Евроексперти ще питат съдебния съвет за етика и избора на председател на ВКС

В последния доклад на Европейската комисия от януари тази година беше отбелязано, че "ВСС не се възприема масово като автономен и независим орган".

© Надежда Чипева, Капитал

В последния доклад на Европейската комисия от януари тази година беше отбелязано, че "ВСС не се възприема масово като автономен и независим орган".Мисия от евроексперти пристига в България следващата седмица, за да се срещне с представители на съдебната власт и МВР с цел подготовка на предстоящия през януари 2015 година доклад за напредъка на България, научи "Дневник". 


Тези срещи се провеждат редовно няколко месеца преди доклада. Те не са публични, като информация след тях също официално не се разпространява. По информация на "Правен свят" експертите ще са в България до четвъртък


Те ще се срещнат със служебния министър на правосъдието Христо Иванов, главния прокурор Сотир Цацаров, представители на Висшия съдебен съвет. Основен акцент на срещите ще е предстоящият избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС) (насрочен за 25 септември), дисциплинарната практика на ВСС и конкурсите за избор на административни ръководители. Те ще разговарят с председателите на различни комисии в съвета.
В последния доклад на Европейската комисия от януари тази година беше отбелязано, че "ВСС не се възприема масово като автономен и независим орган". Експертите критикуваха, че кадровият орган на Темида не е постигнал достатъчно за  процедурите за обективно атестиране и повишаване или за въвеждането на повече последователност в дисциплинарните производства. "Можеше да се очаква комисията за професионална етика да следи за безупречния интегритет на магистратите, но ВСС не е превърнал професионалната етика в свой основен приоритет. Поради това му е трудно да разсее продължаващите съмнения за политическо влияние върху вземането на неговите решения", пишеше още в доклада.


Акцент на срещите ще е и предстоящият избор на председател на Върховния касационен съд. За него от ЕК на няколко пъти предупреждаваха, че ще е ключов показател за наличието на воля за реформа. В писмо до българските институции в началото на юни генералният секретар на ЕК Катрин Дей обеляза, че "България трябва да превърне в установена практика назначенията на високи постове да бъдат основани на реална конкуренция между кандидатите в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност. Това е решаващо за спечелването на общественото доверие към съдебната система". В писмото беше записано ощеq че "тъй като новият председател на ВКС ще бъде опора за съдебната власт в България в течение на години, е изключително важно който и да бъде избран, да се ползва с уважението на цялата съдебна система и на цялото българско общество. 


Заради един от основните проблеми - електронното гласуване, председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров самосиндикално и по средата на ваканцията организира демонстрация на системата за гласуване.

© Юлия Лазарова

Заради един от основните проблеми - електронното гласуване, председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров самосиндикално и по средата на ваканцията организира демонстрация на системата за гласуване.


ВСС обаче загърби всички препоръки на ЕК и на неправителствения сектор и не промени спорните правила, по които ще се проведе изборът. Заради упорството на съдебния съвет Гражданския му съвет напуснаха четири организации. 


Заради един от основните проблеми - електронното гласуване, председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров самосиндикално и по средата на ваканцията организира демонстрация на системата за гласуване. За един ден бяха поканени журналисти, а за друг посланици. Тогава отново стана видно, че системата не гарантира равнопоставеност на кандидатите и не осигурява тайната на вота.


Въпреки това Тодоров заяви, че правилата не могат да се променят, защото това би било незаконно. "Правилата за провеждане на избора на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор сега не могат да бъдат променяни, защото процедурата за избор на шеф на ВКС вече е започнала."


Експертите ще посетят и Варна, където ще се срещнат магистрати. Очаква се те да имат разговори и с председателите на Софийския градски съд, Върховния административен съд и други съдилища.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK