терминал 2 посрещате височайши особи, но не изпращате близките си на гурбет далеч, далеч от родината. Защото предпочитате шумоленето на финикийските знаци пред шума на гордо развятото национално знаме.


И така цели 25 години...


Но днес е светъл ден. И светлината му би трябвало да проникне до дъното на собствените ни души, до най-дълбоката сянка на живота ни, за да намерим сили да спрем да хабим национална енергия и да прехвърляме от пусто в празно. Защото този народ, от който сме част, "за един удар има сила йощ!" – както е казал Поетът.


Честит празник на Съединението, братя и сестри!

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  ...Политиците да потърсят в себе си вината, ако днес България не е единна.....
  -------
  Та те няма да разберат!
  Трябва по-простичко да им се говори

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Не е било чак толкова идеално.И тогава е имало рубладжии.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Важно е ,че мнозинството са били родолюбци.

 4. 4 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Защо тогава – питам политиците – забравяте тази основна поука от историята ни? Може би защото мнозина от вас често влизат там през страничните входове?"

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3522 Весело

  Представям си една среща между държавниците ни титани и сегашните мушмороци - политикани...

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Дали нашите т.нар. "политици" са я чули изобщо ?

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на zdrr
  zdrr
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Къде са коментарите? Кьорав трол няма. Не може май да се плюе по всичко. Българския интерес не се е променил от тогава - просто всички трябва да го осъзнаят. Великите сили си имат техните интереси и ние трябва да балансираме, но не като им слугуваме, а като гоном нашия си.

  zdrr
 8. 8 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  "И така цели 25 години..."

  Онази България на онези българи със Съединението свърши 1944 година, а не преди 25 години. Това постоянно папагалско повтаряне за липса на държавност и истински политици след 89-та е безумна глупост, която внушава, че през комунизма е имало нещо повече от съветски слуги и България е била свободна и независима.

 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  "Политиците да потърсят в себе си вината, ако днес България не е единна"
  -Този стои... стои, па като пльосне някоя дивотия, та да му се чуди човек от къде му идва ! -Та да го попитам и аз него, той не се ли има самият себе си за един от тези същите "политици" ???

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#9] от "vagabond66":

  Добре е да четете, преди да пишете. И то не само заглавията. Казала го е жена и второ - не е политик,. а писателка и издател.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 486 Разстроено

  До коментар [#2] от "излез и гласувай 7": Да, не всичко е било идеално.
  Но тогава сме имали желанието да се обединим пред общия враг и волята да победим!
  Днес не можем да го направим!
  Врагът, който и да е той - от Североизток или югоизток - за някои ще е "освободител"...
  Причината за това е, че сме изгубили инстинкта за национално самосъхранение!...
  А защо стигнахме дотук, е дълго за обяснение!
  Искаме да бъдем такива или онакива, забравяйки че сме българи!
  Искаме да отидем там или другаде, забравяйки че живеем върху земя, която може да ни даде всичко!
  Ние винаги сме се взирали в историята си - която, като всяка история е противоречива - или в настоящето, забравяйки че има и бъдеще!
  И ако понякога говорим за бъдещето, това е защото рецитираме написаното от някой друг - "по-голям" "брат" или "сестра"...
  ... И когато проблемите ни идват в повече, започваме да мъдруваме и да се ровим в себе си, докато стигнем до самоотричане!

  Чувстваме се нещастни и объркани, защото не се сещаме, че трябва да намерим нашия, собствен път!
  Не се сещаме дори, че имаме собствен път в бъдещето, защото самите ние се смятаме за малки, слаби или неспособни.

  Първото, което трябва да направим като народ е да погледнем на себе си безпристрастно!...
  ... И тогава ще видим, че сме достойни да ни има!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 12. 12 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Тогава не се сърдете, ако днес народът не ви припознава като свои водачи, и ако на днешния ден не можем да бъдем едно цяло – потърсете вината най-напред в себе си. "

  Точно на днешния ден станахме свидеетели на пълната деградация на политиците ни. На маратон в чест на Съединението един, който заради властта е готов да продаде и майка си, беше сложил тениска с лика на Ботев?!!
  !http://www.bnews.bg/article-115687
  Политическият ни елит е срам за нацията.

 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дяволът членува в БСП и живее в Кремъл":

  И аз го видях това, пълна безсмилица.

 14. 14 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добре казано!
  Виждате ли проблема?
  Че политиците са едни шушумиги от третия ред от статията на Стамболов!
  Звучен шамар на автора към тях!

  П.П. Искаме хора от първия ред!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 15. 15 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Всеки трябва да потърси вината в себе си,да се изчисти от греха в себе си,след това да отиде на избори и да гласува.
  Когато повече от 50 процента от хората направят това на наистина трезва глава,даже трезво сърце - те ще изберат достойни хора,които до ги управляват.
  А политиците - те отразяват в умален мащаб състоянието на болшинството от хората!
  Това е истината.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 16. 16 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#2:"излез и гласувай 7"]И тогава е имало рубладжии.[/quote]

  Имало е, но са били завряни в под на кучето опашката.

  Не е важно да бъде идеално. Важното е да се правят стъпки в правилната посока.

 17. 17 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#12:"Дяволът членува в БСП и живее в Кремъл"]Политическият ни елит е срам за нацията. [/quote]

  Срамът е най-вече за нацията, която го избира.

  Нямало как иначе? Виж Украйна. Там е къде по-страшно, но момчетата се справят. Защо и ние да не можем?

 18. 18 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#11:"Консерватор"]Първото, което трябва да направим като народ е да погледнем на себе си безпристрастно!...
  ... И тогава ще видим, че сме достойни да ни има!
  [/quote]

  Нас ни има и без да сме достойни. Затоване не се и напъваме. Щом сме закърпили месеца, сварили ракията и приготвили зимнината, другото са подробности.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  Липсата на национална кауза,на национален идеал спомага за разиденението на нацията ни.Усещането за обща история и произход не ни прави нация а само население на една географска територия.Нужни са общи и ясни цели.

  klimentm
 20. 20 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Айде пак глупости. Намерете виновните и да сядаме да пием, щото като ги намерите кво от тва?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#20:"poijn"]Айде пак глупости. Намерете виновните и да сядаме да пием, щото като ги намерите кво от тва? [/quote]
  Да сядаш да пиеш ... в четири през нощта??!! Моооже!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  ...Политиците да потърсят в себе си вината, ако днес България не е единна.."

  -Изоставаща,бедна,безнадеждна...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK